Er hunden min syk? Det er et spørsmål våre hunder (dessverre) ikke kan svare på for oss. Og siden de er flinke til å skjule hva som plager dem i de tidlige stadiene av sykdom eller ubehag, kan det være vanskelig å si om de ikke har det bra. Men du kjenner din lodne venn som ingen andre, og kan fornemme om ting ikke er helt riktig. Har for eksempel hunden din sluttet å spise? Begynte å sove mer? Oppfører kameraten din seg rart? I denne veiledningen vil vi snakke om hvilke tegn på sykdom hos hunder du skal se etter, symptomer og potensielle årsaker, og hva du skal gjøre for å forebygge og behandle sykdom.

Hvordan vet du om hunden din er syk?

Hvis du lurer på «Er hunden min syk?», det første du må gjøre er å sjekke om valpen din oppfører seg som sitt vanlige jeg. Som oss mennesker har hunder en tendens til å oppføre seg annerledes hvis noe er galt med dem. De kan bli mindre interessert i mat, ikke være begeistret for leketid, eller være mindre aktive generelt. Du kan også se endringer i søvnmønstrene deres.

Så hvis noe føles utenom det vanlige, kan det være på tide å snakke med veterinæren.

en liten hvit hun som klappes av en dame
Hold øye med hundens søvn og aktivitet i Tractive GPS-appen.

Men hvordan holde styr på atferdsendringer? Bare å observere hunden din kan fortelle deg masse, men en Tractive GPS-tracker kan hjelpe deg med å se (med tall) om hunden din har beveget seg mindre, sover mer, eller får mindre søvn enn vanlig. Det er fordi Tractive GPS tilbyr aktivitets- og søvnovervåking i tillegg til sanntids posisjonering. Det kan også være nyttig informasjon for veterinæren din å vite!

Symptomer og tegn på sykdom hos hunder

Hundesykdom kan ta alle former, alt fra det harmløse (som når en hund spiser gress) til alvorlige (som rabies eller kreft). Symptomene avhenger av type og årsak til sykdommen. Følgende liste over tegn på sykdom hos hunder forklarer de vanligste advarselssignalene om at du har en syk hund, og at de kan trenge veterinærbehandling.

Apati, søvnighet, lite bevegelse

Vær oppmerksom på hvor mye hunden din normalt beveger seg og sover. Hvis du plutselig oppdager at hunden din ikke beveger seg mye eller er mer «lat» enn vanlig, kan det være et tegn på at du har en syk hund. Hunder med smerter vil vanligvis være mindre aktive enn friske hunder. En sløv hund kan streve med ett av følgende:

 • Virusinfeksjon
 • Parasitter
 • Smittsomme sykdommer
 • Bakteriesykdom
 • Anemi
 • Skade
 • Forgiftning eller bivirkninger av medisiner

Snakk med veterinæren hvis du merker at hunden din har vært mindre aktiv i det siste.

Hunden sover dårlig

Mange syke hunder vil sove mer enn vanlig, men har dårligere søvnkvalitet. Smerter og ubehag kan komme i veien for en god natts søvn, noe som er nøkkelen for sunne, glade hunder. I tillegg til å overvåke søvntid og søvnmønstre, kan Tractive GPS -appen også vise deg hvor ofte hunden din våknet i natt.

en brun hund sover i bakgrunnen og en mobil med Tractive GPS-appen som viser søvn- og aktivitetsovervåking på skjermen i forgrunnen
Kontakt veterinær hvis hunden din sover mer enn halvparten av tiden.

Hunden sover hele dagen

Det er normalt for hunder å sove halvparten av tiden. Faktisk sover noen enda lenger! Som en generell regel har valper, store hunder og gamle hunder en tendens til å trenge mer søvn, mens mindre hunderaser og arbeidshunder vanligvis sover mindre. I tillegg til å sove, er det vanlig for hunder å tilbringe ytterligere 30 % av sine våkne timer med «sløving». I utgangspunktet, slappe av og ikke gjøre noe (#DreamLife).

Veterinærer sier imidlertid at uvanlige endringer i hundens søvnmønster kan være grunn til bekymring1. Hvis du oppdager at hunden plutselig sover mer i løpet av dagen, kan den være syk. Følgende er mulige årsaker:

 • Diabetes
 • Nyresykdom
 • Hypotyreose
 • Hjerteproblemer
 • Leddgikt

Snakk med veterinæren hvis du merker at hunden sover mer enn vanlig, og hold øye med hundens søvnmønster med Tractive GPS sin aktivitetsmåler for hunder:

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan de har det med ett blikk på velværeresultatet. Sett mål. Sammenlign med andre hunder som din. Overvåk søvn. Oppdag problemer og hold dem friske.

Kjøp tracker for hund

Hund som kaster opp

Hvis du legger merke til at hunden kaster opp, er dette et tydelig tegn på at hunden din er syk eller i det minste har en urolig mage. Oppkast og diaré er ofte de vanligste første tegnene på sykdom. Hvis hunden din kaster opp en gang, men ellers oppfører seg normalt, er problemet kanskje ikke så alvorlig. Imidlertid, kan oppkast også være et tegn på en mer alvorlig sykdom. Hold et øye med hunden din og ring veterinæren hvis den kaster opp flere ganger i løpet av en dag, kaster opp blod, eller hvis noen av de andre symptomene nedenfor er til stede.

Oppkast hos hunder kan forårsakes av:

 • Smittsomme sykdommer
 • Matallergier og følsomhet
 • Spise noe giftig
 • Tarmsykdom
 • Metabolske sykdommer
 • Kreft
 • Parasitter
 • Tarmobstruksjon
 • Oppblåst mage
 • Parvovirus
 • Nyre- eller leversvikt
 • Addisons sykdom
 • Pankreatitt2

Diaré

Diaré er et annet vanlig symptom på sykdom hos hunder, og det refererer til rennende, hyppig og flytende avføring. Normal sunn hundebæsj er fast, brun og kubbeformet. Hvis du oppdager at hundens avføring er uvanlig våt eller rennende, har hunden sannsynligvis diaré.

Diaré hos hunder kan ha mange forskjellige årsaker, inkludert matintoleranse, stress, skjemt mat, forgiftning, allergi, infeksjon, parasitter, overspising, sykdom og medisiner.

Les mer om de viktigste årsakene og behandlingene for hundediaré.

Tap av matlyst

De fleste hunder ser frem til måltidet og elsker å bli matet med sine favorittgodbiter. Eller de vil spise alt de kan få potene på. Så hvis du plutselig legger merke til at hunden ikke spiser, eller gradvis mister interessen for mat over tid, er dette en sterk indikator på at hunden din kan være syk.

Merk: Det er normalt for hunder å spise mindre i varmt vær når de kan være mindre aktive på grunn av høye temperaturer. I tillegg trenger eldre hunder ikke så mange kalorier som voksne hunder.

Hvis hunden din ikke fullfører sine daglige måltider som de vanligvis gjør, kan det være på tide å søke veterinærstøtte.

Hva mater jeg en syk hund uten appetitt med?

Hvis hunden din er syk og har liten appetitt, er det best å gi den mild, lettfordøyelig mat. Her er noen ideer:

 • Kylling og ris: Forbered dette enkle måltidet for hunden din for å lette dens urolige mage. Bruk benfritt, skinnfritt kyllingbryst og hvit ris. Ikke tilsett olje, smør eller krydder, da dette kan gjøre den urolige magen verre. Hold det enkelt ved å koke kyllingen og risen (separat) og gi den til hunden din, i små biter. Pass på at kyllingen er gjennomstekt før servering. Ren strimlet kylling er et annet godt alternativ for syke hunder og kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 4 dager eller frosset i opptil 6 måneder.
 • Buljong kokt på ben: Næringsrik og deilig, benbuljong er en utmerket måte å motivere den syke hunden til å spise når den ikke føler seg bra. Gjør det selv ved å lage oksemarg, kylling eller kalkunbeinben i en kjele med noen få tommer vann på lav varme i opptil 24 timer. Fjern bein og oppbevar i kjøleskapet i noen timer, til den er helt avkjølt. Fjern deretter det stivnede laget av fett på toppen. Når du er klar til å mate den til hunden din, varm opp bare til den er flytende igjen. Det er også en perfekt måte å tilføre fuktighet til tørr hundemat.
 • Gresskar: En annen god mat for syke hunder. Denne Halloween-favoritten har et høyt fiberinnhold og støtter hundens fordøyelsessystem. Gi den til hunden din skrellet, kokt og uten salt eller krydder. Hermetisert gresskar er også trygt for hunder, så lenge det er rent gresskar uten tilsatte ingredienser. Gresskar kan gi hunden din mange næringsstoffer de trenger, pluss hjelp hvis de er blokkert og ikke kan bæsje.

Endringer i vannlating

Hvis hunden din begynner å tisse oftere eller sjeldnere enn vanlig, eller ser ut til å ha problemer med å tisse, kan dette være grunn til bekymring. Det kan signalisere en rekke sykdommer, fra urinveisinfeksjoner til lever- eller nyresykdom. Snakk med veterinæren din så snart som mulig om vannlating, spesielt hvis du legger merke til blod i hundens urin.

Drikker for mye eller for lite vann

Et annet tegn på sykdom hos hunder er en endring i tørstenivå eller drikkevaner. En hund som ikke vil drikke vann eller drikker for mye vann kan være uvel og ha feber eller nyreproblemer.

en liten valp med rødt halsbånd i forgrunnen og en vannskål i bakgrunnen
Når hunden din ikke vil drikke vann kan det være et tegn på et underliggende problem.

Vekttap eller vektøkning

Uforklarlig vektøkning eller vekttap er et annet tegn på sykdom hos hunder. Du kan bruke denne kroppstilstandsindeksen for hunder for å se om hundens vekt er innenfor det sunne området. Hvis hunden din begynner å se tynnere ut enn vanlig, eller hvis den har lagt på seg noen kilo nylig, snakk med veterinæren for å finne den underliggende årsaken.

Problemer med å gå

Hunder som opplever leddproblemer, hoftedysplasi, leddgikt, beinbrudd, infeksjoner eller annen sykdom kan ha problemer med å gå eller reise seg. Hvis kjæledyret ditt virker litt halt eller stivt, gi dem en dag til å hvile og se om de går tilbake til det normale. Hvis problemene vedvarer eller du oppdager andre symptomer, bør du oppsøke veterinæren.

Atferdsendringer

Plutselige atferdsendringer hos hunden din – som aggresjon, biting eller å være ekstra beskyttende for deler av kroppen – er også en grunn til bekymring. For eksempel kan biting og aggresjon være symptomer på rabies hos hunder. Eller et sår fra gressagn kan føre til at hunden din plutselig oppfører seg annerledes på grunn av smerter der det kom inn. I alle fall, hvis hunden din plutselig ikke oppfører seg som seg selv, snakk med veterinæren din.

Pustevansker

Hunder som opplever anstrengt pust kan også oppleve hosting, hvesing, knebling, eller kortpustethet. Disse symptomene er ikke normale for hunder og kan være tegn på:

 • Hundeinfluensa
 • Hjertesvikt
 • Infeksiøs luftveissykdom hos hund
 • Hjerteormssykdom

⚠️ Besøk veterinæren med en gang hvis hunden din har åndedrettsproblemer, eller ser ut til å slite med å få luft.

Nysing eller rennende nese

På samme måte indikerer nysing, rennende nese eller rennende øyne også sykdom hos hunder. Hunder kan bli forkjølet akkurat som oss (selv Covid-19) så vær på utkikk etter forkjølelseslignende symptomer hos dine pelskledde venner.

Blekt eller misfarget tannkjøtt

Sunne hundegummer bør være tyggegummirosa, eller en lignende farge. Bli kjent med hundens tannkjøttfarge når de er friske, slik at du kan oppdage når noe er galt. Blekt tannkjøtt er et av de tydeligste tegnene på sykdom hos hunder og kan indikere mange sykdommer som dehydrering, oppblåsthet eller til og med kreft. Lilla, gul, blå eller knallrød misfarging av hundens tannkjøtt betyr også at hunden din sannsynligvis ikke føler seg bra, og at du bør snakke med en veterinær.

Feber

Syke hunder kan også få feber. Bruk et digitalt termometer for å sjekke hundens temperatur. Den normale temperaturen for en hunds kropp er mellom 37,5 og 39°C. Feber hos hunder kan forårsakes av:

 • Forgiftning
 • Bakterie-, virus- eller soppinfeksjon
 • Øreinfeksjon
 • Infektert bitt eller sår
 • Tann- eller munninfeksjoner
 • Urinveisinfeksjon
 • Forstyrrelser i immunsystemet
 • Kreft

Hvis hundens temperatur overstiger 39°C, prøv å kjøle dem ned ved hjelp av en vifte, eller ved å bruke et håndkle eller klut gjennomvåt i kaldt vann. Fortsett å overvåke temperaturen.

Hvis temperaturen går opp eller passerer 41°C, må du ta hunden din med til en akutt veterinærklinikk eller dyresykehus.

Gi aldri hunden din menneskelige medisiner – disse kan være giftige for dem.

Kløe, gnaging eller hårtap

Et annet tegn på sykdom hos hunder er kløe, biting eller gnaging på en bestemt del av kroppen. Hunder som klør eller gnager kraftig kan ha lopper, infeksjoner eller hundeallergier.

Du bør oppsøke veterinæren om kløe hos hunder, spesielt hvis det er ledsaget av hårtap, rødhet, hevelse, utflod eller unormal lukt.

liten hvit og brun hund som legger seg ned og sover på en beige hundeseng
Gå jevnlig til kontroll med valpen din og oppdag eventuelle problemer tidlig.

De vanligste hundesykdommene: symptomer og behandling

Som du kan se, er det mange mulige måter våre hunder, som oss, kan bli syke på. Hunder kan lide av et bredt spekter av sykdommer, og sykdommen kan overføres gjennom kontakt med andre syke dyr eller dyreliv. Heldigvis kan mange vanlige hundesykdommer forebygges med vaksinasjoner.

Nedenfor er et diagram over noen av de vanligste hundesykdommene, noen av symptomene og mulige behandlinger. Hvis hunden din er syk, snakk med veterinæren for å få en skikkelig kontroll og diagnose.

SymptomerBehandling
ØreinfeksjonerKløing eller kloring i ørene, risting på hodet, rødhet, skorper, skorpe- eller hårtap rundt øret, balanseproblemer, smerter, hørselstap.Rengjør og tørk øret; antibiotika eller soppdrepende legemidler avhengig av type infeksjon
Valpesyke*Puss fra øynene, feber, tap av appetitt, rennende nese, letargi, oppkast, diaré, lungebetennelse, kramper, herdede poteputer.Behandling av individuelle symptomer
Rabies*Kramper, aggresjon, lammelse, mangel på koordinasjonIngen behandling tilgjengelig, ofte dødelig
KreftKlumper, lukt, utflod, hevelse, sår, vekttap, letargi, smerter, appetittforandringerKjemoterapi, kirurgi, strålebehandling og/eller naturlig behandling
DiabetesØkt tørste og vannlating, appetittendringer, vekttap, letargi, oppkastOrale legemidler, insulininjeksjoner, kostholdsendringer, sterilisering
Hjerteorm*Hoste, pustevansker, oppkast, vekttap, tretthetInjiserbart legemiddel som dreper hjerteorm, antibiotika
Hepatitt*Puss fra øyne og nese, tetthet, tørste, tap av matlyst, feber, gulaktige ører, tannkjøtt og hud, røde flekker på huden, hevelse, kramperAntibiotika, antiinflammatoriske eller immunsuppressive legemidler, intravenøs væsketerapi, sykehusinnleggelse
Kennelhoste*Tørr hoste, gagging, feber, slim, rennende neseBehandlingen kan omfatte isolasjon, medisinering, luftfukter, ekstra pleie hjemme
Parvovirus*Oppkast, diaréIntravenøse væsker, legemidler
RingormRød, skabbete, betent hud i et sirkulært mønster, hårtapSvært smittsom; mulige behandlinger inkluderer sjampo/salve eller orale medisiner, rengjøring av infiserte gjenstander og områder
Parainfluensavirus*Hoste, nysing, rennende nese, feber, mangel på energi eller appetittAntibiotika
Lyme borreliose*Halthet, hovne lymfeknuter, feber, leddbetennelse, tretthet, tap av appetittAntibiotika
Bordetella*Hoste, nysingAntibiotika
Leptospirose*Nyre, leversykdom
Symptomer går ofte ubemerket hen
Antibiotika
Giardia-infeksjonDiaré, oppkast, vekttap,
Noen ganger ingen symptomer
Antibiotika
HundefedmeOverflødig fett, vanskeligheter med å føle ribbeina, sløvhetSunt kosthold, porsjonskontroll og mosjon
HeteslagForhøyet temperatur, pesing, sikling, tørste, svakhet, blekt tannkjøtt, oppkastKjøling, hydrering – nødbehandling kan være nødvendig

*Forebygges gjennom vaksinasjoner, ormekur og/eller forebyggende medisiner.

For de fleste hundesykdommer er hvile også en viktig del av behandlingen. Snakk med veterinæren din for å finne den beste behandlingen for hundens tilstand.

Hvordan forebygge sykdom hos hunder

I tillegg til å overvåke hundens tilstand og atferd nøye, er det flere ting du kan gjøre for å forhindre sykdom hos hunder:

 • Vask hendene: Det høres enkelt ut, men god håndvask er viktig for å forhindre spredning av sykdom og plager blant alle familiemedlemmene dine, inkludert hundene dine.
 • Jevnlig veterinærkontroll: Ta hunden din til veterinæren minst en gang i året for en generell kontroll.
 • Hvis du er i tvil, gå til veterinæren: Ta hunden din til veterinæren så snart som mulig hvis du merker uvanlige symptomer eller tegn på sykdom.
 • Vaksiner (og hold deg oppdatert): Sørg for at hunden din har alle nødvendige vaksinasjoner basert på deres miljø og livsstil.
 • Bruk forebygging mot lopper, flått og parasitter: Gi hunden din veterinæranbefalte medisiner for å beskytte dem mot skadedyr og skadedyrbåren sykdom.
 • Beskytt hunden din mot andre dyr: Hold hunden din trygg fra andre kjæledyr og ville dyr som kan leve i ditt område, som f.eks ulv, rev, gaupe, hoggorm og gnagere. Andre dyr kan bære på sykdommer som kan overføres på hunden din i tilfelle de blir bitt.
 • Hold styr på hunden din: Hunder som går seg vill eller løper bort er mer sannsynlig å oppleve sykdom eller skade, så følg hunden din uansett hvor den går og finn den om nødvendig ved hjelp av en GPS-tracker for hund.
 • Se hva hunden din spiser: Hunder blir ofte syke av å spise skjemt mat, forurenset vann eller andre stoffer som er giftige for hunder. Ikke la hunden din spise noe som kan gjøre den syk.
 • Rengjør: Rengjør eller rydd opp i hundens omgivelser regelmessig, for eksempel gulv, sengetøy og leker, for å holde den fri for skadelige gjenstander (som glass, gressagn eller fliser), bakterier eller parasitter.
 • Tilbered kjøttet grundig: Rått kjøtt kan bære matbårne sykdommer, så sørg for at alt kjøtt hunden din spiser er tilberedt grundig.4

Hvordan behandle en syk hund

Avhengig av symptomene og sykdommen, er det mange mulige måter å behandle en syk hund på. Bare en sertifisert veterinær kan gi deg en riktig diagnose på hundens tilstand, så det er viktig å snakke med veterinæren ved de første tegnene på sykdom. Etter å ha snakket med deg og utført en fysisk undersøkelse av hunden din, vil veterinæren kunne gi deg mer informasjon om alle mulige behandlingsalternativer. Uansett hvilken behandlingsvei du velger, er det et personlig valg som skal gjøres av deg ved hjelp av veterinæren, og tar hensyn til hundens unike situasjon.

Den mest effektive måten å behandle sykdom hos hunder er å forebygge den.

Husk, mange hundesykdommer kan forebygges med vaksiner og medisiner, så det er best å gi hunden din de anbefalte forebyggende midlene mens den fortsatt er ung. Veterinæren kan fortelle deg hvilke vaksiner og medisiner som er en god idé, basert på hvor du bor og hundens livsstil.

I tillegg til det, god hygiene, et sunt kosthold og riktig hydrering, holde seg aktiv sammen, holde et øye med hunden din til enhver tid, pluss mye kjærlighet og omsorg vil hjelpe deg med å holde hunden din trygg og sunn i lang tid fremover.

For mer informasjon om varselstegn på at hunden din kan være syk, sjekk ut denne videoen av Continental Kennel Club:

Merk: Informasjonen i dette innlegget er ment for utdanningsformål; ikke medisinsk rådgivning. Rådfør deg med veterinæren for en nøyaktig diagnose og behandling av hundens tilstand.