Ben je op zoek naar een GPS-tracker zonder simkaart? Er is zoveel keuze, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Waarom maken sommige GPS-trackers überhaupt gebruik van een simkaart? Waar is dit voor nodig? Hoe zit het met GPS-trackers zonder simkaart en zijn er GPS-trackers waarvoor geen simkaart of abonnement nodig is? Zijn er ook GPS-trackers waaraan geen maandelijkse kosten verbonden zijn? Welke soorten GPS-trackers zijn er en welke is voor mij geschikt? En hoe zit het met Bluetooth-trackers? Je hebt vast veel vragen. Lees gauw verder voor antwoorden op al jouw vragen.

Korte samenvatting: GPS-trackers zonder simkaart

Er zijn wel GPS-trackers zonder simkaart verkrijgbaar. Ze worden ook wel GPS-loggers genoemd en leggen meestal alleen GPS-gegevens vast. Je kunt de GPS-gegevens later downloaden en bekijken door de logger op je computer aan te sluiten.

De meeste GPS-trackers moeten locatiegegevens naar een ander apparaat sturen, zodat je de coördinaten in realtime op je telefoon of computer kunt bekijken. De meest gebruikelijke manier om deze informatie te verzenden, is via het mobiele netwerk met behulp van een simkaart.

Om deze reden heb je bij de meeste GPS-trackers een simkaart en een maandabonnement nodig. Het voordeel is dat simkaarten het over het algemeen mogelijk maken om bijvoorbeeld huisdieren in realtime en over elke afstand te volgen.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Wat is een GPS-tracker?

Een GPS-tracker is een apparaat dat GPS en andere technologieën gebruikt om de locatie te bepalen. Zo’n apparaat wordt vaak door bedrijven gebruikt om voertuigen en goederen te volgen (en om je de status van je pakketje te laten zien). Ook mensen die graag buiten sporten en veehouders maken er vaak gebruik van.

En uiteraard huisdiereigenaren!

Een GPS-tracker is een apparaat waarmee de bewegingen van iets of iemand worden gevolgd of vastgelegd met behulp van het Global Positioning System (GPS).

In de meeste gevallen worden locatiegegevens van de GPS-tracker naar een apparaat met internetverbinding verstuurd via het mobiele netwerk (GSM/LTE), radiogolven of een satellietmodem. Als een GPS-tracker locatiegegevens via een mobiel netwerk verstuurt, dan vereist deze mobiele dekking en een simkaart.

In principe werkt het bijna hetzelfde als een smartphone.

Als het je in eerste instantie niet duidelijk was waarom GPS-trackers een simkaart nodig hebben, dan ben je niet de enige. Veel mensen vragen zich af waarom dit allemaal nodig is om je hond of auto te lokaliseren. Hopelijk heb je nu beter inzicht in waarom GPS-trackers gebruikmaken van mobiele netwerken en simkaarten.

Welke soorten GPS trackers zijn er?

Er zijn tal van verschillende soorten GPS-trackers. Zo heb je kleine, draagbare GPS-trackers. Deze omvatten trackers voor huisdieren, wandelaars of jagers. De belangrijkste functie van zo’n tracker is om huisdieren of personen te lokaliseren als ze verdwaald raken Daarnaast heb je bijvoorbeeld apparaten waarmee je een livelocatie kunt delen in een noodgeval.

Grotere GPS-trackers, zoals een autonavigatiesysteem, hebben vaak een scherm en kunnen helpen bij het vinden en zoeken van een route naar je bestemming. Trackers voor goederen, daarentegen, helpen bedrijven onder meer vrachtwagens, boten en containers te volgen.

afbeelding van roze driehoek met uitroepteken

pink triangle graphic with exclamationPas op voor trackers die worden verkocht als GPS-apparaten, zoals Bluetooth-trackers, ook al zijn deze niet uitgerust met GPS-technologie.

Vergelijking van GPS-trackers

Om je te helpen je weg te vinden in de verschillende soorten GPS-trackers, vergelijken we hieronder vier categorieën. GPS-trackers en satelliettrackers (of Iridium-trackers) met simkaart en GPS-loggers en navigatiesystemen zonder simkaart.

Tractive GPS-tracker voor honden

GPS-tracker

– Kleine, persoonlijke GPS-tracker, wordt gebruikt om huisdieren, voertuigen en personen te volgen
– Live tracking in realtime
Simkaart vereist, maakt verbinding met het best beschikbare netwerk
– Onbeperkt bereik, wereldwijde dekking
– Betaalbare prijs (ongeveer € 50) en lage abonnementskosten
– Populair merk: Tractive


Tractive GPS-tracker voor honden

Iridium- of satelliettracker

– Ideaal voor avonturiers, omdat een dergelijke tracker levensreddende communicatie kan bieden op de meest afgelegen plekken zonder mobiel netwerk
– Maakt gebruik van satellietcommunicatiesystemen (zoals Globestar)
Mogelijk is een simkaart vereist, afhankelijk van het model
– Onbeperkt bereik, wereldwijde dekking & tracking in realtime
– Hoge kosten (tussen € 100 en € 600) en maandelijkse abonnementskosten van ongeveer € 15
– Populair merk: Spot

Tractive GPS-tracker voor honden

GPS-logger

– Legt alleen routes vast, die je natijd op je computer kunt bekijken. Wordt gebruikt door fietsers, wandelliefhebbers en skiërs.
– Geen actieve tracking, alleen passief. Geen bescherming tegen diefstal.
Geen simkaart vereist. De route wordt niet naar een telefoon gestuurd.
– Nauwkeurige lokalisatie, wereldwijde dekking
– Kost rond de € 50 en € 150
– Populair merk: Renkforce

Tractive GPS-tracker voor honden

GPS-navigatiesysteem

– Wordt gebruikt in auto’s en voertuigen voor navigatiedoeleinden
– Ingebouwd scherm waarop de locatie wordt weergegeven
Geen simkaart vereist, route wordt niet naar een afzonderlijk apparaat gestuurd.
– Kost tussen de € 100 en € 350
– Populair merk: Garmin

Welke GPS-tracker is geschikt voor mij?

Bij de aankoop van een GPS-tracker moet je bedenken waarvoor je zo’n apparaat nodig hebt. Dan weet je namelijk precies of een bepaalde GPS-tracker aan jouw eisen voldoet. Zo heb je niet zoveel aan een GPS-tracker die wordt gebruikt om een vrachtwagen te volgen als je een GPS-tracker voor puppy’s nodig hebt.

Vervolgens kun je je verdiepen in de onderstaande dingen.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een GPS-tracker?

Veel mensen die een GPS-tracker willen kopen, vinden de abonnementskosten die erbij horen een afknapper. Daarom gaan ze op zoek naar een apparaat zonder simkaart of abonnement. Maar daardoor lopen ze vaak de voordelen mis die ermee gepaard gaan, zoals het ontvangen van regelmatige locatie-updates.

Uiteraard zijn er nog andere dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Batterijduur: Hoelang moet de batterij meegaan na één keer opladen? 24 uur? Zeven dagen? Of een jaar? Denk eraan dat er ook nadelen kleven aan een GPS-tracker met een langere batterijduur, zoals minder functies en een hogere prijs.
  • Soort batterij: Wil je vervangbare, niet-verwisselbare of oplaadbare batterijen? Als iemand bijvoorbeeld veel tijd buiten doorbrengt en langere tijd geen toegang heeft tot stopcontacten, kunnen vervangbare batterijen een handige optie zijn.
  • Opladen: Wat voor oplaadmechanisme moet de tracker hebben? Wil je hem kunnen opladen zoals je telefoon of wil je hem altijd opgeladen houden in je auto?
  • Bereik en dekking: Over welke afstand moet de tracker werken? Is onbeperkt bereik belangrijk of vind je het goed als de tracker alleen in je achtertuin werkt? Gebruik je hem in de stad of op het platteland?
  • Duurzaamheid: Wil je een apparaat dat waterdicht is? Schokbestendig? Kauwbestendig?
  • Formaat en gewicht: Hoe groot moet de tracker zijn? Wil je een klein en licht apparaat? Voor mensen met kleinere honden kan dit van belang zijn.
  • Functies: Moet de GPS-tracker extra functies hebben? Met een Tractive GPS-tracker kun je bijvoorbeeld een melding krijgen als je kat of hond een veilig gebied verlaat, de locatiegeschiedenis bekijken en de locatie van je huisdier delen met je familie, vrienden of dierenoppas. Bovendien kun je hiermee je maatje fit en in vorm houden met ingebouwde Activeitenmonitoring.
Afbeelding van de functie Virtuele omheining van Tractive GPS DOG-tracker
Met Virtuele omheining kun je veilige zones afbakenen, zoals je tuin. Je ontvangt een melding zodra je hond of kat deze zone verlaat.

Hebben alle GPS-trackers een simkaart nodig?

Is een simkaart nodig voor het functioneren van een GPS-tracker? Technisch gezien niet. Zoals gezegd zijn er zowel GPS-trackers met simkaart als GPS-trackers zonder simkaart. Het navigatiesysteem in je auto is bijvoorbeeld een soort GPS-tracker waarvoor geen simkaart nodig is. Daarentegen bevatten de meeste GPS-trackers voor honden of katten een simkaart om realtime tracking mogelijk te maken. Ook hebben sommige GPS-trackers een verwisselbare simkaart en andere niet.

Waarom hebben GPS-trackers een simkaart nodig?

Veel mensen vragen zich af waarom zoveel GPS-trackers een simkaart vereisen. Er zijn toch ook GPS-trackers zonder simkaart op de markt? Dat is een hele goede vraag, aangezien de GPS in je telefoon technisch gezien ook kan werken zonder een simkaart. Waarvoor is een simkaart dan nodig?

Kort gezegd, als je de GPS-locatie van het ene apparaat naar het andere wilt sturen (van je GPS-tracker naar je telefoon bijvoorbeeld), dan heb je een simkaart nodig zodat de twee apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dankzij de simkaart worden de gegevens van je tracker naar je telefoon gestuurd via het mobiele netwerk.

Wat zijn de voordelen van een GPS-tracker met simkaart?

Draadloze communicatie tussen apparaten: Het voordeel van een ingebouwde simkaart in je tracker is dat deze met het lokale mobiele netwerk is verbonden. Dit houdt in dat zo’n apparaat met andere apparaten kan communiceren. Stel dat je een GPS-tracker in de rugzak* van je kind stopt op de eerste dag dat hij of zij alleen naar school gaat om er zeker van te zijn dat je kind veilig aankomt. Dankzij de simkaart van de tracker kunnen de locatiegegevens naar je telefoon worden doorgestuurd. Zonder een simkaart in de GPS-tracker zou dit niet mogelijk zijn.

Realtime tracking: Met een simkaart krijg je ook realtime updates. Zo kun je met de Tractive GPS-tracker bijvoorbeeld de LIVE-modus gebruiken. Hiermee ontvang je elke 2-3 seconden locatie-updates, zodat je je huisdier kunt volgen. Dit is allemaal mogelijk dankzij de geïntegreerde simkaart van de tracker.

Afbeelding van de functie LIVE Tracking van de Tractive GPS DOG-tracker in de Tractive GPS-app met hond die de tracker voor honden draagt op de achtergrond
Volg de livelocatie van je hond met Tractive GPS

*Let er bij het gebruik van een GPS-tracker om mensen te volgen op wat wel en niet is toegestaan volgens de wet. Zorg dat je voldoet aan de wet- en regelgeving omtrent het gebruik van een GPS-tracker om personen te volgen.

Hoe werkt een GPS-tracker met simkaart?

Wil je meer weten over hoe een GPS-tracker met simkaart werkt? Meestal zijn GPS-trackers met simkaart uitgerust met een GPS-chip, een GSM-chip, een simkaart en een kleine CPU1. De GPS-chip ontvangt signalen van ten minste vier GPS-satellieten om zijn positie te berekenen. Vervolgens wordt die positie naar de CPU doorgestuurd.

Vervolgens wordt dit weer doorgestuurd naar de GSM-module, die verbinding maakt met het mobiele netwerk en met jou (via een smartphone, tablet of computer). Platforms voor GPS-tracking (zoals de Tractive GPS-app) maken het voor eindgebruikers makkelijk om GPS-locatiegegevens te lezen door deze op een kaart weer te geven.

Zo dus:

Screenshot van de functie LIVE Tracking in de Tractive GPS-app


Dat hoef je natuurlijk niet allemaal te weten als je alleen gemoedsrust wilt voor je maatje.

Zijn er GPS-trackers zonder simkaart?

Zoals we eerder hebben aangegeven, zijn er GPS-trackers zonder simkaart. Deze trackers worden echter vooral gebruikt wanneer realtime tracking tussen apparaten niet nodig is.

GPS-loggers leggen bijvoorbeeld routegegevens vast. Deze kunnen worden geüpload en later op een worden bekeken2. GPS-loggers zijn ideaal voor het vastleggen van GPS-gegevens, maar niet voor het verstrekken van realtime trackinginformatie.

In het geval van GPS-navigatiesystemen worden de GPS-locatiegegevens weergegeven op hetzelfde apparaat als waarop ze worden opgenomen. Met andere woorden, ze hebben geen simkaart nodig.

Satelliettrackers, zoals Spot, maken gebruik van GPS om de locatie te bepalen en sturen de locatiegegevens via het Globalstar-satellietnetwerk in plaats van het mobiele netwerk. Dergelijke trackers hebben dus geen simkaart nodig, maar naast de kosten van het apparaat worden er nog wel maandelijkse servicekosten in rekening gebracht. Satelliettrackers zijn vooral handig in afgelegen gebieden zonder mobiel netwerk, bijvoorbeeld als je de Alpen beklimt en je wilt je familie laten weten dat alles goed gaat.

Hoe zit het met Bluetooth-trackers? Bluetooth-trackers maken geen gebruik van GPS-technologie, waardoor het bereik zeer beperkt is. Er zijn echter trackers die gebruikmaken van zowel GPS- als Bluetooth-technologie. Bekijk onze vergelijking tussen GPS- en Bluetooth-trackers voor meer informatie.

Kan ik een GPS-tracker gebruiken zonder mobiele dekking?

De meeste GPS-trackers kunnen GPS-gegevens vastleggen zonder mobiele dekking. Dat is tenslotte de basisfunctie van een GPS-ontvanger. De vraag is hoe je de locatiegegevens wilt bekijken. Met een GPS-logger kun je de GPS-coördinaten (zonder mobiel netwerk) vastleggen en later op een computer bekijken.

Een navigatiesysteem geeft de locatie op het trackingapparaat weer. Ook hier is mobiele dekking dus niet nodig. Voor live tracking is mobiele service doorgaans wel vereist, zodat de tracker locatiegegevens in realtime naar je telefoon, tablet of computer kan sturen

Zijn er GPS-trackers zonder abonnement?

Misschien vraag je je af of er GPS-trackers zijn waarvoor je geen abonnementskosten hoeft te betalen. Die zijn er inderdaad. Helaas zijn ze in de meeste gevallen niet erg nuttig.

De meeste mensen die tegenwoordig op zoek zijn naar een GPS-tracker voor persoonlijk gebruik, willen bijvoorbeeld hun huisdier of een persoon kunnen volgen vanuit het comfort van hun telefoon. In dat geval is de beste oplossing toch een simkaart en abonnement.

Daarnaast kan een abonnement gemoedsrust geven.

De simkaarten in Tractive GPS-trackers werken bijvoorbeeld met veel lokale mobiele netwerken. Je hoeft je dus geen zorgen over het wegvallen van de verbinding, omdat je aan een provider vastzit.

Met een abonnement krijg je dat allemaal voor de prijs van een kopje koffie en een gebakje per maand. Klinkt goed, toch?

Bekijk onze Tractive-abonnementen voor meer informatie over de functies en diensten die zijn inbegrepen bij een GPS-tracker met abonnement.

Wat is de beste GPS-tracker voor het volgen van huisdieren?

Als je je hond of kat in realtime wilt volgen (wat soms van levensbelang kan zijn), raden we een Tractive GPS-tracker aan. Deze GPS-tracker heeft een ingebouwde, niet-verwisselbare simkaart die automatisch verbinding maakt met het best beschikbare netwerk, zodat je je trouwe viervoeter overal ter wereld kunt volgen. Dit betekent dus ook dat het niet nodig is om je eigen simkaart te kopen.

Schaf een tracker aan via onze webshop of bij een Tractive GPS-verkooppunt en begin met volgen.

Ontdek waarom huisdiereigenaren gek zijn op Tractive GPS

Kortom, dankzij een simkaart kun je met een GPS-tracker je hond of kat in realtime volgen. Zonder een simkaart zou een GPS-tracker de locatiegegevens van je huisdier niet naar je telefoon kunnen sturen. Daarom is een simkaart een onmisbaar onderdeel van een GPS-tracker.

Infographic: Samenvatting GPS-trackers met/zonder simkaart

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden!