Gedraagt je hond zich vreemd? Vergeet hij jullie routine? Lijkt je hond gedesoriënteerd of in de war? Hij kan lijden aan dementie (of een ander symptoom van ouderdom). Wat is dementie bij honden? Wat voor invloed heeft dementie op onze viervoeters? En wat kunnen we doen om dementie bij honden te voorkomen en behandelen? In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over dementie bij honden.

Wat is dementie bij honden?

Dementie bij honden, ook wel bekend als Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS), is een cognitieve aandoening die lijkt op de menselijke aandoening Alzheimer. Deze aandoening is gerelateerd aan ouderdom. Wanneer je viervoeter een dagje ouder wordt, ontstaan er veranderingen in de hersenen die invloed hebben op het geheugen, leervermogen en gedrag. De helft van de honden ouder dan 11 jaar vertoont klinische symptomen van dementie.

Naar schatting vertoont zo’n 70% van de honden op 15-jarige leeftijd verschijnselen van CDS¹.

Wat zijn de symptomen van dementie bij honden?

Er bestaan veel verschillende symptomen die kunnen wijzen op dementie bij de hond. In het begin zijn de symptomen van dementie vaak mild. Maar naarmate de aandoening vordert, worden de symptomen erger. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van dementie bij honden:

 • Desoriëntatie/verward: de hond ziet er verward uit in een vertrouwde omgeving
 • Angst
 • Vergeten van eerder geleerde routines, training of huisregels
 • Niet meer reageren op commando’s of als hij wordt geroepen
 • Snel geïrriteerd
 • Minder zin om te spelen
 • Doelloos rondlopen
 • Wezenloos voor zich uit staren
 • Moeite met het leren van nieuwe dingen
 • Houdt zichzelf niet meer schoon
 • Gebrek aan eetlust
 • Veranderingen in slaappatroon, zoals ’s nachts wakker worden en/of overdag slapen

De eerste tekenen van CDS kunnen moeilijk te herkennen zijn. Ze worden vaak toegeschreven aan het ouder worden. Toch is het heel belangrijk om dementie bij je hond vroegtijdig op te sporen en alle hondenbezitters moeten er goed op letten of hun viervoeter milde symptomen van dementie vertoont.

💡 Als je de routine van je hond kent, dan kun je makkelijker veranderingen herkennen. Met Tractive GPS kun je zijn slaap- en activiteitspatronen in de gaten houden en vergelijken met die van andere honden van hetzelfde ras en dezelfde leeftijd. Mocht je hond in zijn eigen wereldje verdwalen en afdwalen, dan kun je met deze GPS-tracker je viervoeter snel terugvinden voor volledige gemoedsrust.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Hoe wordt dementie bij honden vastgesteld?

Als je hond een of meer van de bovengenoemde symptomen vertoont, hoeft dit niet samen te hangen met CDS. Het kan zijn dat er een andere reden is voor het gedrag. Het is belangrijk om hiermee naar de dierenarts te gaan, zodat hij of zij andere oorzaken voor de klachten kan uitsluiten. Als je denkt dat je hond dementie heeft, kan de dierenarts achterhalen of er inderdaad een andere reden is voor het gedrag en een MRI-scan maken om een definitieve diagnose te stellen.

Het beste is om regelmatig met je hond naar de dierenarts te gaan voor controle om de symptomen van CDS vroegtijdig vast te stellen en te behandelen.

Oorzaken van dementie bij honden 

De exacte oorzaak van dementie bij honden is nog onbekend. CDS wordt echter vaak veroorzaakt doordat de hersenfunctie wordt beïnvloed door de fysieke en chemische veranderingen die optreden bij het ouder worden. Maar cognitieve achteruitgang als gevolg van het ouder worden is niet de enige factor die verantwoordelijk is voor CDS. Genetische factoren of andere aandoeningen zoals hersentumors en hersenletsel kunnen een dier ook vatbaar maken voor de ontwikkeling van CDS.

Kan CDS worden voorkomen?

Omdat de exacte oorzaak onbekend is, is het moeilijk om vast te stellen hoe dementie bij honden kan worden voorkomen. Het kan in ieder geval helpen om je hond fysiek en mentaal actief te houden. Volg de onderstaande tips om de geest van je hond scherp en gezond te houden:

 • Leer hem nieuwe trucjes
 • Speel met je hond
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met onbewerkt voedsel
 • Overweeg supplementen voor de bevordering van de hersenfunctie
 • Zorg dat je viervoeter voldoende beweging krijgt
 • Laat je hond nieuwe ervaringen opdoen en zorg voor regelmatige socialisatie
 • Vermijd stressvolle situaties voor je hond
 • Voorkom blootstelling aan giftige stoffen

Onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige fysieke activiteit en mentale stimulatie met interactief speelgoed kunnen helpen om de mentale gezondheid van je hond te behouden.

Daarnaast wordt aanbevolen dat je je oudere hond elke 6 maanden laat nakijken door de dierenarts¹.

Is dementie bij honden te genezen?

Dementie bij honden is (nog) niet te genezen. CDS veroorzaakt de fysieke achteruitgang van de hersenen en daarom is er geen eenvoudige remedie die deze weefsels kan regenereren. Er wordt echter wel onderzoek hiernaar gedaan met stamceltherapie en medicijnen.

Kan dementie bij honden behandeld worden?

Hoewel er geen bekende remedie is voor CDS, zijn er verschillende mogelijkheden om dementie bij de hond te behandelen. Behandelingen omvatten voorgeschreven medicijnen, veranderingen in het dieet, verbeteringen in de leefstijl van de hond, supplementen en chirurgische ingrepen. Wij raden je aan om eerst met de dierenarts te overleggen welke behandeling het beste zou zijn voor je huisdier.

Ik denk dat mijn hond CDS heeft. Wat moet ik doen?

Als je hond een van de bovenstaande symptomen vertoont, ga dan met je hond naar de dierenarts voor een controle. De dierenarts kan de medische geschiedenis van je hond met jou doornemen en een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren om de algehele gezondheid en cognitieve functies van je hond te evalueren. De dierenarts kan andere tests aanbevelen, zoals bloedonderzoek, echografie en röntgenfoto’s om andere gezondheidsproblemen uit te sluiten. Als je dierenarts bevestigt dat je hond dementie heeft, kunnen jullie samen bespreken welke behandelingsopties het beste zijn.

oude hond - hond met dementie

Verzorging van een dementerende hond

Een dementerend dier heeft vaak extra verzorging en ondersteuning nodig. Als je hond aan dementie lijdt, is het belangrijk om rekening te houden met zijn veranderende behoeften. Met simpele veranderingen in de omgeving en leefstijl kun je de levenskwaliteit van je trouwe viervoeter verbeteren, zodat jullie samen kunnen genieten van die laatste gouden jaren. De onderstaande tips kunnen hierbij helpen.

 1. Zorg voor activiteiten en spelletjes gedurende de dag.
 2. Moedig sociale interactie aan.
 3. Zorg dat je hond voldoende daglicht krijgt om het slaap-waakritme te reguleren.
 4. Blijf met je hond wandelen. Gebruik een hondenbuggy als je viervoeter niet kan lopen.
 5. Maak je huis hondproof zoals je ook zou doen als je een puppy hebt.
 6. Houd een dagelijkse routine aan en ga op vaste tijden met je hond wandelen en geef hem op vaste tijden eten.
 7. Gebruik indien nodig hondenluiers en waterdichte hondenkussens.
 8. Probeer over te stappen op voer voor oudere honden of een dieet met onbewerkt voedsel.
 9. Voeg supplementen toe aan het dieet van je hond na overleg met de dierenarts.
 10. Overweeg zowel alternatieve als traditionele behandelingen.
 11. Vermijd het verplaatsen van de meubels. Probeer het huis en de omgeving herkenbaar en vertrouwd te houden.
 12. Overlaad je hond niet met nieuwe prikkels zoals speelgoed, mensen of andere dieren.
 13. Houd de commando’s kort en eenvoudig.
 14. Laat je viervoeter weten dat je van hem houdt.
 15. Houd je maatje in de gaten met een GPS-tracker en voorkom dat hij verdwaalt.

Wat zijn de vooruitzichten?

Uiteindelijk is het verouderingsproces bij honden onvermijdelijk en de meeste van onze viervoeters zullen gezondheidsproblemen krijgen naarmate ze ouder worden. Hoewel het hartverscheurend is om te zien hoe de gezondheid van je hond achteruitgaat, kun je de situatie voor hem aangenamer maken. Investeer bijvoorbeeld in een GPS-tracker voor honden, zodat je hem altijd en overal kunt lokaliseren. Het belangrijkste wat je kunt doen, is sterk blijven voor je huisdier en jezelf voorbereiden op onverwachte situaties die zich kunnen voordoen met betrekking tot een dementerende hond.

Meer informatie over de ouder wordende hond

Ouderdomsklachten bij honden hoeven niet altijd samen te hangen met CDS. Bekijk de video hieronder als je meer wilt weten over de symptomen waar je als hondenbezitter op moet letten bij oudere honden.