Een goede nachtrust is essentieel voor het welzijn van je hond en het kiezen van de juiste slaapplaats speelt daarbij een belangrijke rol. Maar wat is een goede slaapplaats voor je hond? Laat je bijvoorbeeld je hond bij je in bed slapen? Lees gauw verder en ontdek waar je rekening mee moet houden om een geschikte slaapplek voor je hond te kiezen.

Verpakking van Tractive GPS DOG 4

Houd de gezondheid van je hond in de gaten

Kijk hoe het is gesteld met het welzijn van je viervoeter. Stel doelen. Vergelijk de activiteit van je hond met die van andere. Herken slaappatronen. Kom eventuele problemen op het spoor en houd je hond gezond.

Nu kopen

Wat is de beste slaapplaats voor mijn hond?

De beste slaapplaats voor een hond hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, de individuele behoeften en de gezondheid van je hond en je eigen voorkeuren. Daarom is er geen goed of fout antwoord op de vraag wat de beste slaapplek is voor een hond.

Laten we eerst eens kijken wat de verschillen zijn in slaapbehoefte tussen een volwassen hond en een puppy.

Slaapplaats voor een puppy

Puppy’s hebben over het algemeen meer slaap nodig dan volwassen honden. Een pasgeboren puppy kan tot wel 20 uur per dag slapen.

Men is het over het algemeen mee eens dat een puppy beter in een bench naast je bed kan slapen.

Waarom zou een puppy in een bench moeten slapen?

Een bench biedt veel voordelen. Een belangrijk voordeel is dat het een puppy begrenst en voorkomt dat hij op ontdekkingstocht gaat door het huis. Puppy’s zijn nieuwsgierig en kunnen zichzelf gemakkelijk in de problemen brengen. Een bench kan ook een veilige ruimte bieden voor een puppy. Het geeft een puppy een plek waar hij zich kan terugtrekken en ontspannen. Bovendien zijn puppy’s meestal nog niet volledig zindelijk en een bench helpt bij het beperken van ongelukjes in huis.

Ook is het een goed idee om een puppy in dezelfde kamer te laten slapen, omdat een pup zich veiliger en meer op zijn gemak voelt wanneer hij dicht bij zijn baasje is.

Wanneer je hond volwassen is, kan hij geleidelijk wennen aan een andere slaapplek in huis.

bruine hond ligt op een blauwe hondenbed

Slaapplaats voor een volwassen of senior hond

Als je al een tijd je hond in huis hebt, dan heb je meer flexibiliteit bij het kiezen van een slaapplaats voor je hond. Wanneer je volwassen hond zindelijk is en geen destructief gedrag vertoont, kun je hem over het algemeen meer vrijheid in huis geven (of in de kamer(s) waar je hond mag slapen). Je kunt je hond laten slapen in een bench of een hondenmand op een plek waar hij zich het prettigst voelt in huis.

Sommige honden geven er de voorkeur aan om in een andere kamer te slapen, zelfs als je de slaapkamerdeur open laat. Andere honden slapen juist het liefst dicht bij hun baasje. Vanwege temperatuurveranderingen kunnen sommige honden verkoeling zoeken op een koelere ondergrond en ervoor kiezen om op de badkamervloer of bij de ingang te gaan liggen. Als je hond op de bank mag, kan hij daar slapen.

Moet ik mijn hond wel of niet bij mij in bed laten slapen?

Sommige mensen houden hun slaapkamer liever als een hondvrije zone, terwijl anderen juist graag met hun hond in een bed slapen. Het belangrijkste is dat zowel jij als je hond kunnen genieten van een goede nachtrust.

twee vrouwen en twee honden zitten op bed

Samen met je hond slapen heeft zowel voor- als nadelen:

VoordelenNadelen
 • Minder kans op verlatingsangst
 • Minder angst voor lichtflitsen van passerende auto’s en onweersgeluiden
 • Bescherming tegen koud weer
 • Sterkere band tussen hond en baasje
 • Slaapverstoring
 • Risico op letsel als je hond uit bed valt
 • Je hond kan ziektes of parasieten bij zich dragen die je ziek kunnen maken

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zal het samen slapen met je hond niet direct gedragsproblemen veroorzaken of het dominante gedrag van je hond verergeren. Honden kunnen wel een bepaalde geur hebben en verharen. Maar als je je daar niet aan stoort, dan kan je hond prima bij je in bed slapen.

GPS-tracker voor honden met Slaaptracking

Kan ik mijn hond in de slaapkamer laten slapen?

Als je je hond niet in bed wilt meenemen, kun je je hond ook op de slaapkamer laten slapen. Veel mensen voelen zich comfortabeler en veiliger met hun huisdier in de buurt tijdens de nacht. Het kan ook de hond een gevoel van geruststelling en nabijheid geven om zijn baasje in de buurt te hebben.

Een bench of hondenbed op de slaapkamer kan een geschikte plek zijn voor je hond om te slapen. Als je echter merkt dat je moeite hebt om in slaap te vallen of vaak wakker wordt door je hond, kan het beter zijn om je hond in een aparte ruimte te laten slapen. Veel honden kunnen vrijwel overal comfortabel slapen in huis.

bruine hond slaapt buiten in een hondenhok

Mogen honden buiten slapen?

Het is mogelijk om een hond buiten te laten slapen, maar over het algemeen wordt het niet aangeraden. Er zijn verschillende redenen waarom het verstandiger is om honden binnenshuis te laten slapen:

 • Weersomstandigheden: Bij warm, koud of regenachtig weer kan het voor honden oncomfortabel zijn om buiten te slapen. Ook kunnen ze bij warm weer oververhit raken, terwijl ze bij koud weer onderkoeld kunnen raken.
 • Leeftijd en gezondheid: Sommige honden zijn kwetsbaarder, vooral puppy’s, oudere honden, honden met gezondheidsproblemen en kortsnuitige rassen. Deze honden mogen niet te lang buiten gelaten worden.
 • Veiligheid: Buitenslapers lopen het risico op parasieten zoals teken, vlooien en mijten. Daarnaast kunnen giftige planten in de tuin een bedreiging vormen voor de gezondheid van de hond.
 • Hondendiefstal: Honden die buiten slapen, kunnen een gemakkelijker doelwit zijn voor diefstal. Door je hond binnen te houden, minimaliseer je het risico op diefstal en vergroot je de veiligheid van je huisdier.
 • Sociaal contact: Honden zijn sociale dieren die behoefte hebben aan menselijk gezelschap en interactie. Ze zijn vaak gelukkiger wanneer ze binnenshuis bij hun baasje kunnen zijn.

Waar je op moet letten als je je hond buiten laat slapen

Als je een buitenhond hebt die graag buiten slaapt of als je je hond om een andere reden buiten moet laten slapen, zijn er enkele belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden om hem veilig te houden:

 • Zorg voor een schuilplaats die bescherming biedt tegen de elementen
 • Voorzie de schuilplaats van dekens, kussens of een hondenbed of -mand om extra comfort te bieden
 • Zorg voor schoon en vers drinkwater in de buurt van de slaapplek van je hond
 • Ga regelmatig bij je hond kijken en bied ook voldoende aandacht en interactie wanneer je bij je hond bent
 • Rust je huisdier uit met een GPS-tracker voor honden, zodat je altijd weet waar je hond zich bevindt

Conclusie: Wat is de beste slaapplaats voor een hond?

De beste slaapplaats voor een hond is uiteindelijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en de behoeften van je hond. Voor puppy’s kan het trainen om in een bench te slapen vaak de beste optie zijn voor hun veiligheid en jouw gemoedsrust. Volwassen en oudere honden kiezen vaak hun eigen slaapplek. Het is aan jou om te kiezen of je hond bij je in bed, op de bank, in je slaapkamer of ergens anders mag slapen. De meeste honden zullen tevreden zijn om in een hondenbed, een bench of zelfs gewoon op de grond te slapen. Over het algemeen wordt aanbevolen dat honden binnenshuis bij hun baasje slapen.

Meer informatie over het benchtrainen van een puppy

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over het benchtrainen van een puppy.

Hopelijk heb je na het lezen van deze informatie voldoende inzicht gekregen om de ideale slaapplek voor je hond te vinden!

Lees ook wat de slaaphouding van je hond over je viervoeter zegt.