Är du nybliven hundägare eller en van husse eller matte? Oavsett är det helt normalt att du undrar: hur ofta ska jag rasta hunden? Att regelbundet rasta hunden är i själva verket en smart investering i ett längre, roligare och friskare liv!

Tyvärr finns det inget definitivt svar på frågan om att rasta hunden. Rätt mängd motion för din fyrbenta vän beror på ett antal faktorer. Men som tumregel ska hunden promenera varje dag.

I det här inlägget tar vi en närmare titt på hur ofta – och hur länge – du bör rasta hunden varje dag, baserat på faktorer som ras och ålder. Dessutom berättar vi hur du håller i gång med dagliga promenader och får motivation från din Tractive-enhet.

Därför ska du regelbundet rasta hunden

Oberoende av ålder, storlek och ras så behöver alla hundar regelbunden motion1.

 • Att gå ut med hunden varje dag främjar hundens psykiska och fysiska välmående.
 • Regelbundna promenader minskar problematiskt beteende.
 • Viktigast av allt: promenaderna ökar hundens livskvalitet.

Läs mer: hur mycket motion behöver en hund?

En kvinna som promenerar med två hundar i skogen

Så: hur ofta behöver du rasta hunden?

Hur ofta ska jag rasta hunden?

I genomsnitt rekommenderar veterinärer att du rastar hunden tre till fyra gånger per dag, i minst en kvart.2 Dock finns det ett par olika faktorer som påverkar hur ofta du bör gå ut med hunden.

Faktorer att ha i åtanke

Varje hund är unik och har därför unika behov när det kommer till fysisk aktivitet. Hur ofta du bör rasta hunden beror på faktorer som:

 • Ras
 • Ålder
 • Livsstil
 • Miljö
 • Hälsa
En kvinna som klappar en hund med hundsele

Nedan kan du läsa mer om hur olika faktorer påverkar vovvens behov av fysisk aktivitet.

Ras

Alla hundar kan delas in i olika hundraser, och varje ras har specifika behov och begränsningar när det kommer till aktivitet. Till exempel: vissa små hundar behöver bara en promenad om dagen. Men energiska hundraser behöver mycket mer än så!

Läs vidare för mer information om vanliga grupperingar av hundraser och vad de har för behov.

Raser med mycket energi

 • Bordercollie
 • Australian shepherd
 • Dalmatiner
 • Irish setter
 • Rhodesian ridgeback
 • Weimaraner
 • Labrador retriever
 • Siberisk husky

Dessa raser älskar friluftsäventyr. När ni promenerar, vandrar eller springer tillsammans blir det dubbelt så roligt.

Satsa på 30 minuter till 2 timmars aktivitet eller 2 till 3 promenader om dagen.

Läs mer: Hundar som kan hänga med på löprundan

Schäfermixen Opie står utomhus med sin röda boll

💡 Säg hej till Opie, en energisk schäfermix som loggar 300 till 500 aktiva minuter på sin Tractive-enhet varje dag!

”Vi trodde att vi hade blivit galna,” säger matte Autumn, ”Men så upptäckte vi Tractive och var lättade när vi kunde se att Opie faktiskt var världens mest aktiva hund.”

Basset hound som slappnar av i trädgård

Raser med mindre energi

Det finns även hundar som är lite ”lata” och behöver mindre motion varje dag. Till exempel:

 • Bassett hound
 • Pekingeser
 • Yorkshire terrier
 • Bulldogg
 • Mastiff
 • Grand danois
 • Newfoundland

Läs mer: Lugna hundar som behöver mindre motion

Får- och boskapshundar

Dessa hundar behöver gott om aktivitet:

 • Fårhundar som sheltie sheepland eller bordercollie
 • Boskapshundar som bouvier des flandres

Hundar i den här gruppen behöver minst 2,5 timmars intensiv aktivitet per dag. Om vi delar upp det på promenader kan det bli minst 4 promenader om dagen, 20 till 25 minuter vardera.

Hundar i dessa grupper är även smarta. Därför behöver de hjärngympa! Lägg minst 30 minuter om dagen på lek som tränar hjärnan.

Läs mer: Hjälp hunden med hjärngympa

border collie som står på ett fält med gräs och blommor

⚠️ Tristess är en vanlig anledning till att hundar springer bort. Så se till att hunden får lekstunder som stimulerar sinnet och tillräckligt med motion (eftersom det är mindre troligt att en trött hund springer bort).

Att spåra hundens dagliga aktivitet är ett roligt och enkelt sätt att se till att vovven rör på sig tillräckligt. Det hjälper dig att hålla hunden i form och tidigt upptäcka problem med hälsan.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Spåra hundens aktivitet

Två små terrierhundar utomhus

Terriers

Små, livliga, egensinniga och läraktiga – så skulle vi beskriva terrierhundar. Dessa hundar må vara små, men de är fyrbenta energiknippen som behöver röra på sig.

Terriers behöver minst 1,5 timmars aktivitet per dag. Vi rekommenderar en terriervänlig rutin med 3 promenader om 20 till 25 minuter per dag.

Den här gruppen mår även bra av mental aktivitet. Lägg 20 minuter om dagen på detta för att få en nöjd och frisk vovve.

Jakthundar

Jakthundar behöver definitivt aktiva utmaningar. Till exempel:

 • Dalmatiner
 • Vinthund
 • Beagle
 • Pinscher
 • Schnauzer
 • Whippet
 • Setter

För dessa hundar är en och en halv timmes promenader per dag ett grundkrav. Eftersom dessa raser även har mycket spring i benen kan du med fördel ta med dem på löprundan. Kom ihåg att träna steg för steg och att ha hundens ålder i åtanke.

Läs mer: Springa med hunden? Tips för att njuta och öka säkerheten

3 promenader (om minst 30 minuter) per dag plus kognitiva aktiviteter rekommenderas för den här typen av hund.

beagle som står på en stig i skogen

⚠️ Se upp: många jakthundar har en stark jaktinstinkt, vilket är en vanlig anledning till att de springer bort från en promenad eller löprunda. Se till att din hund har ett microchip så att ett hundstall eller en veterinär kan hitta dina kontaktuppgifter om hunden lämnas in.

Om du vill spåra hunden i realtid och följa varje steg behöver du en hund-GPS. Den kan vara skillnaden mellan att hitta din fyrbenta vän och att hen springer bort eller far illa.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Spåra din hund med Tractive

Liten hund som springer

Sällskapshundar

Chihuahuas och liknande raser kallas ofta för sällskapshundar. De är inte raser som behöver mycket aktivitet, så du ska inte utmana dem med timtals intensiv aktivitet. I stället bör du använda kortare stunder för att leka roliga lekar och ta lite kortare promenader. På så sätt håller du din kära sällskapshund i form.

Små sällskapshundar behöver ofta endast 30 minuters motion per dag.

Ålder

En annan faktor att ha i åtanke när du ska bedöma hur ofta du bör gå ut med hunden är åldern. Ta valpar till exempel. De kan verka som att de har oändligt med energi. Men de kan inte gå lika långt som vuxna hundar. De kan även behöva kissa eller bajsa oftare. För valpar gäller därför korta promenader, ofta.

En valp som sitter utomhus, bredvid en stor hund

Unga hundar (under 5 år) är ofta energiknippen som behöver mer motion än äldre (och gamla) hundar.

Medelålders och gamla hundar kan ha sjukdomar eller krämpor som saktar ner dem. De kanske vill gå ut ofta, men har inte orken som krävs. Kom ihåg det när du bestämmer hur ofta du bör gå ut med hunden.

Läs mer: Allt om gamla hundar och hur du hjälper en seniorhund

Livsstil

Det finns även andra faktorer, som din livsstil och var du bor, som påverkar hur ofta du bör gå ut med hunden. Till exempel:

 • Hur aktiv är du? Hundar speglar ofta sina människor när det kommer till aktivitet och rutin. Så om du är en aktiv person som låter hunden följa med på löpning, simning och vandring behöver hen inte lika många promenader.

  Å andra sidan: om du är mindre aktiv kan din hund bli en riktig soffpotatis. Alltså är det viktigt att du går ut med hunden varje dag.
En kvinna som springer i snön med beagle i koppel

💡 Inget staket? Inga problem. Skydda hunden genom att skapa ett virtuellt staket i stället. Använd Tractive för att ställa in trygga områden och farliga platser. Sedan får du omedelbart en rymningsnotis om din hund lämnar eller återvänder till dessa platser.

Upptäck Tractive GPS

Din miljö

Har du någonsin tittat ut genom fönstret och sett så ruggigt väder att du absolut inte vill gå på promenad? Då är du långt ifrån ensam. Kom ihåg att vädret, och miljön som helhet, påverkar hur ofta du bör gå ut med hunden.

Varmt väder

När temperaturen ökar utomhus är det en god idé att undvika promenader mitt på dagen när solen står som högst. Håll dig borta från områden utan skugga och försök att rasta hunden på kvällen när det är svalare (eller när det blåser lite eller blir molnigt).

Kvinna som rastar sin hund på en väg på en varm dag

Som tumregel är normal kroppstemperatur för en hund 38 °C till 39 °C. Om temperaturen stiger över detta kan hunden få svårt att svalka sig, vilket kan bli farligt eller till och med dödligt.

Läs mer:

Kallt väder

De flesta hundarna klarar enkelt av temperaturer över 7 °C men när det blir kallare börjar hunden frysa. Se till att ge vovven en hundjacka och skydda tassarna från is, grus och snö (även om du har en hund som älskar snön.) När dagarna blir kortare på hösten och vintern ska du även använda reflexer så att bilister och andra fotgängare kan se hunden.

Läs mer:

Två sorgis som går i koppel utomhus på en isig gångväg

💡Har hunden sprungit bort på en mörk vinterkväll? Aktivera helt enkelt Tractives ljus och ljud för att hitta hunden med hjälp av en LED-lampa eller ljussignal. En räddare i nöden om du har en hund med mörk päls!

Upptäck Tractive GPS

Hälsan

Sist men inte minst bör du ha hundens hälsa i åtanke när du bestämmer hur ofta du ska gå ut med hunden.

 • Hundar i god form gillar ofta långa promenader på upp till två timmar eller mer.
 • Å andra sidan blir promenader svårare för hundar med sjukdomar, övervikt eller diabetes.

Läs mer: Varför är min hund tjock? Få en överviktig hund i form

Vissa trubbnosiga hundraser (som pug, bulldogg och boxer) kan tycka att det är jobbigt att motionera. Formen på huvudet gör det svårt att andas, så dessa raser lider ofta av åkommor som sömnapné. Se till att rådfråga veterinären när du skapar en rutin för din trubbnosiga hund.

En kvinna som kramar en hund hos veterinären

Hur länge ska jag rasta hunden?

I regel ska en mellanstor hund gå ut minst 30 minuter om dagen. Men kom ihåg att det inte gäller för alla hundar. Hur ofta du bör rasta hunden beror på faktorerna ovan, som ras, ålder och form.

En kvinna som går ut med sin hund i skogen

Alla hundar är unika. Följ våra tips för att avgöra hur långa promenader som passar din hund:

 • Rådfråga en veterinär för att få rekommendationer om hur länge och ofta du bör rasta hunden. Om din hund är i toppform och tillhör en hundras med mycket energi kan ni sannolikt ta längre promenader.
 • Börja med korta promenader och öka gradvis längden. Om hunden har en åkomma eller sjukdom som gör det svårt eller smärtsamt att motionera ska ni ta kortare promenader.
 • Hålla ett öga på hunden när ni är ute. Hunden kan visa att hen vill gå mer, gå mindre eller gå hem.

Viktigast av allt: spåra hundens aktivitet. På så sätt kan du se till att hunden rör på sig tillräckligt och tidigt upptäcka sjukdomar (med hjälp av aktivitetsspårning.)

Med en Tractive-enhet kan du se hur aktiv hunden är och jämföra aktivitetsnivån med andra husdjur! Det finns inget som går upp mot en rolig tävling och daglig motivation för att hålla igång med en sund rutin.

Tractive GPS aktivitetsspårning för hundar i app
Sebastian Raab, produktchef hos Tractive

“Med vår funktion för aktivitetsmätning vill vi ge djurägare en tydlig bild av liknande djur, med möjlighet att jämföra med det egna husdjuret. Det hjälper dig att hålla motivationen på topp för att främja hundens hälsa och välmående med tiden.”

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Upptäck Tractive GPS

5 anledningar till att hunden behöver daglig motion

Behöver du motivation för att gå ut med hunden? Här kommer fem anledningar till att hunden behöver daglig motion.

 1. Att gå ut med hunden främjar hundens hälsa.
 2. Att gå ut med hunden ger vovven mental stimulation.
 3. Att gå ut med hunden låter hunden umgås med andra vovvar.
 4. Att gå ut med hunden förebygger oönskat beteende.
 5. Att gå ut med hunden förbättrar hundens självförtroende.
En hund som plaskar i en damm vid ett barn

Och det är inte bara din hund som mår bra av motion! Att tillbringa tid utomhus när du går ut med hunden förbättrar även din hälsa och ditt välmående. Att promenera varje dag kan sänka blodtrycket, stärka benen och minska risken för att få diabetes.

💡 Tractives roliga promenadfunktion hjälper dig att hålla dig till en sund rutin. Med ett enkelt klick kan du registrera dina promenader med hunden och logga era äventyr tillsammans (tänk dig att du får en Duolingo-streak för hundens dagliga motion!)

Simona Fabryova, produktchef hos Tractive och guidehund-tränare

“Vår promenadfunktion är svaret på en vanlig fråga från hussar och mattar: hur kan jag spela en mer aktiv roll i hundens hälsa och välmående? Funktionen är ett smart sätt att hålla motivationen på topp och att ge hunden rätt mängd motion.”

Simona Fabryova, produktchef hos Tractive och guidehund-tränare

Rasta hunden med Tractive

Vad händer om man inte går ut med hunden?

Att inte gå ut med hunden varje dag kan få allvarliga konsekvenser. En hund som inte får regelbundna promenader missar motionen och all stimulation som erbjuds ute i världen. Det kan med tiden leda till:

 • Övervikt
 • Sjukdomar som orsakas av övervikt, som högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och till och med cancer3
 • Problem med beteendet, som att hunden skäller, är hyperaktiv, tuggar på saker eller springer bort

Läs mer:

Om en hund inte får röra på sig tillräckligt byggs energi upp och har inget utsläpp. Det kan göra att hunden hoppar över staket, springer bort för att undersöka saker i grannskapet eller blir sur eller orolig.

Hund som tuggar på gummileksak på gräsmatta

Eftersom både du och hunden får massor av fördelar när ni går ut får du inte hoppa över en promenad. Även om det är svårt ibland är det mycket viktigt att hunden får tillräckligt med frisk luft, kisspauser, fysisk aktivitet och mental stimulans.

💡 Har du inte möjlighet att gå ut med hunden? Då kan du be en vän eller anlita en hundrastare som går ut med hunden åt dig.

Tips för trygga promenader med hunden

Innan du beger dig ut med hunden rekommenderar vi att du följer våra säkerhetstips för att få en härlig promenad med din fyrbenta vän.

 • ID-bricka. Se till att hundens halsband har en ID-bricka Med dina kontaktuppgifter (ifall vovven springer bort).
 • Microchip. Ett microchip fungerar som en permanent ID-märkning för hunden (alltså säkrare än en hängande ID-bricka som kan trilla av). Om hunden springer bort och lämnas in hos en veterinär eller ett hundstall kan de skanna hundens microchip och identifiera dig som ägare.
 • Vädret. Se till att du vet hur du håller hunden sval när ni är ute och promenerar. Du bör även veta hur kallt som är för kallt för hunden.
 • Utrustningen. Ta alltid med dig dricksvatten om du och hunden ska ta en längre promenad. Beroende på vädret kan din hund även behöva tass-skydd, en jacka eller reflexer, särskilt när ni promenerar på kvällen.
En man som går ut med sin hund på kvällen

💡Tractives ljus och ljud hjälper dig att hitta hunden med en LED-lampa som lyser eller en ton som låter. (Passar perfekt på kvällen eller för att hitta en hund med mörk päls!)

Upptäck Tractive GPS

Ska hunden ha koppel eller gå lös?

Det här är en viktig fråga: ska hunden ha koppel eller gå lös när ni promenerar? För det mesta finns det ett självklart svar på den frågan: det råder koppeltvång på många platser. Men i vissa situationer finns det möjlighet att låta hunden gå lös.

💡 Se till att kontrollera vad lagen säger och vilka lokala regler som gäller. Kom även ihåg att kontrollera det när du är på semester (och att chippa hunden om du ska resa utomlands).

Läs mer:

En golden retriever som går i koppel i staden

Kom ihåg: Hunden ska aldrig gå lös om det finns en risk för att hen springer bort.

 • Om hunden springer bort ska du inte straffa din vovve. Det är nämligen viktigt att hunden inte förknippar skam eller ilska med att återvända hem.
 • Glöm inte att lära hunden grundläggande kommandon. Det är enkelt och kan förhindra farliga situationer för dig och din fyrbenta vän.

Läs mer: Berättelsen om Sally, en energisk samoyed som går lös på den skotska landsbygden med sin matte Clare – och sin följeslagare, Tractive GPS.

Det bästa sättet att skydda din hund

Om du har en aktiv hund som ofta springer bort (särskilt när ni promenerar) kan det bara ta ett par korta minuter tills läget är akut. Förutom att hunden kan gå vilse löper hen risk för:

Med en hund-GPS kan du skydda din fyrbenta vän från alla dessa faror. Använd till exempel Tractive GPS för att följa hunden när och var som helst. Dessutom kan du se hur aktiva liknande hundar är och få en uppskattning om hur mycket motion hunden behöver.

Hund som sover i bakgrunden och smartphone med Tractive GPS sömnspårning i förgrunden

Med Tractive kan du se hundens sömnvanor, huruvida hen får tillräckligt (god) sömn och om något inte står rätt till.

Till exempel: om hunden sover mycket mer än vanligt, eller är mindre aktiv, är det dags att rådfråga en veterinär.

Läs mer:

Upptäck Tractive GPS

Fler tips för att hålla hunden frisk och aktiv

Ibland passar det inte att gå ut med hunden, på grund av humöret eller vädret. Då kan du ge hunden aktivitet i form av:

Ett par som är på vandring i skogen med sin hund

Kom ihåg att hundens ras inte alltid styr temperamentet. Du kanske har en hund som tillhör en energisk ras men som i själva verket är en riktig soffpotatis.

Är du ändå osäker på hur ofta du ska rasta hunden?

Om du fortfarande är osäker på hur ofta du bör gå ut med hunden är det en god idé att besöka veterinären. Hen kan ge dig tips och råd som passar din unika hund.

Kvinna i gul jacka och gummistövlar som går med en liten hund i skogen under covidpandemin

I ett nötskal: hur ofta ska du gå ut med hunden?

Att gå ut med hunden är del av vardagen för hussar och mattar. Våra fyrbenta vänner förtjänar att få tillräckligt med fysisk aktivitet, frisk luft, solljus, umgänge och spännande saker att nosa på. I princip alla hundar älskar att gå ut!

 • Hur ofta och hur länge du ska gå ut med hunden beror på vovvens ålder, hälsa och ras.
 • Om du är osäker kan du be veterinären om råd.

Viktigast av allt …

Spåra hundens dagliga aktivitet. På så sätt kan du se till att vovven rör på sig tillräckligt mycket och förhindrar problem på sikt.

Med en hund-GPS kan du se var hunden beger sig och se till att vovven är trött och glad i slutet av dagen.

Trustpilot-omdöme om Tractive
Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll koll på hundens hälsa

Få en översikt med hjälp av hälsospårning. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Se hur hunden sover. Upptäck möjliga sjukdomar och håll hunden i form.

Upptäck Tractive GPS

Simona Fabryova, produktchef på Tractive och guidehund-tränare

”Att spela en aktiv roll i hundens hälsa är del av att vara en ansvarsfull hundägare. Därför jobbar vi ständigt med att göra Tractive till en del av vardagen och hjälpa dig att hålla koll på hundens hälsa. Dessutom är promenadfunktionen ett roligt sätt att hålla motivationen på topp.”

Simona Fabryova, produktchef på Tractive och guidehund-tränare

Vill du höra vad ett proffs har att säga om att gå ut med hunden? Nathan Williams är en expert på hundars beteende och ger dig sitt svar på frågan.

Gillar du vardagens promenader med hunden? Hur ofta rastar du din hund? BerättaFacebook eller Instagram och häng med andra hussar och mattar!

Hur ofta rastar du hunden? Om du gillade artikeln kan du dela den med andra hussar och mattar!