Enten du har en utekatt som vandrer store avstander eller en innendørs som bor i en liten leilighet, hevder katter eierskap av territoriet sitt og hersker over det som den ekte kongeligheten de er. Hvorfor har katter territorier? Hvor langt streifer katter hjemmefra? Lær mer om størrelsen og omfanget av katteterritoriet, slik at du kan ta bedre vare på katten.

Kattens territorier og rekkevidde: Hva er de?

En katts territorium er området den vil forsvare mot inntrengere. Disse inntrengerne er mest sannsynlig andre nabolagskatter, hunder eller dyreliv. En katts rekkevidde inkluderer alle stedene den drar til. Så hvis katten din får lov til å vandre fritt utendørs, kan territoriet dens være bakgården din. Men kattens utvalg kan inkludere bakgården din, noen få nabogårder, og en lokal park, også. Og noe av dette området kan overlappe med en annen katts territorium. (Som kan føre til noen ekle territoriekriger nedover linjen, hvis du ikke overvåker kattens oppholdssted.)

En GPS-tracker for katter kan gi et sanntidsbilde av hvor katten din streifer, og hjelpe deg med å lokalisere den hvis den ikke kommer hjem om natten.

En utendørs katt som vandrer på sitt territorium i snøen

💡Men hvis du sporer hvert skritt katten tar i sanntid – er det enklere å gripe inn hvis du ser at den streifer for langt hjemmefra, fra tryggheten.

Som for eksempel med en GPS-tracker for katter som fungerer over en ubegrenset rekkevidde – og den har til og med reddet livene til katter rundt om i verden.

Se hva forbrukerrapporter sier om Tractive

Hvorfor er katter territoriale?

Alle katter, inkludert løver, tigre, pumaer og din lille fluffball, er territoriale. Å opprettholde et territorium er en overlevelsestaktikk som villkatter bruker for å sikre et jakt- eller avlsområde. Denne atferden fra forfedrene er medfødt hos katten din.

Kattens livsstil vil avgjøre i hvilken grad det territoriale behovet uttrykkes. Enslige innekatter, som blir matet og lekt med regelmessig, føler kanskje ikke behovet for å være like årvåken som en utekatt som streifer rundt i nabolaget.

En utendørs katt som sitter på en haug med tømmerstokker

Å opprettholde et territorium er hardt arbeid, men det sikrer at en katt har tilgang til tilstrekkelig mat og potensielle kompiser. For å opprettholde et territorium, må katten din patruljere det, luktmarkere grensene, og forsvare det mot inntrengere – spesielt andre katter.

Utendørskatter vil ha en større rekkevidde enn innendørskatter. Ville katter (som har liten eller ingen interaksjon med mennesker) vil ha mye større territorier, fordi de må finne eller jakte på sin egen mat.

💡I tillegg til å spore katten din i sanntid og over et ubegrenset område, hjelper din pålitelige Tractive-enhet deg til og med med å bedre forstå kattens territorium.

Nedenfor er en katts territorium skissert (i gult) i Tractive GPS-appen for sporing av kjæledyr:

katteterritorium som vises på kartet i Tractive GPS-appen for kattesporing
En katts territorie vist i Tractive GPS-appen

Oppdag Tractive GPS

Hvorfor det er fornuftig å kjenne kattens territorium

Kattens umiddelbare territorium kan ikke inkludere noen trusler – med mindre du har sjekket og dobbeltsjekket for:

 • Aggressive kjæledyr hos naboene dine
 • Dumpingsområder i nabolaget, hvor det kan være mat som er skadelig for katter
 • Giftige planter – i hagen din og andre steder på kattens territorium
 • Områder der beboere kan ha brukt skadelige stoffer som plantevernmidler
 • Kjæledyrtyver, som kanskje lurer rundt hvert hjørne
 • Tett skogkledde områder hvor katten din kan streife avgårde for å jakte – og gå seg vill i

…og den uendelige listen over farer katten din kan møte mens den vandrer rundt utendørs.

⚠️ Ifølge forskere ved University of California-Davis, kan innendørs katter leve mellom 15-17 år. På den annen side kan rent utendørs katter bare leve 2-5 år. Med mindre, selvfølgelig, du tar forholdsregler og holder deg på toppen av deres sikkerhet.

En utendørs katt som ligger på en gressplen utendørs

💡Forestill deg nå å kunne se hvor katten din er på vandring – med bare et blikk på telefonen din?

Eller få et øyeblikkelig rømningsvarsel så snart de går ut av sitt vanlige territorium…og er på vei inn i en farlig forbudt-sone?

Eller du kan gjøre deg kjent med kattens favorittsteder – for å gjemme seg, jakte eller bare slappe av – så du vet hvor du skal sjekke først hvis de blir borte?

Du kan få alt dette og mer med din egen Tractive CAT Mini GPS – bygget med kjærlighet for katter og for din trygghet som katteeier.

Trustpilot
Tractive Cat Mini

Vit hvor katten din er

Se hvor den er i sanntid, uansett hvor langt den går. Motta varsler hvis den streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor den har vært og oppdag favorittstedene dens. La andre spore sammen med deg.

Spor katten min

Territorietyper

Katteterritorier faller inn under noen generelle kategorier og varierer i størrelse avhengig av kattens innendørs eller utendørs livsstil.

 • Et kjerneterritorie er et sted hvor katter føler seg trygge og avslappede. Aktiviteter som søvn eller toalettbesøk, når en katt er sårbar for angrep, finner vanligvis sted i dette kjerneterritoriet. 
 • Et jaktterritorium kan ta en huskatt lengre unna. Dette territoriet kreves av katten din som jaktmark der de søker etter mus, gnagere, fugler og andre skapninger å spise. 
 • Delte eller felles territorier er steder som katten din er OK å dele med andre, inkludert mennesker, andre katter, hunder eller andre kjæledyr. Et eksempel på et felles område kan være stuen eller hagen din, hvor hele familien, inkludert kjæledyr, oppholder seg sammen.
En katt ligger på bordet i stuen

Hvordan gjør katten krav på territoriet sitt?

Du er kanskje ikke klar over det, men når katten din gnir seg mot deg, hevder de at du er en del av territoriet deres. Duftkjertler på kinnene, pannen, haken og ved bunnen av haleavsetningen naturlige feromoner for å «markere» deg. Det samme gjelder når katten gnir seg mot møbler, sko og andre gjenstander. Katter er ofte tvunget til å markere deg når du kommer hjem fra jobb eller skole, fordi du kanskje ikke «lukter» riktig. De vil være tydelige på at du tilhører dem!

En katt som gnir potene sine mot en kvinnes ansikt

Når en inntrenger bryter kattens territorium, ikke bli overrasket hvis din normalt rolige kattunge blir til et voldsomt beist. Nakkehårene reiser seg og katten din vil hvese, vise tennene sine og muligens stupe mot eller på inntrengeren. Katter har vært kjent for å hoppe på ryggen av store hunder for å tydeliggjøre poenget sitt (som er «Kom deg ut av området mitt!»)

Katter markerer også territoriet sitt ved å klore på gjenstander med forpotene, som inneholder duftkjertler. Utendørskatter kan klore på trestammer eller trestolper. For å unngå at innendørskatten makulerer sofaen din, sørg for en klorestolpe. Oppmuntre kattungen til å bruke klorestolpen ved å gni litt kattemynte på den. 

For å holde oversikt over aktiviteten på deres territorium, patruljerer katter grensene til stedet minst en gang om dagen, duftmerker eller klorer etter behov. Kattunger er årvåkne forsvarere av territoriet sitt!

Du kan få en god oversikt over grensene for kattens territorium ved å feste en GPS-tracker på halsbåndet dens. Du vil se nøyaktig hvor katten din patruljerer hver dag.

En oransje katt som balanserer på et tregjerde

(Og hvis du har investert i en GPS-tracker for katter, vil du se nøyaktig hvor katten din patruljerer hver dag – slik at du kan være 100 % sikker på at den er trygg.)

Markering med urin

I tillegg til å gni mot gjenstander, er urinspruting en annen teknikk som brukes av katter for å markere territoriet sitt. Utendørskatter sprayer vertikale overflater som busker, gjerdestolper, steiner eller trestammer ved å heve halen og frigjøre en horisontal sprut av urin mot objektet. Duftene i urinen sender et signal til andre katter som sier «Dette er mitt territorium – hold deg borte!»

Urinduften nedbrytes over tid, så en katt vil legge til mer urin med noen dagers mellomrom hvis de merker at duften avtar.

Hvis du oppdager en vedvarende musk-aktig eller stinkende lukt i utendørs busker eller hager, kan det bety at en katt (muligens din) regelmessig sprayer der. Den stinkende busken er en katts versjon av et innlegg på sosiale medier, som kunngjør dens tilstedeværelse og eierskap av dette stedet.

En katt som gjemmer seg i et tett område med busker utendørs

Det er åpenbart at det oppstår problemer når katter sprayer urin innendørs. Spraying kan være et tegn på at en annen katt er i nærheten, kanskje utenfor et åpent vindu eller på verandaen. Katten din er tvunget til å sprute for å vise inntrengeren hvem som er sjefen. Eller, innendørs urinspruting kan bety at katten din er stresset eller har en medisinsk tilstand, for eksempel en urinveisinfeksjon.   

Hvis katten din sprayer innendørs, snakk med en veterinær om mulige årsaker og løsninger på denne oppførselen. Medisiner eller feromon-diffusorer kan bidra til å berolige en katt og redusere trangen til å sprute. 

Hvordan påvirker dette måten jeg tar vare på katten min?

Aksepter det faktum at alle katter vil definere og forsvare sitt territorium på en eller annen måte – ved å gni seg mot deg eller møblene, klore eller urinspraye.

For katter som bare er innendørs, sørg for at katten din har mange passende muligheter til å klore eller markere territoriet sitt, for eksempel et kattetre eller en klorestang. Noen katter liker å sitte høyt oppe hvor de kan se alt som skjer på territoriet sitt. Berikende lek med deg er alltid en bonus.

En liten gutt som leker med en hvit kattunge på gulvet innendørs

Les mer: Hvordan få en katt til å mosjonere: Holde våre kattevenner glade og sunne

Hjem med flere katter og deres territorier

Hvis du har to eller flere innekatter i hjemmet ditt, er de kanskje ikke villige til å dele et territorium med mindre de er søsken.

Hvis kattene løper fra hverandre, hveser til hverandre, sover i separate områder, eller en av kattene oppfører seg dominerende over den andre, må du kanskje bidra til å definere deres separate territorier for å redusere konflikter. Du kan oppnå dette ved å mate hver katt på et annet sted og sette ut flere søppelkasser.

To utendørs katter som står ansikt til ansikt på gaten utenfor et hus

Vær oppmerksom på at tvister mellom flere katter i hjemmet ditt kan føre til aggresjon eller til og med duftmerking med urin når kattene prøver å definere sin egen plass.

Unngå disse problemene ved å gi hver katt et sikkert og trygt sted å sove, hvor de kan slappe av borte fra andre husdyr. Disse koselige stedene bør ikke bokse inn katten din. Sørg alltid for en rømningsvei for kattungen din.

Er utendørs katter territoriale?

Utekatter har et mer intenst behov for å etablere og vedlikeholde et territorium. Tross alt er det mange andre dyr, mennesker og gjenstander som krysser inn i territoriet deres på daglig basis. Hvis andre katter spaserer gjennom territoriet deres, vil utendørs katter bli tvunget til å luktmarkere etter at inntrengeren har passert for å overstyre lukten deres.

Tips for å holde utekatten din frisk hele vinteren.

Uforandrede katter (de som ikke har blitt sterilisert eller kastrert) vil sannsynligvis streife lengre avstander eller etablere større territorier. Duftmerkene de etterlater har større betydning, fordi i tillegg til å markere grensene til territoriet, signaliserer de kattens tilgjengelighet for parring. 

Les mer:

en brungrå langhåret katt ute på en plen
En utekatt iført en Tractive GPS-tracker for katt

Territorier til utekatter og villkatter

Hvis du eier en utendørs katt eller en kattunge som utforsker naturen en del av dagen, kan katten din støte på villkatter mens de er ute og romsterer. But what’s the difference between outdoor cats and feral cats?

Utekatter

Mange utendørs katter er eid eller tatt vare på av noen, og de har regelmessig menneskelig kontakt. For eksempel kan de bli matet regelmessig, få veterinærhjelp, og kan gå innendørs for en del av hver dag eller natt. I utgangspunktet har disse kattene en trygg hjemmebase, og derfor kan ikke deres territorier være veldig store – en bakgårdshage eller terasse kan være nok. 

En utendørs katt på en gressplen

Villkatter

Villkatter har ofte mye større territorier og svært stor rekkevidde. Disse kattene kan aldri ha hatt kontakt med mennesker, eller hvis de gjorde det, var det minimalt. Villkatter er ofte redd for mennesker og søker ikke samhandling med dem. Disse kattene jakter og finner sin egen mat, så deres store territorier gjenspeiler behovet for å ha mange matkilder tilgjengelig.

To ville katter som sitter på en gate

Hvor stort er territoriet til en villkatt?

Omfanget av en villkatts bevegelser avhenger av tilgjengeligheten av mat og parringspartnere. Noen katter kan gå milevis hver natt på jakt etter et måltid eller patruljere grensene til territoriet sitt. 

Estimater av villkattens territoriestørrelser varierer fra to til 1000+ dekar. Hanner har større territorier enn hunner. Områdene til en hannkatt kan overlappe de til flere hunner, noe som øker sjansene for å finne en partner.

Hvor stort er en huskatts territorium?

En kjæledyrkatt – enten utendørs på heltid eller innendørs/utendørs – trenger ikke å streife langt fordi de ikke trenger å jakte på næring (selv om de kan fange små byttedyr for «moro skyld»). De vet at matskålen deres vil bli fylt med et velsmakende måltid hver dag. Huskatter blir også ofte sterilisert eller kastrert, så trangen til å parre seg tvinger dem ikke til å vandre på jakt etter en kompis.

Den gjennomsnittlige hannkatten kan ha et territorium på noen få dekar, mens en hunnkatts kan være mye mindre. Noen studier viser at katter går noen få dusin meter til mer enn en halv mil per dag. Men erkjenner at størrelsen på kattens revir kan variere mye avhengig av miljøet, tilgjengeligheten av mat, og kattens reproduktive status.

Hva er radiusen til en katts territorium?

Selv om katters territorier sjelden er sirkulære, kan du oppleve at din utendørs katt streifer opp til en kilometer unna hjemmet. En katts daglige turer er diktert av veier, gjerder, porter eller andre dyr i nabolaget som de ønsker å unngå, for eksempel en stor hund.

Du kan bruke en GPS-tracker for å følge bevegelsene til utekatten din og finne ut nøyaktig hvor langt den streifer. I tillegg vil du alltid ha trygghet i å vite nøyaktig hvor katten din er.

En liten svart kattunge som tar en bit av en plante

Men med alle grunnene til at katter stikker hjemmefra, it’s always worth it taking precautions to keep them 100% safe.

Tre måter å holde katten din trygg på – uansett hvor den ferdes

Nå, hvis du ikke er kjent med utekattens territorium og rekkevidde, kan det være litt alarmerende å se den vandre ut i skogen eller villmarken.

Så her er 3 viktige trinn for å både finne ut dens vaner og planlegge i forkant av en nødsituasjon (som hvis de går seg vill) – uten at det går på bekostning av deres frihet eller uavhengighet.

Få utekatten din mikrochippet

Både innendørs og utendørs katter kan dra nytte av en mikrochip. De fungerer som en permanent ID-brikke for kjæledyr – og kan til og med være lovpålagt i mange amerikanske stater og land rundt om i verden.

Hvis utekatten din ender opp med å vandre litt for langt unna og går seg vill:

 • En mikrochip kan hjelpe en veterinær eller et lokalt dyreemottak å identifisere deg som den rettmessige eieren hvis de finner katten din. (Fordi ved å skanne kattens mikrochip, kan de finne kontaktinformasjonen din.)
 • Av den grunn bør du holde kontaktinformasjonen oppdatert i den lokale mikrobrikkedatabasen.

⚠️ Omtrent 71% av kattene som kommer inn på dyremottak ender opp med å bli avlivet – fordi de er mer sannsynlig å komme inn uten noen form for identifikasjon. Ikke la katten din bli en av dem!

Et kull med kattunger i et bur på et dyremottak

Mikrochips er også sikrere enn et halsbånd og ID-brikke (selv om vi anbefaler at du setter disse på katten din også.) Siden en veterinær smertefritt kan implantere en i kattens skulderblader, er det ikke sannsynlig at en mikrochip vil falle ut eller bli borte. (Som et halsbånd eller et ID-merke kanskje.)

Husk: en mikrochip kan faktisk ikke spore katten din i sanntid. Det er bare en identifikasjonsenhet – ikke en kjæledyrsporer.

Det er der en GPS-tracker for katter kan hjelpe deg å finne ut hvor katten din er på vandring – med bare et blikk på telefonen.

Les mer:

Finn ut hvor katten din liker å holde til

Din Tractive GPS hjelper deg ikke bare med å spore katten din live og i sanntid. Snarere kan den faktisk hjelpe deg med å forstå din egen katts atferd bedre.

Fordi selv den mest eventyrlystne utekatten vil alltid ha en tendens til å ha sine favorittsteder – naboens bakgård, den nærliggende parken, den ene delen av skogen, eller til og med en fjern låve, milevis unna. Der de liker å gjemme seg, jakte eller bare være.

Og hvorfor betyr dette noe? Vel, fordi i en nødsituasjon – som hvis katten din ikke har kommet hjem ved måltidstid – og du begynner nå å få panikk, og tenker at de er borte…du vet nå faktisk hvor du skal begynne å lete først.

(Og generelt, jo før du begynner søket, jo mer sannsynlig er det at du finner en savnet katt.)

En utekatt som sitter på en klippe med utsikt over havet

Det er der Tractives varmekart og posisjonshistorikk kan være redningen.

Tractive CAT Mini Location History

Med den kan du finne ut hvor katten din liker å tilbringe mesteparten av tiden sin – enten det er for å gjemme seg, sove, besøke en nabo som ikke vet at de er på diett, eller jage byttedyr på kilometervis.

De fleste katter har en tendens til å holde seg innen en halv kilometer unna hjemmet. Men det kan ende opp med å bli enda lengre hvis de har snust ut en kvinne i varme eller har kommet inn i en territoriekrig.

Nylig berget San Diego Feral Cats Coalition et kull med syke kattunger – og gjenforente dem med mamma-pusen. (Med litt hjelp fra Tractive.)

Med en Tractive-enhet festet til halsbåndet, fulgte de mamma-pusens bevegelser via varmekartet hennes. De sporet hvor hun hadde sluppet hver av kattungene sine – slik klarte de å finne dem, ta dem inn, og flytte dem til varme, trygge hjem for alltid.

Les mer: Dette kullet med syke kattunger ble berget med Tractive GPS

Oppdag Tractive GPS

Hold et øye med kattens helse

Nå vil du være en god katteforelder og la utekatten din vandre rundt og nyte sin uavhengighet. Men, utendørs finnes det farer utover bare forbipasserende biler eller aggressive kjæledyr – f.eks:

 • Giftstoffer (som f.eks, sprøytemidler sprøytet på naboens planter – som katten din kan ta en bit av, slikke eller smake på)
 • Visse planter som er giftige for katter (enten i din egen hage eller andre steder i nabolaget ditt)
En oransje katt med halsbånd som snuser på en busk full av røde blomster
 • Miljøallergener (som pollen), som kan sette igang en kraftig nyse-episode og andre luftveisproblemer hos katter
 • Skadedyr, som flått som kan skape alvorlige hudinfeksjoner
 • Og til og med sjansen for at katten din kan ende opp med å spise noe dødelig giftig fra en søppelkasse.

Les mer:

I tider som disse, hvordan holder du styr på den vandrende kattens helse og velvære? Det er alltid en sjanse for at de kommer hjem med noe potensielt smittsomt – og som du kanskje helt går glipp av. (På grunn av hvordan katter har en tendens til å maskere tegn på sykdom eller smerte.)

Det er der Tractive-enheten din…

Aktivitetsovervåking og helsevarsler

…hjelper deg. Fordi altfor ofte kan det første tegnet på at katten din er syk, være hvis den er mindre aktiv enn vanlig. (Eller bare virke mer sløv og utenfor.)

💡 Det er derfor veterinærer anbefaler å spore kjæledyrets daglige aktivitet – slik at du kan ta tak i en helsekrise mye tidligere. (Og unngå en dyr medisinsk regning i ettertid.)

En utekatt som utforsker en hage, og visning av Tractives Aktivitets-overvåkingsfunksjoner i forgrunnen

I tillegg til GPS, er din pålitelige Tractive GPS utstyrt med en innebygd bevegelsesdetektor. Som fanger opp den vandrende kattens daglige aktivitet – og hjelper deg å forstå hvor aktive de er regelmessig.

Nå vil du raskere og enklere legge merke til en reduksjon i aktivitet – selv om de virker normale og friske ellers. (Noe som kan bety at de kan være syk, skadet, gravid, eller noe annet.)

Og hvis du har gått glipp av å spore kattens daglige mosjon? Du vil motta et helsevarsel som ber deg om å holde utkikk etter en endring i kattens atferd – og få den til en veterinær i tide.

Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive

«Det kan være lett å gå glipp av endringer i kjæledyrets vanlige aktivitet – eller bare om de er på farten mer eller mindre enn vanlig.

Så vi har satt opp varsler for redusert aktivitet for når hundens eller kattens aktive minutter faller betydelig. De kan hjelpe deg med å gripe inn i en situasjon hvor kjæledyret ditt kan slite med en infeksjon eller til og med bare føler smerte.»

– Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive og sporadisk dyrepasser

Trustpilot
Tractive CAT Mini GPS tracker with collar

Spor kattens velvære

Se hvordan de har det med ett blikk på velværeresultatet. Se om de får nok mosjon. Bli kjent med søvnmønstre. Oppdag problemer tidlig og hold dem friske.

Oppdag GPS-trackere for katter

Hold katten din trygg over hele området og territoriet – for godt

På den ene siden kan for mye utendørs tid sette katten din i fare for mange farer.

På den annen side, for mye innendørs tid og katten din vil sannsynligvis bli lei, engstelig – og destruktiv.

Så uansett hvor langt katten din liker å streife, sørg for å ha fokus på sikkerhet – og finn ut av dens individuelle vaner og temperament. (For å bli bedre kjent med dens vandre-vaner.)

Du kan for eksempel:

 • Kartlegg kattens rekkevidde og territorium med en GPS-tracker for katter, som Tractives. Slik at du kan forstå hvor langt katten din liker å vandre. (Og gripe inn hvis du ser dem vandre inn i farlige områder.)
 • Separere flere katter i samme husholdning – slik at de hver kan forsvare sitt eget «territorium».
 • Planlegg for evt. sprøyting av urin ved å ha nok kloreleker rundt for katten din (for å etterlate sine duftmerker)
 • Vurder å få katten din sterilisert eller kastrert for å hindre dem fra…reproduktive vandringer.
En utekatt som sitter oppå et dekk i en fjellskog
 • Sørg for at utekatten din er mikrochippet for å hindre at den havner på et dyremottak hvor den kan risikere å bli avlivet hvis den ikke har noen identifikasjon.
 • Finn ut hvor katten din liker å holde til mest med Tractives posisjonshistorikk. Så du vet hvor du skal sjekke først hvis de er utendørs lenger enn vanlig, og du er urolig.
 • Spor utekattens aktivitet for å fange opp et fall tidligere – og få den til en veterinær for en forebyggende sjekk tidlig. (Fordi du vet aldri hva de kan plukke opp fra sine vandringer.)
Trustpilot

Spor katten din med Tractive GPS

Og hvis du likte dette innlegget, del det med en venn eller noen du er glad i – og la oss bidra til å bygge en tryggere, snillere verden for våre firbente venner sammen.