Som hundägare undrar du säkert: var ska hunden sova på natten? För att hunden ska må så bra som möjligt är det viktigt att du har svaret på den frågan. Det är din skyldighet som husse eller matte att ge hunden en bra och lämplig sovplats. Borde du till exempel låta hunden sova i sängen med dig? Nedan kan du läsa mer om ämnet och få hjälp att hitta rätt lösning för din familj.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Håll ett öga på hundens hälsa

Få en översikt över hundens hälsa med hälsopoäng. Ange mål. Jämför med liknande hundar. Upptäck problem och håll hunden i form.

Köp nu

Var ska hunden sova på natten?

Det finns inget rätt, eller fel, svar på den frågan. Precis som vi människor så är varje hund unik. Vissa vovvar tycker att det är mysigt att sova i en hundsäng i sovrummet medan andra föredrar en filt på vardagsrummets golv. Den bästa sovplatsen för din hund beror även på hundens ålder, personlighet och hälsa samt dina egna preferenser.

Vi ska börja med att ta en titt på vad valpar och vuxna hundar har för behov när det kommer till sömnen.

Var ska en valp sova?

När hunden är en liten valp så sover hen precis som en bebis under större delen av dagen (upp till 20 timmar)!

Experterna är generellt sett eniga: den bästa platsen för en valp är på en trygg plats bredvid din säng.

Ska en valp sova i bur?

I många länder rekommenderar man att valpar sover i burar. Detta så att de inte kan bege sig ut på upptäcktsfärd på natten, eftersom detta kan vara farligt. Kom ihåg att vissa saker i hemmet kan vara giftiga för hundar. Och en bur förhindrar att valpen kissar i hemmet. Men i Sverige är det förbjudet att ha hundar i burar annat än korta stunder, eller i bilen. Det enda undantaget är om du har tagit av dörren på buren helt. Det räcker alltså inte att lämna dörren öppen.

Eftersom valpar kan bli oroliga när de är ensamma är det en god idé att låta din valp sova i samma rum som du själv.

I takt med att valpen växer till en vuxen hund kan hen vänja sig vid att sova på en annan plats i hemmet.

brun hund som vilar på blå hundbädd

Var ska vuxna eller gamla hundar sova?

En vuxen eller gammal hund som har du har bott med under en längre tid är något helt annat än en valp. För det första är hunden säkert rumsren och tuggar inte sönder allt möjligt i hemmet. Det betyder att du kan ge hunden mer frihet, inklusive på natten (eller åtminstone frihet i de rum du godkänner). Med andra ord: du kan ställa hundbädden eller hundsängen var som helst i hemmet och låta hunden sova där hen känner sig bekväm.

Varför sover hundar så mycket? 10 faktorer som påverkar hundens sömn

Vissa hundar väljer att sova i ett helt annat rum, även om du låter sovrumsdörren stå öppen. Men andra vovvar vill hålla sig så nära sina ägare som möjligt. Om det blir riktigt varmt på sommaren väljer vissa hundar att vila på badrummets svala golv eller i hallen. Andra hundar, som får röra sig fritt och sitta på möblerna, kan välja att sova på soffan.

Borde hunden sova i min säng?

Vissa låter aldrig hunden sova i sovrummet, medan andra älskar att ha en snarkande vovve i sängen. Det är upp till dig. Det viktiga är att både du och hunden känner er bekväma och att ni kan sova gott på natten.

Två kvinnor och två hundar som sitter på en säng

Det finns flera för- och nackdelar med att låta hunden sova i din säng:

FördelarNackdelar
 • Hunden kan störa din sömn
 • Din fyrbenta vän kan trilla av sängen och göra sig illa
 • Din hund kan ta med sig zoonotiska sjukdomar eller parasiter till sängen

Tvärt emot vad många tror så blir hunden inte ”dominant” av att sova i din säng, och det skapar inte heller problematiskt beteende som inte redan fanns. Dock kan det göra sängen hårig och smutsig, men om det inte stör dig så är det inget problem!

Om du fungerar på huruvida hunden ska sova i sängen med dig kan du ta en titt på vår guide: Ska hunden sova i sängen? För- och nackdelar med att ha hunden i sängen

Hund-GPS med sömnspårning

Ska hunden sova i sovrummet?

Om du inte vill att din hund ska sova i sängen så kan du med fördel låta vovven sova på golvet i sovrummet. Det är det perfekta valet för att låta hunden vara nära dig. De flesta hundarna känner sig bekväma och trygga när de får sova nära sina favoritmänniskor, och det är ju mysigt för dig att ha hunden nära dig på natten.

En hundbädd eller hundsäng i sovrummet är ofta den bästa sovplatsen för din hund. Du kan även låta hunden sova i en bur, men kom ihåg att dörren måste tas av helt, annars är detta inte tillåtet. Kom även ihåg att hundens närvaro inte får störa din sömn. Många vovvar trivs även bra i andra rum, så att ni båda får god sömn.

brun hund som sover i brun träkoja utomhus

Kan hunden sova utomhus?

Vissa gosar med hunden i sängen, medan andra föredrar att hunden sover någon annan stans. Kan min hund sova utomhus? Ja, i vissa fall är det möjligt. Rekommenderas det? Nej, det gör det sällan. I Sverige är det ovanligt att hundar sover utomhus, på grund av vädret och våra lagar som har stiftats för att skydda hundar. Enligt Jordbruksverket: ”Endast hundar som är lämpade för och individer som har anpassat sig till ständig utomhusvistelse får hållas utomhus dygnet runt och året om.” Det finns även många andra anledningar till att det vanligtvis inte är en god idé att låta hunden sova utomhus:

 • Vädret – varmt, kallt eller regnigt väder kan göra det obekvämt för hunden att sova utomhus. Att sova utomhus ökar även risken för värmeslag, hypotermi och andra farliga tillstånd som kan orsakas av vädret.
 • Ålder och hälsa – valpar, gamla, sjuka och trubbnosiga hundar är särskilt känsliga och ska inte vara ute alltför länge.
 • Säkerhet – det finns vissa saker utomhus som kan utgöra faror för en hund som sover ute, som parasiter, giftiga växter och andra faror i miljön.
 • Hund-kidnappning – på vissa platser i världen ökar antalet hund-kidnappningar, så se till att skydda din hund genom att låta vovven sova inomhus.
 • Umgänge – till sist: de flesta hundarna är mycket sociala och mår bra av sällskap och tid med människorna i familjen. Alltså trivs hunden sannolikt bättre inomhus, nära dig.

Att tänka på om hunden sover utomhus

Om du har en friluftshund som älskar att sova utomhus, eller om hunden måste sova ute av andra anledningar, följ våra tips för att skydda vovven:

 • Ge hunden en hundkoja som skyddar från regn och sol
 • Se till att hundens sovplats är bekväm med filtar, kuddar eller en hundbädd
 • Ge hunden gott om rent dricksvatten
 • Titta ofta till hunden för att umgås och se till att din fyrbenta vän mår bra
 • Använd en hund-GPS så att du alltid kan se hundens plats

Sammanfattning: var ska hunden sova på natten?

Att välja var hunden ska sova på natten är upp till dig, även om hunden såklart har egna åsikter om den saken. Om du har en valp bör du lära hen att sova i sin säng, på en bestämd plats, för valpens säkerhet och din sinnesro. Vuxna och äldre hundar kan själva välja var de vill sova, om du tillåter det. Då kan du välja att låta hunden sova i din säng, i sovrummet, på soffan eller annan valfri plats. De flesta hundarna är mycket nöjda med att sova på en hundbädd, hundsäng eller till och med på golvet, så länge det är inomhus och i närheten av sina favoritmänniskor.

Lär din valp att sova hela natten

Det finns många olika alternativ för att lära din valp att sova hela natten och bli trygg och självständig. Ta en titt på videon nedan för att ta reda på mer!

Snart nog kommer du och din hund vara redo för god sömn!

P.S. Här kan du läsa om hundens olika sovställningar!