Is je hond lusteloos? Dit moet je doen bij lethargie bij je hond

26. januari 2023

Als je hond de laatste tijd geen zin meer heeft om te bewegen, kan er een onderliggend gezondheidsprobleem zijn dat moet worden aangepakt. Lees meer over de verschillende oorzaken van lethargie bij honden en wat je kunt doen om je viervoeter te helpen.

white and brown dog lying on the floor sleeping

Heeft je hond de laatste tijd geen zin meer om te bewegen? Gaat het om een lui hondenras of is je huisdier meestal erg actief is en is hij nu plotseling sloom en lusteloos? Lethargie bij honden kan een teken zijn van een ernstige ziekte. Lees meer over de mogelijke oorzaken en wat je kunt doen. Ontdek ook hoe je je viervoeter gezond kunt houden met Activiteitenmonitoring voor honden.

Luie honden

Soms kan het voorkomen dat een hond weinig beweegt omdat hij simpelweg lui is. Het kan zijn dat je trouwe viervoeter je hulp nodig om in beweging te komen. Als je hond lui is, betekent dit niet per se dat hij gezondheidsproblemen heeft. Let op andere tekenen die kunnen wijzen op een ziekte of gezondheidsprobleem.

Waarom is mijn hond lusteloos?

Als je je afvraagt ​​waarom je hond minder energiek lijkt dan voorheen, zijn er een paar redenen mogelijk. Hoewel puppy’s vaak vol energie zitten, doen veel honden het rustiger aan wanneer ze volwassen worden. Honden van beide geslachten worden ook vaak minder actief nadat ze zijn gecastreerd. Sommige hondenrassen zijn gewoon van nature minder actief dan andere. Als je hond echter plotseling minder actief is dan je gewend bent, kan dit een teken zijn van ziekte of pijn. Raadpleeg de dierenarts als dat het geval is.

15 luie hondenrassen

Sommige hondenrassen zijn minder energiek dan andere. Als je een viervoeter zoekt om samen op de bank te hangen, zijn de ‘luie’ hondenrassen hieronder daarvoor geschikt.

 • Basset hound
 • Berner sennenhond
 • Buldog
 • Chowchow
 • Franse buldog
 • Duitse dog
 • Havanezer
 • Mastino napoletano
 • Newfoundlander
 • Pekinees
 • Mopshond
 • Sint-bernard
 • Shih tzu
 • Spinone italiano
 • Tibetaanse mastiff
lethargische hond die op de vloer ligt binnen

Lethargie bij honden

Soms heeft luiheid bij honden niets te maken met hun leeftijd of ras en kan het gaan om lethargie. Dit is een teken dat je hond zich niet zo lekker voelt. Laten we eens kijken wat dit inhoudt en wat het kan betekenen voor de gezondheid en het welzijn van je hond.

Wat is lethargie bij honden?

Lethargie verwijst naar een staat van vermoeidheid of een tekort aan energie. Er is dan sprake van dufheid, slaperigheid en een gebrek aan interesse in activiteiten. Als je hond geen zin meer heeft om te spelen, wandelen of bewegen, kan hij last hebben van lethargie.

Net als bij mensen kan lethargie een teken zijn van ziekte. Je doet er verstandig aan contact op te nemen met de ​​dierenarts.

blue info icon

Tip: met Tractive GPS, de GPS-tracker met Activiteitenmonitoring voor honden, kun je bijhouden hoeveel activiteit en rust je viervoeter elke dag krijgt. Niet alleen kun je met de GPS-tracker altijd en overal je huisdier terugvinden, maar hiermee kun je ook zien of zijn activiteitsniveau verandert of dat hij gedurende een langere periode te weinig beweegt.

Blijf samen fit

Stel dagelijkse doelen. Kijk of je hond voldoende beweging en rust krijgt. Vergelijk zijn activiteit met die van vergelijkbare hondenrassen. Daag je vrienden uit en stijg in het wereldwijde klassement.

Nu kopen

Wanneer moet mijn hond naar de dierenarts?

Als je hond plotseling erg zwak lijkt of constant moe is, kan dit komen doordat hij pijn heeft, een infectie of andere ziekte heeft, of doordat hij medicijnen gebruikt. Als je hond zich dus anders gedraagt en minder energie lijkt te hebben dan normaal, kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts. De dierenarts kan dan kijken wat er aan de hand is met je hond en mogelijke ziektes en aandoeningen uitsluiten. Honden die lusteloos zijn, kunnen last hebben van een van de onderstaande problemen.

Oorzaken van lethargie bij honden

Lethargie bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. De onderstaande lijst geeft een overzicht van de mogelijke oorzaken van lethargie bij honden.

Parvovirus

Het parvovirus tast de darmen aan en veroorzaakt lethargie, verlies van eetlust, buikpijn, een opgeblazen gevoel, braken, koorts of een lage lichaamstemperatuur en diarree. Het wordt verspreid door contact met zieke honden of besmette materialen. Honden die het meeste risico lopen op het parvovirus zijn niet-gevaccineerde honden en honden die jonger zijn dan vier maanden. Vaccinatie en goede hygiëne kunnen deze ziekte voorkomen. Als je denkt dat je hond parvo heeft, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Een tijdige diagnose en de juiste behandeling kunnen hem helpen herstellen van het virus1.

Hondenziekte

Hondenziekte (ziekte van Carré of Canine Distemper) is een virus dat de luchtwegen, het spijsverteringskanaal en het zenuwstelsel van honden aantast. Het verspreidt zich via de lucht en veroorzaakt aanvankelijk een waterige, etterige afscheiding uit de ogen. Andere symptomen zijn een loopneus, hoesten, lethargie, koorts, verminderde eetlust en braken. Als het virus het zenuwstelsel aanvalt, kunnen ook andere symptomen optreden, zoals spiertrekkingen, cirkelen (rondjes lopen), convulsies, kwijlen, kauwbewegingen, epileptische aanvallen en verlamming. De voetzolen kunnen ook dikker en harder worden. Het virus is in veel gevallen dodelijk en honden die het overleven, hebben meestal permanente schade aan het zenuwstelsel2.

Kennelhoest

Deze besmettelijke hondenhoest (infectieuze tracheobronchitis) tast de luchtwegen bij honden aan, waardoor ze gaan hoesten. Honden met kennelhoest kunnen ook last krijgen van een loopneus, niezen, korte en/of piepende ademhaling, afscheiding uit de ogen en vermoeidheid. Een kennelhoestinfectie gaat meestal vanzelf over. Wel doe je er verstandig aan de dierenarts te raadplegen wanneer je een puppy, oudere of zieke hond met kennelhoest hebt om ernstige complicaties te voorkomen3.

Hartwormen

Hartworm bij de hond is een parasitaire worm die het hart, de longen en de bloedvaten van het dier aantast. In het begin zijn er geen symptomen. Later krijgt een hond last van hoesten, vermoeidheid en ademnood. Als hartwormziekte niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot het vena cava-syndroom, met als gevolg orgaanfalen en overlijden. De behandelingen zijn zwaar voor de hond en ook behoorlijk duur, dus het is verstandig om met de dierenarts te bespreken hoe je deze ziekte het beste kunt voorkomen4.

Leptospirose

Een andere mogelijke oorzaak van lethargie bij honden is leptospirose, een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Leptospira. Deze ziekte tast de nieren en lever bij honden aan en kan leiden tot orgaanfalen. Symptomen van een ernstige infectie zijn lethargie, depressie, braken, koorts, overmatige dorst, verminderde eetlust en veelvoudig urineren. Honden met een milde infectie kunnen helemaal geen symptomen vertonen, maar de ziekte ontwikkelt zich doorgaans snel. Ook kunnen honden met leptospirose geelzucht krijgen5.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi die zowel honden als mensen kan treffen. De bacteriën in een teek worden door een tekenbeet in de bloedbaan van de hond overgebracht en kunnen naar verschillende organen reizen, waardoor ziekte en aanhoudende gezondheidsproblemen ontstaan. De teek moet 24 tot 48 uur aan de hond vast blijven zitten om de ziekte over te dragen. Symptomen van de ziekte van Lyme bij honden zijn verlies van eetlust, lusteloosheid, koorts, kreupelheid, gewrichtsontsteking, ongemak en pijn. Nierfalen en ernstige hart- en hersenproblemen kunnen ook optreden. Aangezien teken ook andere ernstige bacteriële ziektes kunnen overdragen, is vaccinatie een belangrijke preventieve maatregel om de Lyme-ziekte te bestrijden6.

Chronische ziekte

Een chronische ziekte is een andere mogelijke reden voor lethargie bij honden. Als je hond lijdt aan een hart- of leveraandoening, kanker, diabetes of hypoglykemie, zal hij waarschijnlijk lusteloos zijn en andere tekenen van ziekte vertonen. Oudere honden lopen het meeste risico op het ontwikkelen van deze ziektes. Behandelingen vereisen vaak een operatie, medicatie of een verandering in het dieet. Als je hond tekenen van ziekte vertoont (als je hond bijvoorbeeld epileptische aanvallen heeft, stopt met eten, overmatig drinkt en vaak urineert, moet kotsen of koorts of diarree heeft), raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.

Medicijngebruik

Er zijn verschillende medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je hond zich lusteloos of zwak voelt. Dat geldt voor bepaalde medicijnen die de dierenarts voorschrijft, maar ook voor middelen tegen luizen, teken of hartworm die in de winkel te koop zijn. Bepaalde voedingssupplementen of alternatieve geneeswijzen, zoals CBD voor honden, kunnen bijwerkingen hebben en zorgen voor lusteloosheid bij een hond.

Houd er rekening mee dat medicijnen voor mensen niet bedoeld zijn voor dieren en dat ze je hond ziek kunnen maken. Zorg er dus voor dat je deze buiten bereik houdt.

Vergiftiging

Honden kunnen ook lusteloos en ziek lijken als ze vergiftigd zijn. Vergiftiging betekent niet per se dat een hond gif, zoals insecticide of rattengif, heeft geconsumeerd. Veel alledaagse huishoudelijke producten zijn giftig voor honden, van chocolade, alcohol en druiven tot schoonmaakmiddelen en chemicaliën; planten en paddenstoelen tot recreatieve of voorgeschreven medicijnen. Als je vermoedt dat je viervoeter iets heeft gegeten wat giftig kan zijn, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Hypothyreoïdie

Een andere mogelijke oorzaak van lethargie bij honden is een schildklier die te traag werkt (hypothyreoïdie). Deze aandoening wordt meestal veroorzaakt door een onderliggende ziekte, waardoor de stofwisseling trager werkt. Andere symptomen van hypothyreoïdie zijn onder meer gewichtstoename, een doffe en/of dunne vacht, kale plekjes, gevoeligheid voor kou, trage hartslag, wankelend lopen, libidoverlies en niet loops worden7.

Andere oorzaken van lethargie bij honden

Zoals we hebben gezien, zijn er verschillende redenen waarom een ​​hond lethargisch kan zijn. Naast de hierboven genoemde oorzaken kan een hond ook minder bewegen als hij last heeft van pijn, trauma, diarree, bloedarmoede, slangenbeet of andere wonden of problemen met de anaalklieren.

Behandeling van lethargie bij honden

De behandeling van lethargie bij honden hangt af van de oorzaak. Zelfs met de bovenstaande informatie kan het moeilijk zijn om de exacte oorzaak van lethargie bij je hond te achterhalen. Controleer je hond op verwondingen en noteer eventuele symptomen die je hond vertoont. Is hij gewoon een beetje lui (omdat hij de laatste tijd veel binnen zit)? Of vertoont hij ook zorgwekkende tekenen van een gezondheidsprobleem, zoals braken of diarree? Als je vermoedt dat je hond ziek is of pijn heeft, is het een goed idee om de dierenarts te raadplegen. Door je hond te laten onderzoeken, kan de dierenarts achterhalen wat de oorzaak van lethargie bij je hond is en kan deze je adviseren wat je het beste kunt doen.

Kom weer in beweging met Tractive GPS

Als je eenmaal weet waarom je hond lethargisch is of wanneer hij weer aan de beterende hand is, motiveer hem dan om meer te bewegen. Door fysieke activiteit in je dagelijkse routine op te nemen, kun je je hond fit en gezond houden. Voldoende beweging is goed voor lichaam en geest. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze viervoeters.

Je kunt Tractive GPS gebruiken om samen fit te blijven en het activiteitsniveau van je hond bij te houden. Of je hond nu een marathon loopt of gewoon elke dag de trap op en af ​​loopt, met de GPS-tracker kun je elke stap volgen en ervoor zorgen dat hij gezond en veilig blijft. Lees meer over Activiteitenmonitoring voor honden.

wit-bruine asielhond die buiten op het gras zit met een Tractive GPS-tracker voor honden op de halsband

Trackers voor honden kopen

Hondentracker kopen

Misschien ook iets voor jou...

Meer artikels