Selv de mest rolige indekatte har brug for udetid. Det er derfor meget sandsynligt, at de på et tidspunkt vil forsøge at stikke af. (Særligt i disse tider hvor posten ofte leverer pakker til døren.) Det er derfor en god ide at give din kat en mikrochip, så fremmede også har mulighed for at identificere den.

Du har måske en række spørgsmål i den sammenhæng:

Mens en mikrochip til katten kan hjælpe andre med at identificere din kat, hjælper den ikke dig til aktivt at spore den. Heldigvis findes der i dag sporingsenheder, som giver dig mulighed for at følge hvert et skridt, din kat tager. Derfor er en kombination af en mikrochip til katten og en katte-GPS det helt rigtige valg.

Denne artikel forklarer, hvorfor det ikke er muligt at holde øje med din kat udelukkende ved at chipmærke den. Den beskriver også forskellen på mikrochips, GPS- og Bluetooth-trackere og forklarer, hvad du har brug for til at passe godt på din kat.

Hvad er mikrochips til katte?

En mikrochip er beregnet til identifikation af din pelsklædte ven. Det er en elektronisk chip på størrelse med et riskorn, som implanteres under huden på katten.

 • Hver mikrochip indeholder et unikt ID-nummer til at identificere ejeren, hvis katten er løbet væk.
 • Chippen injiceres forsigtigt ind mellem kattens skulderblade, og den smertefri proces tager kun få sekunder.
En kat er til kontrol hos dyrlægen

Når dyrlægen har implanteret chippen, fungerer det sådan:

 • Din kat bliver væk. (Måske fordi den er i løbetid, er syg eller skal passe på sit territorium.)
 • En hjælpsom fremmed finder din kat.
 • Vedkommende indleverer din kat til en dyrlæge eller et internat.
 • Dyrlægen scanner kattens mikrochip for at identificere dig.
 • Du bliver derefter kontaktet og får at vide, at din kat er fundet.

Det er vigtigt at sørge for, at dine kontaktoplysninger er opdaterede i databasen. Ellers kan dyrlægen eller internatet ikke finde dig.

Kan chipmærkning hjælpe dig med at spore din kat i realtid?

⚠️ Nej. Mikrochips kan ikke bruges til at finde din kat i realtid. De kan kun hjælpe nogen med at identificere katten. De kan ikke hjælpe dig med aktivt at spore din kat, hvis den er forsvundet.

Generelt er mikrochips til katte en mere pålidelig måde at identificere katte på end navneskilte, som kan falde af eller være ulæselige. Men med en mikrochip er du stadig afhængig af, at en fremmed finder og afleverer din forsvundne kat hos en dyrlæge eller et internat, som derefter kontakter dig.

kat mikrochip

Hvilket jo desværre på ingen måde er en garanti for, at du bliver genforenet med den.

 • Kidnapning af dyr er faktisk et stigende problem, og over 2 millioner kæledyr bliver stjålet hvert år alene i USA.1
 • Mindst 15 % af alle katteejere mister deres kat inden for 5 år – og nogle bliver aldrig fundet.2
 • Din kat kan i højere grad risikere kidnapning, hvis den ikke er steriliseret, da den så kan sælges ulovligt til en opdrætter.3

Et studie fastslog endda, at over halvdelen af et antal forsvundne katte faktisk havde en type identifikation (f.eks. en mikrochip eller et ID-mærke.)4 Hvilket betyder, at en mikrochip alene ikke forhindrer din kat i at blive væk.

Det vil sige, at selvom en mikrochip er en god måde at identificere din kat på, kan det altid anbefales at kombinere den med en katte-GPS. Som kan hjælpe dig med at spore kattens bevægelser i realtid og med ubegrænset rækkevidde.

Følg hvert skridt, din kat tager

Se, hvor den er i realtid, uanset hvor den går hen. Få besked, hvis den går for langt væk hjemmefra. Find ud af, hvor katten har været, og opdag dens favoritsteder. Lad andre holde øje sammen med dig.

Se GPS-trackere til katte

Katteopdrætter og -træner, Clair Chesterman

“Tractive er min topanbefaling, når det gælder kattetrackere. Den er specifikt udviklet til at spore katte, så du kan være sikker på, at den er sikker at bruge for dine katte.”

– Clair Chesterman, katteopdrætter og ejer af virksomheden FluffyMeowPaws5

Skal du chipmærke din kat?

Det kan altid anbefales at mærke sin kat med en mikrochip (så den kan identificeres). Mikrochips er især vigtige for udekatte, som er i størst risiko for at blive væk eller stjålet.

I mange lande er det lovpligtigt at chipmærke sine katte. Det er det ikke i Danmark, men hvis ikke katten er enten chip- eller øremærket, kan ejeren risikere at miste katten, hvis den er løbet væk hjemmefra. En kat uden ID-mærke kan nemlig optages af enhver uden fremlysning og kan endda risikere aflivning. Tidligere var der en fremlysningspligt i 72 timer, men det er der altså ikke længere. Derfor er registrering og chipning af din kat en grundlæggende sikkerhedsforanstaltning for alle katteejere.

⚠️ De fleste lande i EU kræver mikrochip, hvis du overvejer at rejse med din kat.6 Det gælder også for rejser i Australien og Storbritannien (både England, Skotland, Wales, Nordirland og Isle of Man.) Også mange stater i USA kræver, at katte chipmærkes.

Og hvis du flytter med din kat, så husk, at en mikrochip kun kan bruges, hvis du sørger for at opdatere dine kontaktoplysninger i registreringsdatabasen.

Find din kat med Tractive GPS

Hvilke fordele har chipning af katte?

Mærkning af sin kat med mikrochip har som udgangspunkt ét primært formål. Det er at identificere katten, hvis den løber væk, bliver fundet og indleveret til en dyrlæge eller et kattehjem. Det betyder, at du er afhængig af, at andre mennesker hjælper dig med at finde din forsvundne kat, hvis du udelukkende chipmærker din kat.

Andre mulige fordele ved at chipmærke din kat:

 1. Du kan bevise, at du virkelig ejer katten.
 2. En kattelem, som åbnes ved hjælp af mikrochip, holder fremmede katte ude.
 3. Du kan tage din kat med til udlandet. Katten skal være chipmærket for at få f.eks. et EU-pas.
 4. Du kan fodre ved hjælp af foderautomater, som scanner oplysninger fra kattens mikrochip.
En kat sidder på en cykel, mens ejeren ser ud over bjergene

Benytter mikrochips til katte GPS?

Nej. Mikrochips bruger ikke GPS (Global Positioning System) eller andre navigations- eller lokaliseringsteknologier.

⚠️ Du kan ikke aktivt spore din forsvundne kat ved hjælp af chipmærkning, da chippen ikke bruger GPS-teknologi.

Mikrochips er ganske enkelt for små til at indeholde GPS-teknologi. Det er samme type mikrochips, der bruges til katte og hunde. Læs mere om dette emne i nedenstående artikler:

Hund og kat møder hinanden udendørs

Hvilke begrænsninger har chipning af din kat?

Det er helt klart en god ide at chipmærke din kat, men den hjælper kun minimalt, hvis katten er forsvundet. Mikrochips kan ikke hjælpe dig med aktivt at lede efter din kat. Den kan medvirke til at finde dig som ejer, hvis katten er blevet fundet. Men en mikrochip hjælper ikke med at finde ud af, hvor katten egentlig er.

Mikrochips til katte har følgende begrænsninger:

 • De hjælper dig ikke med aktivt at lede efter din kat
 • Du er afhængig af, at andre bruger mikrochippen
 • Mikrochips har ingen GPS-teknologi, så det er ikke muligt at spore i realtid
 • De kan ikke bruges, hvis ikke dine kontaktoplysninger er opdaterede
 • Det lokale kattehjem har måske ikke adgang til en chiplæser

Så selvom den kan hjælpe til en vis grad, er en katte-mikrochip ikke tilstrækkeligt til faktisk at finde katten. Hvis din kat løber væk, kan du følge hvert skridt, hvis den har en katte-GPS i halsbåndet. Ligesom denne smarte lille fyr med sin komfortable Tractive CAT Mini:

En kat med en Tractive GPS udendørs

Og de gode nyheder er:

💡 Du kan spore din kat i realtid og få ro i sindet med en GPS-kattetracker.

Hvordan fungerer GPS-trackere til katte?

Modsat mikrochips kan du med en GPS-tracker se din kats placering i realtid direkte på din smartphone. Du kan derfor ikke bare hurtigt finde din kat, når det er nødvendigt, men også hygge dig med at se, hvor din nysgerrige kat er henne på sine daglige eventyr!

Her er nogle af de primære funktioner i en Tractive GPS-tracker til katte:

Skabt til komfort

Kat med en Tractive GPS-tracker

Tractive GPS’en er en lille, let enhed, som sidder godt og komfortabelt i din kats halsbånd eller sele.

Den leveres desuden med et vægtjusterbart sikkerhedshalsbånd, som fastgøres sikkert omkring kattens hals. Det vil sige, at halsbåndet ikke hænger og dingler og kan udgøre fare for katten. Det genopladelige batteri holder mellem 2 og 5 dage på én opladning.

Sporing i realtid uanset hvor katten går hen

Tractive giver mulighed for sporing i realtid med placeringsopdateringer. Du kan hurtigt se det på mobilen, hvis din kat er på vej til at snige sig væk til et farligt, ildelugtende eller potentielt sygdomsfremkaldende sted.

Kvinde holder en grå kat med en GPS-kattetracker udendørs

Desuden fungerer Tractive med ubegrænset GPS-rækkevidde. Så du kan finde din kat når som helst uafhængigt af afstand. Ud over GPS tilslutter Tractive også til mobilnetværk over hele verden med det indbyggede SIM-kort. På den måde kan du spore din kat i realtid i 175 lande verden over (hvilket er perfekt, hvis du rejser på ferie.)

Ivelin Nenkov

Din Tractive-enhed har et GPS-modul, som modtager signaler fra flere GPS-satellitter. På den måde kan den bedre og mere præcist beregne dit kæledyrs position. Satellitterne sender deres placering til Tractives servere ved hjælp af netværksmodulet. (som også omfatter et SIM-kort.) Når Tractive-serverne modtager denne information, kan du nemt og hurtigt se dit kæledyrs placering i Tractive-appen.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Sådan kan du spille en aktiv rolle i at finde og passe godt på din kat

Med Tractive kan du selv gøre noget, når det handler om din kats sikkerhed. For eksempel kan du:

1) Oprette en “sikker zone” for din kat. Tractives virtuelle hegn giver dig omgående besked, hvis din kat sniger sig udenfor området. Det er et smart, dyrevenligt (og overkommeligt) alternativ til at opsætte et fysisk hegn omkring dit hus.

Din kat kan nemlig altid snige sig forbi et fysisk hegn (som desuden koster mange penge at sætte op og vedligeholde.) Og dyrlæger fraråder elektriske hegn, ligesom det ikke er tilladt i Danmark at bruge stød til at lære kæledyr at blive i et bestemt område.

Kat med ét øje med GPS i selen udenfor i skoven

2) Se kattens favoritsteder. Tractives varmekort og placeringshistorik hjælper dig med at få et billede af, hvor din kat elsker at gå hen. Det gør det lettere at finde den igen, hvis den løber væk.

Tractives placeringshistorik hjalp for nylig et lokalsamfund i Los Angeles med at genforene et kuld syge killinger med deres mor. Hun havde placeret dem forskellige steder af sikkerhedsårsager, men med hjælp fra hendes Tractive GPS, lykkedes det at finde dem og bringe dem i sikkerhed.

Se, hvad Consumer Reports siger om Tractive

Find din kat med Tractive GPS

Mikrochip eller GPS-tracker: Hvad er bedst til katten?

Nu ved du, hvordan mikrochips og GPS-sporingsenheder til katte fungerer. Hvilken skal du så vælge? Svaret er: begge dele! For når det kommer til din kats sikkerhed, er kun det bedste godt nok.

Her har du et hurtigt overblik over, hvordan en mikrochip fungerer i forhold til en katte-GPS, f.eks. fra Tractive:

 InformationMikrochip til katteTractive GPS-tracker
FormålIdentificere din forsvundne katSpore din forsvundne kat
Størrelse12 x 2 mm55 x 28 x 17 mm
Vægt0,025 g25 g
ImplantatSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VandtætSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidIntet batteriOp til 7 dage
Startomkostninger4-500 kr.399 kr.
Løbende omkostningerIngenAbonnement
LokationssporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Afhængig af fremmede?JaNej
Placeringsopdateringer i realtidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
LovpligtigtNejNej
RækkeviddeGlobaltGlobalt i over 175 lande
ForsvindingsalarmSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetsovervågningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SøvnovervågningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SundhedsnotifikationerSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Sporing med lys og lydSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Husk: Selvom din kat er chip- eller øremærket, er det desværre ikke tilstrækkeligt, hvis katten løber væk.

I modsætning til en mikrochip så hjælper en katte-GPS dig med at finde din firbenede ven, hvis den forsvinder. Endda i realtid! Pas derfor godt på din kat ved at chipmærke den og giv den en GPS-tracker i halsbåndet.

Kan en GPS-tracker hjælpe dig med at finde din forsvundne kat?

Absolut! Tractive har i årevis fremstillet verdens mest populære GPS-trackere til katte og hunde. Mange brugere har gennem tiden delt deres historier med os om katteejeres værste mareridt: At miste deres elskede kat!

katteopdrætter og -træner Clair Chesterman

“Tractive er min topanbefaling, når det gælder kattetrackere. Det er markedets bedste katte-GPS. Jeg har indstillet mit hus som sikker zone og får besked, så snart katten går udenfor. Trackeren reddede endda sandsynligvis min kats liv engang, hvor hun løb efter en fugl og blev væk. Hun var bange, men jeg fandt hende ved hjælp af GPS-trackeren. Tractive beregner løbende kattens placering, som opdateres på kortet hvert 2-3 sekund. Og lysdioden giver mig mulighed for at holde øje med min pelsklædte ven i mørke.

– Clair Chesterman, katteopdrætter og ejer af virksomheden FluffyMeowPaws

Find din kat med Tractive GPS

Fungerer Bluetooth-trackere til katte?

Lad os til sidst se nærmere på sporingsenheder til katte, som fungerer via Bluetooth. Hvordan virker de egentlig? Bluetooth-trackere er en god hjælp til at finde genstande i dine nærmeste omgivelser, for eksempel hvis dine nøgler eller din taske har gemt sig et sted i hjemmet. Du har måske hørt om Tile, Samsung SmartTag eller Apple AirTag.

⚠️ Når det handler om at finde ud af præcist, hvor dit kæledyr er, er Blueetooth-trackere ikke det bedste valg. Deres rækkevidde er begrænset til cirka 20 meter. Hvis din kat er længere væk, kan en Bluetooth-sporingsenhed ikke bruges til at finde den. Se mere om forskellene på GPS- og Bluetooth-trackere:

Grafik: Sammenligning af rækkevidden af bluetooth- og gps-tracker

De fleste Bluetooth-trackere er designet til at spore genstande, der ikke bevæger sig, f.eks. nøgler, punge, mobiler og rygsække. Ikke levende dyr, som bevæger sig, f.eks. katte der løber væk af mange forskellige årsager.

Det kan altid anbefales at investere i en katte-GPS, som specifikt er beregnet til katte. Tractives funktioner har på den måde reddet kattes liv overalt i verden.

Her kan du læse historien om Michel, Anja og deres eventyrlystne udekat Nala, som forsvandt en aften. De fandt hende heldigvis hurtigt i et tomt hus i nærheden ved hjælp af Tractives LIVE-tilstand og sporing i realtid:

En kat med en Tractive GPS-tracker udendørs

Vi slog LIVE-tilstand til og… løb mod det sted, som Tractive GPS’en viste, og kom til et tomt hus, som var under opførelse.”

På det tidspunkt havde vi næsten opgivet håbet og troede, at vi aldrig skulle finde hende. Af ren desperation begyndte jeg at råbe hendes navn

“Og hun svarede! Nala begyndte at jamre, da hun hørte vores stemmer...det lykkedes hende at trække sig selv op, så vi endelig kunne få hende med hjem. Efter et dejligt måltid mad og masser af kram var hun heldigvis snart sig selv igen.

“Vi er begge virkelig taknemmelige for, at dagen – efter et par forhindringer – endte så godt. At Tractive GPS’en fungerede inde i det tomme hus reddede os og vores kat. Jeg er så glad for, at Tractive passer på vores katte.”

Find din kat med Tractive GPS

Mikrochip + GPS-tracker = en sikker og glad kat

Konklusion: Hvad er altså den primære forskel på en implanteret mikrochip til katte og en katte-GPS? Det er, om du kan spille en aktiv rolle i at finde din kat, hvis den skulle løbe væk eller forsvinde.

 • Mikrochips er små, elektroniske enheder, som implanteres ind under huden på katten. De kan hjælpe en dyrlæge eller et internat med at identificere din kat, hvis den er blevet fundet og indleveret. I nogle lande er det lovpligtigt at chipmærke katte. Det er det ikke i Danmark, men en kat, der ikke er chip- eller øremærket, må optages af enhver uden fremlysning og kan endda risikere at blive aflivet.
 • En katte-GPS (som Tractive) sættes i kattens halsbånd og kan hjælpe dig med at spore kattens bevægelser i realtid. På den måde kan du undgå, at den går uden for en sikker zone eller bliver stjålet.

En mikrochip hjælper ikke meget, når det handler om aktivt at finde din forsvundne kat. Her er du nødt til at sætte din lid til, at en fremmed finder katten og vælger at indlevere den hos en dyrlæge eller et internat. Og det er der desværre ingen garanti for, i en verden hvor antallet af kidnappede kæledyr stiger.

💡Med en GPS-tracker derimod kan du spore din kat i realtid med ubegrænset rækkevidde. Når du har fået chipmærket din kat, kan det altså virkelig anbefales at investere i din helt egen Tractive CAT Mini, så du aldrig igen behøver være bekymret for at miste din firbenede ven!

I den korte video herunder kan du se, hvordan en mikrochip implanteres, og hvor hurtigt det går:

Få mere at vide om GPS-trackere til hunde og katte, og del denne artikel med en ven, som elsker sin kat lige så meget, som du gør!