Alle kæledyrsejere kender til bekymringen for at miste sin hund eller opdage, at ens kat er væk. Og det er ikke en ubegrundet bekymring. Hvert år meldes ca. 10 millioner kæledyr savnet alene i USA!1 Så måske har du overvejet at købe en sporingsenhed til dit kæledyr og er måske stødt på radiofrekvens-trackere som en mulighed.

 • Men hvad er radiofrekvens-trackere egentlig, og hvordan fungerer de?
 • Er de sikre for kæledyr?
 • Kan en radiofrekvens-tracker finde dit kæledyr med ubegrænset rækkevidde og i realtid ligesom en GPS-tracker til kæledyr?
 • Hvordan klarer radiofrekvens-trackere til kæledyr sig i forhold til GPS-trackere som Tractive?

Det korte svar er, at radiofrekvens-trackere ikke er det bedste valg til kæledyr. De har begrænset rækkevidde, blokeres ofte af naturlige forhindringer og har ingen særlige kæledyrsfunktioner. Læs mere i denne artikel, og se, hvorfor en Tractive GPS til gengæld kan ende med at redde dit kæledyrs liv.

Hvad er radiofrekvenser?

Vi begynder med den tekniske side af sagen. Radiofrekvens (RF) handler om fluktuationen i elektromagnetisk energi inden for en bestemt frekvens, nemlig 3 kilohertz (kHz) til 300 gigahertz (GHz).

En radio placeret på en træhylde udendørs

Her er en mere detaljeret definition af radiofrekvens fra Federal Communications Commission (FCC) :

Elektromagnetisk stråling består af bølger af elektrisk og magnetisk energi, som bevæger sig sammen. Radio- og mikrobølger, som udsendes af antenner, er én form for elektromagnetisk energi, som kollektivt refereres til som “radiofrekvens” eller “RF”.

Kilde: RF Safety FAQ

Basalt set er radiofrekvenser det, der gør, at du kan synge med på dine yndlingssange i radioen. Men hvordan spiller radiofrekvenser en rolle i sporingsenheder?

Hvordan fungerer sporingsenheder med radiofrekvenser?

Det er nemt at besvare: sporingsenheder med radiofrekvenser (radiofrekvens-trackere) er:

 • enheder til sporing…
 • som bruger radiofrekvenser til at…
 • sende og modtage information mellem to komponenter (som regel til lokationssporing.)

Med en radiofrekvensenhed kan der derfor være behov for en separat modtager – en håndholdt lokationsenhed. Som du er nødt til at have med dig overalt for at kunne spore dit kæledyr.

(Hvilket er ret besværligt, hvis du spørger os.)

GPS-trackere som Tractive bruger til gengæld en kombination af andre sporingsteknologier som Bluetooth, GPS, mobilnetværk og satellitter. På den måde kan du sikkert og præcist spore din bortløbne hund eller kat og få helt ro i sindet.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

“Din Tractive-enhed har et GPS-modul, som modtager signaler fra flere GPS-satellitter. På den måde kan den bedre og mere præcist beregne dit kæledyrs position. Satellitterne sender deres placering til Tractives servere ved hjælp af netværksmodulet. (som også omfatter et SIM-kort.) Når Tractive-serverne modtager denne information, kan du nemt og hurtigt se dit kæledyrs placering i Tractive-appen.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Det vil sige, at med din Tractive-enhed kan du spore dit kæledyr med et enkelt blik på mobilen. Der er ikke behov for en separat håndholdt lokationsenhed, ligesom med de fleste radiofrekvens-trackere.

Opdag Tractive GPS

Er radiofrekvenser sikre at bruge til kæledyr?

Nogle kæledyrsejere overvejer måske, om sporingsenheder med radiofrekvenser kan være farlige for deres firbenede venner. Når alt kommer til alt, er sikkerhed det vigtigste, uanset hvilket produkt det drejer sig om. Så, er radiofrekvenser sikre for kæledyr?

Et 2021-studie af Klune, Arhart & co. undersøgte alle potentielle helbredsrisici for kæledyr forbundet med brug af sporingsenheder med radiofrekvenser. Studiet fandt, at strålingseksponeringen lå et godt stykke under internationalt etablerede grænser. Det betyder, at negative effekter på dyrs eller menneskers helbred er højst usandsynlige.

💡 Det vil sige, at ligesom mobiltelefoner regnes som sikre at bruge for mennesker, anses radiofrekvensenheder som sikre for kæledyr.

Faktisk er det ikke nyt at bruge radiofrekvensteknologi i husholdningsprodukter. Det er en vigtig komponent i dit tv, din computer, mobil, radio og endda fjernstyret legetøj. Så hvis din hund eller kat ikke forstyrres af disse ting, gør den det efter al sandsynlighed heller ikke af en kæledyrstracker med radiofrekvenser.

Kæledyrstrackere med radiofrekvenser: Fordele og ulemper

Nogle virksomheder har udviklet radiofrekvens-trackere specifikt til kæledyr. Radiofrekvenslokalisatoren har typisk en fjernbetjening og en eller flere “tags”, som kan fastgøres i kæledyrets halsbånd. Som vores venner hos The Nomad Cats forklarer det:

“Det virker ligesom et kompas: Du skal være inden for en (angivet) afstand på 130 meter for at registrere din kats placering. Et lys og/eller en lyd vil enten blive skruet op eller ned for at indikere, hvor tæt du er på din kat.”

– Martina, The Nomad Cats

green check markFordele

 • Lille i størrelse
 • Engangspris, intet abonnement
 • Ikke afhængig af mobilnetværk eller GPS
 • Lang batteritid: Op til et år
 • Præcis (inden for kort afstand)

red xUlemper

 • Begrænset rækkevidde. Du kan kun finde dit kæledyrs placering inden for en radius på 130 meter. Nogle kæledyrstrackere med radiofrekvenser, f.eks. Marco Polo, har en rækkevidde på ca. 3 km. Men det er måske heller ikke tilstrækkeligt, hvis du har et aktivt kæledyr, som kan lide at være på farten.
 • Hyppige blokeringer. Træer og andre naturlige eller menneskeskabte forhindringer kan reducere radiofrekvenstrackerens rækkevidde.
 • Ingen backup-løsning. Hvis ikke du kan opfange dit kæledyrs placeringssignal, er der ingenting, du kan gøre ved det.
 • Begrænset kompatibilitet. De fleste radiofrekvens-trackere har brug for en separat modtager, f.eks. en håndholdt lokalisator. De kobler sig ikke med din mobil eller andre apparater, som de fleste GPS-trackere.
 • Ingen realtidssporing. Hvilket kan være afgørende i et nødstilfælde.

Kan radiofrekvens-trackere hjælpe dig med at spore dit kæledyr i realtid? Og i enhver afstand?

Ikke altid. De fleste radiofrekvens-trackere tilbyder ikke pålidelig sporing i realtid. Nogle (som f.eks. Marco Polo) har realtidsopdateringer, når du har aktiveret funktionen for mistet kæledyr. Og fortsat kun med en rækkevidde på ca. 3 kilometer.

Hvilket er dårligt nyt, hvis du har en hund, som hurtigt kan tilbagelægge adskillige kilometer på jagt efter bytte. Eller en udekat med et stort territorium at forsvare.

Sporing i realtid kan i sidste ende redde dit kæledyrs liv. Som i de her tilfælde:

Kathy, en jagt-Beagle, som blev taget af hundetyve, men blev reddet af Tractive GPS

I alle disse tilfælde hjalp Tractives LIVE-funktion ejerne med at finde deres kæledyr i god behold på ingen tid (eller to timer hvis man medregner Kathys kidnapning, politijagt og redning…)

Og det bedste er, at Tractive har ubegrænset rækkevidde og kan koble sig på mobilnetværk i 175 lande over hele verden. Derfor kan du også spore dit kæledyr, når du er på ferie.

Kræver GPS-trackere ikke mobildækning for at fungere?

For de flestes vedkommende, jo. Men Tractive GPS har funktioner, som gemmer kæledyrets placeringer, også i områder med dårlig mobildækning. Som for eksempel placeringshistorik.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive

Du har faktisk ikke brug for en mobilforbindelse for at se dit kæledyrs placering eller gemme placeringshistorikken. Når du har din Tractive GPS, behøver du altså ikke bekymre dig, selvom din enhed mister dækning i lidt tid. Din tracker lagrer dit kæledyrs positioner i systemet. På den måde kan du se det, selvom du er offline.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Det betyder, at du på længere sigt kan få overblik over, hvor dit kæledyr plejer at gå hen. Og det hjælper dig til bedre at forstå din firbenede vens adfærd – og endda komme flugtforsøg i forkøbet.

Faktisk har Tractives placeringshistorik været med til at redde livet for hunde, katte og endda mennesker i hele verden. For eksempel:

Imogen, en energisk Borzoi, som hoppede over hegnet og faldt gennem isen på en sø i nærheden (på billedet herunder i god behold med sin Tractive GPS.) Heldigvis kunne hendes ejer bruge trackerens placeringshistorik til at redde hende fra at drukne eller fryse ihjel.

Imogen, en Borzoi, hviler sig med sin Tractive GPS-tracker

Pas på dit kæledyr med Tractive

Hvordan klarer radiofrekvens-trackere til kæledyr sig i praksis? Lad os se på nogle brugeroplevelser for at se, hvor effektive folk synes radiofrekvens-trackere er til kæledyr.

Brugeranmeldelser af radiofrekvens-trackere til kæledyr

Første gang Martina (som står bag The Nomad Cats) fik en radiofrekvens-kattetracker, afprøvede hun den straks på sine katte. Den fungerede generelt godt udendørs, men kun hvis kattene ikke bevægede sig for langt væk hjemmefra.

Og i en bestemt situation havde hun virkelig ønsket, hun havde haft en anden løsning.

En kat går gennem et åbent græsområde

“Da Milù blev væk, ledte jeg dag og nat både i nærområdet og længere væk, mens jeg pegede fjernbetjeningen i alle retninger i håb om at opfange hendes signal.

Intet. Intet, i mange kilometers afstand.

Fordi jeg ikke havde nogen ide om, i hvilken retning hun var gået, var opgaven tæt på umulig.

Samtidig reducerede antallet af træer og andre naturlige forhindringer senderens rækkevidde markant.

Og for at gøre tingene endnu værre, gik fjernbetjeningen i stykker.”

Kilde: Cat Trackers: Radio Frequency vs GPS

En anden kæledyrsejer gav en radiofrekvens-tracker følgende ord med på vejen:

Rækkevidden er ikke nær så god som lovet. Jeg forventede også lidt mindre, men jeg tror ikke engang, den nåede op på den halve rækkevidde på grund af helt almindelige havehegn og et par træer. Faktisk vil det nok være at strække den at sige en tredjedel rækkevidde.

Signalindikatorerne er heller ikke for gode, den har fem bjælker, og det ser ud til, at tre bjælker er én have væk, to bjælker er to eller tre haver væk. Hvis man tænker på, at den nemt skulle kunne række ca. 15 haver væk, er min oplevelse hele tiden at have svagt signal, hvis ikke kæledyret er inden for hørerækkevidde.

Det kan også være svært at finde den rigtige retning. Den skal blive grøn, når du kommer tættere på, men det virker ind imellem til ret tilfældigt.”

Kilde: Amazon

En hund løber væk og ind i et skovområde

Og en bruger af samme radiofrekvensenhed siger:

Den kan spore op til fire enheder. Den håndholdte tracker er nem at bruge og fungerer godt. Det er sjovt at lede efter katten og nemt finde ham.

Jeg har endnu ikke lavet en søgning i et større område, men det er rart at vide, at den lange batteritid på mange uger giver mig masser af tid til at lede.”

Kilde: Amazon

Radiofrekvens-trackere har ingen kæledyrsfunktioner

Ud over realtids-sporing tilbyder de fleste GPS-trackere også aktivitetsovervågning og sundhedsnotifikationer. Alt sammen funktioner som radiofrekvens-trackere mangler. Så du går glip af flere måder at spille en aktiv rolle ved at holde øje med din hund eller kats sundhed og trivsel.

Hund løber med tennisbold i munden i græsset, Tractive GPS-app i forgrunden

Faktisk anbefaler dyrlæger regelmæssig sporing af dit kæledyrs aktivitet, især hvor meget motion den får (og hvor meget den kan holde trit med dig.)

Hvorfor? Fordi et af de første tegn på, at din hund er syg, eller din kat døjer med smerter, er mindre aktivitet. Eller hvis den virker udmattet.

Med Tractives aktivitetsovervågning kan du nemmere spotte et fald eller en stigning i kæledyrets aktivitet i hverdagen. Det giver dig mulighed for at handle, og kontakte dyrlægen i tide.

Sebastian Raab, Product Manager hos Tractive

“Man kan nemt overse ændringer i hundens eller kattens daglige aktivitet, eller bare, om den bevæger sig mere eller mindre end sædvanligt. Derfor har vi udviklet aktivitetsreduktionsnotifikationer, som viser, hvis dit kæledyrs aktive minutter falder markant. De kan være en hjælp til at gøre noget i en situation, hvor dit kæledyr måske kæmper med en infektion eller har smerter.”

– Sebastian Raab, Product Manager hos Tractive og i sin fritid dyrepasser

GPS- og sundhedssporing til kæledyr

Radiofrekvens-trackere sammenlignet med GPS

Når det handler om at finde den bedste løsning til dit kæledyr, er det bedst at vælge en GPS-tracker beregnet til kæledyr, som kan hjælpe dig med at:

 • Spore i realtid med LIVE-funktionen
 • Finde dit kæledyr med ubegrænset rækkevidde
 • Holde øje med dit kæledyrs helbred og trivsel
Radiofrekvens-trackere til kæledyrTractive GPS-trackere
Rækkevidde3 kilometerUbegrænset
Live-sporing og opdateringer i realtidIkke konsekventSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Vægt6-7 gHunde: 35 g
Katte: 25 g
VandtætIkke konsekventSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatteritidOp til 6 måneder (nogle gange flere, afhængigt af mærke)Op til 7 dage, op til 1 måned med XL
Engangsomkostninger~600 kr.399 kr.
Løbende omkostningerIngenMånedsabonnement, billigere end dit Netflix-abonnement
AnvendelseGlobaltGlobalt
Aktivitets- og søvnovervågningSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SundhedsnotifikationerSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Sporing med lys og lydSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Bluetooth-sporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Hvorfor er radiofrekvens-trackere ikke den bedste løsning til kæledyr?

Selvom radiofrekvens-trackere har fordele som lav pris og lang batteritid, er ulemperne langt større.

De største ulemper er ingen sporing i realtid og begrænset rækkevidde.

 • Det vil sige, at hvis dit kæledyr løber for langt væk fra dig, kan radiofrekvens-trackere (som f.eks. Bluetooth-trackere til kæledyr) ikke hjælpe dig. Og du ved ikke engang, i hvilken retning du skal begynde at lede.
 • Ud over det kan fysiske forhindringer blokere for RF-trackerens signal. Og det gør det vanskeligt at finde dit kæledyr i situationer, hvor det er virkelig nødvendigt.

Radiofrekvens-trackere kan være en løsning for kæledyrsejere, som er sikre på, at deres firbenede ven aldrig bevæger sig langt væk.

Men selve formålet med en kæledyrstracker er vel at kunne finde sin forsvundne hund eller kat, uanset afstand? Hvorfor spore sit kæledyr i det hele taget, hvis du kun kan spore i en bestemt afstand?

Det er præcis her, GPS-trackere til kæledyr kommer dig til hjælp.

Tracker til hund og kat

Mist aldrig dine kæledyr af syne

Følg hvert et skridt i realtid med ubegrænset rækkevidde. Få besked, hvis de går for langt. Hold dine kæledyr sunde og glade med trivselsovervågning. Og lad andre, som f.eks. dine venner, holde øje sammen med dig.

GPS- og sundhedstrackere

Få 100 % ro i sindet med en GPS-tracker til kæledyr

Trackere, som er designet til kæledyr og bruger moderne teknologier som GPS, kan hjælpe dig med at spore din hund eller kat når og hvor som helst. Som verdens førende GPS-tracker til kæledyr, tilbyder Tractive GPS stort set alt det, en radiofrekvens-tracker gør, plus meget mere.

Clair Chesterman

“Tractive er min topanbefaling, når det gælder kattetrackere. Det er markedets bedste katte-GPS. Jeg har indstillet mit hus som sikker zone og får besked, så snart katten går udenfor.

Trackeren reddede endda sandsynligvis min kats liv engang, hvor hun løb efter en fugl og blev væk. Hun var bange, men jeg fandt hende ved hjælp af GPS-trackeren. Tractive beregner løbende kattens placering, som opdateres på kortet hvert 2-3 sekund. Og lysdioden giver mig mulighed for at holde øje med min pelsklædte ven i mørke.”

– Clair Chesterman, katteopdrætter og ejer af virksomheden FluffyMeowPaws2

Tractives dyrevenlige funktioner er designet for dig

Tractive GPS til hunde og katte tilbyder som nævnt realtidssporing og har ubegrænset rækkevidde. Trackeren er i det hele taget designet med kæledyrsejere i tankerne. Nogle af de øvrige funktioner er:

 • Virtuelt hegn: Vær klar over, hvis din firbenede ven går uden for et sikkert område (f.eks. din have)
 • Eventyrsikker: 100 % vandtæt, stødsikker og beregnet til firbenede eventyr
 • Batteritid: Opret strømbesparende zoner, hvor din pelsklædte ven opholder sig ofte, og øg batteritiden til 7 dage uden opladning
 • Dyrevenligt design: Trackeren er lille, kompakt og designet til at passe stort set alle typer halsbånd og seler

Find den rigtige tracker

Nu hvor du ved mere om forskellene på radiofrekvens- og GPS-trackere til kæledyr, kan du træffe en velinformeret beslutning om den bedste måde at holde øje med din firbenede ven. Hvilket alternativ tænker du er det bedste for dig?

Kunne du bruge dette indlæg? Del det med en ven!