Hur hittar man en bortsprungen katt? Vad gör man om katten springer bort? Börja med att ta ett djupt andetag. Försök att behålla lugnet. Ta sedan en titt på vår guide som är fylld av tips, tricks och information som hjälper dig att hitta katten. Och skaffa en katt-GPS så att du alltid vet var katten är och ser till att din misse inte springer bort igen.

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, oberoende av hur långt hemifrån din misse är. Få notiser när din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Varför springer katter bort?

Oberoende av om du har en innekatt eller utekatt kan din fyrbenta vän springa bort. Om du har en bortsprungen katt kan det finnas olika anledningar till att missen begett sig hemifrån. Dessa är de vanligaste anledningarna:

 • Honkatter som löper och okastrerade hankatter har starka instinkter att para sig, vilket kan göra att de beger sig hemifrån för att hitta kärleken
 • Katter är nyfikna varelser som älskar att jaga och utforska sina revir
 • Du kanske har en vänlig granne som matar katten

Läs fler anledningar till att katter springer bort.

Oberoende av anledningen är det vanligt att katter springer bort. Så om du har en bortsprungen katt är du långt ifrån ensam!

Hur lång tid tar det för en bortsprungen katt att komma hem igen?

En bortsprungen katt kommer vanligtvis hem igen ganska snabbt. Även om en katt är ute längre än vanligtvis kommer missen troligen hem igen när det är middagsdags. Kom ihåg att katter har utmärkt lokalsinne.

Men om din katt inte kommer hem på mer än 12 timmar eller en hel natt är det dags att göra något åt saken.

Få inte panik. Följ helt enkelt tipsen i den här artikeln för att hitta din bortsprungna katt.

Vad är oddsen att hitta en bortsprungen katt?

”Om min katt har sprungit bort, kommer den att återvända hem?” Detta är en fråga som många hussar och mattar ställer. Vi har vänt oss till vetenskapen för att hitta ett svar: vad är oddsen att hitta en bortsprungen katt?

En Animals-studie från 2018 samlade data om sökmetoder som används för att hitta bortsprungna katter. Studien undersökte vilka metoder som var mest framgångsrika och var katterna hittades. Enligt studien:

 • 61% av bortsprungna katter hittades inom ett år
 • 34% av bortsprungna katter hittades (vid liv, som väl var) inom sju dagar
 • Efter 90 dagar var det mindre troligt att bortsprungna katter hittades vid liv 😿

Mer från studiens resultat:

 • En fysisk sökning ökade sannolikheten att hitta en bortsprungen katt
 • 75% av katterna hittades inom 500 meter från platsen de rymde från

💡 Tips: Ju snabbare du kan bege dig ut och leta efter din bortsprungna katt, desto större är chansen att du hittar din fyrbenta vän.

Så hittar du en bortsprungen katt med microchip

Många antar att ett katt-microchip kommer att hjälpa dem att omedelbart hitta en bortsprungen katt. Tyvärr stämmer det inte.

Till skillnad från ett microchip kan en katt-GPS hjälpa dig att hitta din bortsprungna katt på ett par minuter genom att följa plats i realtid.

För att hitta en bortsprungen katt med ett microchip måste du vänta tills någon hittar katten och lämnar över till ett katthem eller en veterinär som kan avläsa kattens chip.

Om dina kontaktuppgifter på kattens microchip är aktuella, och om du har turen på din sida och får ett samtal om den bortsprungna katten, kan ni återförenas.

Du kan använda Svenska kennelklubbens ägarregister eller Kattförbundet SVERAK:s ID-register för att få mer information om microchip och söka i registret.

Se hur det går till när en katt chippas:

Ett microchip är ett måste för säkerhetens skull. Men det hjälper dig inte aktivt att hitta en bortsprungen katt och garanterar inte att katten återlämnas till dig.

Om katten gömt sig i hemmet

Det är mycket möjligt att din bortsprungna katt gömt sig i hemmet. Katter gömmer sig ofta på grund av olika anledningar:

 • De vill känna sig trygga och bekväma: de kanske har hittat en trevlig låda längst in i garderoben och tagit en tupplur där
 • De är rädda eller oroliga: till exempel om en mänsklig eller fyrbent ”främling” har kommit på besök
 • De är sjuka eller gravida: katter gömmer sig ofta om de inte mår bra, eller om de ska föda

Se alltså till att leta igenom hemmet ordentligt och be andra att hjälpa till.

Om du har en Tractive GPS-tracker för katt kan du använda hitta-läget (som visas på startskärmen när din katts tracker är i närheten) för att hitta en katt som gömmer sig inomhus.

Köp din katt-GPS nu

Om katten gömt sig utomhus, nära hemmet

Enligt husdjursdetektiven och experten på bortsprungna katter Kat Albrecht är det vanligt att katter gömmer sig, tysta, nära hemmet1. Bortsprungna hundar brukar däremot springa längre sträckor (snabbt!) från hemmet.

Din katt kan alltså vara närmare än du tror. Missen kanske gömmer sig utomhus, nära hemmet, på grund av någon av anledningarna ovan. Eller så har din fyrbenta vän fastnat, gått vilse eller blivit skrämd på ett av sina äventyr.

När du har sökt igenom hemmet är det dags för en ordentlig genomgång av egendomen eller det närmaste området. Se till att kontrollera alla platser där katten kan ha fastnat eller gömt sig. Till exempel:

 • under altanen eller verandan
 • på taket
 • i garaget
 • uppe i ett träd
 • i en bil
 • i en skorsten
 • nära soporna eller återvinningen

Om du har en innekatt är det särskilt sannolikt att du hittar dem nära hemmet.

Hitta en bortsprungen innekatt

Om en innekatt springer bort kan det vara väldigt jobbigt eftersom vi inte är vana vid det. De brukar ju alltid vara inne och sova i fåtöljen eller jama när det är matdags! 😿 Hur hittar man då en innekatt som sprungit bort?

Det första steget är att komma ihåg att katter har revir och att de sällan lämnar sina revir med flit.

Innekatter har vanligtvis mycket mindre revir än utekatter. Alltså känner de sig bara bekväma med att utforska området nära hemmet. Därför beger de sig antagligen inte särskilt långt hemifrån om de springer bort.

En studie från år 2017 visade i själva verket att bortsprungna innekatter hittades i genomsnitt bara 39 meter från hemmet.

Utekatter kan däremot bege sig längre hemifrån. Enligt studien hittades de i genomsnitt 300 meter (eller tre fotbollsplaner) hemifrån.

Men låt oss återgå till innekatter. Börja med att söka igenom det allra närmsta området för att hitta din bortsprungna innekatt. Ropa på katten med namn, ställ ut lite kattmat och kontrollera möjliga gömställen som garaget och träd i närheten. Då hittar du sannolikt din fyrbenta vän på nolltid.

orange katt i träd

Att fysiskt leta efter en bortsprungen katt

Om du har en bortsprungen katt som inte kan hittas nära hemmet är det viktigt att inleda en aktiv, fysisk sökning. Med andra ord: vänta inte på att katten ska återvända självmant.

En studie av husdjursdetektiven Kat Albrecht och professor Jacquie Rand visade att 59% av bortsprungna katter hittades vid liv eftersom deras hussar och mattar aktivt letade efter dem2.

Tips för din sökning:

 • Börja leta direkt. Ju snabbare du börjar leta efter din bortsprungna katt, desto lättare är det att hitta missen.
 • Börja hemma och arbeta utåt. Kom ihåg att 75% av bortsprungna katter hittas inom 500 meter från sina hem.
 • Skriv en lista på anledningar till att katten kan ha sprungit bort. På så sätt vet du var du bör börja leta.
 • Ropa på katten. Använd kattens namn. Forskare har upptäckt att katter kan känna igen sina hussar och mattars röster samt sina egna namn, till och med om en främling ropar på dem3.
 • Be vänner och grannar att hjälpa dig att söka aktivt . Om de inte kan söka aktivt kan du be dem att ringa eller SMS:a dig om de ser din katt.
 • Kontrollera kattens gamla revir. Om du nyligen har flyttat kanske din katt har återvänt till ert gamla hem.
 • Tänk på kattens personlighet. Är det mer troligt att din misse gömmer sig eller utforskar grannens stora trädgård? I den här berättelsen hittade en Tractive-användare sin nyfikna katt Kiwi i en skåpbil som körde!

Hitta en bortsprungen katt med katt-GPS från Tractive

Om din bortsprungna katt har en Tractive katt-GPS har du turen på din sida! Din tracker gör det mycket enklare att leta efter en bortsprungen katt. Såhär lyckades en matte hitta sin älskade katt Kiwi med Tractive GPS:

Tractive lät mig återförenas med min katt Kiwi! Utan Tractive skulle min katt inte varit hemma med mig nu och hade kanske aldrig kommit tillbaka. Vår katt sprang bort i en månad. Efter att hon kom hem igen (och en galen kampanj på sociala medier!) beslutade vi oss att investera i Tractive. Vi hade tillbringat kvällarna med att leta efter henne, gråtit och konstant letat och postat på sociala medier. Jag klarade inte av att göra det igen! Vi undersökte trackers på nätet och Tractive verkade ha bra omdömen och ett rimligt pris för produkten och abonnemanget. Jag kan ärligt säga att det är den bästa investeringen jag gjort.

Vi bor på en golfbana och vår katt är ett galet litet busfrö som föddes på en bondgård. Vår golfklubb serverade friterad fisk och pommes en fredag och den dagen lämnade en skåpbil av fisk till kvällens middag. Vår katt Kiwi klättrade in bak i skåpbilen (utan att föraren märkte det). Jag såg på mobilen att hon lämnat sitt virtuella staket och märkte att hon rörde sig snabbt längs vägarna. Hon reste längs motorvägen, 24 kilometer bort. Jag använde Tractive-appen och hittade henne på parkeringsplatsen till ett shoppingcenter, i skåpbilen. Händelsen rapporterades i vår lokala tidning. Tyvärr kan jag inte dela länken i det här omdömet men om du går till Google och söker på ”Kiwi Grimsby cat” kan du se artikeln via den första länken som kommer upp. Det kanske verkar för bra för att vara sant, men det hände faktiskt! Vem vet var Kiwi skulle vara nu om det inte var för Tractive (antagligen på en båt på väg mot fjärran länder!).

Vad som är ännu bättre är att vi brukade leta efter henne i timtal och ropa på henne på kvällen. 9 av 10 gånger kan vi nu hitta henne i appen. Det är verkligen värt varje öre det kostar och jag rekommenderar Tractive till alla kattägare.

Trustpilot

Om din bortsprungna katt har Tractive GPS har du alla verktyg du behöver för att snabbt hitta din fyrbenta vän:

 • Tryck på LIVE för att följa varje steg i Tractive GPS-appen på mobilen eller på webben för att få platsuppdateringar i realtid var 2:a till 3:e sekund
 • Spåra tillsammans med nära och kära med hjälp av familjedelning
 • Använd hitta-läget när du är nära katten för att se exakt plats (katten kanske har gömt sig under eller bakom något!)
 • Aktivera ljus eller ljud om det är mörkt ute eller svårt att se katten
 • Dela aktuell plats offentligt om din katt är långt bort och du behöver hjälp med att hitta hen – du kan aktivera delning i Tracker-fliken i din profil
 • Återförenas med katten och ge missen en stoooor kram!

Klara, färdiga, spåra!

Locka fram en bortsprungen katt

Om du inte har lyckats hitta din katt än kan du prova att locka med godsaker.

calico-katt som nosar på en skål med mat som en person håller fram

Ställ ut en skål med kattens favoritmat eller godis utanför ytterdörren. Du kan till och med ställa ut mat på fler platser runt hemmet, till exempel om du har en stor trädgård. Då kan din katt känna doften av maten och komma hem för att äta. Se till att någon finns på plats för att se om katten kommer hem för att äta.

Mat kan hjälpa till att locka hem en bortsprungen katt. Men kom ihåg att rävar och andra vilda djur också kan bli sugna på mat!

Hur lockar jag fram en bortsprungen katt?

Här kommer fler tips och tricks för att locka hem en bortsprungen katt:

 • Lämna garageporten eller en annan dörr lite öppen (katter tycker om att smyga in)
 • Ställ ut kattens favoritsäng, filt eller klösbräda (doften lockar katten)
 • Ställ ut smaskig mat som tonfisk eller sardiner (ju mer doft desto bättre! Se bara till att maten är fri från salt och olja och värm upp den för att maximera doften)
 • Gå ut och tala i normal ton, som om du pratar i telefon (katter dras till sina människors röster)
 • Håll ett öga öppet: hussar och mattar anger att katter oftast kommer tillbaka från kl. 20 till 02 och från 04 till 07.4

Affischer och inlägg på sociala medier

Har du fortfarande inte hittat din bortsprungna katt? Då kan det vara en god idé att sätta upp affischer. En effektiv affisch för att hitta en bortsprungen katt ska innehålla:

 • en högupplöst bild av din katt
 • en fysisk beskrivning med ålder, kön, pälsens längd och färg och andra unika markörer (som ett mönster i pälsen eller ett färgglatt halsband) som kan användas för att identifiera din katt
 • när och var katten sågs senast
 • ditt namn och telefonnummer

När du sätter upp dina affischer, kom ihåg: katter kan bege sig längre hemifrån än vi tror. Häng upp affischer vid buss- eller tunnelbanestationer för att se till att så många som möjligt ser dem. Täck affischerna i plast eller tejp så att de håller längre.

Ladda ner Tractives kostnadsfria mall för affischer för bortsprungna katter

Banner, ladda ner kostnadsfri mall till affisch för bortsprungen katt från Tractive

Du kan även lägga upp kattens bild och beskrivning på sociala nätverk. Och se till att be nära och kära att hålla ett öga öppet och spana efter katten. På de flesta sociala plattformarna finns det specifika grupper för bortsprungna katter i olika områden. Ta även en titt på sidorna för katthärbärgen i området; de lägger ofta upp de senaste upphittade katterna på nätet.

Kontakta lokala veterinärer och härbärgen

Det är möjligt att din katt redan har hittats och tagits till en veterinär eller ett katthärbärge. Därför kan du ringa lokala organisationer och företag för att fråga om någon har lämnat in en katt som liknar beskrivningen av din katt. Lämna ditt nummer, så att de kan ringa dig om någon lämnar in din katt.

Ta även en titt på webbsidor för katthärbärgen eftersom de ofta lägger upp information om upphittade katter.

Dessa lokala resurser kan hjälpa dig att hitta en bortsprungen katt:

 • Vilse.nu samlar information om bortsprungna katter i hela Sverige
 • Polisen har information om vad som gäller om ett djur sprungit bort eller stulits

Ta en titt på vår katt-GPS

Be djur i området om hjälp

Om du har en bortsprungen katt kan du använda det här ovanliga tipset från japanska kattälskare. Om du ser andra katter i området kan du prata med dem! Japp, du läste rätt. Låt andra katter hjälpa dig att hitta din fyrbenta vän. Enligt en artikel i Japan Today har vissa hussar och mattar lyckats hitta sina bortsprungna katter på det här sättet:

När du ser andra katter i grannskapet, närma dig dem vänligt. Berätta för dem att du har en bortsprungen katt och om de ser den ska de be den att återvända hem.

Det kanske låter underligt, men om det kan hjälpa dig att hitta en bortsprungen katt, varför inte?

Kan min andra katt hjälpa till att hitta den bortsprungna katten?

Om du har fler katter kanske du undrar om de kan hjälpa till att hitta familjens bortsprungna katt. Eva Morchairs delade en sådan framgångssaga på Quora:

Tofu (katten) kom inte hem när hon hade varit ute för att leka. Jag var vaken hela natten och oroade mig för henne. På morgonen hade hon fortfarande inte kommit hem. Jag hade en annan katt, Fifi, som ville gå ut och leka. Innan jag släppte ut henne plockade jag upp henne och höll hennes ansikte vid mitt. Jag fick ögonkontakt och bad henne att gå ut och hitta Tofu. Jag gav henne en liten puss på nosen och öppnade bakdörren så att hon kunde gå ut och leka. Efter cirka 20 minuter ropade min mamma på mig. Fifi och Tofu satt båda på trappen utanför bakdörren.

Alltså verkar det som att andra katter kan hjälpa dig att hitta en bortsprungen katt. Men det är möjligt att det inte fungerar eftersom tamkatter kanske inte vill utforska obekanta platser för att leta, utan stannar i sina vanliga revir.

Fler tips för att hitta en bortsprungen katt

Om din katt har sprungit bort är du säkert orolig. Kanske söker du på nätet för att hitta tips för att få hem katten igen. Det är jobbigt att inte veta var ens fyrbenta vän är! Men med dessa tips hittar du förhoppningsvis din misse på nolltid.

För att avsluta ville vi dela en samling extra tips för att hitta en bortsprungen katt:

 • Leta när det är mörkt och tyst ute
 • Ta inte med dig andra djur när du letar (de kan skrämma bort katten)
 • Använd en ficklampa för att leta i mörkret
 • Ta med kattens favoritleksaker och godsaker
 • Fortsätt att lugnt ropa på katten
 • Gå långsamt och pausa ofta från att ropa så att din katt har chansen att svara
 • Sök igenom området och leta efter rörelser eller ljud
 • Titta på platser där katten kan ha fastnat
 • Använd en human fälla (kattfällor kan köpas på nätet) och lägg kattsand och handdukar med din doft i fällan för att locka in katten
 • Anlita någon som specialiserar sig på att hitta bortsprungna katter
 • Installera kameror med rörelsesensorer hemma
 • Sök på platser där din bortsprungna katt kan ha hittat värme
 • Be besökare såsom leveranschaufförer att kontrollera sina skåpbilar eller lastbilar
 • Lämna ett klädesplagg eller en handduk med din doft utanför dörren
 • Om du tror att din katt är i närheten kan du lägga ut mjöl så att du kan se tassavtryck
 • Lägg in en annons om din bortsprungna katt i den lokala tidningen

Till sist delar vi vårt viktigaste tips för att hitta en bortsprungen katt: ge inte upp!

Om din katt är rädd kanske den inte vill komma ut från sitt gömställe. Alltså är det viktigt att ha tålamod och tro på att katten kommer att återvända.

Så förhindrar du att din katt springer bort

rödhårig kvinna som håller och pussar på en grå katt

Förhoppningsvis har våra tips hjälpt dig att hitta din bortsprungna katt. Men vad kan du göra för att förhindra att katten springer bort igen?

För att undvika att upprepa mardrömmen:

 • Håll ett öga på katten i realtid med en katt-GPS. Med Tractive GPS kan du även ange trygga områden så att du får en notis om katten lämnar sitt revir.
 • Skapa en katthage.
 • Gör vad du kan för att hålla katten nöjd och underhållen hemma.
 • Kastrera dina katter för att förhindra att de springer bort för att para sig.

Kom ihåg: det viktigaste är att inte ge upp. Det kan vara en utmaning att hitta en bortsprungen katt, men sannolikt kommer du att återförenas med din misse.

De goda nyheterna är att studier visar att cirka 74% av bortsprungna katter så småningom återförenas med sina familjer5. Så håll huvudet kallt och hoppet uppe tills din fyrbenta vän är hemma igen.

För fler tips och information om hur du hittar en bortsprungen katt och förhindrar att din fyrbenta vän springer bort, ta en titt på videon nedan:


Tyckte du att blogginlägget var användbart? Dela det med en vän!

Upptäck vår katt-GPS