Viser hunden din noen merkelige atferdsendringer? Klarer den ikke å huske rutiner? Virker den desorientert eller forvirret? Da kan den være rammet av demens (eller et annet symptom på aldring). Hva er hundedemens? Hvordan påvirker det våre pelskledde venner? Og hva kan vi gjøre for å forebygge, behandle og pleie hunder med demens? Her finner du alle de vanligste spørsmålene og svarene om hundedemens.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt. Hold dem friske og sunne med velværeovervåking. Og la andre – som familie eller hundepassere – holde et øye med hunden din også.

Kjøp GPS-tracker for hund

Hva er hundedemens?

Hundedemens, også kjent som hundens kognitive dysfunksjon (CCD), er en kognitiv lidelse hos hunder assosiert med effekter som ligner på Alzheimers hos mennesker. Det er en tilstand relatert til aldring av hundens hjerne, som fører til endringer i atferd og først og fremst påvirker hukommelse, læring og forståelse. Dessuten finnes kliniske tegn på demens hos 50 % av hunder over 11 år.

Det er anslått at 68 % av hundene vil lide av demens i en alder av 15 år¹.

Hva er symptomene og tegnene på hundedemens?

Symptomene på hundedemens er omfattende, alt fra mild til alvorlig ettersom sykdommen utvikler seg. De første symptomene på hundedemens er ofte milde, men de forverres gradvis over tid. Nedenfor er de vanligste symptomene på hundedemens:

 • Desorientering og forvirring – Å virke fortapt eller forvirret i kjente omgivelser
 • Angst
 • Å unnlate å huske rutiner og tidligere lært trening eller husregler
 • Svarer ikke lenger på navnet eller kjente kommandoer
 • Ekstrem irritabilitet
 • Nedsatt lyst til å leke
 • Målløs vandring
 • Stirrer tomt på vegger eller på ingenting
 • Treg til å lære nye oppgaver
 • Mangel på selvpleie
 • Mangel på appetitt
 • Endringer i søvnsyklus som nattvåkne og/eller i søvn om dagen

De tidlige tegnene på demens hos hund kan være vanskelig å oppdage. De kan ofte feiltolkes som «bare alderen». Imidlertid er tidlig gjenkjennelse svært viktig, og alle hundeeiere bør være på utkikk etter milde versjoner av symptomene som er oppført ovenfor.

💡 Å vite hvordan hundens rutiner ser ut kan hjelpe deg med å oppdage endringer. Tractive GPS lar deg spore søvn og aktivitet, og sammenligne med andre hunder av samme rase og alder. Det er også en flott trygghet å vite at du kan finne hunden din på et blunk hvis den blir forvirret og vandrer av gårde.

Hvordan diagnostiseres hundedemens?

Hvis hunden din viser noen av de ovennevnte, er det viktig å merke seg at disse symptomene ikke nødvendigvis indikerer hundedemens. Dessuten kan de være tegn på en annen mulig sykdom som hunden din lider av. Diagnose av demens hos hunder må gjøres av en profesjonell, og den nåværende måten å gjøre det på er å utelukke andre potensielle sykdommer. Så hvis du mistenker at hunden din kan ha demens, er en tur til veterinæren viktig. Veterinæren din kan utføre passende tester for å utelukke andre forhold, eller bruke en MR for å stille den endelige diagnosen.

I beste fall bør hunden din allerede besøke veterinæren for kontroller regelmessig, slik at symptomer på demens kan oppdages og behandles tidlig.

Hva er årsakene til hundedemens?

Den eksakte årsaken til hundedemens er foreløpig ukjent. Imidlertid er sykdommen ofte forårsaket av at hjernefunksjonen påvirkes av de fysiske og kjemiske endringene som skjer sammen med aldringsprosessen. Men aldersrelatert kognitiv nedgang er ikke den eneste tilstanden som forårsaker demens hos hunder. Genetiske faktorer eller andre sykdommer som hjernesvulster og hjernetraumer kan også disponere et dyr for å utvikle demens.

Kan hundedemens forebygges?

Fordi en eksakt årsak er ukjent, er det vanskelig å fastslå nøyaktig hvordan man kan forebygge demens hos hunder. Men å holde hunden din fysisk og mentalt aktiv kan bidra til å forhindre demens. Det anbefales å gjøre følgende med hunden din for å holde sinnet våkent og sunt:

 • Lær dem nye triks
 • Lek med dem
 • Gi dem en balansert næringsrik mat
 • Vurder hjernesunne kosttilskudd
 • Sørg for at de får regelmessig mosjon
 • La dem få nye opplevelser og regelmessig sosialisering
 • Unngå å sette hunden din i stressende situasjoner
 • Eliminer eksponering for giftstoffer

Studier har funnet ut at regelmessig, moderat fysisk aktivitet og mental stimulering med interaktive leker kan bidra til å opprettholde hundens mentale helse.

I tillegg anbefales det at eldre hunder får en helsesjekk hver 6. måned¹.

Finnes det en kur mot hundedemens?

På dette tidspunktet er det ingen kjent kur mot hundedemens. Tilstanden fører til fysisk forverring av hjernen, og derfor er det ikke noe enkelt korrigerende tiltak som kan regenerere disse vevene. Imidlertid er forskning på dette emnet allerede utført, med potensielle kurer som involverer stamcelleterapi² så vel som legemidler³.

Hva er behandlingen for hundedemens?

Selv om det ikke finnes noen kjent kur for hundedemens, er det flere alternativer for å behandle denne tilstanden hos våre pelskledde venner. Behandlingen inkluderer reseptbelagte legemidler, kostholdsendringer, livberikelse, kosttilskudd og kirurgi. Vi anbefaler å konsultere en veterinær først og fremst for å finne de beste behandlingsalternativene for deg og den aldrende hunden din.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg mistenker at hunden min har demens?

Hvis hunden din viser noen av de ovennevnte tegnene på demens, er det viktig at du besøker veterinæren din for en sjekk. Veterinæren din vil gå gjennom hundens historie med deg i detalj og utføre en fullstendig fysisk undersøkelse for å evaluere den generelle helsetilstanden og kognitive funksjonene til hunden din. Veterinæren din kan også anbefale noen diagnostiske tester, som blodprøver, ultralyd og røntgenbilder for å se etter andre helseproblemer. Hvis veterinæren din fastslår at hunden din har demens, vil han eller hun diskutere de ulike alternativene med deg.

old dog - dog with dementia

Hvordan kan jeg best ta vare på hunden min med demens?

Når det gjelder å ta vare på en hund med demens, bør du vurdere deres behov når det kommer til ditt hjem, omgivelser og livsstil. Du kan hjelpe hunden din med å takle demens og ta vare på den på følgende måter.

 1. Gi daglige aktiviteter og muligheter for lek.
 2. Oppmuntre til muligheter for strukturert sosial interaksjon.
 3. Utsett hunden din for sollys for å hjelpe med å regulere søvn-våkne-syklusen.
 4. Fortsett å gå tur med hunden – ikke reduser fysisk aktivitet. Hvis de ikke kan gå, bruk en trille eller vogn.
 5. Sikre huset ditt som du ville gjort for en ny valp eller smårolling.
 6. Etabler fôring, vanning og gårutiner og mønstre for hundens komfort.
 7. Bruk bleier, vanntett sengetøy, puter eller møbler om nødvendig.
 8. Prøv å bytte til reseptbelagt senior hundemat, eller et naturlig diett med fullverdig mat².
 9. Legg til kosttilskudd til hundens kosthold, men kun under veiledning av en veterinær.
 10. Utforsk alternative og konvensjonelle behandlingsformer.
 11. Unngå å endre eller omorganisere møbler. Prøv å holde hundens hjem og omgivelser så kjent og vennlig som mulig.
 12. Kjenn hundens grenser når du introduserer nye leker, mat, mennesker eller andre dyr.
 13. Hold kommandoer korte, enkle og medfølende.
 14. Gi dem mye kjærlighet.
 15. Følg med bestevennen din med en GPS-tracker som bidrar til å forhindre at den går seg bort.

Ved å inkorporere noe av det ovennevnte i livet ditt som et middel til å ta vare på hunden din med demens, kan du kanskje bremse eller stoppe videre utvikling av sykdommen.

Hva er prognosen og utsiktene for hunder med demens?

Til syvende og sist er aldringsprosessen til hunder uunngåelig, og de fleste av våre pelskledde venner vil møte noen helseproblemer når de begynner å bli gamle. Selv om det kan være hjerteskjærende å se sin elskede hunds helse falle, er det skritt du kan ta for å gjøre situasjonen så komfortabel og trygg som mulig for hunden din. Å investere i en GPS-tracker for hund for eksempel, vil sikre at du kan finne vennen din, uansett hvor langt den vandrer. Det viktigste du kan gjøre er å holde deg sterk for din kjære kompis og være forberedt på hendelser relatert til hundedemens.

Flere tips til hunder med demens

Hundedemens blir ofte ukjent eller ubehandlet. For mer informasjon, ta en titt på denne videoen som viser deg alt du trenger å vite om senilitet hos hunder.

Alt du trenger å vite om hundedemens