Is je hond bang voor vuurwerk? Dit is volkomen normaal. Tijdens oudejaarsavond genieten veel mensen van vuurwerk, terwijl honden vaak als de dood zijn voor het geknal. Een hond die bang is voor harde geluiden kan bevriezen, zich verstoppen of wegrennen. Hij kan ook agressief gedrag vertonen wanneer vuurwerk wordt afgestoken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je hond kunt kalmeren tijdens vuurwerk.

Laten we eerst eens kijken waarom honden zo bang zijn voor vuurwerk en wat je kunt doen om de situatie aangenamer te maken voor je viervoeter. Ontdek ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je je hond nooit meer kwijtraakt.

Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

Een reden waarom honden bang zijn voor vuurwerk is omdat het erg lawaaierig is, zelfs voor de oren van een mens. En honden hebben een veel beter gehoor dan mensen. Volgens Zooplus:

Terwijl het menselijk oor bij een frequentie van ca. 20.000 hertz niets meer waarneemt, kunnen hondenoren het dubbele van de frequentie aan.

Juist hun uitstekende gehoor maakt honden zo gevoelig voor geluid. Dit verklaart waarom je hond aan komt rennen als je een zak chips in een andere kamer opent. Maar het is ook de reden waarom je trouwe viervoeter kan schrikken van vuurwerk. Honden kunnen geluiden veel intenser horen.

Nog een reden waarom honden bang zijn voor vuurwerk is omdat het gaat om plotselinge knallen. Hoewel je weet wat er allemaal bij komt kijken wanneer vuurwerk wordt afgestoken, begrijpt je hond niet waar die harde geluiden vandaan komen. En aangezien die oorverdovende knallen met willekeurige tussenpozen lijken te komen, kunnen honden er niet aan wennen.

Ten slotte zijn honden bang voor vuurwerk omdat ze dit als een bedreiging ervaren. Het harde, plotselinge geluid triggert een vecht- of vluchtreactie bij de hond. Een hond bereidt zich dan voor om zichzelf te beschermen. In deze verhoogde staat van angst zullen veel honden bevriezen, wegrennen of vechten als reactie op wat voor hen als een zeer reële bedreiging aanvoelt.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Nu kopen

Tekenen van vuurwerkangst bij honden

Honden die bang zijn voor vuurwerk kunnen de volgende symptomen vertonen:

 • grote ogen
 • hijgen
 • kwijlen
 • blaffen of piepen
 • trillen
 • zich meer krabben of likken dan normaal
 • verstoppen of ineengedoken zitten
 • je angstig volgen
 • proberen te ontsnappen of weg te rennen

Waarom lopen honden weg? 6 veelvoorkomende redenen

bruine hond die door het gras rent

Zo voorkom je dat je hond wegloopt tijdens vuurwerk

In het ergste geval kan een hond die bang is voor vuurwerk wegrennen en jou met de handen in het haar achterlaten. Tenzij je een GPS-tracker voor honden hebt. Met een Tractive GPS-tracker voor honden kun je altijd en overal zien waar je maatje zich bevindt en hem ophalen als hij de weg naar huis niet meer kan vinden.

Dat is wat Solène is overkomen toen haar reddingshond Sira van vuurwerk schrok en in de oceaan viel. Lees hieronder het verhaal:

“Mijn hond is gered en leeft nog dankzij haar tracker. Ik woon op een eiland in Frankrijk. Op 14 juli werd er vuurwerk afgestoken om de Franse nationale feestdag te vieren. Mijn hond werd bang van het geknal van vuurwerk en ging ervandoor. Ze rende naar de pier en viel waarschijnlijk om 23.50 uur in het water. Er was een uur lang geen GPS-signaal, omdat ze die tijd waarschijnlijk in het water had doorgebracht. Om 00:50 was het signaal terug. Ze zat op een rots in het midden van de zee.”

“Ik heb rondgebeld om iemand met een boot te vinden die haar kon ophalen. Ze hadden ongeveer een uur naar haar gezocht voordat ze haar konden vinden en redden. Ze moesten haar vangen met een visnet omdat ze zo bang was.”

“Ik ben heel dankbaar dat deze tracker na een uur in zee nog werkte. Bedankt Tractive!”

Ontdek trackers voor honden

Rust je hond niet alleen uit met een GPS-tracker, maar zorg er ook voor dat hij is gechipt en dat er een identificatieplaatje aan zijn halsband hangt ​​voordat vuurwerk wordt afgestoken. Dit vergroot de kansen om weer verenigd te worden met je viervoeter, mocht je huisdier weglopen.

Zo kun je je hond kalmeren bij vuurwerk

Als je hond bang is voor vuurwerk, zijn er een paar dingen die je kunt doen om hem op zijn gemak te stellen. Hieronder volgen enkele tips om je hond te kalmeren tijdens vuurwerk:

 • Wees voorbereid: Houd rekening met de dagen waarop vuurwerk wordt afgestoken, zodat je alvast wat dingen kunt voorbereiden om je hond gedurende die tijd te kalmeren.
 • Eten en beweging: Zorg ervoor dat je hond genoeg heeft gegeten en bewogen voor het zover is. Een hond die vol en moe is, zal zich waarschijnlijk meer ontspannen voelen.
 • Houd je hond binnen: Haal je hond naar binnen om hem te beschermen tegen harde vuurwerkgeluiden en om te voorkomen dat hij wegrent.
 • Creëer een veilige plek: Creëer thuis een plekje waar je hond zich op zijn gemak kan voelen. Dit kan een kleine kamer of zijn bench zijn. Zet speeltjes, beddengoed en de mand klaar om je hond te helpen zich veilig te voelen.
 • Laat je hond niet alleen achter: Zorg dat er iemand bij je hond blijft om hem rustig te houden tijdens vuurwerk.
 • Zet muziek of achtergrondgeluid op: Je kunt muziek of achtergrondgeluid opzetten om het lawaai buiten enigszins te overstemmen.
 • Probeer een koptelefoon voor honden: Een ruisonderdrukkende koptelefoon kan helpen het gehoor van je hond te beschermen en je huisdier helpen zich minder angstig te voelen.
 • Gebruik een deken: Een hondendeken, verzwaringsdeken of hondentrui kan een kalmerend effect hebben op een angstige hond.
 • Laat je hond alvast wennen aan harde geluiden: Honden die al aan harde geluiden zijn blootgesteld, zijn minder bang voor vuurwerk. Om je hond eraan te laten wennen, kun je hem het geluid van vuurwerk laten horen, hem iets lekkers geven en het volume geleidelijk verhogen.
 • Blijf rustig: Je gedrag kan veel invloed hebben op je hond, dus let erop dat je niets doet waarvan je hond kan schrikken tijdens vuurwerk.
 • Maak indien nodig gebruik van een kalmeringsmiddel: Als je hond erg angstig is en je bent bang dat hij zichzelf pijn kan doen, kan een rustgevend middel helpen. Raadpleeg de dierenarts voordat je je hond een kalmeringsmiddel geeft.

Aanvullende tips voor honden tijdens vuurwerk

Honden en vuurwerk gaan niet zo goed samen. De kans is groot dat je hond bang is voor vuurwerk. Houd daarom deze laatste tips in gedachten:

 • Vuurwerk is niet alleen eng, maar ook giftig voor honden. Bewaar vuurwerk daarom altijd buiten het zicht en bereik van je huisdier.
 • Laat de hond niet rondsnuffelen tussen vuurwerkrestjes en stel hem niet bloot aan de rook; honden zijn gevoelig voor de geur van vuurwerk.
 • Het kan zijn dat je hond om welke reden dan ook niet bang is voor vuurwerk. Daar mag je blij mee zijn, maar houd je hond voor de zekerheid toch in de gaten.
 • Je kunt je hond langzaamaan aan het geknal van vuurwerk en andere harde geluiden laten wennen, maar dit heeft wel tijd nodig.
 • Als je hond vaak angstig en gestrest is, kan het de moeite waard zijn om een ​​hondengedragsdeskundige te raadplegen en uit te zoeken waar dit vandaan komt en wat eraan kan worden gedaan.

En het belangrijkste nog, vergeet niet om goed voor je hond te zorgen wanneer vuurwerk wordt afgestoken tijden oud en nieuw en probeer het zo aangenaam mogelijk te maken voor je huisdier.