Bluetooth-tracker, GPS-tracker … Bluetooth GPS-tracker?! När du ska hitta nycklarna, bilen, hunden eller katten gäller det att ha rätt typ av spårare. Och när det kommer till våra fyrbenta vänner kan valet utgöra skillnaden mellan en trygg pälskling och ett spårlöst försvunnet husdjur.

Bluetooth GPS-spårare som Tractive räddar faktiskt liv på katter och hundar världen över tack vare obegränsad räckvidd, spårning i realtid och massor av husdjursvänliga funktioner. I det här inlägget tar vi en närmare titt på skillnaderna mellan GPS- och Bluetooth-spårare samt vad som skiljer Tractive från mängden. Då kör vi!

Vad är Bluetooth-trackers och hur fungerar de?

Bluetooth-trackers används oftast för att hitta saker. De är små enheter som använder Bluetooth för att ansluta till din mobil. På så sätt kan du hitta dina saker om de är inom Bluetooth-räckvidd. Bluetooth-trackers passar perfekt för den som vill hålla koll på nycklarna, plånboken eller andra viktiga ägodelar.

Notera: ägodelar. Inte hundar. Inte katter. Bluetooth-spårare lämpar sig vanligtvis inte för att spåra levande varelser som rör på sig på grund av den begränsade räckvidden och bristen på djurvänliga funktioner.

Bluetooth-spårare: räckvidd och funktioner

Renodlade Bluetooth-spårare fungerar bara när den borttappade saken är nära mobilen (vanligtvis inom 30 till 40 meter). Med andra ord: om din hund springer bort eller katten gömmer sig utanför denna Bluetooth-räckvidd kan du inte hitta ditt husdjur med en Bluetooth-spårare. Bluetooth-spårare använder generellt sett inte GPS även om vissa hävdar det.

Bluetooth-tracker för nycklar
Bild: Amazon

Populära Bluetooth-trackers inkluderar Tile, Samsung SmartTag och Apple AirTag. Dessa spårare har inte utformats för husdjur. Så om du väljer dem missar du massor av funktioner som skapats för att ge dig som djurägare sinnesro.

Läs mer om Apple AirTag för husdjur.

green check markBluetooth-tracker: fördelar

 • Lång batteritid (månader eller år)
 • Kan vanligtvis fästas på valfri yta eller ett halsband
 • Mycket exakt plats, men endast inom begränsad räckvidd
 • Låg kostnad (från ca. 250 kr för en Bluetooth-tracker jämfört med 599 kr för en GPS-tracker)
 • Vanligtvis liten och lätt, även om storleken kan variera

red xBluetooth-tracker: nackdelar

 • Mycket begränsad räckvidd (10 till 60 meter)
 • Ämnad att spåra saker, inte husdjur
 • Kräver Bluetooth på mobilen
 • Begränsade funktioner för husdjursägare
 • Om ditt husdjur är bortom Bluetooth-räckvidd kan enheten försöka att använda någon annans mobil för att identifiera plats, alltså begränsas du av vilka enheter som finns i närheten
 • Kan sväljas av ditt husdjur

⚠️Tänk på saken: en hund som jagar efter byte eller en katt som patrullerar runt sitt revir kan bege sig flera kilometer bort på en kort stund. Det innebär att din Bluetooth-spårare blir värdelös bortom en viss räckvidd. Och om du är ute och vandrar med ditt husdjur är det inte sannolikt att det finns andra Android- eller Apple-användare i närheten.

Läs mer: därför passar sakfinnare inte för husdjur

I stället bör du välja en GPS-tracker som skapats för husdjur. Och allra bäst är en lösning som använder både GPS och mobilnätverk, så att hela världens satelliter kan hjälpa dig att hitta ditt bortsprungna husdjur.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive sedan 2016

”Precis som en AirTag så kan Tractive GPS använda kortvågsradio för att hitta ditt husdjurs plats. Men till skillnad från en AirTag så använder Tractive även mobilnätverk och GPS. Så även om din tracker inte är i närheten av en annan mobil enhet kan den fortfarande skicka data till Tractives servrar. På så sätt kan du snabbt och enkelt se husdjurets plats i appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive sedan 2016

Vad är GPS-trackers och hur fungerar de?

En GPS-tracker är precis som namnet antyder en enhet som använder GPS-teknik. GPS står för Global Positioning System, vilket kan visa var i världen enheten befinner sig1. GPS utvecklades av den amerikanska armén och blev tillgängligt för användning av civila år 1996.

USA:s Library of Congress förklarar:

GPS är det enda systemet som kan visa din exakta plats i världen när som helst, oberoende av väder och var du är.

Systemet består av tre delar:

 • rymdsatelliter som kretsar kring Jorden,
 • markstationer som ser till att satelliterna fungerar; och
 • mottagare (som Tractive GPS) som fästs på husdjurets halsband

En mottagare är en enhet som kan ta emot och behandla en GPS-signal, till exempel en GPS-tracker. En GPS-tracker beräknar avståndet mellan minst fyra GPS-satelliter år gången för att bedöma enhetens aktuella plats.

Det går mycket snabbt att se plats med GPS – se till exempel hur snabbt din plats uppdateras i Google Maps eller bilens navigationssystem.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

”Din Tractive GPS-enhet har en modul som tar emot signaler från flera GPS-satelliter. På så sätt kan den beräkna ditt husdjurs plats på ett mer exakt och bättre sätt. Dessa satelliter skickar platsen till Tractives servrar med hjälp av nätverksmodulen (som är del av SIM-kortet).

När Tractives servrar har tagit emot informationen kan du snabbt och enkelt se ditt husdjurs plats genom att öppna Tractive-Appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive sedan 2016

Mottagarna kan visa platsuppgifter på själva enheten (det vill säga mottagaren). Då krävs inget SIM-kort. Men med GPS-trackers skickar mottagaren sina koordinater till en annan enhet, såsom din mobil. Därför har GPS-trackers ofta SIM-kort så att de kan skicka platsuppgifter till en GPS-app via ett lokalt mobilnätverk.

Läs mer om GPS-trackers utan SIM.

green check markGPS-tracker: fördelar

 • Global täckning med GPS-teknik
 • Obegränsad räckvidd så att du kan se hundens eller kattens plats oberoende av avstånd
 • Platsspårning i realtid
 • Vissa GPS-trackers kan använda platsuppgifter för att se hur aktivt ditt husdjur är, så att du kan hjälpa till att hålla formen
 • Exakt platsspårning
 • Ingen markstation krävs

red xGPS-tracker: nackdelar

 • GPS-störningar kan uppstå (till exempel inomhus)
 • Beroende av mobilsignal, vilket innebär att ett abonnemang krävs

I följande exempel visar vi hur en GPS-tracker kan hjälpa dig att hitta din hund, och hur det egentligen fungerar.

Vi tänker oss att din hund precis har sprungit bort och att vovven har en GPS-tracker på halsbandet. Din GPS-tracker har obegränsad räckvidd. Så oberoende av hur långt bort din hund beger sig kan du hitta din fyrbenta vän med en mobil- eller webbapp. Alltså behöver du inte förlita dig på andra och kan återförenas med din älskling på nolltid .

I nästa del ska vi ta en titt på vad som händer om din hund endast har en Bluetooth-tracker och springer bortom Bluetooth-räckvidden.

Cattery, ägare och tränare, Clair Chesterman

Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten. I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.

/Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws4

Tractive GPS för att spåra husdjur, hund-GPS och katt-GPS i förpackning

Tappa aldrig bort dina husdjur

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Håll formen med hälsonotiser. Och låt andra (som hundrastaren eller kattvakten) spåra med dig.

Köp GPS-trackers

GPS eller Bluetooth? Jämför räckvidd

GPS vs Bluetooth-tracker

Vad händer om jag använder en Bluetooth-tracker och min hund eller katt springer utanför Bluetooth-räckvidden?

När din hund är inom Bluetooth-räckvidd fungerar spårningen. Men om din fyrbenta vän beger sig bortom räckvidden kan du inte spåra med en Bluetooth-tracker.

⚠️ Du kommer inte att kunna spåra din katt eller hund bortom Bluetooth-räckvidden.

Nu ska vi ta en titt på vad som kan hända om du försöker att spåra en hund med endast en Bluetooth-tracker.

Vi tänker oss att din hund precis har sprungit bort, bortom Bluetooth-räckvidd. En Bluetooth-tracker fungerar endast om:

 1. den kan ansluta till någons mobil i närheten
 2. denna person har samma app som du har …
 3. och har aktiva platstjänster och Bluetooth på sin mobil!

Det är endast när dessa tre villkor uppfylls som du kan använda din Bluetooth-tracker för spårning. Annars kommer du inte att kunna hitta varken din enhet eller din vovve.

I ett nötskal: Bluetooth-trackers lämpar sig inte för att spåra husdjur.

💡 En GPS-tracker kan (till skillnad från en Bluetooth-tracker) användas för att hitta din hund oberoende av hur långt hemifrån din fyrbenta vän beger sig.

Den perfekta kombinationen: Bluetooth GPS-trackers

Goda nyheter: för att få det bästa av två världar kan du skaffa en GPS-tracker med Bluetooth-teknik till din katt eller hund. Japp, du läste rätt – du behöver inte kompromissa. Hussar och mattar världen över väljer Tractive GPS, som kombinerar GPS, Bluetooth-teknik och WiFi för att ge dig den mest exakta platsinformationen.

💡 Med hjälp av Tractives Radar-läge kan du använda Bluetooth utöver GPS för att hitta din fyrbenta vän. Spåraren använder även Wi-Fi. Det innebär att du får tre metoder för att hitta ett bortsprunget husdjur. Och äntligen sinnesro!

Illustration av Hitta-läge med katt – Tractive Bluetooth GPS-spårare
Tractive GPS-tracker för katt och GPS-app

Här kan du läsa vad en av våra nöjda kunder har att säga om sina Tractive-trackers:

Vi har använt Tractive för två av våra katter, Dobby och Simba, och det har varit en räddare i nöden. Bokstavligen. Förra juni körde vi tvärsöver Grekland för att ta färjan till Italien. Då hoppade Simba på något sätt ur skåpbilen och hamnade på en helt främmande plats!

Vi fick reda på det först en timme senare när vi skulle ta färjan, och fick panik eftersom han kunde varit var som helst och kunde ha gjort sig illa … i korthet, jag hade ALDRIG hittat honom om han inte hade haft sitt Tractive-halsband runt halsen!

Det kostade 5 000 kr i färjebiljetter, nya husdjurspass och en övernattning 😂 men jag hittade honom åtminstone och han var oskadd. Helt tack vare hans Tractive-halsband!

Upptäck Tractive GPS

Tile Bluetooth-tracker vs Tractive GPS Tracker: jämförelse

För att hjälpa dig att välja mellan en GPS-tracker och Bluetooth-tracker har vi skapat en jämförelse av två av marknadens bästsäljare: Tile Bluetooth-tracker och Tractive GPS för hundar och katter.

tile bluetooth tracker
Tile Bluetooth-tracker
tractive gps tracker white
Tractive GPS
SyfteHitta nycklar, väskor och andra prylarHåll ett öga på din fyrbenta vän
Prisfrån 259 kr599 kr
AbonnemangKrävs ej, men Premium-abonnemang behövs för att låsa upp alla funktionerObegränsad räckvidd + täckning från endast 60 kr/månad
RäckviddUpp till 76 mObegränsad
BatteriUpp till 1 år, utbytbart batteriUpp till 7 dagar, uppladdningsbart batteri
VattentäthetStår emot vatten100% vattentät (IPX7-standard)
Mått35 mm x 35 mm x 6,2 mm17,5 mm x 71,4 mm x 28 mm
Platshistorik
Senaste koordinater
Tracker-delning
GPS
LIVE spårning
Global täckning
Virtuella staket/trygga områden
Aktivitetsspårning
Energisparande zoner
Stötsäker och redo för äventyr

Ljus och ljud
Endast ljud

Upptäck Tractive GPS

Investera i en Bluetooth GPS-spårare för total sinnesro

Bluetooth-spårare är designade för att hitta saker. Därför passar de nycklarna eller plånboken. Men inte hunden.

 • Trots fördelar som liten storlek och lång batteritid har de en begränsad räckvidd som inte räcker för att spåra ett djur som rör på sig.
 • Och viktigast av allt: Bluetooth-spårare använder inte GPS. Så om hunden eller katten lämnar Bluetooth-räckvidden kan en Bluetooth-spårare inte hjälpa dig att hitta din fyrbenta vän.

GPS-spårare har däremot utformas specifikt för husdjur. Dessa har vanligtvis inbyggd Bluetooth-teknik och Wi-Fi för att visa så exakta platsuppgifter som möjligt. Med Tractive GPS får du dessutom:

svart och vit hund med Tractive GPS-tracker
Bild: Nuki

Sammanfattningsvis: om du alltid vill kunna se exakt plats för ditt husdjur räcker inte en Bluetooth-tracker då dessa endast har begränsad räckvidd.

💡 Alltså är en GPS-tracker med Bluetooth-teknik det bästa valet för dig och din fyrbenta vän.

Skaffa din GPS-tracker

Vill du se hur Tractive fungerar i praktiken? Videon nedan täcker allt du behöver veta på bara 2 minuter.

Gillade du inlägget? Dela det med andra hussar och mattar! Du kanske även är intresserad av dessa artiklar: