Enten du har en utekatt som vandrer store avstander eller en innendørs som bor i en liten leilighet, hevder katter eierskap av territoriet sitt og hersker over det som den ekte kongeligheten de er. Hvorfor har katter territorier? Hvor langt streifer katter hjemmefra? Lær mer om størrelsen og omfanget av katteterritoriet, slik at du kan ta bedre vare på katten.

Kattens territorier og rekkevidde: Hva er de?

En katts territorium er området den vil forsvare mot inntrengere. Disse inntrengerne er mest sannsynlig andre nabolagskatter, hunder eller dyreliv. En katts rekkevidde inkluderer alle stedene den drar til. Så hvis katten din får lov til å vandre fritt utendørs, kan territoriet dens være bakgården din. Men kattens utvalg kan inkludere bakgården din, noen få nabogårder, og en lokal park, også. Og noe av dette området kan overlappe med en annen katts territorium.

En GPS-tracker for katter kan gi et sanntidsbilde av hvor katten din streifer, og hjelpe deg med å lokalisere den hvis den ikke kommer hjem om natten.

Vit hvor katten din er

Se hvor den er i sanntid, uansett hvor langt den går. Motta varsler hvis den streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor den har vært og oppdag favorittstedene dens. La andre spore sammen med deg.

Spor katten min

Se hva forbrukerrapporter sier om Tractive

Hvorfor er katter territoriale?

Alle katter, inkludert løver, tigre, pumaer og din lille fluffball, er territoriale. Å opprettholde et territorium er en overlevelsestaktikk som villkatter bruker for å sikre et jakt- eller avlsområde. Denne atferden fra forfedrene er medfødt hos katten din.

Kattens livsstil vil avgjøre i hvilken grad det territoriale behovet uttrykkes. Enslige innekatter, som blir matet og lekt med regelmessig, føler kanskje ikke behovet for å være like årvåken som en utekatt som streifer rundt i nabolaget.

Å opprettholde et territorium er hardt arbeid, men det sikrer at en katt har tilgang til tilstrekkelig mat og potensielle kompiser. For å opprettholde et territorium, må katten din patruljere det, luktmarkere grensene, og forsvare det mot inntrengere – spesielt andre katter.

Utendørskatter vil ha en større rekkevidde enn innendørskatter. Ville katter (som har liten eller ingen interaksjon med mennesker) vil ha mye større territorier, fordi de må finne eller jakte på sin egen mat.

Nedenfor er en katts territorium skissert (i gult) i Tractive GPS-appen for sporing av kjæledyr:

katteterritorium som vises på kartet i Tractive GPS-appen for kattesporing
En katts territorie vist i Tractive GPS-appen

Territorietyper

Katteterritorier faller inn under noen generelle kategorier og varierer i størrelse avhengig av kattens innendørs eller utendørs livsstil.

  • Et kjerneterritorie er et sted hvor katter føler seg trygge og avslappede. Aktiviteter som søvn eller toalettbesøk, når en katt er sårbar for angrep, finner vanligvis sted i dette kjerneterritoriet. 
  • Et jaktterritorium kan ta en huskatt lengre unna. Dette territoriet kreves av katten din som jaktmark der de søker etter mus, gnagere, fugler og andre skapninger å spise. 
  • Delte eller felles territorier er steder som katten din er OK å dele med andre, inkludert mennesker, andre katter, hunder eller andre kjæledyr. Et eksempel på et felles område kan være stuen eller hagen din, hvor hele familien, inkludert kjæledyr, oppholder seg sammen.

Hvordan gjør katten krav på territoriet sitt?

Du er kanskje ikke klar over det, men når katten din gnir seg mot deg, hevder de at du er en del av territoriet deres. Duftkjertler på kinnene, pannen, haken og ved bunnen av haleavsetningen naturlige feromoner for å «markere» deg. Det samme gjelder når katten gnir seg mot møbler, sko og andre gjenstander. Katter er ofte tvunget til å markere deg når du kommer hjem fra jobb eller skole, fordi du kanskje ikke «lukter» riktig. De vil være tydelige på at du tilhører dem!

Når en inntrenger bryter kattens territorium, ikke bli overrasket hvis din normalt rolige kattunge blir til et voldsomt beist. Nakkehårene reiser seg og katten din vil hvese, vise tennene sine og muligens stupe mot eller på inntrengeren. Katter har vært kjent for å hoppe på ryggen av store hunder for å tydeliggjøre poenget sitt (som er «Kom deg ut av området mitt!»)

Katter markerer også territoriet sitt ved å klore på gjenstander med forpotene, som inneholder duftkjertler. Utendørskatter kan klore på trestammer eller trestolper. For å unngå at innendørskatten makulerer sofaen din, sørg for en klorestolpe. Oppmuntre kattungen til å bruke klorestolpen ved å gni litt kattemynte på den. 

For å holde oversikt over aktiviteten på deres territorium, patruljerer katter grensene til stedet minst en gang om dagen, duftmerker eller klorer etter behov. Kattunger er årvåkne forsvarere av territoriet sitt!

Du kan få en god oversikt over grensene for kattens territorium ved å feste en GPS-tracker på halsbåndet dens. Du vil se nøyaktig hvor katten din patruljerer hver dag.

Markering med urin

I tillegg til å gni mot gjenstander, er urinspruting en annen teknikk som brukes av katter for å markere territoriet sitt. Utendørskatter sprayer vertikale overflater som busker, gjerdestolper, steiner eller trestammer ved å heve halen og frigjøre en horisontal sprut av urin mot objektet. Duftene i urinen sender et signal til andre katter som sier «Dette er mitt territorium – hold deg borte!»

Urinduften nedbrytes over tid, så en katt vil legge til mer urin med noen dagers mellomrom hvis de merker at duften avtar.

Hvis du oppdager en vedvarende musk-aktig eller stinkende lukt i utendørs busker eller hager, kan det bety at en katt (muligens din) regelmessig sprayer der. Den stinkende busken er en katts versjon av et innlegg på sosiale medier, som kunngjør dens tilstedeværelse og eierskap av dette stedet.

Det er åpenbart at det oppstår problemer når katter sprayer urin innendørs. Spraying kan være et tegn på at en annen katt er i nærheten, kanskje utenfor et åpent vindu eller på verandaen. Katten din er tvunget til å sprute for å vise inntrengeren hvem som er sjefen. Eller, innendørs urinspruting kan bety at katten din er stresset eller har en medisinsk tilstand, for eksempel en urinveisinfeksjon.   

Hvis katten din sprayer innendørs, snakk med en veterinær om mulige årsaker og løsninger på denne oppførselen. Medisiner eller feromon-diffusorer kan bidra til å berolige en katt og redusere trangen til å sprute. 

Hvordan påvirker dette måten jeg tar vare på katten min?

Aksepter det faktum at alle katter vil definere og forsvare sitt territorium på en eller annen måte – ved å gni seg mot deg eller møblene, klore eller urinspraye.

For katter som bare er innendørs, sørg for at katten din har mange passende muligheter til å klore eller markere territoriet sitt, for eksempel et kattetre eller en klorestang. Noen katter liker å sitte høyt oppe hvor de kan se alt som skjer på territoriet sitt. Berikende lek med deg er alltid en bonus.

Hjem med flere katter og deres territorier

Hvis du har to eller flere innekatter i hjemmet ditt, er de kanskje ikke villige til å dele et territorium med mindre de er søsken.

Hvis kattene løper fra hverandre, hveser til hverandre, sover i separate områder, eller en av kattene oppfører seg dominerende over den andre, må du kanskje bidra til å definere deres separate territorier for å redusere konflikter. Du kan oppnå dette ved å mate hver katt på et annet sted og sette ut flere søppelkasser.

Vær oppmerksom på at tvister mellom flere katter i hjemmet ditt kan føre til aggresjon eller til og med duftmerking med urin når kattene prøver å definere sin egen plass.

Unngå disse problemene ved å gi hver katt et sikkert og trygt sted å sove, hvor de kan slappe av borte fra andre husdyr. Disse koselige stedene bør ikke bokse inn katten din. Sørg alltid for en rømningsvei for kattungen din.

Er utendørs katter territoriale?

Utekatter har et mer intenst behov for å etablere og vedlikeholde et territorium. Tross alt er det mange andre dyr, mennesker og gjenstander som krysser inn i territoriet deres på daglig basis. Hvis andre katter spaserer gjennom territoriet deres, vil utendørs katter bli tvunget til å luktmarkere etter at inntrengeren har passert for å overstyre lukten deres.

Tips for å holde utekatten din frisk hele vinteren.

Uforandrede katter (de som ikke har blitt sterilisert eller kastrert) vil sannsynligvis streife lengre avstander eller etablere større territorier. Duftmerkene de etterlater har større betydning, fordi i tillegg til å markere grensene til territoriet, signaliserer de kattens tilgjengelighet for parring. 

Har katten din løpetid? Her er det du trenger å vite.

en brungrå langhåret katt ute på en plen
En utekatt iført en Tractive GPS-tracker for katt

Teritorier til utekatter og villkatter

Hvis du eier en utendørs katt eller en kattunge som utforsker naturen en del av dagen, kan katten din støte på villkatter mens de er ute og romsterer. 

Mange utendørs katter er eid eller tatt vare på av noen, og de har regelmessig menneskelig kontakt. For eksempel kan de bli matet regelmessig, få veterinærhjelp, og kan gå innendørs for en del av hver dag eller natt. I utgangspunktet har disse kattene en trygg hjemmebase, og derfor kan ikke deres territorier være veldig store – en bakgårdshage eller terasse kan være nok. 

Finn ut hvordan du holder utekatten din trygg med disse tipsene.

Villkatter har ofte mye større territorier og svært stor rekkevidde. Disse kattene kan aldri ha hatt kontakt med mennesker, eller hvis de gjorde det, var det minimalt. Villkatter er ofte redd for mennesker og søker ikke samhandling med dem. Disse kattene jakter og finner sin egen mat, så deres store territorier gjenspeiler behovet for å ha mange matkilder tilgjengelig.

Hvor stort er territoriet til en villkatt?

Omfanget av en villkatts bevegelser avhenger av tilgjengeligheten av mat og parringspartnere. Noen katter kan gå milevis hver natt på jakt etter et måltid eller patruljere grensene til territoriet sitt. 

Estimater av villkattens territoriestørrelser varierer fra to til 1000+ dekar. Hanner har større territorier enn hunner. Områdene til en hannkatt kan overlappe de til flere hunner, noe som øker sjansene for å finne en partner.

Hvor stort er en huskatts territorium?

En kjæledyrkatt – enten utendørs på heltid eller innendørs/utendørs – trenger ikke å streife langt fordi de ikke trenger å jakte på næring (selv om de kan fange små byttedyr for «moro skyld»). De vet at matskålen deres vil bli fylt med et velsmakende måltid hver dag. Huskatter blir også ofte sterilisert eller kastrert, så trangen til å parre seg tvinger dem ikke til å vandre på jakt etter en kompis.

Den gjennomsnittlige hannkatten kan ha et territorium på noen få dekar, mens en hunnkatts kan være mye mindre. Noen studier viser at katter går noen få dusin meter til mer enn en halv mil per dag. Men erkjenner at størrelsen på kattens revir kan variere mye avhengig av miljøet, tilgjengeligheten av mat, og kattens reproduktive status.

Hva er radiusen til en katts territorium?

Selv om katters territorier sjelden er sirkulære, kan du oppleve at din utendørs katt streifer opp til en kilometer unna hjemmet. En katts daglige turer er diktert av veier, gjerder, porter eller andre dyr i nabolaget som de ønsker å unngå, for eksempel en stor hund.

Du kan bruke en GPS-tracker for å følge bevegelsene til utekatten din og finne ut nøyaktig hvor langt den streifer. I tillegg vil du alltid ha trygghet i å vite nøyaktig hvor katten din er.