For noen år siden hadde jeg gleden av å oppdra to søte kattunger fra spedbarnsalderen – vi matet dem med en flaske og hjalp dem til å vokse til store sunne tenåringskatter. Men på et tidspunkt begynte de unge kattene mine å oppføre seg merkelig; og snart forsto jeg at det var fordi de hadde nådd en alder av seksuell modenhet. Hallo, katt med løpetid! Men hva skal du gjøre når du blir presentert for denne rare oppførselen, og de nye parringsritualene til din lille pelskledde venn? Hvordan gjenkjenner du tegnene på en katt med løpetid? Og hvordan håndterer man best en katt med løpetid (spesielt hvis du ønsker å forhindre en uønsket kattegraviditet)? Vi vil dekke alt dette og mer i artikkelen nedenfor. I tillegg, oppdag den beste måten å holde styr på katten din til enhver tid.

Kjenn til alle stedene hvor katten din ferdes

Se hvor de er i sanntid, uansett hvor langt de drar. Motta varsler hvis de streifer for langt hjemmefra. Sørg for at de får nok mosjon og hvile gjennom dagen. Sett daglige mål som passer pusen din.

Oppdag GPS-trackere for katter

Hva betyr det at en katt har løpetid?

Du har kanskje hørt begrepet, ‘katt med løpetid’ ellerhund med løpetid før. ‘Løpetid’ refererer til når en hunnkatt er klar til å parre seg (ha sex) og er fruktbar (kan bli gravid). Dette er også kjent som brunstfasen av hennes seksuelle syklus og begynner allerede i en alder av 5 til 10 måneder gammel. (Husk, katter eldes raskere enn mennesker).

Den første gangen jeg skjønte at mine unge katter var i brunst, var da de så ut til å prøve å parre seg med hverandre – selv om de var bror og søster. 😨

Ja, dette kan skje og det skjer; spesielt blant katter som ikke er utsatt for mange andre katter i naturen. Mens de er i brunst, vil det sterke, naturlige parringsinstinktet få dem til å prøve å parre seg med enhver katt av det motsatte kjønn i nærheten – katten med løpetid følger ingen regler om hvordan mennesker syns de ‘bør’ oppføre seg!

cat in heat - two cats cuddling
Maya og Beta – bror og søster.

Få kattene dine kastrert for å unngå uønskede kattesvangerskap.

Kan hannkatter ha løpetid?

Nei, hankatter har ikke løpetid. Bare hunnkatter har løpetid. Ukastrerte blir hannkatter imidlertid kjønnsmodne omtrent samtidig som hunnkatter – rundt fire til seks måneders alder. På dette tidspunktet kan hannkatten din begynne å urinere for å markere territoriet sitt eller streife på jakt etter en å parre seg med. I disse tilfellene kan en GPS-tracker for katt være en livredder.

For å lykkes med å håndtere et kattedyr med løpetid, er det greit å kjenne igjen tegnene på en brunstig katt.

Tegn og symptomer på at katten har løpetid

Så hvordan ser man om en katt har løpetid? Vær oppmerksom på følgende tegn og symptomer som katten din kan vise hvis den har løpetid. Katten din kan:

 • begynne å lage merkelige lyder
 • bli mer rastløs
 • kravle lavt mot bakken
 • være mer hengiven med mennesker, gjenstander og andre dyr
 • slikke og stelle underlivet sitt oftere
 • prøve å rømme utendørs
 • innta parringsposisjonen (bakenden opp i luften, halen til siden)
 • urinere for å markere territorie
 • miste appetitten

Så uansett om katten din som ikke er sterilisert mjauer, stønner eller skriker, går merkelig, gnir seg mot deg og møbler i hjemmet ditt, eller steller ekstra med sine kvinnelige deler, hvis katten din viser ett eller flere av disse tegnene, har du mest sannsynlig en katt med løpetid. Nå, la oss ta en titt på kattens perioder og løpetidssyklus.

cat in heat calico cat in house rubbing up against person
Katter kan være mer hengiven mot mennesker, gjenstander og andre dyr når de er i brunst

Har hunnkatter menstruasjon?

Hunnkatter har en månedlig syklus, men en som er ganske forskjellig fra kvinnelige mennesker. I stedet for at livmorslimhinnen løsner som hos menneskelige kvinner omtrent hver 32 dag, så reabsorberes den gamle livmorslimhinnen på katter og enkelte pattedyr i stedet for at den blør ut. Dette skjer under brunstsyklusen beskrevet nedenfor.

En liten mengde blod kan bli utgytt under løpetiden til katten men det er mer vanlig for en hunnkatt med en «periode» å vise tegnene på en katt med løpetid. Kontakt veterinæren din hvis du merker bekymringsfull blødning hos hunn- eller hannkatt.

Kattens løpetid forklart

Alle hunnkatter vil gå gjennom den naturlige løpetiden med mindre de har blitt sterilisert eller er drektige. Dette er også referert til som brunstsyklusen og i løpet av denne tiden, er en katt i stand til å avle – det vil si, å parre seg og få kattunger. Stadiene til katten i brunstsyklus er beskrevet i detalj nedenfor:

Proøstrus (forbrunst)

I dette stadiet, kan hunnkatten (kjent som dronningen 👑) tiltrekke seg hannkatter (som ikke er steriliserte). Imidlertid, vil hun ikke være klar for parring ennå. På dette stadiet, som varer 1-2 dager, viser ikke katter noen typiske tegn på brunst.

Østrus (brunst)

Deretter går den usteriliserte hunnkatten inn i brunststadiet, også kjent som østrus. I opptil en uke, vil hun være mottakelig for parring og tiltrekker seg oppmerksomhet fra hannkatter. Dette er også når hun vil vise tegn på brunst. I tilfelle ting blir varme og tunge, vil hormonproduksjonen stimuleres, noe som fører til eggløsning. Katter kan parre seg flere forskjellige ganger i løpet av dette stadiet før de blir gravide. Når en hunnkatt blir gravid, kan kattungene hennes ha ulike fedre.

😻 I brunstfasen vil hunnkatter i brunst være åpne for parring – så sørg for å følge våre anbefalinger nedenfor for å sikre at du behandler katten som har løpetid med omsorg.

Pass på – hunnkatten din kan streife rundt når den er i brunst, på jakt etter neste parringspartner! Hannkatter har også en tendens til å utforske området, og ser etter hunnkatter med løpetid. Du kan overvåke hvor katten din befinner seg i løpet av denne tiden ved hjelp av GPS-og aktivitets tracker.

Interøstrus (etterbrunst)

I tilfelle katten ikke har parret seg eller blitt gravid under brunst, vil hun gå inn i fasen med etterbrunst, eller perioden mellom brunstperiodene. Hun vil ikke vise noen spesifikke tegn på å være i brunst. Om noen dager eller opptil 3 uker vil katten gå i brunst igjen. Syklusen av forbrunst, brunst og etterbrunst gjentas gjennom parringssesongen.

Anøstrus (hvilefasen)

Det siste stadiet kalles hvilefasen – dette er en hvileperiode for kattens reproduksjonssystem. Hun vil ikke oppleve noen brunstaktivitet, ettersom paringstiden ofte er sesongavhengig. Brunstsyklusen har en tendens til å vare fra vår til høst, når lyset fra lange dager stimulerer kattens hormoner. I løpet av de kortere sesongene sent på høsten og vinteren kan det hende at katten din ikke har løpetid i det hele tatt. Imidlertid kan kunstig belysning føre til at katten din blir brunstig hele året.

Hvis du merker uvanlig oppførsel hos katten din, og ikke er sikker på om hun er brunstig eller ikke, kontakt veterinæren din for støtte.

Hvor lenge er katten brunstig? 

En katt med løpetid eller i brunstfasen – når katten «søker» etter en potensiell parringspartner – kan vare alt fra 1 – 7 dager. Hvis katten ikke parrer seg, vil hun sannsynligvis gå i brunst igjen noen uker senere. Hele syklusen varer ca 3 uker, i henhold til Pippa Elliott, MRCVS Veternarian¹, og kan fortsette året rundt eller bare fra februar til oktober.

Hvor ofte har katter løpetid?

Så lenge en hunnkatt ikke er sterilisert, kan hun gå i brunst så ofte som annenhver til tredje uke. Katter kan ha flere brunstsykluser i parringssesongen, som vanligvis er i de varmere månedene. Men siden de fleste katter i Nord-Amerika og Europa lever innendørs i komfortable omgivelser, kan de bli brunstige året rundt2.

Har katter vondt når de er i brunst?

Kattens brunstsyklus er en normal og sunn del av livet til enhver katt. Å være i brunst er vanligvis ikke smertefullt for katter, selv om de kan føle noe ubehag eller uro.

Når katten din i brunst lager en høy, hylende lyd, kan du anta at den har vondt. Men vær trygg, den økte vokaliseringen (kjent som «kattejamring») er bare kattens måte å tiltrekke seg en potensiell frier.

Hvordan roe en katt i brunst

Hvis katten din virker spent eller opphisset, kan det være lurt å hjelpe til med å roe henne mens hun er i brunst. Her er flere ideer for hvordan du kan roe en katt i brunst:

 • hold hunnkatten din unna hannkatter
 • la henne sitte på en varmepakke, varmt håndkle eller elektrisk pute eller teppe
 • prøv catnip
 • bruk Feliway eller andre syntetiske katteferomoner
 • holde sandkassen ren
 • lek med katten din

Kan du sterilisere en katt i brunst?

Når du oppdager at hunnkatten din er brunstig, kan det være lurt å få den sterilisert for å forhindre fremtidige graviditeter. Men kan du sterilisere en katt i brunst? Veterinærer anbefaler å vente minst en måned etter kattens brunstsyklus før du får dem sterilisert. Det er fordi katter som blir sterilisert under brunst, kan oppleve mer blødning og være mer utsatt under operasjonen enn katter som ikke er i brunst.

I tillegg kan det koste mer å sterilisere katten mens den er i brunst3. Snakk med veterinæren din om når det er best å sterilisere katten din.

Hvordan forhindre uønsket graviditet hos katter 

brown male cat post neutering surgery
Beta, den kjekke gode gutten min etter å ha blitt kastrert.

Den sikreste måten å unngå uønsket graviditet hos hunnkatter på er å få dem sterilisert så snart de blir kjønnsmodne. Det er viktig å få hannkattene kastrert også, for å unngå at de forårsaker uønskede graviditeter hos nabolagets dronninger, også kjent som hunnkatter.

Her er en oversikt over hva du kan gjøre for å forhindre at katten din parrer seg mens den er brunstig:

 • Få katten din sterilisert eller kastrert før eller rundt tidspunktet for deres første brunstsyklus.
 • Overvåk hvor katten din går ved hjelp av en GPS-tracker for katt og aktivitetsovervåking.
 • Hvis mulig, skille hann- og hunnkatter i hjemmet ditt mens en eller flere katter er i brunst.
 • Unngå å slippe ut katten din hvis du mistenker at den er i brunst.
 • Lag en katte-innhegning slik at katten din kan være utendørs, men trygt beskyttet mot andre katter

Etter å ha blitt kastrert prøver heldigvis ikke Beta lenger å parre seg med søsteren sin – eller andre katter omkring. Og takket være Tractive GPS-tracker for katt kan jeg alltid holde et øye med hvor han befinner seg i smarttelefonappen og hente ham om nødvendig.

Konklusjon

Nå har du lært tegnene på en katt i brunst, hvor lenge brunstsyklusen varer og dens forskjellige komponenter, hvordan du kan roe en katt i brunst pluss hvordan du forhindrer uønsket kattgraviditet. Vi lærte at en katts atferd i brunst kan starte i tidlig alder – rundt 5 måneder gammel – og at det er trygt for katter å bli sterilisert rundt denne tiden. De beste måtene å forhindre uønsket graviditet hos katten din inkluderer:

På denne måten kan den pelskledde vennen din roe seg ned fra sin naturlige brunstsyklus og nyte å utforske territoriet sitt mens du kan slappe av!

Likte du dette innlegget? Da bør du registrere deg for Tractives nyhetsbrev for å motta mer nyttig informasjon om katter og hunder fra Tractive!


Dette innlegget er skrevet av Chelsea Workman, dyreelsker (spesielt katt) og Customer Happiness and Content Manager hos Tractive. Hun liker å skrive om katter og hunder og hjelper kunder med å alltid holde styr på kjæledyrene sine.