Hvor skal hunden min sove om natten? For å sikre hundens velvære, er det svært viktig å finne et godt svar på dette spørsmålet. Derfor er det å velge det beste stedet for hundens nattlige hvile en av dine plikter som hundeeier. Vil du for eksempel la hunden din sove i sengen sammen deg? Finn ut hva du må vurdere for å ta den beste avgjørelsen for familien din nedenfor.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan den har det med ett blikk på velværeresultatene. Sett mål. Sammenlign med andre hunder som din. Overvåk søvn. Oppdag problemer tidlig og hold den frisk og sunn.

Kjøp nå

Hvor bør hunden min sove om natten?

Det finnes ikke noe riktig eller feil svar. Akkurat som mennesker, er hunder forskjellige. Noen kan føle seg mer komfortable i en kasse ved siden av sengen, mens andre foretrekker å sove på et teppe i stuen. Det beste sovestedet for hunden din avhenger av dens alder, personlighet, helsetilstand og dine preferanser.

La oss først ta en titt på søvnbehovene til valper vs voksne hunder.

Hvor skal en valp sove?

Når hunden din er en valp, akkurat som en nyfødt baby, vil den sove mesteparten av dagen (opptil 20 timer)!

Man er generelt enige om at det beste stedet for valper å sove er i en kasse ved siden av sengen din.

Hvorfor skal valper sove i kasser?

Først og fremst skaper kassen bokstavelige grenser for valpen din – så de ikke kan romstere omkring midt på natten og havne i trøbbel. Fordi la oss ikke glemme at: noen husholdningsprodukter kan være giftige for hunder. Kassen gir også et trygt sted hvor valpen kan lære å roe seg ned og hvile, noe som kan være nyttig senere i livet. For ikke å nevne, er sjansen stor for at valpen din ikke er fullt pottetrent ennå, så en kasse hindrer valpen i å tisse over hele huset.

Siden valper kan føle seg engstelige alene, er det også best å holde dem i samme rom som deg om natten.

Etter hvert som valper blir til voksne hunder, kan de gradvis bli vant til å sove et annet sted i huset.

en brun hund som ligger i en stor blå hundeseng på gulvet
Når valpene blir større finner de andre steder de liker å slappe av og sove.

Hvor skal voksne eller eldre hunder sove?

En voksen eller eldre hund som noen har hatt en stund er en annen historie. For det meste ødelegger de ikke ting og er pottetrent. Det betyr at du kan gi dem mer frihet i huset, inkludert om natten (eller i det minste frihet i rommene du godkjenner for å sove). Så ikke nøl med å plassere en kasse eller hundeseng hvor som helst i huset og la hunden sove der den føler seg mest komfortabel.

Hvorfor sover hunder så mye? 10 faktorer som påvirker hundens søvn

Noen hunder kan velge å sove i et annet rom hele tiden, selv om du holder soveromsdøren åpen. Andre kan holde seg så nær deg som mulig. Vanligvis på grunn av temperaturendringer, vil noen hunder velge å ligge på det kalde gulvet på badet eller ved inngangen. Hunder som har lov til å være i møblene kan trekke mot sofaen om natten.

Bør hunder sove i sengen din?

Noen mennesker vil aldri tillate hunder å sove på rommet sitt; andre elsker å ha hunden sin krøllet sammen ved siden av seg i sengen. Begge alternativene er helt ok. Det som er viktig er at både du og hunden din føler dere komfortable, og kan sove godt.

to kvinner og to hunder som sitter på en seng
Til syvende og sist er det opp til deg som hundeeier å avgjøre om hundene slipper opp i sengen eller ikke.

Det er flere fordeler og ulemper med en hund som sover i sengen med deg:

FordelerUlemper
 • Sjansene for at hunden din forstyrrer søvnen din
 • Den firbente vennen din kan falle ut av sengen og skade seg selv
 • Hunden din kan ta med seg zoonotiske sykdommer/parasitter inn på soverommet

I motsetning til hva mange tror, vil det å la Max dele sengen med deg ikke gjøre ham «dominerende» eller skape atferdsproblemer som ikke allerede eksisterer. Det vil imidlertid gjøre sengen din hårete og stinkende, men hvis det ikke plager deg, så er det greit.

Hvis du vurderer å la hunden sove i sengen med deg, sjekk ut guiden vår: Sover hunden i sengen? Fordeler og ulemper ved å sove sammen hunder

Hunde-GPS + Søvnovervåking

Bør hunder sove på soverommet ditt?

Hvis du ikke er en fan av å la hunden sove i sengen din, er et annet alternativ å la dem sove på soverommet med deg. Dette er et godt valg for hundeeiere som ønsker å holde den pelskledde vennen sin i nærheten og fornøyd. Hunder føler seg sannsynligvis trøstet når de kan sove nær sine favorittmennesker, og på samme måte kan du ha nytte av å være nær hunden din om natten.

En kasse eller hundeseng et sted på soverommet ditt er sannsynligvis det perfekte stedet for hunden din å sove. Men husk, hvis hundens tilstedeværelse forstyrrer søvnen din, bør du kanskje unngå å la hunden sove på rommet ditt. Mange hunder er også fornøyd med å sove andre steder i huset.

en brun hund som sover i et hundehus av tre utendørs
Hvis hunden din sover ute er det viktig at den har et komfortabelt og trygt sted å slappe av.

Kan hunder sove utendørs?

Mens noen mennesker koser seg i sengen ved siden av sin pelskledde venn, foretrekker andre at hunden sover ute. Kan hunder sove ute? Ja, teknisk sett kan de det. Anbefales det? Vanligvis ikke. Det er flere grunner til at det generelt er en god idé å gi hunden din en soveplass innendørs:

 • Vær – Varmt, kaldt eller regnfullt vær kan gjøre det ubehagelig for hunder å sove ute. For ikke å nevne, kan de ha høyere risiko for heteslag, hypotermi eller andre farlige værrelaterte forhold.
 • Alder og helse – Valper, eldre hunder, syke hunder og brakykefaliske raser er spesielt sårbare og bør ikke stå ute alene for lenge.
 • Sikkerhet – Andre utendørs faktorer kan utgjøre en trussel mot hunden din når den sover ute – fra parasitter til giftige planter til miljøfarer.
 • Hundetyveri – Hundetyveri har økt en del i noen deler av verden, så valpen din vil sove tryggere innendørs.
 • Sosialisering – Til slutt er de fleste hunder sosiale dyr som trives med vennskap og menneskelig samhandling. Så de er sannsynligvis lykkeligere innendørs og nær deg.

Hva du bør vurdere hvis hunden sover ute

Hvis du har en hund som elsker å sove ute, eller at hunden din trenger å sove utendørs av andre grunner, her er noen tips for å holde den trygg:

 • Gi dem ly slik at de er beskyttet mot vær og vind
 • Gjør soveplassen komfortabel med tepper, puter eller en seng
 • Gi hunden din tilgang til friskt, rent drikkevann
 • Sjekk hunden din jevnlig for å samhandle og sørge for at den har det bra
 • Bruk en GPS-tracker for hund slik at du alltid vet hvor hunden din er

Konklusjon: Hvor skal hunder sove om natten?

Å velge hvor hunden din sover om natten er til syvende og sist opp til deg, selv om hunden din vil ha et ord med i laget også, selvfølgelig. Valper kan trenes til å sove i en kasse, og dette er ofte best for deres sikkerhet og din trygghet. Med voksne og eldre hunder, vil de ofte velge hvor de foretrekker å sove. Det er din avgjørelse om du tillater dem i sengen, på soverommet, på sofaen eller gir et annet sted for dem å sove. De fleste hunder vil være fornøyd med å sove i en hundeseng, kasse, eller til og med på gulvet. Generelt bør hunder sove innendørs sammen folkene sine.

Mer informasjon om kasseopplæring av en valp

For mer informasjon om kasseopplæring av en ny valp, sjekk ut denne nyttige videoen fra hundetrener Zak George.

Få tips om hvordan du trener valpen til å sove i kassen.

Med disse tingene i tankene er du og hunden din klare for en god natts søvn!

P.S. Finn ut hva hundens sovestillinger betyr etterpå!