Honden kunnen om verschillende redenen weglopen: hyperactiviteit, angst voor harde geluiden zoals vuurwerk, verlatingsangst, jachtinstinct, of gewoon omdat ze jong zijn. Ook hondendiefstal komt wereldwijd steeds vaker voor. Het kwijtraken van je hond is de nachtmerrie van elk baasje. Maar zoals hondenbezitters wereldwijd weten, is dit ook een belangrijke reden om je hond uit te rusten met een GPS-tracker.

En dan hebben we het vooral over een GPS-tracker die je in realtime kunt gebruiken om je hond overal en altijd te volgen en die specifiek is ontworpen voor huisdieren (en dus niet voor je auto of sleutels). Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken dat je je hond kwijtraakt.

Zelfs de meest gehoorzame honden kunnen wegrennen als ze bang zijn. Je hebt misschien nooit een GPS-tracker nodig, maar het kan een levensredder zijn als dat wel het geval is. Daarom hebben we tien redenen op een rijtje gezet waarom je een GPS-tracker voor je hond moet kopen.

Wat is een GPS-tracker voor honden?

Een GPS-tracker voor honden is een klein apparaat dat aan de halsband of het hondentuigje van je viervoeter kan worden bevestigd en gebruikmaakt van GPS (Global Positioning System) en andere technologieën, zodat je kunt zien waar je huisdier zich bevindt.

Hieronder kun je lezen hoe de Tractive GPS-tracker werkt:

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

“De GPS-module van je Tractive-apparaat ontvangt signalen van diverse GPS-satellieten, waardoor de positie van je huisdier nauwkeurig wordt bepaald. Vervolgens versturen deze satellieten hun locatie via de netwerkmodule (simkaart is inbegrepen) naar de servers van Tractive. Zodra deze servers de informatie ontvangen, kun je gemakkelijk en snel de locatie van je huisdier controleren wanneer je de Tractive–app opent.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

De Tractive GPS-tracker laat je niet alleen de realtime locatie van je hond zien, deze is ook uitgerust met Activiteitenmonitoring. Dankzij deze functie kun je zien hoeveel beweging en rust je maatje krijgt. Hiermee kun je ook patronen herkennen en eventuele problemen vroegtijdig op het spoor komen.

Belangrijk is dat het volgen van de dagelijkse activiteiten van je hond je kan helpen in te grijpen als je merkt dat hij minder actief of meer lusteloos is dan normaal. (Dit kan erop wijzen dat je huisdier ziek is.)

Ontdek Tractive GPS

Je hond is een ontsnappingsartiest

Er zijn verschillende redenen waarom honden weglopen. Als je dus een ontsnappingsartiest aan je handen hebt, dan ben je niet de enige. Volgens een onderzoek van de ASPCA is 15% van de ondervraagde huisdiereigenaren in de afgelopen vijf jaar hun hond of kat kwijtgeraakt1. In sommige onderzoeken wordt zelfs geschat dat 1 op de 3 honden ooit in hun leven vermist raken. Dit is dus de voornaamste reden om je hond uit te rusten met een GPS-tracker. Hiermee kun je je maatje altijd en overal vinden.

  • Neem bijvoorbeeld Marnie, een Ierse setter met een sterk jachtinstinct die vaak van huis wegloopt. Dankzij haar Tractive GPS-tracker kon haar gezin haar veilig terugvinden.
Marnie, een Ierse setter die het bos in vluchtte maar door haar gezin werd gered met Tractive GPS
  • Of Imogen, een energieke barzoi die over het hek klom en vast kwam te zitten in een ijskoud meer. Gelukkig kon haar baasje haar locatie achterhalen dankzij Locatiegeschiedenis op het Tractive-apparaat en kon ze haar redden van bevriezing en verdrinking.
  • En dan heb je nog Happy, een golden retriever die tijdens zijn eerste wandeling in de Alpen het bos in rende. Dankzij de LIVE-modus vond zijn baasje hem snel terug bij een beekje.

Enkele van de redenen waarom honden wegrennen zijn hun jachtinstinct en hun scherpe reukvermogen, bijvoorbeeld wanneer ze een loopse hond in de buurt ruiken. In de koudere maanden kan sneeuw zelfs hun reukvermogen verstoren, waardoor het moeilijker wordt voor hen om de weg naar huis terug te vinden.

💡 Met de Tractive GPS-tracker kun je je hond echter in realtime op de voet volgen, zodat je je viervoeter altijd in de gaten kunt houden.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Je kunt je hond niet lokaliseren met een microchip

Een van de meest voorkomende vragen die we krijgen is of microchips voor honden zijn uitgerust met GPS, zodat we ons huisdier kunnen volgen? Het antwoord is nee. Een microchip wordt alleen gebruikt om vermiste en gevonden honden te identificeren. Met een GPS-tracker voor honden daarentegen kun je je trouwe viervoeter in realtime volgen en snel vinden.

Lees meer over de verschillen tussen microchips en GPS-trackers voor honden.

Het voordeel van een GPS-tracker is dat je je hond gelijk kunt zoeken en vinden als hij wegloopt of vermist wordt. Je bent dan niet afhankelijk van iemand anders die je hond naar het asiel of een dierenarts brengt. Met een GPS-tracker voor honden hoef je alleen de app te openen om je maatje te lokaliseren. Op die manier kun je je huisdier snel terugvinden.

bruine hond die buiten in het gras rent met een tennisbal in de bek

Als je je hond alleen laat chippen, is de veiligheid van je hond niet gegarandeerd. In dat geval moet eerst iemand je hond vinden en naar een dierenarts of dierenasiel brengen, waar ze de microchip van je hond scannen, je contactgegevens vinden en vervolgens contact met je opnemen.

💡Een speciale GPS-hondentracker kan daarentegen van pas komen als je hond het slachtoffer wordt van hondendiefstal.

Kathy, een beagle

Kathy, een beagle die vrij losliep, was druk bezig met haar training, terwijl haar baasje haar locatie in realtime volgde via de Tractive GPS-tracker. Plotseling zag hij dat ze zich met hoge snelheid verplaatste en helemaal uit koers was geraakt!

Door haar bewegingen kon haar baasje gelijk opmaken dat ze was ontvoerd en dat de dieven met haar in hun auto waren weggereden.

Haar baasje volgde haar via de LIVE Tracking-modus van Tractive, belde de politie en na een twee uur durende achtervolging werd hij weer herenigd met zijn hond.

Ontdek Tractive GPS

Je kunt je hond altijd en overal volgen

Met een moderne GPS-tracker kun je je hond overal ter wereld volgen, dankzij de wereldwijde beschikbaarheid van GPS. In tegenstelling tot Bluetooth-trackers (zoals de AirTags) of radiofrequentie-trackers, werken GPS-trackers voor honden over elk bereik zonder afstandsbeperking.

Zo maakt de Tractive GPS-tracker gebruik van een ingebouwde simkaart en werkt deze in meer dan 175 landen wereldwijd. Dit betekent dat je je maatje kunt volgen, waar je ook bent. (Zelfs als je op vakantie bent.)

infographic vergelijking bluetooth- vs. gps-tracker - beperkt bereik

💡Naast GPS biedt het Tractive-apparaat ook Bluetooth-functies, zoals de Radar-modus, waarmee je je hond van dichtbij kunt lokaliseren. Dit is ideaal voor wanneer je huisdier zich ergens in huis heeft verstopt of zich op een plek bevindt waar het GPS-signaal zwak is.

Je hond wordt snel angstig

Een bange hond zal eerder weglopen. Daarom slaan veel honden op de vlucht tijdens oud en nieuw2. Ze zijn vaak bang voor vuurwerk en andere harde geluiden die paniek kunnen veroorzaken.

Als je dus merkt dat je hond snel bang wordt, dan kan een GPS-tracker een goed idee zijn. Hiermee kun je misschien niet voorspellen wanneer hij wegloopt, maar met een GPS-tracker kun je wel gelijk zien waar je huisdier heen gaat.

Een bange hond die buiten wegrent

Tijdens de vakantieperiode kan je hond bijvoorbeeld gestrest raken als je veel bezoek krijgt, zoals familie en vrienden die langskomen met kerst. Dit kan ertoe leiden dat je hond probeert weg te lopen. Dit is nog een reden waarom het handig is om je hond uit te rusten met een GPS-tracker.

Houd je hond veilig met Tractive GPS

Je wilt je hond in vorm houden

Wist je dat je met sommige GPS-trackers ook de activiteiten van je hond kunt volgen? Dit betekent dat je het volgende kunt doen:

  • Stel activiteitsdoelen en zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt.
  • Houd bij hoeveel rust je hond krijgt.
  • Verdien badges, breek persoonlijke records en blijf samen fit.
  • Deel je prestaties en vergelijk de activiteiten van je hond met die van andere.
  • Houd alle activiteiten van je hond bij op één plek.
  • Help je hond zijn ideale gewicht te behouden.

En nog belangrijker: veranderingen in het activiteitsniveau van je hond kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. Als je hond bijvoorbeeld minder actief is dan normaal, kan dit erop wijzen dat hij een infectie of pijn heeft.

Net als bij katten kunnen honden vaak hun pijn verbergen en er zelfs gelukkig en gezond uitzien.

Hieronder lees je het verhaal van een huisdierbezitter die een afname van het dagelijkse activiteitsniveau van haar hond opmerkte via het Tractive Wellness-profiel, waardoor ze snel kon ingrijpen en medische hulp kon zoeken:

Toen ik Ruby’s Wellness-profiel bekeek, zag ik dat haar activiteitsniveau laag was en dat ze niet goed had geslapen. Ik maakte me zorgen en hield haar nauwlettend in de gaten.

Bruine hond die aan het lopen is met tractive gps-app op de voorgrond

De volgende ochtend zat er bloed in haar urine en was ze lusteloos. We brachten haar met spoed naar de dierenarts en het bleek dat Ruby een urineweginfectie had.

Ze kreeg antibiotica en pijnstillers en voelde zich al snel een stuk beter. De trackergegevens wezen me op haar ongewone gedrag, waardoor ik zag dat er iets mis was.

Ik ben dol op haar tracker en ik zal ervoor zorgen dat ik al mijn honden met een tracker uitrust.

– Katie J, Delaware

Ontdek Tractive GPS

Sebastian Raab, productmanager bij Tractive

Soms kun je veranderingen in het dagelijkse activiteitsniveau van je hond of kat over het hoofd zien, zoals wanneer je huisdier meer of minder actief is dan normaal. Daarom hebben we meldingen geïmplementeerd die waarschuwen voor verminderde activiteit wanneer het aantal actieve minuten van je huisdier aanzienlijk afneemt. Deze meldingen bieden de mogelijkheid om in te grijpen in situaties waarin je huisdier wellicht te maken heeft met een infectie of last heeft van pijn.

– Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas

Je wilt zorgeloos kunnen genieten van je avondwandelingen

Twee honden in het donker met gps-tracker op de halsband

Naarmate de dagen in de herfst en winter korter worden, wordt het ook eerder donker. Dit merk je ongetwijfeld wanneer je je hond ’s avonds uitlaat.

Stel je voor dat je hond ’s avonds losloopt en je hem niet kunt vinden in het donker.

Gelukkig kun je je hond makkelijk weer terugvinden met de licht- en geluidsfunctie op de Tractive GPS-tracker voor honden.

De Tractive GPS-trackers voor honden zijn voorzien van de functie Licht en geluid die je kunt inschakelen met een tikje. Het apparaat beschikt over een ledlampje en een zoemer om je te helpen je hond te lokaliseren.

Zoals een van onze gebruikers opmerkte: “Erg handig als je een zwarte hond hebt!

Je wilt snel kunnen ingrijpen als je hond uit huis ontsnapt

Hoewel fysieke hondenhekken effectief kunnen zijn, weerhouden ze honden er niet altijd van om weg te glippen. Bovendien kunnen de kosten van een fysiek hekwerk oplopen tot duizenden euro’s (en dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor het plaatsen en onderhoud). Daarnaast kunnen sommige honden nog steeds over het hek springen of eronderdoor graven.

Hoewel elektrische afrasteringen nog wel gebruikt mogen worden, is het gebruik van stroomstootapparatuur bij honden in Nederland niet meer toegestaan.3 Dit kan namelijk leiden tot pijn of letsel bij de hond. Het is dus verboden om een elektronische halsband te gebruiken.

Wat kun je dan wél doen om ervoor te zorgen dat je hond niet wegglipt? Gebruik de Tractive GPS-tracker om een virtuele omheining rondom je tuin (of een andere plek) in te stellen. Je krijgt dan direct een melding op je telefoon of tablet zodra je hond een bepaald gebied verlaat of betreedt.

Een virtuele omheining stelt je in staat snel en gemakkelijk in te grijpen in situaties zoals:

Er komen geen elektrische schokken of stress te pas. Het is gewoon een slim, diervriendelijk alternatief voor elektrische hekken en elektronische halsbanden om je hond veilig te houden.

Je wilt je hond los laten lopen

Sally de samojeed met een Tractive GPS-tracker in het bos

Het is goed om op te merken dat sommige landen een aanlijnplicht hebben, wat betekent dat honden niet overal vrij kunnen loslopen. Dit geldt echter niet overal.

Zo mag Sally de samojeed in Schotland loslopen, omdat haar baasje volledige gemoedsrust heeft dankzij de Tractive GPS-tracker.

Voor honden is het fijn als ze vrij mogen loslopen. Ze kunnen dan in vrijheid genieten van de natuur en lekker veel bewegen.

Uiteraard staat veiligheid voorop. Zorg er dus voor dat je hond geen gevaar vormt voor anderen voordat je hem los laat lopen. Houd je aan de aanlijnplicht en rust je hond uit met een GPS-tracker voor extra veiligheid en gemoedsrust.

Je wilt zeker weten dat je hond veilig is

Veel mensen zijn het erover eens dat gemoedsrust voor huisdiereigenaren de reden is om een GPS-tracker voor hun hond aan te schaffen (naast GPS-tracking dan). Als je je dus vaak zorgen maakt over je trouwe viervoeter, dan kan een GPS-tracker de ideale uitkomst zijn.

Trustpilot
Trustpilot
hond met tractive gps loopt los naast een man

Lees meer: ​​Tractive-reviews van klanten op Trustpilot

Hoewel gemoedsrust van onschatbare waarde is, hoeft het niet veel te kosten. Op dit moment kost een maandelijks Tractive GPS-abonnement ongeveer evenveel als een kopje koffie. Dit lijkt ons een kleine prijs om te betalen in ruil voor de veiligheid van je viervoeter.

Tractive GPS kopen

Je wilt je hond kunnen redden

Hierboven hebben we een heleboel redenen voor je op een rijtje gezet waarom je een GPS-tracker voor je hond moet aanschaffen. Maar er is nóg een belangrijke reden die we aan deze lijst moeten toevoegen: een GPS-apparaat kan het leven van je hond redden. Lees hieronder wat Tractive GPS voor huisdiereigenaren heeft betekend:

🐶 “Door de tracker voelen we ons een stuk relaxter wanneer we de hondjes los laten. De tracker geeft de juiste locatie door. Ook is het fijn dat we kunnen bijhouden hoeveel de honden bewegen. Zeker het geld waard!”

Kelly

🐶 “Ik ben heel tevreden met de Tractive voor mijn hond. Ook als ik haar niet zie in het bos, weet ik waar ze is en of ze mijn kant op komt. Onlangs is er een nieuwe adoptiehond bijgekomen en een tweede Tractive wordt vandaag bezorgd 👍🏽

Rudi
dog and man walking side by side outside, off leash with tractive gps

🐶 “Tractive heeft al een keer onze hond teruggevonden, maar het is vooral de gemoedsrust die hem onmisbaar maakt, verder duidelijke app erbij, geen storingen. Kortom super tevreden!”

Marianne

🐶 “De Tractive werkt perfect en heeft gisteren zijn geld al dubbel en dwars opgebracht. Onze herder Zelda ging er vandoor, achter een haas aan. De haas vond een schuilplaats in een boeren schuur, Zelda bleef volhardend op zoek. Met de Tractive kon ik, met toestemming van de boer, onze Zelda in de schuur opsporen en meenemen. Echt fantastisch!!!! En…..het werkt echt simpel en goed!!!”

Guido

🐶 “Een zeer betrouwbare GPS-tracker. Hij heeft me nog nooit in de steek gelaten en ik zou niet meer zonder kunnen. De Tractive heeft mij al in vele gevallen gered en ik raad hem iedereen aan! Ik heb nu een tweede besteld in verband met de komst van onze derde hond, een buitenlandse hond. Aangezien zij nog veel moet leren en wennen aan haar nieuwe omgeving krijgt ook zij voor alle zekerheid de Tractive aan haar halsband.”

Lisette

Ontdek Tractive GPS voor honden

Dat zijn de tien redenen om een GPS-tracker voor je hond aan te schaffen. Bekijk de onderstaande video voor meer tips over het volgen van je hond.

Vind je dit artikel leuk? Deel het met je vrienden of meld je aan voor de nieuwsbrief van Tractive en blijf op de hoogte van speciale aanbiedingen en nuttige tips voor huisdiereigenaren.