Har du märkt att hunden inte rör på sig särskilt mycket? Har du en hängig hund, eller helt enkelt en lat vovve? Om din aktiva hund plötsligt blir hängig och håglös kan detta vara ett tecken på sjukdom. I det här inlägget kan du läsa mer om möjliga orsaker och hur du behandlar dem. Ta även en titt på vår sida om aktivitetsspårning för hundar och hur det kan hjälpa dig att hålla vovven frisk och glad.

Lata hundar

Ibland är en hängig hund helt enkelt en lat hund. Då kan vovven behöva din hjälp för att bli mer aktiv. Att hunden är lat innebär inte nödvändigtvis att något är fel, men i vissa fall kan det vara ett tecken på sjukdom. Var därför uppmärksam och se om hunden bara är lat eller om hen har andra tecken på sjukdom eller smärta.

Varför är min hund så lat?

Undrar du varför din hund är så lat? Det finns ett par möjliga svar på den frågan. Unga valpar är ofta riktiga energiknippen, men de flesta hundarna sänker tempot när de blir vuxna. Både hanhundar och tikar är ofta mindre aktiva efter att de har kastrerats, även om det inte alltid är fallet. Vissa hundraser gillar helt enkelt att ta det lugnt. Men om din hund plötsligt blir lat och hängig kan det vara ett symptom på en sjukdom. Då bör du rådfråga en veterinär.

15 lata hundraser

De här hundraserna behöver i regel mindre aktivitet än andra. Det ligger i deras natur. Man skulle kunna kalla dem soffpotatisar … eller perfekta val för dig som bor i lägenhet!

 • Bassett hound
 • Berner sennenhund
 • Bulldogg
 • Chow chow
 • Fransk bulldogg
 • Grand danois
 • Bichon havanais
 • Mastino napoletano
 • Newfoundlandshund
 • Pekingese
 • Mops
 • Sankt Bernard
 • Shih tzu
 • Spinone italiano
 • Tibetansk mastiff
hängig hund som ligger på golvet inomhus

Har du en hängig hund?

Ibland är hunden helt enkelt lat på grund av ras eller ålder, men vissa gånger visar hunden i stället håglöshet, vilket är ett tecken på att vovven inte mår bra. Nu ska vi ta en titt på hur en håglös hund kan bete sig och vad detta kan innebära för hundens hälsa och välmående.

Hur beter sig en hängig hund?

Om en hund är hängig eller håglös innebär det att vovven saknar energi: hen är trött, sömnig eller har minskat intresse för olika aktiviteter. Om din hund inte längre tycker att det är roligt med apport eller att gå till hundrastgården, eller om hen helt enkelt slutar röra på sig, så har du sannolikt en håglös och hängig hund.

När vi människor känner oss hängiga kan det vara ett sjukdomstecken. Det gäller även om du har en hängig hund. Då är det dags att rådfråga en veterinär.

blue info icon

Tips: du kan se över hur aktiv din hund är, och hur mycket hen vilar, med hjälp av Tractive GPS. Tractive är en hundpejl med aktivitetsspårning för hundar. Du får sinnesro eftersom du kan hitta hunden när som helst och kan samtidigt se om vovvens aktivitetsnivåer förändras eller om din fyrbenta vän inte rör på sig under en längre period.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll formen tillsammans

Ange dagliga mål. Se om hunden får tillräckligt med aktiv tid och vila. Jämför med liknande raser. Tävlingssugen? Utmana dina vänner eller klättra uppåt i den globala topplistan.

Köp hund-GPS

Sebastian Raab, Product Manager at Tractive

Vi skapade vår hälsospårning för att ge djurägare en skräddarsydd bild av hundens sömn- och aktivitetsmönster. Dessa är enkla och konkreta beteenden som kan analyseras över flera veckor. Så om du märker av en märkbar minskning eller förändring kan du snabbt göra något åt saken.

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och djurvakt

När bör jag ta med hunden till veterinären?

Om din hund verkar svag och hängig kan detta orsakas av flera olika anledningar, från smärta och medicin till infektion och sjukdom. Alltså är det bäst att omedelbart åka till veterinären om hunden inte beter sig som vanligt och om vovven verkar ha brist på energi den senaste tiden. Då kan din veterinär kontrollera hundens hälsa för att utesluta möjliga skador eller sjukdomar. En hängig hund kan till exempel ha ett av tillstånden som du kan läsa om här nedan.

Så använder du aktivitetsspårning för att hjälpa en håglös hund

Veterinärer rekommenderar att du spårar hundens aktivitetsnivå, särskilt för att se hur väl hunden kan hålla jämna steg med dig när ni är ute. Om du märker av en plötslig, markant minskning i hundens aktivitetsnivå kan det vara ett tecken på att hunden är sjuk eller har en infektion. Då har du all information du behöver för att göra något åt saken och omedelbart ta med hunden till veterinären.

Aktivitetsspårning med Tractive kan rädda hundens liv

Du kan se hur många aktiva minuter hunden får, samt hur mycket vila, med hjälp av Tractives aktivitetsspårning. Du får sinnesro eftersom du snabbt kan hjälpa hunden om aktivitetsnivån sjunker eller om hunden inte rör på sig på en längre stund.

En av våra användare använde dessa funktioner för att tidigt upptäcka sjukdom hos en av sina assistanshundar och kunde undvika allvarliga problem.

Levi, en utbildad assistanshund för PTSD med sin Tractive GPS

”Levi, min PTSD-hund, var först med att prova på. Och efter tre och en halv vecka litade jag verkligen på uppgifterna jag fick från Tractive. Jag fick reda på att hon var sjuk innan jag ens kunde se det.

Hennes sömnkvalitet minskade plötsligt från cirka 90% till 60% och hennes aktiva minuter minskade med runt 50 om dagen.”
”Även om hon fortfarande såg frisk och glad ut visade min Tractive-enhet att så inte var fallet.”

Jag tog med mig informationen till veterinären, som tog mig och Tractive på allvar. Det visade sig att Levi hade början på en infektion i öronen!”

”Min Tractive GPS är del av vardagen nu. Och det är så jag vill ha det.

Skaffa Tractive GPS

Om du märker att hundens aktiva minuter minskar kan du göra något åt saken och förhindra allvarlig sjukdom. På så sätt kan du ge din fyrbenta vän vården som behövs – när den behövs.

Orsaker till håglöshet hos hundar

Att hunden är hängig kan orsakas av många olika faktorer, som sträcker sig från smärre tillstånd till livshotande sjukdomar. I den följande listan får du en översikt över möjliga orsaker till att hunden är hängig och håglös.

Parvovirus

Parvovirus hos hundar påverkar mag-tarmkanalen och orsakar håglöshet, aptitlöshet, buksmärta, uppblåsthet, kräkningar, feber eller låg kroppstemperatur och diarré. Viruset sprids genom kontakt med hundar som bär på infektionen, eller ytor där viruset lever. Hundarna som löper störst risk för att smittas av parvovirus är ovaccinerade hundar och hundar under 4 månader. Vaccinering och god hygien kan förhindra att hunden smittas. Om du misstänker att din hund lider av parvovirus ska du omedelbart ta med vovven till veterinären. Diagnos och aggressiv behandling så snart som möjligt krävs för att se till att hunden återhämtar sig från viruset1.

Valpsjuka

Valpsjuka är ett virus som påverkar den smittade hundens andning, mag- tarmkanal och nervsystem. Viruset kan spridas via luften och orsakar först rinnande ögon med vattnig, varig vätska. Andra symptom är rinnsnuva, hosta, håglöshet, feber, att hunden inte äter och kräkningar. Efter ett tag attackerar viruset nervsystemet, vilket orsakar muskelryckningar, att hunden går i cirklar, kramper, överdriven tuggning och salivavsöndring, krampanfall och paralys. Hundens trampdynor kan även bli tjockare. Valpsjuka är ofta dödligt. Om hunden överlever får hen vanligtvis permanenta skador på nervsystemet.2

Kennelhosta

Det här är en smittsam form av bronkit som påverkar hundens andning och orsakar hosta. Hundar som har kennelhosta kan även nysa, få rinnsnuva, ha väsande andning eller kippa efter andan, vara trötta och ha rinnande ögon. Vanligtvis går kennelhosta över av sig självt, men valpar, äldre hundar och sjuka hundar som får kennelhosta kan behöva behandling för att förhindra en allvarlig infektion.3

Hjärtmask

Hjärtmask hos hundar orsakas av en parasitisk mask som infekterar hjärtat, lungorna och blodkärlen. I början märks inga symptom men så småningom blir hunden vanligtvis håglös och får hosta. Detta följs av andningssvårigheter och sjuklighet. Om hjärtmask inte behandlas kan det leda till allvarlig sjukdom som kan orsaka organsvikt och dödsfall. Behandling (avmaskning) kan vara tufft för hunden, och är även dyrt, så se till att rådfråga din veterinär om hur du förhindrar hjärtmask.4 I Sverige är det ovanligt med hjärtmask, men det finns två typer som kan smitta hunden (särskilt på semestern): fransk hjärtmask och tropisk hjärtmask.

Leptospiros

En annan möjlig orsak till att hunden är håglös är leptospiros, vilket är en infektion som orsakas av bakterien leptospira. Bakterien trivs i varma klimat, vilket är orsaken till att sjukdomen är relativt ovanlig i Sverige. Leptospiros påverkar hundens njurar och lever och kan leda till organsvikt. Symptom på allvarlig infektion inkluderar håglöshet, depression, kräkning, feber, ökad törst, minskad aptit och att hunden kissar oftare än vanligt. Hundar med milda infektioner visar ibland inte några symtom, men sjukdomen utvecklas ofta snabbt. Hundar som lider av leptospiros kan även få gulsot.5

Borrelia

Borrelia är en sjukdom som fästingar bär på. Sjukdomen orsakas av bakterien borrelia burgdorferi och kan smitta både människor och hundar. Bakterien som fästingen bär på förs över till hundens blodomlopp när fästingen biter sig fast. Sedan kan bakterien föras till olika organ via blodet, vilket orsakar sjukdomar och problem med hälsan. Fästingen måste sitta på hunden i 24 till 48 timmar för att kunna föra över sjukdomen. Symptom på borrelia hos hundar: brist på aptit och energi, feber, hälta, svullna leder, obehag och smärta. Sjukdomen kan även orsaka njursvikt och allvarliga problem med hjärtat och hjärnan. Eftersom fästingar även kan föra över andra allvarliga bakteriella sjukdomar är det mycket viktigt att du förhindrar att hunden bits av fästingar om ni rör er på platser där det finns fästingar.6

Kronisk sjukdom

En annan möjlig anledning till att du har en hängig hund är att vovven lider av en kronisk sjukdom. Om din hund har hjärt- eller leversjukdom, cancer, diabetes eller hypoglykemi blir vovven sannolikt håglös och visar även upp andra symptom. Äldre hundar löper störst risk för att få dessa sjukdomar, som vanligtvis kan behandlas med läkemedel, kost eller operationer. Om din hund uppvisar symptom på en sjukdom (till exempel om hunden får anfall, slutar äta, dricker väldigt mycket och kissar ofta, kräks eller har feber eller diarré) ska du ta med vovven till veterinären så snart som möjligt.

Läkemedel

Olika läkemedel kan göra att hunden känner sig svag eller håglös. Detta inkluderar läkemedel som veterinären skriver ut, samt receptfria mediciner och behandlingar för fästingar, loppor och hjärtmask. Även naturläkemedel eller alternativa behandlingar såsom CBD för hundar kan göra att hunden känner sig sjuk eller trött. Se till att omedelbart rådfråga din veterinär om hunden verkar hängig efter behandling med nytt läkemedel eller en ny produkt.7

På tal om läkemedel: många läkemedel för människor (till exempel vanliga smärtstillande medel) är giftiga för hundar. Se därför till att hålla dem borta från hundens räckhåll.

Förgiftning

En hund kan även verka håglös och hängig om hen har blivit förgiftad. Det behöver inte alltid innebära att hunden har ätit gift, som bekämpningsmedel eller råttgift (även om det är möjligt). Många av vardagens ämnen i hushållet är giftiga för hundar, som choklad, alkohol och vindruvor samt rengöringsmedel. Även vissa växter, svampar och narkotika är mycket farliga för hundar.

Om du tror att hunden har fått i sig något giftigt ska du kontakta din veterinär. Tidigare svarade Giftcentralen på frågor om husdjur, men har tyvärr inte längre möjlighet att göra det. Dock har de hjälpsamma råd, som du kan läsa här.

Hypotyreos

Ytterligare en möjlig orsak till att hunden är håglös är hypotyreos, vilket innebär att hundens sköldkörtel inte är tillräckligt aktiv. Detta tillstånd orsakas vanligtvis av underliggande sjukdom och gör att matsmältningen saktar ner. Andra symptom på hypotyreos är att hunden går upp i vikt, har matt päls och fäller mycket, känslighet för kyla, tunn päls, långsam hjärtrytm, att hunden inte rör på sig eller har brist på koordinering eller libido, eller att hunden blir mycket varm. Det finns även flera andra symptom på hypotyreos.8

Andra orsaker till att hunden är håglös

Som du kan se finns det många olika möjliga orsaker till att hunden är håglös och hängig. Utöver anledningarna ovan kan hunden bli håglös av smärta, trauma, diarré, anemi, ormbett eller annan skada, eller problem med analkörteln.

Så behandlas håglöshet

Behandlingen för en håglös eller hängig hund beror på anledningen till tillståndet. Även om du har all information ovan kan det vara svårt att själv bedöma den rätta orsaken till att hunden är hängig. Du bör kontrollera om hunden har några skador och anteckna alla vovvens symptom. Är hunden bara lite lat (kanske har vovven varit inomhus för mycket den senaste tiden)? Eller har hunden även andra symptom på sjukdom, som kräkningar eller diarré? Om du misstänker att hunden är sjuk eller har ont ska du alltid ta med din fyrbenta vän till veterinären. Hos veterinären kan de utföra tester för att bedöma vad som orsakar hundens hängighet. Din veterinär vet hur man bör behandla hundens tillstånd och kan ge dig råd om hur du får din vovve att må bättre.

Spåra och håll ett öga på en hängig hund med Tractive

Att hålla hunden i form genom livet är mycket viktigt. Precis som vi människor så måste hundar röra på sig för att må bra. Så när du har hittat orsaken till att hunden är hängig (och behandlat denna) är det dags att hålla vovven aktiv igen. Då är det perfekt läge att introducera hälsosamma aktiviteter för er båda (det kan vara så enkelt som att regelbundet ta promenader tillsammans).

Tractives aktivitetsspårning hjälper dig att hålla i gång med en ny rutin. Du kan använda funktionerna för att ange dagliga mål för din fyrbenta vän och jämföra med andra husdjur. Ju närmare du kommer de dagliga målen desto mer fylls den lilla cirkeln runt bilden på din pälskling. På så sätt blir vardagens aktiviteter till något roligt för dig och hunden.

Skärmbilder som visar aktivitetsspårning i Tractive GPS-appen
Sebastian Raab, Product Manager at Tractive

”Det är lätt hänt att man missar förändringar i hundens dagliga aktivitet. Till exempel om hen rör på sig mer eller mindre än vanligtvis. Därför har vi skapat aktivitetsnotiser som visar när hunden har markant färre aktiva minuter. Det hjälper dig att åtgärda situationer då hunden har det svårt på grund av orsaker som infektioner eller smärta.

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Ligg steget före sjukdom

Tractive-användare världen över använder vår hälsospårning för att hålla koll på sina hundar, till exempel om de blir hängiga. Nu ska vi ta en titt på en berättelse från en Tractive-användare som använde funktionerna för att undvika ett allvarligt sjukdomsfall:

Hund som springer utomhus med Tractive GPS hundpejl i bakgrunden, och Tractive GPS-appen i förgrunden

”När jag tog en titt på Rubys hälsoprofil visade uppgifterna att hennes aktivitetsnivå hade sjunkit och att hon inte hade sovit gott. Jag blev bekymrad och höll ett vaksamt öga på henne.

Tidigt nästa morgon hade hon blod i urinen och var hängig. Vi åkte till veterinärens akutmottagning och Ruby fick sin diagnos: en urinvägsinfektion.

”Hon fick antibiotika och smärtstillande och mår mycket bättre nu. Data från hennes tracker visade att hon inte betedde sig som vanligt och att något kanske inte stod rätt till.

”Jag älskar hennes tracker och kommer att använda en enhet för alla familjens hundar.

Skaffa Tractive GPS

Kom i gång och var aktiv med Tractive GPS

När du vet vad som orsakat hundens hängighet och din vovve börjar må bättre igen kan du se till att hälsosamma aktiviteter blir del av vardagen. Att hålla hunden i form genom hela livet är mycket viktigt. Precis som vi människor så mår hundar bra av rätt mängd motion.

Om du vill hålla formen tillsammans med din fyrbenta vän kan du använda Tractive GPS för att följa hundens varje steg och skapa aktivitetsmål. Oberoende av om ni springer maraton eller bara går i trapporna ett par gånger kan du följa varje rörelse och se till att din vovve är frisk och trygg, hur det än ser ut för din unika pälskling. Läs mer om aktivitetsspårning för hundar.

vit och brun hund som sitter utomhus på gräs med Tractive GPS hundpejl på hundhalsbandet

Köp hund-GPS