For et par år siden havde jeg den fornøjelse at opfostre to små søde killinger. Fra de var nyfødte fodrede vi dem med flaske og hjalp dem til at vokse sig stærke og sunde. Men på et tidspunkt begyndte mine unge katte at opføre sig underligt, og jeg blev klar over, at de var blevet kønsmodne. Pludselig havde jeg en kat i løbetid! Men hvad gør man, når man oplever, at katten ændrer adfærd og er klar til at parre sig? Hvordan genkender man tegnene på en kat i løbetid? Og hvordan håndterer man det bedst (især hvis man vil undgå uønsket graviditet? Det og meget mere kan du læse om i artiklen her. Find også ud af, hvordan du bedst kan holde øje med din kat.

Følg hvert skridt, din kat tager

Se, hvor den er i realtid, uanset hvor den går hen. Få besked, hvis den går for langt væk hjemmefra. Sørg for, at den får nok motion og hvile i løbet af en dag. Sæt daglige mål, som passer til din firbenede ven.

Udforsk GPS-trackere til katte

Hvad betyder det, at en kat er i løbetid?

Du kender sandsynligvis begrebet ‘kat i løbetid’ eller ‘hund i løbetid’, men det kan være godt at få forklaret begrebet nærmere. En kat i løbetid betyder, at en hunkat er kønsmoden og kan blive drægtig (gravid). Denne fase af kattens naturlige cyklus kaldes også brunst (østrus) og begynder allerede, når katten er 5-10 måneder gammel. (Husk, katte ældes hurtigere end mennesker).

Den første gang, det gik op for mig, at mine ungkatte var i løbetid, var da de så ud til at forsøge at parre sig med hinanden – selvom de var søskende. 😨

kat i løbetid - to katte nusser
Maya og Beta – bror og søster.

Ja, det kan ske, og særligt hos katte, som ikke møder mange andre katte i det fri. En kat i løbetid har et stærkt, naturligt parringsinstinkt, som vil få den til at forsøge at parre sig med enhver hankat i nærheden. En kat i løbetid overholder ikke menneskers regler for, hvordan de “bør” opføre sig!

Få tidligt dine katte steriliseret/kastreret for at undgå uønsket graviditet.

Kan hankatte komme i løbetid?

Nej, hankatte kommer ikke i løbetid. Det gør kun hunkatte. Men hankatte, der ikke er kastreret, bliver kønsmodne omtrent samtidig som hunkatte, ca. når de er fire-seks måneder gamle. På dette tidspunkt kan din hankat begynde at markere sit territorium med urin eller løbe væk for at lede efter en hunkat at parre sig med. Her kan en GPS-tracker til katte være redningen.

For at kunne håndtere en kat i løbetid på den rigtige måde, er det godt at kende tegnene på løbetid.

Tegn og symptomer på, at en kat er i løbetid

En kat i løbetid kan udvise bestemte tegn og symptomer, som det er godt at være opmærksom på. Det kan være, at din kat:

 • begynder at lave mærkelige lyde
 • er urolig og rastløs
 • ruller eller kravler på gulvet
 • bliver mere kælen over for mennesker, ting eller andre dyr
 • bruger mere tid på at holde kønsdelene rene
 • forsøger at løbe ud
 • indtager parringsposition (med bagenden i vejret, og halen til siden)
 • afmærker sit territorium med urin
 • mister appetitten

Hvad enten din usteriliserede kat mjaver højt, jamrer eller klager sig, går på en underlig måde, gnider sig mod dig eller mod møbler, eller bruger ekstra tid på at rengøre sine kønsdele, har du højst sandsynligt en kat i løbetid. Lad os se nærmere på en kats cyklus, og hvad der sker, når den er i løbetid.

cat in heat calico cat in house rubbing up against person

Får hunkatte menstruation?

Hunkatte har ganske vist en månedscyklus, men den er helt anderledes end kvinders. I stedet for at livmoderslimhinden løsner sig (som det sker for kvinder ca. en gang om måneden), reabsorberer katte og visse andre pattedyr livmoderslimhinden i stedet for at udskille den. Det sker i brunstcyklussen, som beskrives herunder.

Det sker, at en kat i løbetid bløder lidt, men det er mere almindeligt, at en kat i løbetid viser tegnene ovenfor. Kontakt dyrlægen, hvis du opdager usædvanlig blødning hos din hun- eller hankat.

Kattens cyklusperioder

Alle hunkatte gennemgår den naturlige brunstcyklus, medmindre de er steriliserede eller drægtige. Det kaldes også østrus-cyklus, og i den periode kan en kat formere sig, dvs. parre sig og få killinger. Nedenfor kan du læse i detaljer om kattens løbetidscyklus:

Forbrunst/proøstrus

I denne periode kan hunkatten tiltrække hankatte (som ikke er kastrerede). Hun vil dog ikke være klar til at parre sig endnu. I forbrunsten (eller proøstrus), som varer 1-2 dage, viser katten som oftest ingen typiske tegn på, at den er i løbetid.

Brunst/østrus (katten er højløbsk)

I den næste fase, brunstfasen eller østrus, er den ikke neutraliserede hunkat i løbetid. I cirka en uge er hun modtagelig for parring og tiltrækker hankattes opmærksomhed. Hun viser også de typiske tegn på at være i løbetid. Ved parring stimuleres hormonproduktionen, hvilket fører til ægløsning. Katte kan parre sig adskillige gange i denne fase, før den bliver gravid. Killinger fra samme kuld kan derfor have forskellige fædre.

😻 I brunstfasen er hunkatten klar til parring. Følg vores råd herunder for at håndtere din kat med omsorg og forsigtighed.

Pas på! Din kat kan finde på at strejfe rundt og lede efter sin næste partner, når hun er i løbetid. Hankatte har også tendens til at gennemsøge området for hunkatte i løbetid. Du kan holde øje med, hvor din kat er med en GPS- og aktivitetstracker til katte.

Efterbrunst/interøstrus

Hvis ikke hunkatten har parret sig eller er blevet drægtig i brunstperioden, går den ind i efterbrunsten (interøstrus), som er perioden mellem løbetider. Katten viser ingen tegn på løbetid. Få dage eller op til tre uger senere kommer katten i løbetid igen. Denne cyklus af forbrunst, brunst og efterbrunst gentager sig gennem hele parringssæsonen.

Hvileperiode/anøstrus

Den sidste fase kaldes hvileperioden (eller anøstrus). Den er normalt uden seksuel aktivitet, da parringssæsonen som regel er sæsonbetonet. Generelt er katten seksuelt aktiv fra forår til efterår, når de længere dages sollys stimulerer kattens hormoner. Når dagene er kortere fra sidst på efteråret og om vinteren, kommer din kat sandsynligvis ikke i løbetid. Kunstigt lys kan dog få katte til at komme i løbetid hele året.

Kontakt dyrlægen, hvis du opdager usædvanlig adfærd hos din hunkat og ikke er klar over, om hun er i løbetid eller ej.

Hvor længe er katte i løbetid? 

Katten er i løbetid eller brunst (hvor den leder efter en hankat at parre sig med) i mellem 1 og 7 dage. Hvis katten ikke parrer sig, kommer hun sandsynligvis i løbetid igen inden for få uger. Hele løbetidsperioden varer cirka 3 uger (Pippa Elliott, engelsk MRCVS-dyrlæge¹) og kan fortsætte hele året eller kun fra februar til oktober.

Hvor ofte kommer katte i løbetid?

Så længe en hunkat ikke er steriliseret, kan hun komme i løbetid hver anden-tredje uge. Katte kan have flere cyklusser i parringssæsonen, som normalt er i de varmere måneder. Da de fleste katte i Europa lever trygt inden døre, kan de komme i løbetid hele året rundt2.

Har katten ondt, når den er i løbetid?

Kattens løbetidscyklus er en normal og sund del af livet som kat. Det gør som regel ikke ondt på katten, når den er i løbetid, selvom de måske kan være lidt utilpasse eller urolige.

Når en kat i løbetid udsender en høj, hylende lyd, kan du måske tro, at den har smerter. Men du skal ikke være bekymret, denne “kattejammer” er bare din kats måde at tiltrække en mulig mage på.

Sådan beroliges en kat i løbetid

Hvis din hunkat virker urolig og anspændt, og du gerne vil berolige hende lidt, kommer her nogle ideer til, hvad du kan gøre:

 • hold din kat på afstand af hankatte
 • giv hende mulighed for at sidde på en varmepude, et varmt håndklæde eller et varmetæppe
 • prøv kattemynte
 • brug Feliway eller andre syntetiske katteferomoner
 • hold kattebakken ren
 • leg med din kat

Kan en kat i løbetid steriliseres?

Når du har fundet ud af, at din kat er i løbetid, vil du måske gerne sterilisere den for at undgå uønsket graviditet. Man kan en kat i løbetid steriliseres? Dyrlæger anbefaler at vente med sterilisering indtil mindst en måned efter løbetidsperioden. Katte, der steriliseres, når de er i løbetid, kan bløde mere og udsættes for større risiko under operationen.

Det kan også koste mere at få katten steriliseret, mens hun er i løbetid3. Tal med dyrlægen om, hvornår det er bedst at sterilisere din hunkat.

Sådan undgås uønsket drægtighed hos katte 

brun hankat efter kastration
Beta, min smukke hankat, efter at være blevet kastreret.

Den sikreste måde at undgå uønsket graviditet hos katte er at få dem steriliseret, så snart de bliver kønsmodne. Det er også vigtigt at kastrere hankattene for at undgå uønskede graviditeter i nabolaget.

Her er et overblik over, hvad du kan gøre for at undgå, at din kat parrer sig, mens den er i løbetid:

 • Få din kat neutraliseret/steriliseret før eller omkring første løbetid.
 • Hold øje med, hvor din kat går hen med en GPS-kattetracker med aktivitetsovervågning.
 • Hold om muligt han- og hunkatte adskilt i hjemmet, mens en eller flere katte er i løbetid.
 • Undgå at lade din kat komme ud, hvis du tror, at den er i løbetid.
 • Byg en katteindhegning, så din kat kan være ude, mens den er på sikker afstand af andre katte

Efter at være blevet kastreret er Beta heldigvis holdt op med at forsøge at parre sig med sin søster eller andre katte i nærheden. Og takket være Tractives GPS-tracker til katte kan jeg altid se på min smartphone, hvad han laver, og eventuelt hente ham hjem.

Sammenfatning

Nu kender du tegnene på en kat i løbetid, hvor længe løbetidscyklussen varer, og hvilke faser den består af, hvordan du kan berolige en kat i løbetid, og hvad du kan gøre for at undgå uønsket drægtighed. Som nævnt kan katte tidligt blive kønsmodne (cirka 5 måneder gamle), og det er sikkert at neutralisere katte cirka på det tidspunkt. De bedste måder at undgå uønsket graviditet hos din kat er:

 • at få din kat steriliseret/neutraliseret
 • at anskaffe dig en GPS-tracker med aktivitetsovervågning til din kat

På den måde kan din hunkat stille og roligt undersøge sit territorium, mens du har ro i sindet!

Synes du godt om dette indlæg? Abonner på Tractives nyhedsbrev for at få flere brugbare tips om hunde og katte fra Tractive!


Indlægget er skrevet af Chelsea Workman, dyreelsker (især katteelsker) og Tractives Customer Happiness and Content Manager. Hun nyder at skrive om hunde og katte og hjælpe kunder med altid at have styr på deres kæledyr.