Heeft je hond de laatste tijd geen zin meer om te bewegen? Gaat het om een lui hondenras of is je huisdier meestal erg actief en is hij nu plotseling sloom en lusteloos? Lethargie bij honden kan een teken zijn van een ernstige ziekte. Lees meer over de mogelijke oorzaken en wat je kunt doen. Ontdek ook hoe je je viervoeter gezond kunt houden met Activiteitenmonitoring voor honden.

Luie honden

Soms kan het voorkomen dat een hond weinig beweegt omdat hij simpelweg lui is. Het kan zijn dat je trouwe viervoeter je hulp nodig heeft om in beweging te komen. Als je hond lui is, betekent dit niet per se dat hij gezondheidsproblemen heeft. Let op andere tekenen die kunnen wijzen op een ziekte of gezondheidsprobleem.

Waarom is mijn hond lusteloos?

Als je je afvraagt ​​waarom je hond minder energiek lijkt dan voorheen, zijn er een paar redenen mogelijk. Hoewel puppy’s vaak vol energie zitten, doen veel honden het rustiger aan wanneer ze volwassen worden. Honden worden ook vaak minder actief nadat ze zijn gesteriliseerd of gecastreerd. Sommige hondenrassen zijn gewoon van nature minder actief dan andere. Als je hond echter plotseling minder actief is dan je gewend bent, kan dit een teken zijn van ziekte of pijn. Raadpleeg de dierenarts als dat het geval is.

15 luie hondenrassen

Sommige hondenrassen zijn minder energiek dan andere. Als je een viervoeter zoekt om samen op de bank te hangen, zijn de ‘luie’ hondenrassen hieronder daarvoor geschikt.

 • Basset hound
 • Berner sennenhond
 • Buldog
 • Chowchow
 • Franse buldog
 • Duitse dog
 • Havanezer
 • Mastino napoletano
 • Newfoundlander
 • Pekinees
 • Mopshond
 • Sint-bernard
 • Shih tzu
 • Spinone italiano
 • Tibetaanse mastiff
lethargische hond die op de vloer ligt binnen

Lethargie bij honden

Soms heeft luiheid bij honden niets te maken met hun leeftijd of ras en kan het gaan om lethargie. Dit is een teken dat je hond zich niet zo lekker voelt. Laten we eens kijken wat dit inhoudt en wat het kan betekenen voor de gezondheid en het welzijn van je hond.

Wat is lethargie bij honden?

Lethargie verwijst naar een staat van vermoeidheid of een tekort aan energie. Er is dan sprake van dufheid, slaperigheid en een gebrek aan interesse in activiteiten. Als je hond geen zin meer heeft om te spelen, wandelen of bewegen, kan hij last hebben van lethargie.

Net als bij mensen kan lethargie een teken zijn van ziekte. Je doet er verstandig aan contact op te nemen met de ​​dierenarts.

blauw infopictogram

Tip: met Tractive GPS, de GPS-tracker met Activiteitenmonitoring voor honden, kun je bijhouden hoeveel activiteit en rust je viervoeter elke dag krijgt. Niet alleen kun je met de GPS-tracker altijd en overal je huisdier terugvinden, maar hiermee kun je ook zien of zijn activiteitsniveau verandert of dat hij gedurende een langere periode te weinig beweegt.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Blijf samen fit

Stel dagelijkse doelen. Kijk of je hond voldoende beweging en rust krijgt. Vergelijk zijn activiteit met die van vergelijkbare hondenrassen. Daag je vrienden uit en stijg in het wereldwijde klassement.

Nu kopen

Sebastian Raab, productmanager bij Tractive

“Onze Wellness Monitoring-functies zijn speciaal ontworpen om huisdierbezitters persoonlijk inzicht te bieden in de slaap- en activiteitsniveaus van hun hond. Dit is gebaseerd op gedrag dat gedurende weken wordt waargenomen en geanalyseerd. En als je grote veranderingen signaleert, kun je problemen vroegtijdig opsporen en je viervoeter helpen.

Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas

Wanneer moet mijn hond naar de dierenarts?

Als je hond plotseling erg zwak lijkt of constant moe is, kan dit komen doordat hij pijn heeft, een infectie of andere ziekte heeft, of doordat hij medicijnen gebruikt. Als je hond zich dus anders gedraagt en minder energie lijkt te hebben dan normaal, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts kan dan kijken wat er aan de hand is met je hond en mogelijke ziektes en aandoeningen uitsluiten. Honden die lusteloos zijn, kunnen last hebben van een van de onderstaande problemen.

Hoe activiteitenmonitoring kan helpen bij het opsporen van lethargie bij je hond

Dierenartsen adviseren om de activiteitsniveaus van je hond in de gaten te houden, met name hoe goed je huisdier je kan bijhouden tijdens een wandeling. Als je hond plotseling minder energie heeft, kan dit een indicatie zijn dat er mogelijk een onderliggende ziekte of infectie is. In dergelijke gevallen kun je meteen actie ondernemen door je trouwe viervoeter naar de dierenarts te brengen.

Activiteitenmonitoring kan van onschatbare waarde

Dankzij de Activiteitenmonitoring-functie van Tractive kun je eenvoudig bijhouden hoeveel rust en beweging je hond krijgt. Dit zorgt voor gemoedsrust, omdat je snel kunt ingrijpen als je merkt dat het activiteitsniveau van je hond afneemt of als hij gedurende langere tijd inactief is.

Een van de gebruikers van Tractive deelt hieronder haar verhaal. Dankzij de GPS-tracker heeft ze vroegtijdig een ziekte bij een van haar geleidehonden opgespoord.

Levi, een hulphond voor PTSS met Tractive GPS

“Evi, mijn hulphond voor PTSS, was de eerste die het uitprobeerde. Dankzij de gegevens die mijn Tractive-apparaat verschafte, ontdekte ik na drie en een halve week gebruik dat ze ziek was voordat ik zelfs maar de symptomen had opgemerkt.

Haar slaapkwaliteit was plotseling van ongeveer 90% naar 60% gekelderd en het aantal actieve minuten was met ongeveer 50 minuten per dag afgenomen.

Ondanks het feit dat ze er nog steeds blij en gezond uitzag, gaf mijn Tractive-apparaat aan dat er iets mis was.

Ik liet deze informatie aan de dierenarts zien. De dierenarts nam mijn bezorgdheid serieus en het bleek dat ze een beginnende oorontsteking had!”

De Tractive GPS-tracker is nu een onmisbaar onderdeel van mijn dagelijkse uitrusting geworden en ik kan niet meer zonder.

– Cissy V, Nederland

Tractive GPS-tracker bestellen

Dus wanneer je merkt dat het aantal actieve minuten van je hond afneemt, kun je ingrijpen en voorkomen dat zijn toestand verslechtert. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je viervoeter de benodigde zorg krijgt op het moment dat hij deze nodig heeft.

Oorzaken van lethargie bij honden

Lethargie bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. De onderstaande lijst geeft een overzicht van de mogelijke oorzaken van lethargie bij honden.

Parvovirus

Het parvovirus tast de darmen aan en veroorzaakt lethargie, verlies van eetlust, buikpijn, een opgeblazen gevoel, braken, koorts of een lage lichaamstemperatuur en diarree. Het wordt verspreid door contact met zieke honden of besmette materialen. Honden die het meeste risico lopen op het parvovirus zijn niet-gevaccineerde honden en honden die jonger zijn dan vier maanden. Vaccinatie en goede hygiëne kunnen deze ziekte voorkomen. Als je denkt dat je hond parvo heeft, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Een tijdige diagnose en de juiste behandeling kunnen hem helpen herstellen van het virus1.

Hondenziekte

Hondenziekte (ziekte van Carré of Canine Distemper) is een virus dat de luchtwegen, het spijsverteringskanaal en het zenuwstelsel van honden aantast. Het verspreidt zich via de lucht en veroorzaakt aanvankelijk een waterige, etterige afscheiding uit de ogen. Andere symptomen zijn een loopneus, hoesten, lethargie, koorts, verminderde eetlust en braken. Als het virus het zenuwstelsel aanvalt, kunnen ook andere symptomen optreden, zoals spiertrekkingen, cirkelen (rondjes lopen), convulsies, kwijlen, kauwbewegingen, epileptische aanvallen en verlamming. De voetzolen kunnen ook dikker en harder worden. Het virus is in veel gevallen dodelijk en honden die het overleven, hebben meestal permanente schade aan het zenuwstelsel2.

Kennelhoest

Deze besmettelijke hondenhoest (infectieuze tracheobronchitis) tast de luchtwegen bij honden aan, waardoor ze gaan hoesten. Honden met kennelhoest kunnen ook last krijgen van een loopneus, niezen, korte en/of piepende ademhaling, afscheiding uit de ogen en vermoeidheid. Een kennelhoestinfectie gaat meestal vanzelf over. Wel doe je er verstandig aan de dierenarts te raadplegen wanneer je een puppy, oudere of zieke hond met kennelhoest hebt om ernstige complicaties te voorkomen3.

Hartwormen

Hartworm bij de hond is een parasitaire worm die het hart, de longen en de bloedvaten van het dier aantast. In het begin zijn er geen symptomen. Later krijgt een hond last van hoesten, vermoeidheid en ademnood. Als hartwormziekte niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot het vena cava-syndroom, met als gevolg orgaanfalen en overlijden. De behandelingen zijn zwaar voor de hond en ook behoorlijk duur, dus het is verstandig om met de dierenarts te bespreken hoe je deze ziekte het beste kunt voorkomen4.

Leptospirose

Een andere mogelijke oorzaak van lethargie bij honden is leptospirose, een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira. Deze ziekte tast de nieren en lever bij honden aan en kan leiden tot orgaanfalen. Symptomen van een ernstige infectie zijn lethargie, depressie, braken, koorts, overmatige dorst, verminderde eetlust en veelvoudig urineren. Honden met een milde infectie kunnen helemaal geen symptomen vertonen, maar de ziekte ontwikkelt zich doorgaans snel. Ook kunnen honden met leptospirose geelzucht krijgen5.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi die zowel honden als mensen kan treffen. De bacteriën in een teek worden door een tekenbeet in de bloedbaan van de hond overgebracht en kunnen naar verschillende organen reizen, waardoor ziekte en aanhoudende gezondheidsproblemen ontstaan. De teek moet 24 tot 48 uur aan de hond vast blijven zitten om de ziekte over te dragen. Symptomen van de ziekte van Lyme bij honden zijn verlies van eetlust, lusteloosheid, koorts, kreupelheid, gewrichtsontsteking, ongemak en pijn. Nierfalen en ernstige hart- en hersenproblemen kunnen ook optreden. Aangezien teken ook andere ernstige bacteriële ziektes kunnen overdragen, is vaccinatie een belangrijke preventieve maatregel om de Lyme-ziekte te bestrijden6.

Chronische ziekte

Een chronische ziekte is een andere mogelijke reden voor lethargie bij honden. Als je hond lijdt aan een hart- of leveraandoening, kanker, diabetes of hypoglykemie, zal hij waarschijnlijk lusteloos zijn en andere tekenen van ziekte vertonen. Oudere honden lopen het meeste risico op het ontwikkelen van deze ziektes. Behandelingen vereisen vaak een operatie, medicatie of een verandering in het dieet. Als je hond tekenen van ziekte vertoont (als je hond bijvoorbeeld epileptische aanvallen heeft, stopt met eten, overmatig drinkt en vaak urineert, moet kotsen of koorts of diarree heeft), raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.

Medicijngebruik

Er zijn verschillende medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je hond zich lusteloos of zwak voelt. Dat geldt voor bepaalde medicijnen die de dierenarts voorschrijft, maar ook voor middelen tegen luizen, teken of hartworm die in de winkel te koop zijn. Bepaalde voedingssupplementen of alternatieve geneeswijzen, zoals CBD voor honden, kunnen bijwerkingen hebben en zorgen voor lusteloosheid bij een hond.

Houd er rekening mee dat medicijnen voor mensen niet bedoeld zijn voor dieren en dat ze je hond ziek kunnen maken. Zorg er dus voor dat je deze buiten bereik houdt.

Vergiftiging

Honden kunnen ook lusteloos en ziek lijken als ze vergiftigd zijn. Vergiftiging betekent niet per se dat een hond gif, zoals insecticide of rattengif, heeft geconsumeerd. Veel alledaagse huishoudelijke producten zijn giftig voor honden, van chocolade, alcohol en druiven tot schoonmaakmiddelen en chemicaliën; planten en paddenstoelen tot recreatieve of voorgeschreven medicijnen. Als je vermoedt dat je viervoeter iets heeft gegeten wat giftig kan zijn, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Hypothyreoïdie

Een andere mogelijke oorzaak van lethargie bij honden is een schildklier die te traag werkt (hypothyreoïdie). Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende ziekte, waardoor de stofwisseling trager werkt. Andere symptomen van hypothyreoïdie zijn onder meer gewichtstoename, een doffe en/of dunne vacht, kale plekjes, gevoeligheid voor kou, trage hartslag, wankelend lopen, libidoverlies en niet loops worden7.

Andere oorzaken van lethargie bij honden

Zoals we hebben gezien, zijn er verschillende redenen waarom een ​​hond lethargisch kan zijn. Naast de hierboven genoemde oorzaken kan een hond ook minder bewegen als hij last heeft van pijn, trauma, diarree, bloedarmoede, slangenbeet of andere wonden of problemen met de anaalklieren.

Behandeling van lethargie bij honden

De behandeling van lethargie bij honden hangt af van de oorzaak. Zelfs met de bovenstaande informatie kan het moeilijk zijn om de exacte oorzaak van lethargie bij je hond te achterhalen. Controleer je hond op verwondingen en noteer eventuele symptomen die je hond vertoont. Is hij gewoon een beetje lui (omdat hij de laatste tijd veel binnen zit)? Of vertoont hij ook zorgwekkende tekenen van een gezondheidsprobleem, zoals braken of diarree? Als je vermoedt dat je hond ziek is of pijn heeft, is het een goed idee om de dierenarts te raadplegen. Door je hond te laten onderzoeken, kan de dierenarts achterhalen wat de oorzaak van lethargie bij je hond is en kan deze je adviseren wat je het beste kunt doen.

Help je hond lethargie de baas te worden met Tractive

Het is van groot belang dat je hond gedurende zijn hele leven in goede fysieke conditie blijft, net zoals voldoende lichaamsbeweging jou gezond houdt. Zodra je de oorzaak van eventuele lusteloosheid bij je hond hebt geïdentificeerd en behandeld, kan je huisdier weer langzaamaan in beweging komen. Dit is het perfecte moment om enkele gezonde activiteiten in jullie dagelijkse routine te introduceren, zelfs als het om iets eenvoudig gaat als een dagelijkse wandeling buitenshuis

De functie Activiteitenmonitoring van Tractive kan je helpen op het goede spoor te blijven, zodat je hond voldoende beweging krijgt. Hiermee kun je dagelijkse doelen stellen voor je trouwe viervoeter en zelfs zien hoe actief je hond is in vergelijking met andere huisdieren. Naarmate je huisdier dichter bij zijn activiteitsdoel komt, zal het cirkeltje rond de foto van je hond zich meer vullen. Zo kun je van dagelijkse lichaamsbeweging een plezierige activiteit maken voor zowel jou als je hond.

screenshots van Activiteitenmonitoring in de Tractive GPS-app
Sebastian Raab, productmanager bij Tractive

“Soms kun je veranderingen in het dagelijkse activiteitsniveau van je hond over het hoofd zien, zoals wanneer je huisdier meer of minder actief is dan normaal. Daarom hebben we meldingen geïmplementeerd die waarschuwen voor verminderde activiteit wanneer het aantal actieve minuten van je hond aanzienlijk afneemt. Deze meldingen bieden de mogelijkheid om in te grijpen in situaties waarin je hond wellicht te maken heeft met een infectie of last heeft van pijn.”

Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas

Voorkom dat je hond ziek wordt met Wellness Monitoring

Over de hele wereld vertrouwen huisdiereigenaren op Wellness Monitoring om de activiteit van hun honden in de gaten te houden. Dit is het verhaal van een van de gebruikers van Tractive, wiens oplettendheid hielp om een medisch spoedgeval te voorkomen:

Hond met Tractive GPS-tracker op de achtergrond, app op de voorgrond

“Toen ik Ruby’s Wellness-profiel bekeek, zag ik dat haar activiteitsniveau laag was en dat ze niet goed had geslapen. Ik maakte me zorgen en hield haar nauwlettend in de gaten.

De volgende ochtend zat er bloed in haar urine en was ze lusteloos. We brachten haar met spoed naar de dierenarts en het bleek dat Ruby een urineweginfectie had.”

“Ze kreeg antibiotica en pijnstillers en voelde zich al snel veel beter. De trackergegevens wezen me op haar ongewone gedrag, waardoor ik zag dat er iets mis was.

Ik ben dol op haar tracker en ik zal ervoor zorgen dat ik al mijn honden met een tracker uitrust.

Tractive GPS-tracker kopen

Waarborg de gezondheid en het welzijn van je hond

Als je eenmaal weet waarom je hond lethargisch is of wanneer hij weer aan de beterende hand is, motiveer hem dan om meer te bewegen. Door fysieke activiteit in je dagelijkse routine op te nemen, kun je je hond fit en gezond houden. Voldoende beweging is goed voor lichaam en geest. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze viervoeters.

Je kunt Tractive GPS gebruiken om samen fit te blijven en het activiteitsniveau van je hond bij te houden. Of je hond nu een marathon loopt of gewoon elke dag de trap op en af ​​loopt, met de GPS-tracker kun je elke stap volgen en ervoor zorgen dat hij gezond en veilig blijft. Lees meer over Activiteitenmonitoring voor honden.

witbruine asielhond die buiten op het gras zit met een Tractive GPS-tracker voor honden op de halsband

Trackers voor honden kopen