Als je je hond kwijtraakt, kan dit voor heel wat paniek zorgen. Daarom worden hondentrackers wereldwijd steeds populairder onder huisdiereigenaren. Gezien de vele producten op de markt, rijst al snel de vraag: welke tracker is het meest geschikt voor mijn hond? Heeft het bijvoorbeeld zin om de Tile Bluetooth-tracker te gebruiken voor het volgen van honden?

In het kort: Tile-trackers zijn effectiever voor het terugvinden van spullen, zoals je portemonnee of sleutels. Als je je hond wilt lokaliseren, is een GPS-tracker voor huisdieren de beste keuze. Lees gauw wat je kunt verwachten als je een Tile-tag gebruikt om je hond te volgen.

GPS- vs. Bluetooth-tracking

Als je op internet hebt gezocht naar ’trackers voor huisdieren’, heb je waarschijnlijk een heleboel opties gevonden. Maar hoe weet je welke je moet kiezen? Dit zijn enkele veelvoorkomende soorten huisdierentrackers:

GPS-trackers voor huisdieren

Deze apparaten maken gebruik van GPS-technologie (Global Positioning System) om de locatie van je hond te bepalen. Met behulp van de signalen die ze van lokale satellieten ontvangen, helpen ze je hond in realtime te lokaliseren.

Bluetooth-trackers

Ze maken verbinding met Bluetooth-netwerken op je telefoon, zodat je je spullen kunt volgen zolang deze zich binnen het bereik bevinden. Zodra ze de locatie van je hond registreren, krijg je meestal een melding of hoor je piepgeluiden om je naar je huisdier te leiden. Voorbeelden hiervan zijn Tile en Apple AirTag.

GPS-trackers voor huisdieren met Bluetooth

Deze apparaten combineren het beste van beide werelden door zowel gebruik te maken van Bluetooth als GPS om je hond vrijwel overal ter wereld te lokaliseren. De Tractive GPS-tracker maakt bijvoorbeeld verbinding met mobiele netwerken overal ter wereld, waardoor je je huisdier kunt volgen, waar je ook bent.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Bekijk ook deze uitgebreide vergelijking tussen GPS-trackers voor huisdieren en Bluetooth-trackers, zodat je kunt kiezen wat het beste aan je behoeften voldoet. Laten we nu eens kijken hoe Tile werkt.

Hoe werkt de Tile-tracker?

Tile is een klein Bluetooth-apparaat dat in drie eenvoudige stappen werkt:

 • Download de Tile-app op je telefoon en koppel je tracker via Bluetooth aan de app.
 • Bevestig de Tile-tag aan een voorwerp, zoals een fiets, bagage of rugzak.
 • Tik via de app op de Tile die aan je voorwerp is gekoppeld, zodat er een geluidssignaal wordt gegeven om het voorwerp gemakkelijk te lokaliseren.

(Dit komt van pas wanneer je bijvoorbeeld te laat dreigt te komen voor je werk en je je autosleutels niet kunt vinden.)

Als je geabonneerd bent op Tile Premium, heb je toegang tot een locatiegeschiedenis van 30 dagen, zodat je de laatst bekende locatie van je voorwerp kunt achterhalen. Dit is handig als je de Bluetooth-tracker van Tile voor je hond gebruikt, omdat honden weleens de neiging hebben om af te dwalen of weg te lopen.

Wat is het bereik van Tile?

Het bereik van Tile hangt af van de versie die je gebruikt, evenals factoren zoals de grootte van je hond en hoe ver (en vaak) hij zich verplaatst. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende Tile-trackers:

VersieBereikGeschikt voor
Tile MateCirca 61 mKleine honden en katten
Tile ProCirca 122 mDe meeste honden, niet aanbevolen voor katten
Tile SlimCirca 76 mSpullen, niet aanbevolen voor honden
Tile StickerCirca 76 mHuisdieren (zoals schildpadden), niet aanbevolen voor honden

Bovendien kun je met het wereldwijde Tile-netwerk kwijtgeraakte spullen over grotere afstanden volgen. Mocht je hond dus verder afdwalen dan 122 meter, kun je het volgende doen:

 • Open je Tile-app en selecteer ‘Breng mij op de hoogte indien gevonden‘.
 • Als een andere Tile-gebruiker met de mobiele app in de buurt van je zoekgeraakte hond komt, ontvang je onmiddellijk een melding op je telefoon met de meest recente locatiegegevens. Als je je contactgegevens hebt toegevoegd, kan diegene contact met je opnemen door de QR-code op je Tile te scannen.

Is Tile een GPS-tracker?

Tile is een Bluetooth-tracker en biedt niet dezelfde trackingmogelijkheden als GPS-trackers voor huisdieren zoals Tractive. Net als de Apple AirTag word je alleen op de hoogte gebracht als je hond zich binnen een bepaald bereik bevindt en in de buurt van je telefoon is.

Met andere woorden, als je hond wegrent en zich buiten het Bluetooth-bereik bevindt, heb je niet zoveel aan de Tile-tag.

In tegenstelling hiervan kun je met GPS-trackers, zoals de Tractive GPS-tracker, de locatie van je hond volgen, ongeacht de afstand. Met Tractive GPS geniet je van een onbeperkt bereik en ontvang je elke 2-3 seconden realtime updates. Hierdoor kun je je hond volgen, waar ter wereld je je ook bevindt. Zelfs in gebieden met een slechte netwerkverbinding kun je de Bluetooth-functies gebruiken om je hond nauwkeuriger te lokaliseren.

infographic vergelijking tussen het bereik van een GPS-tracker en Bluetooth-tracker

Tile kan dus niet als een GPS tracker worden gebruikt. Tile maakt gebruik van Bluetooth en mist GPS-functies en locatieservices. Het is ontworpen om voorwerpen binnen een beperkt bereik te lokaliseren. Wanneer je een Tile-apparaat koppelt aan je telefoon via Bluetooth, gebruikt de app echter wel de GPS-locatieservices van je apparaat om de locatie van de Tile-tag bij te werken zodra deze binnen het Bluetooth-bereik is. Tile heeft zelf dus geen GPS-functies of locatieservices; het maakt gebruik van de locatiegegevens van het verbonden apparaat

Kan Tile worden gebruikt om in realtime te tracken?

Tile is niet ontworpen voor het continu volgen van bewegingen in realtime. Tile-tags zijn eigenlijk vooral nuttig om voorwerpen te vinden binnen een beperkte afstand. Omdat ze gebruikmaken van Bluetooth, wordt het lastig om je hond te volgen als hij zich buiten het Bluetooth-bereik bevindt.

De Tile-app werkt de laatst bekende locatie van je hond bij wanneer deze terugkeert binnen het Bluetooth-bereik van jouw apparaat. De app wordt bijgewerkt zodra de Tile-tag van je hond weer binnen het Bluetooth-bereik is. Het is ook mogelijk dat deze informatie via het Tile-netwerk wordt doorgegeven aan jouw app wanneer een andere Tile-gebruiker binnen het Bluetooth-bereik langs de Tile-tag van je hond loopt.

Tractive GPS live tracking

Daarentegen biedt Tractive GPS LIVE Tracking. Deze functie is van onschatbare waarde. Zo ook in het onderstaande verhaal over Happy, een golden retriever die tijdens zijn eerste wandeling in de Alpen verdwaald raakte.

Francesca vertelt:

Deze bergen staan ​​bekend om de moeilijke wandelroutes en de prachtige flora. Ik was daar met Mac, Happy en mijn gezin toen Happy verdwaalde raakte.

Ik weet nog steeds niet zeker of hij achter een hert aan ging of niet, maar één ding was duidelijk: hij was weg.

Toen herinnerde ik me dat ik de GPS-tracker bij Happy had omgedaan. Ik schakelde onmiddellijk de modus LIVE Tracking in en begon opgelucht adem te halen terwijl ik steeds dichter bij zijn locatie kwam. Ik kon rechtstreeks op mijn telefoon zijn route live volgen en de locatiebepaling was zo nauwkeurig dat ik uiteindelijk Happy vond. Hij stond aan de rand van een berg bij een bron water te drinken.

Tractive GPS-tracker bestellen

Tile of AirTag voor honden

Misschien heb je weleens overwogen om een Apple AirTag voor je hond te gebruiken. Het is echter belangrijk op te merken dat zowel Tile als AirTags vergelijkbare beperkingen hebben. Kort gezegd zijn noch Tile, noch AirTags ontworpen voor het volgen of lokaliseren van honden. Beide zijn Bluetooth-trackers die in eerste instantie bedoeld zijn voor het vinden van voorwerpen, niet voor het volgen van levende, bewegende dieren.

Wat de Apple AirTag betreft, heeft deze zelfs een nog beperkter bereik, doorgaans tussen de 10 en 25 meter. Bovendien is het bereik van AirTags afhankelijk van de aanwezigheid van andere Apple-apparaten in de buurt. Dit maakt zowel Tile als AirTags ongeschikt voor realtime tracking van je hond.

Voordelen van het gebruik van Tile voor je hond

Dit zijn enkele voordelen van het gebruik van Tile als tracker voor huisdieren:

 • Kosten: Je kunt een Tile Pro aanschaffen voor € 34,99, wat best betaalbaar is. Bovendien zijn er voordelige Combo Packs beschikbaar.
 • Batterijduur: De Tile Mate, Tile Sticker en Tile Slim zijn voorzien van ingebouwde batterijen die drie jaar meegaan. De Tile Pro wordt geleverd met vervangbare batterijen die tot wel een jaar meegaan.
 • Gebruiksvriendelijk: Tile-tags zijn lichtgewicht, draagbaar en makkelijk te bevestigen aan een halsband of tuigje.
Een vrouw in een bos met haar hond.

Nadelen van het gebruik van Tile voor je hond

Zoals eerder vermeld, is Tile het meest geschikt voor het volgen van voorwerpen en minder ideaal voor het volgen van een hond. Hieronder vind je enkele nadelen:

Afhankelijkheid van andere Tile-gebruikers

Als je hond zich verder dan 120 meter verplaatst, ontvang je alleen een melding via het Tile-netwerk als een andere Tile-gebruiker de locatie van je hond heeft opgepikt (of wanneer je hond weer binnen het Bluetooth-bereik komt). Hierdoor is Tile mogelijk geen goede keuze als je graag met je hond wandelt of in een afgelegen gebied woont.

Beperkt bereik

Met een Tile-tag ben je beperkt tot een bereik van 61-122 meter, wat het apparaat ongeschikt maakt voor actieve huisdieren. Als jij en je hond graag op buitenavontuur gaan, overweeg dan een huisdierentracker met een onbeperkt bereik.

Beperkte huisdiervriendelijke functies

Ondanks de handige functies presteert Tile minder goed in vergelijking met andere trackers voor huisdieren. Tractive biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om je hond te lokaliseren met Licht en geluid en om een virtuele omheining op te zetten. Dit betekent dat je een veilige zone kunt instellen voor je hond en onmiddellijk een melding ontvangt als hij deze zone verlaat.

Risico op verstikking

Voor middelgrote tot grote honden bestaat het risico dat ze hun kleine Tile-tag per ongeluk inslikken. Dit kun je voorkomen door de tracker strak aan de halsband van je hond vast te maken. Dit voorkomt niet alleen het risico van verstikking, maar beschermt ook tegen pogingen van andere honden om erop te kauwen.

Is de Tile de beste keuze voor het volgen van je hond?

Kort gezegd, Tile is ontworpen voor het lokaliseren van voorwerpen, zoals je telefoon, portemonnee of sleutels. Het is echter minder geschikt voor het volgen van huisdieren, vooral als ze graag buiten rondlopen. Door het beperkte bereik zijn Tile-trackers minder effectief voor het volgen van je viervoeter. Bovendien missen ze enkele belangrijke functies die speciale huisdierentrackers wel bieden. Daarom is voor het volgen van je maatje een GPS-tracker voor honden altijd de betere keuze.

Overweeg Tile voor je hond als:

 • Je een beperkt budget hebt: Tile-tags zijn betaalbaar en worden soms zelfs gebruikt voor het volgen van huisdieren zoals schildpadden.
 • Je hond niet zo actief is: De Tile Pro kan je helpen je hond te volgen binnen een redelijke afstand, ideaal voor huisdieren die niet graag ver van huis gaan en die kleiner en minder actief zijn.
 • Je vrienden en familieleden ook Tile gebruiken: Als meer mensen in je sociale kring Tile gebruiken, kan dit de effectiviteit ervan vergroten. Door verbonden te blijven in het Tile-netwerk, kunnen jullie elkaar helpen je spullen en huisdieren in de gaten te houden.

Wanneer een GPS-tracker voor honden de beste keuze is

In de volgende gevallen is een GPS-tracker voor je hond een verstandigere keuze dan een Tile-tracker:

Als hondenbaasje wil je volledige gemoedsrust

GPS-trackers, zoals die van Tractive, zijn speciaal ontworpen om je gemoedsrust te bieden, ongeacht waar je hond zich ook bevindt. Dergelijke trackers kunnen zelfs het leven van je hond redden.

Neem bijvoorbeeld Imogen, een energieke barzoi die ervandoor ging en door het ijs zakte in een nabijgelegen meer. Door gebruik te maken van Locatiegeschiedenis van Tractive, kon haar baasje Imogen redden van bevriezing en verdrinking.

Je hebt een actieve hond

Voor actieve honden die graag nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en geuren ontdekken, is de kans op ontsnapping groter. De Tractive GPS-tracker biedt de mogelijkheid om je hond te volgen en te lokaliseren, zelfs als ze op avontuur gaan.

Je wilt op de gezondheid en het welzijn van je hond letten

Veel moderne trackers voor huisdieren zijn uitgerust met activiteitenmonitoring, vergelijkbaar met Fitbit-apparaten. Tractive gaat een stapje verder en biedt wellnessfuncties, waarmee je zowel de slaappatronen als het activiteitsniveau van je hond kunt volgen. Dit geeft je persoonlijk inzicht in de gezondheid van je hond, waardoor je veranderingen kunt signaleren en vroegtijdig kunt ingrijpen als er iets mis is.

Tractive GPS-tracker kopen

Vergelijking: Tile Bluetooth-tracker vs. Tractive GPS-tracker

Hieronder vind je een handig overzicht voor de verschillen en overeenkomsten tussen Tile en Tractive GPS:

tile bluetooth tracker
Tile Bluetooth-tracker
tractive gps tracker white
Tractive GPS
GebruikssituatieVind sleutels, tassen en andere spullen terugVind altijd en overal je huisdier
PrijsVanaf € 24,99€ 49,99 plus abonnementskosten
AbonnementNiet vereist, maar je hebt een Premium-abonnement nodig om alle functies te ontgrendelenOnbeperkt bereik en wereldwijde dekking vanaf slechts € 5 per maand
Bereik61 meterOnbeperkt
BatterijVerwisselbare batterij die 1 jaar meegaatOplaadbare batterij die tot 7 dagen meegaat
WaterdichtheidWaterdicht100% waterdicht (IPX7-norm)
Afmetingen35 mm x 35 mm x 6,2 mm17,5 mm x 71,4 mm x 28 mm
Locatiegeschiedenis
Laatst bekende locatie
Locatie delen
GPS
LIVE Tracking
Wereldwijde dekking
Virtuele omheining/veilige zone
Activiteitenmonitoring
Wifi/Energiebesparende zone
Schok– en avontuurbestendig

Licht en geluid
Alleen geluid

Het is angstaanjagend om je hond te verliezen en je wilt er zeker van zijn dat je je huisdier altijd kunt terugvinden. Voor volledige gemoedsrust kun je als baasje investeren in een tracker voor honden, zoals de Tractive GPS-tracker.

Wil je weten hoe de Tractive GPS-tracker werkt? Bekijk dan het korte filmpje hieronder en kom er meer over te weten: