Er du ny katteejer, eller har du haft kat i mange år? Uanset hvad er kattens sikkerhed vigtig. Så hvis din kat har en vane med at gå på eventyr udendørs, har du måske overvejet at give den en sporingsenhed i halsbåndet. Måske en Apple AirTag?

Men er den Bluetooth-drevne enhed egentlig det bedste valg til at spore din pelsklædte ven? Vi har spottet 3 problemer, som du vil støde på, hvis du bruger en AirTag til katte. Og fortæller dig her, hvordan en dedikeret katte-GPS kan løse dem alle. Lad os se nærmere på det.

Hvorfor har jeg brug for en sporingsenhed til katten?

Selvom nogle katteejere holder deres kat inden døre, har katte naturlige instinkter, som får dem til at jage og udforske. De fleste katte har derfor brug for tid udendørs for at have det godt. Nysgerrige som de er, kan de også finde på at vandre afsted og måske fare vild eller ende farlige steder. Det er derfor en god ide at købe en tracker for at passe på katten og samtidig give den mulighed for at få afløb for sine instinkter og sin trang til selvstændighed.

Det har nemlig vist sig, at katte, som går på eventyr udendørs, bevæger sig mere, får mere D-vitamin og kan holde øje med og forsvare deres territorium. Nogle kattes revir strækker sig ikke længere end til haven. For andre katte kan det ud over haven også omfatte naboens have og endda en park i nærheden. Det øger risikoen for, at den støder på farer. Det kunne f.eks. være rovdyr, giftige planter og andre giftige emner, biler og endda andre mennesker.

Så uanset hvor meget du gerne vil give din kat mulighed for at nyde det udendørs, er det vigtigt at tænke på sikkerheden. Med en GPS-tracker til katte, kan du for eksempel få realtidsopdateringer hvert 2.-3. sekund, så du kan se, hvor din kat befinder sig. Du kan også få besked, så snart katten forlader en “sikker zone”, som du selv definerer.

Følg hvert skridt, din kat tager

Se, hvor den er i realtid, uanset hvor den går hen. Få besked, hvis den går for langt væk hjemmefra. Find ud af, hvor den har været, og opdag dens yndlingssteder. Lad andre spore sammen med dig.

Udforsk GPS-trackere til katte

Måske bruger du en Apple AirTag til at holde styr på dine nøgler, din rygsæk eller din pung. Og muligvis overvejer du, om det kunne give mening at sætte sådan en i kattens halsbånd? Lad os se på, hvilke fordele og ulemper der er ved at bruge en AirTag, og hvornår en GPS-tracker er et bedre valg.

Hvordan fungerer en AirTag til katte?

Apple AirTags er små, Bluetooth-drevne enheder designet til at hjælpe med at holde styr på personlige genstande som din pung eller nøglerne. En AirTag udsender et Bluetooth-signal, som forbinder sig med Apple-enheder i nærheden. Hvis du sætter en AirTag i en kats halsbånd, kan disse enheder opfange AirTaggens signal, når katten går rundt udenfor.

 • Hvis du ikke kan finde din kat, kan du bruge Find på din iPhone eller iPad. Det giver dig en cirka-angivelse for, hvor den kan være.
 • Appen viser dig din kats senest kendte placering og kan guide dig til den via kortet.
En Russian Blue-kat med en Apple AirTag i halsbåndet.

Apple AirTag-rækkevidde

Apple har ikke angivet en præcis sporingsrækkevidde for AirTags. Men typisk fungerer Bluetooth-trackere bedst i en rækkevidde på 9-10 meter. Det vil sige, at hvis du har mistet dine nøgler uden for din AirTags rækkevidde, kan du slå tilstanden for mistede ting til. Hvis dine nøgler dukker op inden for rækkevidde af en anden Apple-brugers enhed, sender denne AirTag dig en besked på din Apple-enhed, som viser dig placeringen på et kort.

Fordele ved at bruge en AirTag til din kat

AirTags har en række fordele, f.eks. er de:

 • Lette, vejer omkring 11 gram. Gode til personlige genstande af enhver art og størrelse.
 • Relativt billige, fra ca. 250 kr. for én AirTag eller ca. 1.000 kr. for en pakke med 4.
 • Vandbestandige, især hvis du mister noget på en svømmetur. En AirTag holder ca. 30 minutter i vandet ved en dybde på ca. 1 meter.
 • Kompatible med alle Apple-enheder, bl.a. din smartphone, iPad eller Mac.
 • Udstyret med batteri, som holder i op til et år.

På trods af disse fordele er AirTags et dårligt valg til at spore katte. Det gælder både indekatte, som går rundt i et mindre område, og udekatte, som forsvarer et større territorium. Her kan du læse om nogle af de problemer, du sandsynligvis støder på, når du bruger en AirTag til katten.

Problem 1: AirTags kan være farlige for kattens helbred

Hvad har Apple og dyrlæger til fælles? De har begge advaret mod at bruge AirTags som en sporingsenhed til kæledyr på grund af risiciene.1 Så hvis du spekulerer på, om AirTags er sikre for katte, skal du være opmærksom på følgende risici:

Risiko for kvælning

Det er veldokumenteret når det gælder hunde, at AirTags medfører kvælningsrisiko. Da en AirTag er lille og hænger fra halsbåndet, kan din kat måske forsøge at tygge eller rive i den for at få den af. Andre dyr, som katten møder (f.eks. dine andre kæledyr), kan også bide i enheden og komme til at sluge den.

Risiko for batterilækage

Da AirTags indeholder batterier, er der altid en risiko for, at de lækker og beskadiger din kats organer. Denne risiko øges, hvis katten (eller et andet dyr) har bidt i enheden, eller hvis den er blevet slugt og ligger længe i dyrets mave.

Risiko for en stresset kat

Et andet muligt problem forårsages af, at AirTags ikke sælges sammen med et kattehalsbånd. Derfor kan de være ubehagelige at have på for mindre katte.2 Det kan både stresse dem og gøre, at AirTag’en glider ud af halsbåndet eller selen, så du mister enheden eller må skynde dig til dyrlægen, hvis din kat kommer til at sluge den. En AirTag hængende fra halsbåndet kan også resultere i, at din kat sidder fast et sted, mens den leger.

Løsningen: En katte-GPS med sikkerhedsfunktioner

En katte-GPS udviklet specifikt til katte skal gerne både være let og kompakt, og samtidig være designet, så den sidder sikkert uden for rækkevidde af kattens tænder og klør. For eksempel leveres Tractive CAT Mini med et vægtjusterbart Rogz sikkerhedshalsbånd, så katten ikke kan komme til at bide i trackeren. Det er en af årsagerne til, at Clair Chesterman, professionel katteopdrætter fra Oregon, synes, at en Tractive GPS-tracker er meget bedre end en AirTag:

Cattery owner and trainer, Clair Chesterman

“Tractive er min topanbefaling når det gælder kattetrackere. Den er specifikt designet til at spore katte, så du ved, at den er sikker for katten.”

– Clair Chesterman, opdrætter og ejer af den CFA og CCA-registrerede virksomhed FluffyMeowPaws3

AirTags kræver til gengæld en specialholder, for at kunne fastgøres til kattens halsbånd. Hvis det er det, du vælger, så vælg under alle omstændigheder et halsbånd, som AirTag’en kan ligge plant med, i stedet for at hænge ned fra.

Problem 2: AirTags har begrænset rækkevidde

Katte er nysgerrige væsner. Men med en AirTag kan du ikke spore den længere end til din egen have. Apple AirTags har typisk kun en Bluetooth-rækkevidde på 9 meter. Så den giver ikke mening til eventyrlystne katte, der gerne vil udforske omgivelserne.

Kattes gennemsnitlige territorium kan i høj grad variere, men strækker sig op til 8.000 kvadratmeter for nogle udekatte (hanner). Selv din indekat kan få lyst til at klatre i træer i haven eller gemme sig steder, hvor det er vanskeligt at få fat i den. Hvis din kat bevæger sig uden for Bluetooth-rækkevidde, får du kun besked, hvis katten kommer i nærheden af en anden Apple-bruger i området.

Det vil sige: En AirTag fungerer kun i områder med iPhone- eller Mac-brugere (og er altså ikke en brugbar løsning, hvis du befinder dig et sted uden andre Apple-brugere i nærheden).

Løsningen: Brug en Bluetooth GPS-tracker med ubegrænset rækkevidde

Nogle kæledyrs-trackere har både indbyggede Bluetooth- og GPS-sporingsfunktioner, så du kan være tryg overalt. For eksempel kan du spore din kat med ubegrænset rækkevidde, når du bruger en Tractive Cat GPS tracker – og du kan spore i flere end 175 lande via mobilnetværk. Den indeholder også realtidssporing med live-opdateringer på mobilen, så du kan spore din kat hvert 2.-3. sekund.

En kat går rundt udenfor i solskin.

Hvis du er inden for Bluetooth-rækkevidde af trackeren, kan du bruge Tractives Radar-tilstand til at få besked om, om du nærmer dig eller kommer længere væk fra katten. Det er f.eks. smart, hvis din kat gemmer sig under sengen eller sofaen, eller udendørs på steder, hvor GPS-signalet kan svinge (f.eks. i en skov). Radar-tilstand fungerer også, selvom hverken tracker eller mobil har netværk eller internet. Perfekt til sporing af katte, som elsker at udforske verden på egen hånd.

Problem 3: AirTags er ikke designet til katte

AirTags fungerer bedst til genstande, der ikke bevæger sig, f.eks. en pung eller nøgler. En AirTag er ikke designet til at spore dyr som katte, der er optaget af at afpatruljere deres territorium eller udforske nærområdet. Derfor mangler AirTags de kæledyrsfunktioner, som findes i en katte-GPS.

For eksempel er de ikke 100 % vandtætte eller robuste nok til at modstå de stød og skrammer, som de får af at være monteret i et kattehalsbånd. Uanset hvor din kat bevæger sig rundt, bliver den sandsynligvis mere beskidt eller våd end f.eks. et par nøgler, der er faldet ned mellem sofapuderne. Det kan skade enheden og funktionerne. Det vil sige, at mens en AirTag kan være en god løsning til at spore personlige genstande, er den ikke sikker og pålidelig nok til at holde øje med din kat.

Løsningen: Brug en dedikeret katte-GPS (og få ro i sindet)

En tracker designet specifikt til kæledyr har et robust design, avancerede sporingsfunktioner og kan endda tilbyde funktioner til at holde øje med dit kæledyrs trivsel og sundhed. For eksempel indeholder Tractives GPS-kattetracker:

 • Virtuelle hegn, som kan bruges til at angive sikre områder for katten. Hvis din kat går uden for området, får du omgående besked af trackeren.
 • 365-dages placeringshistorik og varmekort, så du kan se alle kattens yndlingssteder (og territorium).
 • Lys og lyd, som kan hjælpe dig med at finde din kat, når det er mørkt udenfor.
 • Familiedeling og offentlig deling, så du kan få hjælp til at holde øje med din firbenede ven.
 • Trivselsovervågning, så du kan se kattens søvn og aktivitet og få et overblik over dens sundhedstilstand.

Mist aldrig din kat igen med en katte-GPS

Katteejere over hele verden bruger Tractive til at få tryghed – selv i nødsituationer. Som f.eks. Nala, en eventyrlysten udekat, som forsvandt en aften, og hvis ejere, Michel og Anja, fandt hende i et tomt hus, der var ved at blive bygget.

Michel fortæller:

Vi slog LIVE-tilstand til og krydsede fingre for, at batteriet havde nok strøm... Vi løb mod det sted, som Tractive GPS’en viste, og kom til et tomt hus, som var under opførelse. Der var ingen mennesker, men et af vinduerne stod på klem. På det tidspunkt havde vi næsten opgivet håbet og troede, at vi aldrig skulle finde hende. Af ren desperation begyndte jeg at råbe hendes navn.

Og hun svarede! Nala begyndte at jamre, da hun hørte vores stemmer… Det lykkedes hende at komme til hægterne, så vi endelig kunne få hende med hjem. Efter et dejligt måltid mad og masser af kram var hun heldigvis snart sig selv igen…

Vi er begge virkelig taknemmelige for, at dagen – efter et par forhindringer – endte så godt. At Tractive GPS’en fungerede inde i det tomme hus reddede os og vores kat. Jeg er så glad for, at Tractive passer på vores katte!

Læs hele historien om Michel, Anja og Nalas oplevelse, og hvordan den fik en lykkelig afslutning takket være Tractive GPS. Lad katten udøve sin selvstændighed og få afløb for sin nysgerrighed uden at give køb på sikkerheden.

Hvis du leder efter en løsning, som passer både katten og dig som katteejer, skal du vælge en katte-GPS som Tractive.

Køb Tractive GPS

Tænker du over, hvad din udekat oplever, når den er på eventyr? Her er historien om Bernie, en eventyrlysten kat, hvis opdagelsesrejse førte ham hele vejen til en ny familie flere kilometer væk. (Og som med lidt hjælp fra Tractive GPS blev genforenet med sin ejer.)