Jakt- eller rovinstinkt hos hunder er en av de vanligste, men likevel uforutsigbare naturlige atferdene som vi hundeeiere må forholde oss til. Nesten alle hunder har en naturlig tendens til rovatferd, og dette kan ofte være en utfordring for kjæledyreiere. I dag trenger ikke de fleste hunder å jakte for å spise. Likevel kan bare lyden, duften eller synet av et objekt i bevegelse trigge jaktinstinktet hos hunder. Trangen til å spore og jage er inngrodd i psyken til hundene våre; vi må lære hvordan vi best kan leve med det og håndtere det. Alt mens vi hjelper hundene våre å bruke sin naturlige energi, og holde dem trygge.  Heldigvis har vi noen tips til deg!

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert trinn i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt. Hold dem friske og fornøyde med velværeovervåling. Og la andre – som familie eller hundepassere – holde et øye med hunden din også.

Kjøp nå

Hva er rovinstinkt hos hunder?

Rovinstinktet refererer til enhver atferd eller instinkt relatert til jakt, jaging og fangst av byttedyr. Intensiteten i rovdriften hos hunder varierer på tvers av individuelle hunder så vel som raser. Sterkt jaktinstinkt er kjent for å gjøre visse hunder godt egnet til jakt og gjeting, samt andre arbeidsaktiviteter, for eksempel innen søk og redning eller innen politiarbeid.

På den ene siden kan noen mennesker verdsette jaktinstinktet og selektivt avle eller bruke disse hundene til å utføre visse oppgaver. Til sammenligning for mange vanlige kjæledyreiere, kan jaktinstinktet være en utfordring å håndtere. Som hos mange hunder, kan også katter ha et sterkt jaktinstinkt.

Hvilken atferd er forbundet med rovinstinkt hos hunder?

Rovinstinktet kan forklare hvorfor hunden din deltar i noen av følgende aktiviteter eller atferd:

 • Jakting
 • Søk
 • Forfølging
 • Jaging
 • Biting for å fange eller drepe

For hunden din kan et bytte ha mange former, for eksempel blader, pinner, leker, baller, insekter og små dyr i området ditt. Videre utvises jaktinstinktet hos hunder forskjellig blant forskjellige hunderaser. I tillegg, hvis den er overlatt til seg selv, kan en hund med en sterk rovdrift være tilbøyelig til å jage alt som beveger seg.

Dog running though field
Meld hunden på dressur for å lære tilbakekalling

Hvilke hunderaser har et sterkt jaktinstinkt?

Hunder avlet for å jakte eller gjete har generelt det sterkeste jaktinstinktet. Disse inkluderer:

 • Australian Shepherd
 • Border collie
 • Terrier
 • Hound
 • Retriever
 • Spaniel
 • Pointer

Noen grupperaser som ikke er avlet for jakt eller gjeting, kan imidlertid også ha et sterkt jaktinstinkt – for eksempel Huskier eller Boxere.

Noen vannelskende hunderaser vil ikke la litt vann stoppe dem fra å fange byttet sitt, så vær forberedt på å bli våt på utendørsturer med disse hundene!

Hva er de potensielle farene med jaktinstinkt hos hunder?

Hunder med et sterkt rovinstinkt som ikke har blitt skikkelig trent eller behersket kan finne seg selv i potensielt farlige situasjoner. Derfor er det opp til eierne å best håndtere dette, for å holde hundene sine og de i hundens omgivelser trygge.

For eksempel kan hundens jaktinstinkt lede den til å jakte og drepe giftige dyr eller jage biler. Dessuten kan den bli så distrahert av byttet sitt at den ignorerer kommandoene dine. I disse situasjonene, kan en Tractive GPS-tracker for hund være livreddende – da kan du alltid lokalisere eller hente hunden din i tilfelle potensiell fare.

Følgende er for eksempel en historie fra en hundeeier, som brukte GPS-sporeren til å spore og hente sine vandrende schäferhunder:

Hvordan kan jeg kontrollere hundens jaktinstinkt?

Det er flere treningstips og metoder du kan bruke for å redusere jaktinstinktet hos hunden din – eller i det minste hjelpe deg med å kontrollere hvor mye han eller hun handler på det. Det naturlige, biologiske instinktet som er rovdriften hos hunder kan aldri undertrykkes fullstendig. Likevel kan du fortsatt trene hunden din til å hjelpe til med å redusere intensiteten til rovinstinktet.

1) Bli bevisst på hundens jaktinstinkt

Først og fremst er det viktig for deg som hundeeier å bli klar over rovinstinktet, både hos hunden din og hos andre som hunden din kan møte. Lær å gjenkjenne hvor sterk driften er hos din egen hund og hvilken atferd den viser seg som. Finn ut hva som fungerer best når det gjelder å motvirke rovdriften. Lær å gjenkjenne potensielle byttedyr for hunden din, samt potensielle farer i miljøet. Og ikke glem at andre hunder som hunden din kommer i kontakt med, kan ha et sterkere rovinstinkt enn din egen.

2) Ta hundens oppmerksomhet bort fra byttet

Lær deg å skanne miljøet etter mulige byttedyr på dine daglige turer eller under leketid. Hvis hunden din har oppdaget et bytte og begynner å forfølge, eller jage det, ikke kjeft eller irettesett hunden din. Dette kan faktisk forverre ytterligere og til og med oppmuntre til jakten. I stedet engasjer og distraher hunden din slik at oppmerksomheten blir rettet bort fra byttedyret. Hold øyekontakt med hunden din for å hjelpe ham med å holde fokus på deg eller en aktivitet, i stedet for på et potensielt bytte.

brown large dog sitting behind a log in the forest looking up
Ta oppmerksomheten til hunden bort fra byttet med f.eks en aktivitet

3) Bruk positiv forsterkning

Hvis hunden din reagerer bra i situasjonen ovenfor, og du klarer å distrahere ham fra byttet, belønner du den for dens «gode» oppførsel ved å bruke godbiter eller annen positiv forsterkning. På samme måte vil du kunne trene opp en vane hos hunden din med å følge og adlyde deg, ikke byttedyret.

4) Pass på å ikke oppmuntre rovdrift

Pass på at du ikke oppmuntrer til denne atferden hos din unge hund eller valp, hvis du ikke planlegger å bruke den.

Ikke oppmuntre valpen til å jage andre dyr for å få den til å løpe (som en form for trening). Hunden din vil like det, og det vil bli en vanlig oppførsel.

Hunden din vil ikke kunne forstå forskjellen mellom å jage et objekt i bevegelse i bakgården, eller et objekt i bevegelse på den andre siden av veien. På denne måten kan hunden din utgjøre en alvorlig fare for seg selv og andre hvis den jager folk på sykler, motoriserte kjøretøy eller dyr over veien.

5) Tren hunden på tilbakekalling

Enten du planlegger å bruke jaktinstinktet eller ikke, er det å lære hunden din å komme når du roper den viktigste leksjonen du kan lære valpen din. Meld hunden din på lydighetsklasser mens den fortsatt er ung. En av de første og viktige tingene du vil lære er hvordan du får hundens oppmerksomhet. Å ha en pålitelig tilbakekalling kan redde hundens liv, og er nøkkelen til hundens suksess som vanlig husdyr eller jakthund (hvis du vil bruke kjæledyret ditt til jaktformål).

Hunder som reagerer raskt og konsekvent når du roper kan nyte friheter som andre hunder ikke kan. De kan leke i parken, gå uten bånd og holde seg unna problemer i de fleste situasjoner.

6) Oppmuntre til å gå uten bånd og andre sunne aktiviteter

Sørg for at hunden din får nok sunne aktiviteter, som å gå eller løpe i bånd, svømme, klatre, grave eller lete etter godbiter. Bare sørg for at valpen din er i fysisk form nok til å takle den fysiske aktiviteten – som disse hunderasene som er de beste å løpe sammen med.

Hvis du går med hunden uten bånd, bør du velge steder og tidspunkter hvor byttedyr sannsynligvis ikke vil være tilstede. Siden mange byttedyr er aktive ved daggry og skumring, prøv å unngå disse tidene! Det er best å gå tur med hunden i dagslys. På samme måte, hvis hunden din liker å jage biler, planlegg turene bort fra veiene.

7) Hold styr på hunden din med en GPS-tracker

Så forberedt som vi kan være, kan vi ikke alltid være i stand til å kontrollere jaktinstinktet hos hunder. Dessuten kan din elskede lodne venn rømme, gå seg vill eller stikke av i jaktens hete. Hvis du ikke ønsker å stå hjelpeløs i den situasjonen, kan du ta kontroll over hundens velvære og alltid vite hvor han eller hun er ved hjelp av en GPS-tracker.

Den lille vanntette GPS-trackeren for hunder, er tilgjengelig i de fleste land rundt om i verden for bare 50 til 70 dollar – noe som gjør det rimelig for alle hundeeiere. Den fungerer over ethvert område, og festes enkelt til alle standard hundehalsbånd eller seler. Og ved hjelp av følgesvenn-appen kan du spore hunden din i sanntid for å finne posisjonen dens når som helst, hvor som helst.

Kjøp Tractive GPS

Vi håper denne informasjonen hjelper deg til bedre å håndtere byttedyret i din elskede pelskledde venn! Del denne artikkelen med en annen hundeeier i dag for å spre kunnskapen om jaktinstinkt hos hunder.