Rullet sammen til et lille bold, helt udstrakt eller med maven opad? Hunde sover ofte i underlige stillinger. Og den stilling din hund vælger at sove i kan hænge sammen med rumtemperaturen, hvor aktiv den er, hvordan den har det, og hvor tryg den er ved dig. Hvem elsker ikke en hund, der snorker veltilfreds på siden eller rullet sammen ved dine fødder? Men hvorfor sover din hund sådan? I denne artikel undersøger vi hemmelighederne bag en række af hundens sovestillinger. Hvis du vil vide mere om din hunds sovevaner, kan du tjekke Tractives GPS-tracker med trivselsovervågning til hunde.

Grundlæggende om hundes søvn

Hvor mange timer om dagen sover en hund?

Det er hårdt arbejde at være en hund. Den skal gå ture, hente pinde og være opmærksom på små ændringer i “sine” mennesker. Derfor har hunde brug for omkring 10-14 timers søvn hver dag. Det omfatter nattesøvn og daglige lure.

Ikke overraskende har hvalpe brug for mere søvn end voksne – op til 20 timers søvn pr. dag for at kunne vokse og udvikle sig korrekt. Ældre hunde kan også have brug for mere søvn, i takt med at de bliver ældre. Store racer som mastiff eller newfoundlænder sover ofte over 14 timer om dagen.

lille hund sover i en orange hundeseng

Hunde i et stille og roligt hjem sover muligvis mere, mens hunde i aktive omgivelser sover mindre. Hunde kan også tilpasse sig til deres omgivelser, så de er vågne, når der sker noget, og sover resten af tiden.

Hunde som er meget indenfor kan sove meget, fordi de keder sig. Hjælp din hund med at udvikle sunde sovemønstre ved at give den afveksling i løbet af dagen med legetøj, samvær, gåture og leg. 

Hvis din hund sover mere end normalt, kan det være et tegn på sygdom hos din firbenede ven. Kontakt dyrlægen, hvis du har en fornemmelse af, at din hund sover for meget.

Hvordan finder jeg ud af, hvor meget min hund sover?

Med en GPS-tracker med trivselsovervågning til hunde kan du finde ud af, hvor meget din hund sover pr. dag og få mere at vide om kvaliteten af søvnen. Du kan få overblik over dens fysiske aktivitet, så du kan holde din hund i god form. For ikke at tale om at du altid kan se, hvor din hund er.

Emballage til Tractive GPS tracker til hunde

Hold dig opdateret om din hunds trivsel

Få et overblik over, hvordan hunden har det, med trivselsscoren. Sæt dig mål. Sammenlign med hunde, der ligner din. Hold øje med dens søvn. Opdag eventuelle helbredsproblemer, og hold den sund og frisk.

Køb nu

Hvorfor har hunde brug for så meget søvn?

Nogle kæledyrsejere spørger sig selv, hvorfor deres hunde sover så meget. Mens mennesker sover ca. en tredjedel af døgnet, sover hunde ca. halvdelen af døgnet eller mere. Hvad er årsagen til det? Deres natur. Hunde er ganske enkelt bygget til at sove meget og sover ikke på samme måde som mennesker.

Hundes søvnmønstre

Hunde følger bestemte søvnmønstre, som ligner menneskers. Når hunden først sover, går den ind i det rolige søvnstadie, hvor åndedrættet bliver langsommere, blodtrykket falder, og hjertefrekvensen aftager.

I det aktive søvnstadie flytter hunden øjnende hurtigt under de lukkede øjenlåg. Det er kendt som REM-søvnen (Rapid Eye Movement). Mennesker sover også REM-søvn, og studier med mennesker viser, at det er her, vi drømmer. 

Drømmer hunde?

Hunde kan begynde at gø, hyle eller spjætte med benene under REM-søvnen, og forskere mener, at de drømmer, når de gør sådan, måske om endelig at fange det drilske egern i haven. Det kan ske et par gange hver nat, i takt med at hunden kommer igennem de forskellige søvnfaser.

Almindelige sovestillinger for hunde

På siden

En hund, der ligger på siden og sover med strakte ben, sover dybt. Når din hund sover i denne position, skal du lade den være i fred, så den kan få en lang, god søvn. Du har måske lagt mærke til, at din hund vælger at sove på denne måde i sin kurv eller i en seng, et stykke væk fra hjemmets mest aktive områder. Når hunden sover på siden, betyder det, at den føler sig tryg og har tillid til dig

Langhåret, lysebrun hund ligger i sengen

Løveposition

Når din hund sover med hovedet på forpoterne, tager den sandsynligvis bare en lille lur. Hunden er klar til at vågne og være aktiv på et øjeblik. Du har måske lagt mærke til, at din hund lægger sig i løveposition, når den ligger ved dine fødder eller i nærheden af hoveddøren, hvor den kan være tæt på mulig aktivitet, mens den tager en kort lur.

Rullet sammen til en bold

Når en hund er rullet sammen til en lille bold, har den alle ben tæt på kroppen og hviler måske snuden på bagbenene. Halen kan ligge hen over kroppen som et blødt tørklæde. Hunde vælger ofte denne sovestilling for at holde på kropsvarmen, så du ser måske oftere din hund i denne position, når det er koldt i vejret. 

Nogle hunde vælger at rulle sig sammen, når de skal sove, hvis de føler sig sårbare eller urolige. På denne måde er de vigtige organer beskyttet, og maven blottes ikke. Denne sovestilling stammer fra hundens vilde forfædre og deres behov for altid at beskytte sig mod rovdyr, især når de sov. 

Hunde, som er i gang med at vænne sig til et nyt hjem eller andre store livsændringer, sover måske i sammenrullet position, mens de vænner sig til de nye omstændigheder. Denne sovestilling giver hunden en følelse af sikkerhed og tryghed.

Under et tæppe

Har du en hund, der elsker at putte sig under et tæppe? Eller en dyne? Det kan bare være den sovestilling, hunden foretrækker. Men hvis din hund graver sig ned under et tæppe eller en dyne, kan det være et signal om, at den har behov for nærhed under søvnen. Det er mere almindeligt for hunden at sove under et tæppe eller en dyne i koldt vejr, hvor også vi mennesker kan lide at have det så hyggeligt og varmt som muligt. 

Ryg mod ryg

Hvis din hund sover ryg mod ryg med dig eller en anden hund, udviser den tillid og nærhed. At sove ryg mod ryg kan stamme fra hundens forfædre og deres flokadfærd, hvor hele hundefamilien sov sammen i flok. Eller det kan minde hunden om de første uger af dens liv, hvor den lå krøllet sammen i en skøn pelset bunke med sine søskende. 

Hvis du er det eneste medlem af familien, som din hund vælger at sove ryg mod ryg med, så er du den heldige, som hunden stoler mest på! Vær glad for, at din hund har så meget tillid til dig, og sæt pris på det særlige bånd, I har. 

Superman

Hvis din hund sover på gulvet med forbenene strakt fremad, bagbenene bagud og maven presset mod gulvet, kan det minde om en flyvende Superman. Når den sover sådan, er din hund sikkert træt fra en dag med meget aktiv leg.

Men tag ikke fejl af denne positur, der kan se lidt doven ud. Ligesom den rigtige Superman er din hund klar til alt og kan vågne på et øjeblik, hvis et familiemedlem har brug for den. Og den pelsklædte Superman behøver endda ikke engang skifte dragt!

På ryggen med ben og mave opad

Hvorfor sover din hund på ryggen med benene i vejret? En hund, der sover med maven opad og benene strakt i vejret, har det enten meget varmt eller er meget tillidsfuld (eller begge dele). Ved at vende maven opad (som har mindre pels) kan hunden hurtigere køle af. Men at blotte maven betyder også, at de vitale organer er mere udsatte, og får hunden til at føle sig mere sårbar. Så hvis din hund sover på denne virkelig søde måde, kan du overveje at tage et billede og glæde dig over, at din hund er super tryg, når du er i nærheden.

At hunden sover med maven opad kan også være sæsonbetonet. Du vil sikkert oftere opleve det, når vejret er varmt.

Sofahygge

Hvis din hund hopper op i dit skød, så snart du sætter dig ned og altid gerne vil nusses med i sofaen, har du en rigtig hyggehund. Det er kærlige, hengivne hunde, som måske er en smule krævende. Hvis du har en meget stor hund, kan det være lidt besværligt med sofahygge, men du kan være glad for, at din pelsklædte ven elsker dig og stoler på dig.

to hunde sover ved siden af hinanden

Med hovedet hævet

Nogle hunde foretrækker at sove med hoved og hals højere oppe end resten af kroppen. Det kan måske handle om, at din hund har vejrtrækningsproblemer, har en hjertesygdom eller andre helbredsproblemer.

Vær ekstra opmærksom på en hund, som sover med hoved og hals over resten af kroppens niveau. Lyt efter, om hundens åndedræt er besværet eller hurtigt, og hold øje med, om den kan deltage i almindelige aktiviteter. Kontakt dyrlægen, hvis du opdager eventuelle symptomer.

Spor min hund

Infografik: Hundens sovestillinger

Søvnadfærd hos hunde

Går rundt i cirkler og graver før søvn

At gøre sig klar til en hvilestund er noget, hunde tager alvorligt. De kan gå rundt i cirkler, kradse i underlaget og grave, før de lægger sig ned. Det er en adfærd, der hænger sammen med forfædrenes redebyggeraktiviteter.

Hundes vilde forfædre sov udenfor og havde ikke en blød hundekurv. At gå rundt i cirkler hjalp dem sandsynligvis med at gøre højt græs og andre planter fladere på sovestedet. Ved at kradse i underlaget har de sikkert fået grene og små sten af vejen. I varmt vejr har din hunds forfædre måske gravet et lille hul for at kunne sove på kølig, fugtig jord. 

At gå rundt i cirkler og “grave” i en hundekurv, får selvfølgelig ikke madrassen til at blive glattere eller mere rar at sove på, men denne adfærd er et instinkt, din hund har. Så selvom den ikke behøver lave sit eget sovested, drives den stadig af forfædrenes adfærd. 

Spjætter med benene i søvne

Når hunden sover dybt, kan den finde på at spjætte med benene eller “løbe”. Nogle hunde logrer med halen eller gør eller piver lidt i den dybe søvn. Det er helt almindelig hundeadfærd og hænger sandsynligvis sammen med, at hunden drømmer. 

Epilepsianfald

Det sker, at hunde får epilepsianfald (krampeanfald), når de sover, men det er meget sjældnere og ser helt anderledes ud end almindelig spjætten med benene eller lignende, når hunde drømmer. Under sådan et anfald kan hunden falde om på siden, stivne, savle, tisse, have afføring og bevæge alle fire ben. Krampeanfald hos hunde kan vare blot et minut eller to, men kan være skræmmende for dig som ejer og forvirrende for din hund. Du kan evt. optage en video af krampeanfaldet og vise den til dyrlægen. En sådan neurologisk lidelse kan behandles med medicin, så det er vigtigt at kontakte dyrlægen med det samme.

Hvor er det bedst, at din hund sover?

brun og hvid hund sover på seng

I sin egen seng eller i din?

Det spiller faktisk ingen rolle, hvor din hund sover, så længe du og din hund får en god nats søvn. Det er fint at sove i samme seng eller samme værelse, når bare I får tilstrækkeligt med søvn. 

Nogle foretrækker at have hunden i sengen. Andre sover bedre, når hunden er på gulvet i en hundekurv. Beslut, hvad der er bedst for dig, og vis venligt, men bestemt, hvad der gælder, så du og din hund har det så rart som muligt.

Din hunds størrelse spiller helt klart en rolle, når du skal beslutte, om den skal sove på gulvet eller i sengen. Du skal fysisk kunne flytte din hund, hvis den lægger sig et sted, hvor den ikke må være, f.eks. på din pude. Hvis hunden snorker, er det nok bedst ikke at sove i samme seng. 

Hunde vælger ofte at sove i fodenden af sengen, snarere end i hovedenden. Det kan handle om, at der er lidt mere plads til at strække sig. Din hund vil stort set altid finde en måde at sove med en del af kroppen tæt på dig for at føle tryghed. 

Hvis du har en lille eller ældre hund, kan du eventuelt sætte en lille trappe ved sengen, så din pelsklædte ven lettere kan komme op i sengen.

En hund, der endnu ikke er renlig, bør af oplagte grunde ikke sove i din seng. 

Hvad hvis jeg ikke vil have hunden i soveværelset?

Sommetider vågner hunden om natten, og det kan forstyrre din søvn. Hvis du ikke sover så dybt, er det sandsynligvis bedre, at hunden sover i et andet rum. 

Du kan f.eks. bruge et gitter til at holde hunden ude af soveværelset eller i et andet rum i hjemmet, hvor den kan sove i sin kurv.

Du skal ikke få dårlig samvittighed over, at din hund ikke må sove i dit soveværelse om natten. Hunden kan jo sove i løbet af dagen, men det kan du formentlig ikke. Hvis du prioriterer din egen søvn, har du sandsynligvis mere energi til at lege og være sammen med din hund i løbet af dagen.

Kan min hund sove udenfor?

Nogle hunde har meget tyk pels og er tilpassede til kulde. Andre klarer sig godt i varmen. Men ingen hunde bør være nødt til at modstå ekstrem varme eller kulde hele natten, selv ikke de mest hårdføre udehunde. Det er ikke kun temperaturen, der kan skabe problemer – din hund kan også få besøg af vilde dyr, opleve stærkt lys og andre farer. Alle kæledyrsejere bør finde et godt indendørs sovested til deres hund. 

Søvnforstyrrelser hos hunde

Søvnapnø

Hunde kan ligesom mennesker lide af søvnapø, hvilket kan være livstruende, hvis det ikke bliver behandlet. Søvnapnø er mest almindelig hos overvægtige hunde eller hunde med flade snuder. Søvnapnø kendetegnes ved, at hunden snorker højt og ofte vågner i løbet af natten, fordi den ikke får tilstrækkelig med luft. 

Søvnløshed

Kronisk smerte, kløe eller øget tissetrang kan forhindre din hund i at sove. I disse tilfælde kan den underliggende årsag behandles, så din hund søvn forbedres. 

Hvis din hund keder sig eller er inaktiv i løbet af dagen, er den ganske enkelt måske ikke træt om natten, hvilket kan føre til søvnløshed. Prøv at lege aktivt eller gå en lang tur om aftenen, så din hund bliver naturligt træt. 

Narkolepsi

Narkolepsi er en sygdom, som påvirker hjernesystemet og får din hund til pludselig at falde om og sove ud af det blå.  Hunden vågner hurtigt igen, hvis den hører en høj lyd, eller hvis du klapper den. Dyrlægen kan udskrive medicin, som kan lindre narkolepsi hos hunden. 

Hvis du har mistanke om, at din hund lider af en søvnforstyrrelse, er det en god ide at kontakte dyrlægen, som kan stille en diagnose og finde en løsning på problemet. 

5 fakta om hunde og søvn

  1. Hunde oplever forskellige søvnfaser (REM og NREM), ligesom mennesker.
  2. De fleste hunde sover mindst halvdelen af deres liv: 12 til 14 timer om dagen.
  3. Lad hunden være i fred, når den sover. 60 % af alle hundebid sker, når børn forsøger at vække en hund fra dyb søvn1.
  4. De fleste hunde går rundt i en cirkel, før de lægger sig ned (det er en adfærd, de har med fra deres forfædre, og som basalt set handler om at have det behageligt og være tryg).
  5. Hvalpe og ældre hunde drømmer mere end midaldrende hunde.

Du og din hund fortjener en god nattesøvn

Det spiller ingen rolle, hvordan, hvornår og hvor din hund sover. Du skal blot sørge for, at det spiller sammen med dine og din families behov. Du bør ikke ofre din egen søvn for din hunds. Kun hvis du og din hund sover godt, har I energi til at lege og være sammen.