Zelfs als je een binnenkat hebt, is het raadzaam om je kat te laten chippen. Katten zijn namelijk vaak goede ontsnappingsartiesten. Maar wat is de beste manier om je kat in de gaten te houden? Vroeger maakten we alleen een eenvoudige dierenpenning met de naam en het adres van de huisdiereigenaar vast aan de halsband van een kat. Tegenwoordig hebben we veel meer opties, zoals GPS- en Bluetooth-trackers, microchips, enzovoort. Wat is nu de beste keuze om je huisdier veilig te houden?

In dit artikel wordt uitgelegd waarom je niet alleen op een microchip kunt vertrouwen om je kat in de gaten te houden. Daarnaast leggen we het verschil uit tussen microchips, GPS- en Bluetooth-trackers en bespreken we ook wat je kunt doen om je kat veilig te houden.

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Inhoudsopgave

 1. Wat zijn microchips voor katten?
 2. Moet je je kat laten chippen?
 3. Wat zijn de mogelijke toepassingen en voordelen van microchips?
 4. Maakt een microchip voor katten gebruik van GPS?
 5. Wat zijn de beperkingen van een microchip voor katten?
 6. Wat zijn GPS-trackers voor katten?
 7. Microchips vs. GPS-trackers voor katten: wat is de beste optie?
 8. Kan een GPS-tracker mij helpen mijn vermiste kat terug te vinden?
 9. Hoe zit het met Bluetooth-trackers voor katten?

Wat zijn microchips voor katten?

Een microchip is hulpmiddel voor de identificatie van je huisdier. Het is net zo groot als een rijstkorrel en wordt onder de huid van je kat geplaatst. Deze chip is uniek en bevat een identificatienummer om de huisdiereigenaar te identificeren in het geval dat je kat vermist wordt. De chip wordt voorzichtig onder de huid tussen de schouderbladen van je viervoeter ingebracht. Deze procedure is niet pijnlijk en duurt maar een paar seconden.

De microchip is eigenlijk vooral nuttig wanneer iemand je kat vindt en hem naar een dierenarts of asiel brengt. Daar kunnen ze de chip scannen om het kattenbaasje te identificeren, waarna ze contact met je kunnen opnemen. Uiteraard moeten je contactgegevens wel up-to-date zijn in de database, anders heb je niet zoveel aan een microchip.

⚠️ Met een microchip kun je je kat niet in realtime volgen. Daarom heb je naast de microchip een andere oplossing nodig in je actieve zoektocht naar je kat.

In het geval van de microchip moet je eigenlijk hopen dat iemand je kat vindt en hem naar een dierenarts of asiel brengt. Vervolgens moet je wachten tot iemand contact met je opneemt. Toch zijn microchips voor katten over het algemeen betrouwbaarder voor de identificatie van je viervoeter dan een dierenpenning, omdat deze van een halsband kan vallen of onleesbaar kan worden.

Moet je je kat laten chippen?

Het is een goed idee om al je katten te laten chippen (voor identificatiedoeleinden) wanneer ze oud genoeg zijn. Aangezien er een grotere kans is dat buitenkatten vermist of gestolen worden, is het vooral belangrijk om een microchip te laten implanteren in katten die veel buiten komen. Naast een microchip raden we je aan je viervoeter uit te rusten met een GPS-tracker voor katten.

In sommige landen is het wettelijk verplicht om je kat te laten chippen. Enkele landen laten zelfs katten inslapen wanneer ze niet-identificeerbare viervoeters op straat vinden. Daarom is het chippen van je kat een essentiële veiligheidsmaatregel die alle kattenbezitters moeten nemen.

Ben je net verhuisd? Denk er dan aan dat een microchip alleen nut heeft als je je contactgegevens up-to-date houdt.

Wat zijn de mogelijke toepassingen en voordelen van microchips?

Het voornaamste doel van een microchip voor katten is het identificeren van je kat in het geval hij vermist raakt, zodat iemand contact met je kan opnemen wanneer je kat bij een dierenarts of asiel terechtkomt. Daarom ben je eigenlijk dus aangewezen op de hulp van anderen als je alleen gebruikmaakt van een microchip om je kat terug te vinden.

Dit zijn enkele andere voordelen van het gebruik van een microchip voor je kat:

 1. Bewijs van identiteit en eigendom om mogelijke geschillen te voorkomen.
 2. De mogelijkheid om een kattenluik te gebruiken dat alleen wordt geopend als jouw gechipte kat naar binnen wil.
 3. De mogelijkheid om te reizen met je kat, aangezien je huisdier gechipt moet zijn voor het aanvragen van een dierenpaspoort.
 4. Zorgen voor een uitgebalanceerd dieet voor je kat door gebruik te maken van een voerbak met microchip.

Maakt een microchip voor katten gebruik van GPS?

Nee. Microchips voor katten maken geen gebruik van het Global Positioning System (GPS) of andere technologieën voor locatiebepaling.

⚠️ Aangezien er geen GPS-technologie in een microchip zit, kun je je kat hiermee niet actief volgen en lokaliseren als hij vermist wordt.

Ook bevatten microchips geen GPS-technologie, omdat ze daarvoor te klein zijn. De microchips die voor katten en honden worden gebruikt, zijn dezelfde microchips.

Alles wat je moet weten over microchips vs. GPS-trackers voor honden

microchips voor katten: gebruik en beperkingen

Wat zijn de beperkingen van een microchip voor katten?

Hoewel het zeker een goed idee is om je kat te laten chippen, is het nut hiervan beperkt. De microchip wordt gebruikt om de eigenaar van de kat te identificeren als iemand het dier vindt. Maar met een microchip kun je niet je kat lokaliseren.

Microchips voor katten hebben de volgende beperkingen:

 1. Je hebt er niet zoveel aan als je actief op zoek bent naar je kat.
 2. Je bent afhankelijk van iemand anders die je kat vindt.
 3. Microchips hebben geen ingebouwde GPS, dus je kunt je kat niet in realtime volgen.
 4. Ze hebben geen nut als je je contactgegevens niet up-to-date houdt of als er geen chiplezer beschikbaar is.

Nu je meer weet over dit onderwerp, vraag je je misschien af welke andere mogelijkheden er zijn om je kat te lokaliseren. Het antwoord is eenvoudig:

🐾 Je kunt een GPS-tracker voor katten gebruiken om je viervoeter in realtime te volgen voor volledige gemoedsrust.

Meer informatie hierover vind je in het onderstaande gedeelte.

Wat zijn GPS-trackers voor katten?

In tegenstelling tot microchips kun je met een GPS-tracker de realtime locatiegegevens van je kat op je smartphone bekijken. Op deze manier kun je zowel je kat in de gaten houden als ontdekken wat je kat dagelijks uitspookt!

Dit zijn enkele voordelen van de Tractive GPS Cat-tracker:

Klein, licht apparaat dat comfortabel past en makkelijk aan de halsband of het tuigje van je kat kan worden bevestigd

Realtime tracking met locatie-updates elke 2-3 seconden

Onbeperkt GPS-bereik, zodat je je kat overal kunt lokaliseren

✓ Werkt in meer dan 150 landen wereldwijd

Verwisselbare batterij met een batterijduur van 2 tot 5 dagen

Krijg inzicht in het activiteitsniveau van je kat en zijn locatiegegevens

Mogelijkheid om actief naar je kat te zoeken – je bent niet afhankelijk van anderen als je huisdier wegloopt

vrouw en kat met gps-tracker voor katten buiten

Microchips vs. GPS-trackers voor katten: wat is de beste optie?

Nu je meer weet over de belangrijkste functies en toepassingen van microchips en GPS-trackers voor katten, vraag je je misschien af wat het beste is voor je maatje. Het antwoord is beide. Als het gaat om de veiligheid van onze katten, kun je nooit voorzichtig genoeg zijn.

Hoewel het in sommige landen wettelijk verplicht is om je kat te laten chippen, zal dit niet helpen om je kat terug te vinden als je viervoeter wegloopt.

In tegenstelling tot microchips kan een GPS-tracker voor katten op de halsband van je viervoeter je helpen hem te vinden als hij vermist wordt. Je kunt hem dan zelfs in realtime volgen! Houd dus voor de zekerheid je kat veilig met een microchip én een GPS-tracker.

Kan een GPS-tracker mij helpen mijn vermiste kat terug te vinden?

Jazeker! Veel huisdiereigenaren vertrouwen al jaren op de Tractive GPS-trackers voor katten en honden en ze hebben ook hun verhalen met ons gedeeld over de ergste nachtmerrie van een huisdierbezitter: het kwijtraken van hun trouwe viervoeter!

Met behulp van een GPS-tracker voor katten konden ze echter actief naar hun kat zoeken en hun maatje snel terugvinden. Lees hieronder het verhaal van een van onze tevreden klanten:

Hoe zit het met Bluetooth-trackers voor katten?

Laten we tot slot eens kijken of Bluetooth-trackers ook effectief zijn om je kat in de gaten te houden. Bluetooth-trackers zijn geschikt voor het terugvinden van voorwerpen in je directe omgeving, zoals je sleutels of je tas wanneer je thuis bent.

Denk eraan dat het nut van Bluetooth-trackers beperkt is als het gaat om het lokaliseren van je huisdier. Een Bluetooth-tracker heeft namelijk vaak maar een bereik van ongeveer 20 meter.

Als je je kat wilt vinden en hij zich buiten het bereik bevindt, dan heb je in principe niets aan zo’n tracker. Lees meer over de belangrijkste voor- en nadelen van een Bluetooth-tracker voor huisdieren!

Video: hoe wordt een kat gechipt?

In de onderstaande video kun je zien hoe een microchip bij een kat wordt geïmplanteerd:

Kortom, het grootste verschil tussen een microchip en een GPS-tracker voor katten is de mogelijkheid om actief naar je kat te zoeken als hij wegloopt of vermist raakt. Alleen met een GPS-tracker kun je je huisdier in realtime en zonder afstandsbeperking volgen.


Ontdek vandaag nog onze GPS-trackers voor katten en honden en deel dit artikel met andere kattenliefhebbers!