Funderar du på att kastrera din hanhund? Kirurgisk kastrering är inte det enda alternativet. Du kan i stället välja kemisk kastrering med ett hormonimplantat. Då används ett preparat som kallas för Suprelorin. Till skillnad från kirurgisk kastrering (som är permanent) så kan hunden bli tillfälligt kastrerad på kemiskt vis. I det här inlägget kan du läsa mer om Suprelorin och kemisk kastrering så att du kan avgöra om det är rätt val för din hund. När du har läst klart kan du ta en titt på andra informativa inlägg för hussar och mattar i Tractives blogg.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid, med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll hunden frisk och glad med hälsospårning. Och låt andra, som hundrastaren eller hundvakten, hjälpa dig att hålla ett öga på vovven.

Köp trackers till katt och hund

Varför kastrera en hanhund?

Det finns flera anledningar till att hundägare väljer att kastrera sina (han)hundar. Om en hanhund inte kastreras producerar han sperma och testosteron, vilket kan leda till oönskade eller oplanerade konsekvenser. Till exempel:

 • Valpar – du kan få oväntade valpar om din fyrbenta vän gör så att en tik blir gravid.
 • Problem med överbefolkning (överbehundning?) – vissa kan (eller vill) tyvärr inte ta hand om nya valpar, vilket kan orsaka att valparna hamnar på hundstall.
 • Beteendestörningar – hunden kan jucka, markera med urin, bli aggressiv eller till och med springa bort.
 • Sjukdomar – om hunden inte kastreras löper han högre risk att få testikelcancer eller problem med prostatan1.

Hundägare som vill kastrera sina hanhundar för att förebygga dessa problem har två alternativ: kirurgisk eller kemisk kastrering.

Vad är kemisk kastrering för hundar, och hur fungerar det?

Kemisk kastrering för hundar är tillfällig kastrering som utförs med hjälp av ett Suprelorin-implantat. Din veterinär kan implantera detta under hundens hud, ungefär som när hunden får ett microchip. Processen är relativt smärtfri, och till skillnad från kirurgisk kastrering så behöver hunden inte sövas. Man kan jämföra implantatet med ett litet piller, som tas under huden i stället för att sväljas. När det väl sitter under huden så släpper Suprelorin-implantatet långsamt deslorelin under en längre tid. Deslorelin är den aktiva ingrediensen som hämmar hypofysens funktion. Hypofysen är delen av hjärnan som kontrollerar fortplantningssystemet. Så länge deslorelin finns i hundens kropp så är han steril.

I följande bild kan du se hur kemisk kastrering fungerar för hundar:

Hur lång tid tar det för Suprelorin att verka?

Enligt tillverkaren av implantatet så tar det mer än en månad för Suprelorin att verka den första gången det implanteras. Se alltså till att hålla din hanhund på behörigt avstånd från tikar som löper under denna period, för att undvika oönskad graviditet.

Hur länge verkar kemisk kastrering för hundar?

När Suprelorin-implantatet har börjat verka (drygt en månad efter ingreppet) så räcker det i 6 månader; när den aktiva ingrediensen (deslorelin) helt har absorberats av kroppen slutar implantatet att fungera. Därför måste du se till att hunden får ett nytt implantat var sjätte månad. Eller så kan du välja att kastrera hunden på kirurgiskt vis.

Måste Suprelorin-implantatet tas ut?

Nej. När implantatet inte längre har någon effekt måste det inte tas ut. Det kommer att lösas upp i hundens kropp utan att orsaka någon skada. Det tar ungefär dubbelt så lång tid för implantatet att lösas upp, jämfört med hur länge det är aktivt. Om det har varit aktivt i 6 månader tar det alltså 12 cirka månader att lösas upp.

Hur påverkar kemisk kastrering hundens beteende?

Kemisk kastrering påverkar endast beteenden som drivs av hanhundens könshormon. När implantatet har börjat verka kan hunden:

 • bli mindre intresserad av tikar och sexuellt beteende
 • sluta att markera sitt revir med urin
 • bli mindre aggressiv

Dock noterar VCA Hospitals ”Hundens temperament, träning, personlighet och förmåga att ”arbeta” beror på hundens gener och uppfostran; inte könshormoner.” Med andra ord: kastrering kan inte ersätta träning. Du måste lära hunden grundläggande lydnad, som att gå i koppel, eller att inte tigga vid matbordet eller stjäla mat!

Har du en hund med en stark parnings- eller jaktinstinkt som ofta går för långt hemifrån? Då behöver du en Tractive GPS-tracker så att du kan få sinnesro och hjälp att hitta hunden när och var som helst.

Upptäck Tractive GPS

Biverkningar av Suprelorin-implantat för hundar

Förutom de önskade effekterna som lägre testosteron, minskad libido, sänkt spermieproduktion och tillfällig sterilitet så kan Suprelorin ge biverkningar såsom:

 • svullnad där implantatet har förts in under huden
 • lokal inflammation eller förhårdning
 • krympning av testiklarna
 • förändringar i matlust och aktivitetsnivå
 • förändringar på pälsen

Suprelorin är godkänt av Committee for Medicinal Products for Veterinary Use. Inom EU är medlet godkänt av Europeiska kommissionen. Dessa organ har beslutat att implantatets fördelar väger tyngre än dess risk för negativa biverkningar.2

När hunden har kastrerats äter han vanligtvis mindre eftersom aktiviteten minskar. Se upp så att din kastrerade hund inte går upp i vikt. För att se till att hunden får tillräckligt med fysisk aktivitet efter kastrering kan du använda en GPS-tracker med aktivitetsspårning. Med en GPS-tracker kan du hålla ett öga på hur aktiv hunden är, se till att han får tillräckligt med vila och spåra brända kalorier. Med vår hund-GPS kan du till och med ange dagliga mål!

Kemisk kastrering för hund: för- och nackdelar

Sammanfattningsvis kan vi säga att kemisk kastrering har både för- och nackdelar. Här får du en översikt över för- och nackdelarna med Suprelorin-implantatet:

FördelarNackdelar
– Tillfälligt/reversibelt
– Låg kostnad
– Inget stort ingrepp
– Hunden behöver inte sövas
– Markant minskning av oönskat sexuellt beteende
– Permanenta hormonförändringar
– Kan påverka hundens päls
– Kan medföra negativa biverkningar

Därtill visar forskningen att kastrerade hundar lever i snitt 14% längre än okastrerade hundar3.

Kemisk eller kirurgisk kastrering: vilket alternativ passar din hund?

Kemisk kastrering är ett smart val för dig som:

 1. kanske vill använda hunden till avel senare i livet;
 2. inte vill ändra hundens utseende; eller
 3. är orolig för permanenta förändringar i hundens beteende.

Eftersom implantatet är en temporär lösning är det ett bra sätt att se hur hunden reagerar på kastrering innan du bokar ett kirurgiskt ingrepp.

För mer information kan du läsa 5 myter om att kastrera hundar eller ta en titt på videon nedan!


Gillade du inlägget? Dela det med andra hussar och mattar!