Heb je een oude hond die veel hijgt, trilt of last heeft van aanvallen? Lees gauw verder om erachter te komen waarom je hond dit gedrag vertoont, hoe je moet omgaan met aanvallen bij een oude hond en wat je het beste kunt doen om je maatje veilig te houden.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Houd de gezondheid van je hond in de gaten

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Stel doelen. Vergelijk de activiteit van je hond met die van andere. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.

Nu kopen

Ouderdom bij honden

Of we het nu leuk vinden of niet, onze huisdieren worden oud. En aangezien de gemiddelde levensverwachting van honden veel lager is dan die van mensen, verouderen honden sneller dan hun baasjes. Naarmate honden ouder worden, kunnen ze naast de veelvoorkomende symptomen van ouderdom ook ander ongewoon verdrag vertonen, zoals hijgen, trillen en aanvallen.

Net als bij mensen komt epilepsie ook bij honden voor.

Maak je je echter geen zorgen. Zo’n 1 tot 2 procent van de honden lijdt aan epilepsie¹. Voordat we dieper ingaan op hijgen, trillen en aanvallen bij oude honden, is het belangrijk om ouderdomsverschijnselen bij honden te herkennen:

Ouderdomskwalen bij honden

 • Slechter zicht
 • Gehoorverlies
 • Gewichtstoename
 • Minder energie
 • Artrose/gewrichtsproblemen
 • Haarverlies, verlies van spiermassa, uitval van tanden, huid wordt minder elastisch
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Geestelijke achteruitgang

Hoewel dit veelvoorkomende ouderdomsverschijnselen bij honden zijn, kan elk ouderdomskwaaltje ook een symptoom zijn van een mogelijk ernstige ziekte of aandoening. Bij twijfel over de gezondheid van je hond kun je het beste de dierenarts raadplegen om de bovenstaande symptomen te bespreken en professioneel advies in te winnen. Je dierenarts kan helpen bij het diagnosticeren van een mogelijke ziekte. Als je hond aan een ziekte lijdt (en dus niet alleen last heeft van ouderdomskwaaltjes), kan het zijn dat je snel stappen moet ondernemen om de klachten te verlichten en de ziekte te behandelen.

Waarom hijgt mijn hond?

Honden hijgen om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Het is dus volkomen normaal dat een hond moet hijgen bij warmer weer, tijdens inspanning of van opwinding. In bepaalde situaties kan het hijgen echter een medische oorzaak hebben, ongeacht de leeftijd van de hond.

Abnormaal hijgen bij een hond

Er is sprake van abnormaal hijgen bij de hond wanneer het gehijg:

 • anders klinkt; harder of rasperiger dan normaal
 • veel van je hond lijkt te vergen
 • excessief lijkt te zijn
 • op ongebruikelijke momenten gebeurt

Oorzaken van abnormaal hijgen bij de hond

Een oude hond kan abnormaal of hevig hijgen wegens een lichamelijke of geestelijke conditie, zoals:

 • Angst of stress
 • Pijn
 • Zonnesteek
 • Obesitas
 • Vergiftiging
 • Hartfalen of longaandoening
 • Bloedarmoede
 • Luchtwegaandoening
 • Het syndroom van Cushing²

We raden je aan om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan als je merkt dat je oude hond abnormaal of overmatig hijgt.

Trillen bij oude honden

Trillen is een ander ouderdomsverschijnsel. Hoewel het gebruikelijk is dat de voor- of achterpoten van een hond gaan trillen naarmate hij ouder wordt, kan dit er ook op wijzen dat de hond last heeft van pijn, misselijkheid of een ernstige ziekte.

Ouderdom, pijn, vergiftiging, neurologische aandoeningen, opwinding, nierfalen en bijnieraandoeningen kunnen trillen bij oudere honden veroorzaken.

Als je merkt dat je oudere hond meer trilt dan normaal, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle.

Aanvallen bij oude honden begrijpen

Aanvallen bij oude honden

Een (epilepsie)aanval is geen typisch ouderdomsverschijnsel bij een hond en slechts een klein percentage honden krijgt op een bepaald punt in zijn leven een aanval. Aanvallen kunnen voorkomen bij honden van alle leeftijden en worden door een aantal verschillende oorzaken veroorzaakt.

Oorzaken van aanvallen bij honden

 • Externe factoren: bijvoorbeeld als de hond iets giftigs binnenkrijgt
 • Ziekte: bijvoorbeeld hersentumor, epilepsie, nierziekte, diabetes of het syndroom van Cushing
 • Genetische aanleg: sommige rassen zijn vatbaarder voor aanvallen dan andere

Als je oude hond een aanval heeft, kan dit betekenen dat hij vergiftigd is of aan een ernstige medische aandoening lijdt. Het is het beste om je dierenarts te raadplegen om de exacte oorzaak van de aanval bij je huisdier te achterhalen.

Welke hondenrassen zijn vatbaar voor aanvallen?

Idiopathische (of primaire) epilepsie is een belangrijke oorzaak van aanvallen bij honden. Dit is een erfelijke aandoening die vaker voorkomt bij bepaalde hondenrassen, zoals onder meer de Drentsche patrijshond, bordercollie, Sint-Bernard, Nova Scotia duck tollinger retriever, Ierse setter³.

Het is echter belangrijk op te merken dat epilepsieaanvallen, evenals niet-epileptische aanvallen, bij honden van elk ras of elke leeftijd kunnen voorkomen. Maar zelfs als je hond tot een van de bovenstaande rassen behoort, betekent dit niet noodzakelijk dat je hond later aanvallen zal krijgen.

Reuen blijken vatbaarder te zijn voor aanvallen dan teefjes¹.

Belangrijk is dat je herkent wanneer je hond een aanval heeft, zodat je dan weet wat je moet doen.

Symptomen van aanvallen bij oude honden

Als je hond een aanval krijgt, vertoont je huisdier meestal het volgende gedrag:

 • omvallen
 • spierkrampen of verstijving
 • spiertrekkingen
 • bewustzijnsverlies
 • op de tong bijten
 • kwijlen of schuimbekken
 • verlies van urine en ontlasting

Het kan erg verdrietig zijn wanneer je hond een aanval krijgt. Ook kun je je hulpeloos voelen als je niet weet wat je moet doen in deze situatie. Lees hieronder onze tips over wat je moet doen wanneer je oude hond een aanval krijgt:

Wat moet ik doen als mijn hond een aanval krijgt?

Als je een hond aanval krijgt, dan kun je het beste het volgende doen:

 1. Blijf rustig.
 2. Verwijder alle voorwerpen in de buurt waaraan je hond zich kan bezeren.
 3. Blijf uit de buurt van de kop en bek van de hond en stop niets in zijn mond.
 4. Houd de tijd van de aanval bij.
 5. Koel je hond af door een ventilator op hem te richten of door zijn pootjes nat te maken met wat koud water.
 6. Praat zachtjes en geruststellend tegen je hond om hem te kalmeren, maar raak hem niet aan.
 7. Breng je hond gelijk naar de dierenarts wanneer de aanval voorbij is.

Als het gaat om aanvallen bij oude honden, is een vroegtijdige diagnose belangrijk. Laat deze aandoening niet onbehandeld gaan en neem bij de eerste tekenen van een aanval contact op met je dierenarts. Na een lichamelijk onderzoek kan je dierenarts eventueel medicijnen voorschrijven om de aanvallen te voorkomen of te verminderen.

Je hond veilig houden

Er zijn veel situaties en omstandigheden die een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid en het welzijn van je hond. Het dagelijks leven, angst of opwinding, nieuwe plaatsen en mensen, vuurwerk, ouderdom en dementie, loopsheid, het jachtinstinct en andere omgevings- of fysiologische factoren kunnen er allemaal toe leiden dat je hond wegloopt.

Oudere honden zijn kwetsbaar. Ze kunnen niet altijd de weg naar huis vinden of komen in gevaarlijke situaties terecht als ze verdwaald raken.

Zeker als je hond een fysiek of geestelijk gezondheidsprobleem heeft, of gewoon nieuwsgierig, speels of actief is, kan het geen kwaad om te investeren in een GPS-tracker voor honden. Zo kun je altijd een oogje in het zeil houden. Met de bijbehorende Tractive GPS-app voor Android of iOS kun je je hond in realtime volgen en hem lokaliseren in het geval dat je viervoeter te ver afdwaalt of als je vermoedt dat je huisdier in gevaar is.

Lees hieronder het verhaal van de politie van St. Louis over Bailey, de beagle die vastzat en gered werd dankzij de Tractive GPS-tracker:

Vond je het interessant om over aanvallen, hijgen en trillen bij oude honden te leren? Zo ja, deel dit bericht dan met een vriend(in). Wie weet heeft diegene wel baat bij deze informatie!