Har du lagt merke til at hunden din ikke beveger seg så mye i det siste? Har du bare en lat hunderase i hendene, eller har din normalt aktive pelskledde venn plutselig blitt en utmattet hund? Utmattethet hos hunder kan være et tegn på alvorlig sykdom – spesielt hvis du har en eldre hund. Så la oss dykke ned i de potensielle årsakene og hvordan vi behandler det.

Late hunder

Noen ganger, når en hund ikke beveger seg mye, kan det bare bety at du har en hund som er på den mer…vel, avslappet side – temperament-messig. De kan bare trenge din hjelp til å bli mer aktive. Latskap hos hunder betyr ikke nødvendigvis at hunden din har et helseproblem. (Selv om det absolutt kan.) Så hold et øye med om hunden din bare er lat – eller om den viser andre bekymringsfulle tegn på sykdom eller angst.

For eksempel, hvis hunden din normalt er på den aktive siden, kan du spore et fall i aktivitetsnivået deres med Tractives velværeovervåking. Som, når det gjelder Tractive kjæledyreiere rundt om i verden, kan hjelpe deg med å unngå en medisinsk nødsituasjon.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan den har det med et blikk på velværeresultatet. Sett mål. Sammenlign med andre hunder som din. Overvåk søvn. Oppdag problemer og hold dem friske.

Kjøp en Tracker

Sebastian Raab, Product Manager at Tractive

Vi skapte våre velværeovervåkingsfunksjoner for å gi kjæledyreiere et personlig bilde av hundens søvn- og aktivitetsmønstre, som er enkle, observerbar atferd som du kan analysere over uker. Pluss, hvis du oppdager en reduksjon eller en betydelig endring, kan du få hjelp tidlig.»

– Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive & sporadisk dyrepasser

Så…hvorfor er hunden min så lat?

Hvis du lurer på hvorfor hunden din er så lat, er det noen mulige svar.

 • Mens unge valper ofte er fulle av energi, har mange voksne hunder en tendens til å bremse med tiden. (Spesielt når de når eldre alder.)
 • Hunder av begge kjønn har også en tendens til å bli mindre aktive etter å ha vært kastrert, men ikke alltid.
 • Noen hunderaser er bare naturlig mer avslappet enn andre.

Men, hvis hunden din blir lat plutselig, kan dette være et tegn på sykdom eller skade. Sørg for å se veterinæren din hvis det er tilfelle.

15 «late» hunderaser

Disse lavenergihunderasene trenger mindre aktivitet enn andre – det er bare deres natur. Du kan anse dem å være late hunderaser – eller perfekte følgesvenner!

 • Basset Hound
 • Berner Fjellhund
 • Bulldog
 • Chow Chow
 • Fransk Bulldog
 • Grand Danois
 • Havanesisk
 • Napolitansk mastiff
 • Newfoundlander
 • Pekingeser
 • Pug
 • Sanktbernhardshund
 • Shih Tzu
 • Italiensk spinone
 • Tibetansk Mastiff

I disse tilfellene kan du finne hunden din mindre aktiv helt fra starten av. Så du må kanskje oppmuntre dem til å komme ut på turer med deg eller engasjere seg i leketid. (Noen ganger med godbiter for hånden.)

sløv hund som ligger på gulvet innendørs
En plutselig forandring i aktivitetsnivå kan være lurt å sjekke ut hos veterinæren.

Men hvis din en gang aktive hund plutselig er motvillig, kan det være grunn til bekymring.

Utmattethet hos hunder

Noen ganger er ikke latskap hos hunder en normal egenskap for deres alder eller rase. Det kan faktisk være utmattethet – et tegn på at hunden din ikke føler seg så bra. La oss ta en titt på hvordan utmattethet hos hunder ser ut og hva det kan bety for hundens helse og velvære.

Hva er utmattethet hos hunder?

Utmattelse er tilstanden eller kvaliteten på manglende energi; treghet, søvnighet, manglende respons eller redusert interesse for aktivitet. Hvis hunden din ikke lenger liker å leke favorittleken med apport eller gå til hundeparken, eller bare slutter å bevege seg veldig mye, kan de føle seg utmattet.

Akkurat som utmattelse hos mennesker kan være et tegn på sykdom, kan det hos hunder indikere at hundekameraten din er syk og kan trenge veterinærhjelp.

Utmattelse hos hunder kan være lett å overse. Hunden din trekker kanskje ikke oppmerksomhet til tilstanden sin – inntil de har blitt mye verre. Da kan det være for sent å gripe inn.

Hvordan aktivitetssporing kan hjelpe deg med å fange opp hundens tilstand

Veterinærer anbefaler å spore hundens aktivitetsnivå – spesielt hvor godt de er i stand til å holde tritt med deg mens du er ute på tur. Fordi hvis du observerer et plutselig, kraftig fall i hundens vanlige energinivå, kan det være et tegn på at den sliter med sykdom eller en infeksjon. Det er her du kan iverksette tiltak – og få vennen din til en veterinær umiddelbart.

Aktivitetsovervåking med Tractive kan redde hundens liv

Du kan overvåke hvor mange aktive og hvileminutter hunden din får ved hjelp av Tractives overvåkingsfunksjoner. Du vil føle trygghet ved å vite at du vil kunne gripe inn hvis du ser at aktivitetsnivået faller – eller hvis de slutter å bevege seg i en lengre periode.

Det var slik en av våre kjæledyreiere klarte å fange opp en sykdom tidlig med en av sine servicehunder – og unngikk et verre problem senere.

Evi, en PTSD-trenet servicehund, med sin Tractive GPS

«Evi, PTSD-hunden min var den første som prøvde det. Og etter tre og en halv uke med bruk, og endelig virkelig tillit til dataene som Tractive ga meg, fant jeg ut at hun var syk før jeg kunne se det.«

Søvnkvaliteten ble plutselig drastisk redusert fra rundt 90 % til 60 %, og de aktive minuttene falt med rundt 50 om dagen.»

«Så selv om hun fortsatt så glad og frisk ut, sa Tractive-enheten min noe annet.»

Så jeg dro til veterinæren med denne informasjonen. De tok meg og Tractive på alvor…og det viste seg at hun hadde en begynnende infeksjon i ørene!»

«Tractive GPS er en del av det primære utstyret mitt nå – og jeg vil ikke ha det på noen annen måte.»

– Cissy V, Nederland

Kjøp Tractive GPS

Så hvis du oppdager et fall i hundens aktive minutter, kan du iverksette tiltak og forhindre at tilstanden blir verre. Hjelper deg med å gi vennen din den omsorgen den trenger – akkurat når den trenger det.

Når bør du oppsøke veterinær

Hvis hunden din opplever uvanlig svakhet eller tretthet, kan det skyldes et bredt spekter av faktorer – alt fra smerte og medisiner til infeksjon og sykdom. Så det er best å se en veterinær umiddelbart hvis hunden din ikke oppfører seg som seg selv og ser ut til å ha mistet energien nylig. (Enda bedre hvis du har hundens aktivitetssporingsdata for hånden – slik at du kan ha en mer produktiv samtale.)

En veterinær som undersøker en sløv hund på en klinikk
Med Tractive vil du kunne oppdage plutselige forandringer i hundens aktivitetsnivå

Veterinæren vil utføre en helsesjekk for å utelukke enhver potensiell sykdom eller skade. Hunder som er utmattede kan lide av ett av følgende helseproblemer.

Årsaker til utmattethet hos hunder

Utmattelse hos hunder kan være forårsaket av mange forskjellige faktorer, alt fra relativt ufarlig til livstruende. I den følgende listen kan du finne en oversikt over mulige årsaker til utmattelse hos hunder.

Parvovirus

Hundeparvoviruset påvirker mage-tarmkanalen og forårsaker utmattelse, tap av appetitt, magesmerter, oppblåsthet, oppkast, feber eller lav temperatur og diaré hos hunder.

 • Det sprer seg gjennom kontakt med smittede hunder eller forurensede overflater.
 • Hunder med størst risiko for parvo er uvaksinerte hunder eller de som er under 4 måneder gamle.
 • Vaksinering og god hygiene kan forhindre parvovirus hos hunder.

Hvis du mistenker at hunden din har parvo, ta den til veterinæren umiddelbart. Diagnose og aggressiv behandling så snart som mulig vil være nødvendig for å sikre at hunden din kommer seg etter viruset1.

Valpesyke

Valpesyke er et virus som påvirker luftveiene, mage-tarmkanalen og nervesystemet hos infiserte hunder.

 • Det kan spres gjennom luften og forårsaker i utgangspunktet en rennende, puslignende utflod fra øynene.
 • Andre symptomer inkluderer rennende nese, hoste, utmattelse, feber, hund som ikke spiser, og oppkast.
 • Til slutt kan muskelrykninger, sirkulasjonsadferd, kramper, tyggeanfall og spyttsekresjon, kramper og lammelser oppstå når viruset angriper nervesystemet.
 • Det kan også forekomme fortykkelse av fotputene.

Valpesyke hos hunder er ofte dødelig; og hvis hunden overlever, har de ofte permanent skade på nervesystemet2.

Kennelhoste

Denne smittsomme bronkitten påvirker luftveiene hos hunder, og forårsaker dem til å hoste.

 • Hunder med kennelhoste kan også oppleve nysing, rennende nese, hvesing, gisping etter pusten, utflod fra øynene og tretthet.
 • Normalt går det over av seg selv; men valper, eldre eller syke hunder som utvikler kennelhoste kan trenge behandling for å forhindre alvorlig infeksjon3.

Hjerteorm

Hjerteorm hos hunder er forårsaket av en parasittisk orm som infiserer hjertet, lungene og blodårene til det berørte dyret.

 • I utgangspunktet vil ingen symptomer være til stede.
 • Senere utvikler utmattelse og hoste seg vanligvis, etterfulgt av pustevansker og et sykt utseende i de senere stadiene.
 • Ubehandlet kan hjerteorm føre til kavalsyndrom som kan føre til organsvikt og død.

Behandlingen kan være tøff for hunden og kostbar, så det er best å snakke med veterinæren om alternativer for å forhindre hjerteorm4.

En utmattet hund som ligger på et tregulv
Utmattethet som ikke behandles kan skape alvorligere problemer på et senere tidspunkt

Leptospirose

En annen mulig årsak til letargi hos hunder er leptospirose, en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Leptospira.

 • Den påvirker nyre og lever hos hunder og kan føre til organsvikt.
 • Symptomer på alvorlig infeksjon inkluderer utmattelse, depresjon, oppkast, feber, økt tørste, redusert appetitt og hyppig vannlating.
 • Hunder med milde infeksjoner kan vise ingen symptomer i det hele tatt, men sykdommen utvikler seg vanligvis raskt.
 • Dessuten kan hunder med denne tilstanden utvikle gulsott5.

Borrelia

Borrelia er en flåttbåren sykdom forårsaket av bakterien Borrelia burgdorferi som kan påvirke både hunder og mennesker.

 • Bakteriene inne i en flått overføres til hundens blodstrøm fra et flåttbitt og kan reise til forskjellige organer, noe som forårsaker sykdom og pågående helseproblemer.
 • Flåtten må feste seg til hunden i 24-48 timer for å overføre sykdommen.
 • Symptomer på borrelia hos hunder inkludere tap av appetitt og energi, feber, halthet, hevelse i ledd, ubehag og smerte.
 • Nyresvikt og alvorlige hjerte- og hjerneproblemer kan også utvikle seg.

Siden flått også kan overføre andre alvorlige bakteriesykdommer, er flåttkontroll for hunder et absolutt must for enhver hundeeier i et flåttangrepet område6.

Sykdom

Kronisk sykdom er en annen potensiell årsak til utmattelse hos hunder. Hvis hunden din lider av hjerte- eller leversykdom, kreft, diabetes eller hypoglykemi, vil den sannsynligvis være sliten og vise andre tegn på sykdom. Eldre hunder er mest utsatt for å utvikle sykdommer som disse, som ofte behandles med medisiner, kostholdsendringer eller kirurgi.

Igjen, hvis hunden din viser tegn på sykdom (for eksempel, hvis hunden din har anfall, slutter å spise, drikker for mye og urinerer ofte, kaster opp eller har feber eller diaré), bør du søke veterinærhjelp så snart som mulig.

Medisiner

Ulike typer medisiner kan også gjøre hunden svak eller sliten. Dette inkluderer medisiner foreskrevet til hunden din fra veterinæren eller loppe-, flått- og hjerteormprodukter kjøpt over disk. Naturlige tilskudd eller alternative behandlinger som CBD for hunder kan også gjøre hunden din syk eller utmattet. Så se veterinæren din med en gang hvis hunden din ser sløv ut etter å ha tatt et nytt medikament eller produkt7.

Apropos medisiner, mange medisiner for mennesker, som for eksempel vanlige smertestillende midler, er faktisk giftige for hunder, så hold disse borte fra hunder til enhver tid.

Forgiftning

I tillegg vil hunder virke sløve og syke hvis de har blitt forgiftet. Vær oppmerksom på at det å bli forgiftet ikke betyr at de bokstavelig talt spiste gift – som insektmiddel eller rottegift (selv om det også er mulig). Mange dagligdagse husholdningsstoffer er giftige for hunder, fra sjokolade, alkohol og druer til rengjøringsmidler og kjemikalier som Lokkemat for snegler; planter og sopp til rekreasjons- eller reseptbelagte legemidler.

En liten hvit hund som løper blant blomstene i en hage
Alle hundeeiere vil at familiens kjæledegge skal være frisk, glad og aktiv

For mer informasjon, sjekk ut listen vår over stoffer som er giftige for hunder. Hvis du mistenker at hunden din har spist noe som kan være giftig, kontakt veterinæren din umiddelbart.

Hypotyreose

En annen potensiell årsak til utmattelse hos hunder er hypotyreose, eller en underaktiv skjoldbruskkjertel. Denne tilstanden er vanligvis forårsaket av underliggende sykdom og fører til at stoffskiftet reduseres. Andre symptomer på hypotyreose inkluderer vektøkning, matt hår og overflødig røyting, følsomhet for kulde, tynn pels, langsom hjerterytme, halthet, mangel på koordinasjon, tap av libido, varmeperioder og mer8.

Andre årsaker til utmattelse hos hunder

Som du kan se, når en hund er utmattet, er det mange mulige årsaker til det. I tillegg til mulighetene ovenfor, kan en utmattet hund oppleve smerter, traumer, diaré, anemi, slangebitt eller andre skader, eller problemer med anal kjertel.

Hvordan oppdage utmattelse hos hunder

Selv med all informasjonen ovenfor, kan det være vanskelig å bestemme den eksakte årsaken til sløvhet hos hunden din selv. Men her er noen trinn for å komme i gang:

 • Inspiser hunden din for skader og legg merke til alle symptomene hunden din opplever.
 • Er den bare litt lat (kanskje den har vært innendørs for mye)?
 • Eller viser den også bekymringsfulle tegn på et helseproblem, som oppkast eller diaré?

Når du mistenker sykdom eller smerte hos hunden din, er det en god idé å ta den med til veterinæren. Behandling av utmattelse hos hunder vil avhenge av årsaken. Når du er der, vil veterinæren kunne kjøre noen tester for å finne ut hva som kan føre til at hunden din føler seg utmattet. De vet også best hvordan de skal behandle dette hos hunden din og kan gi deg råd om det beste handlingsforløpet for å få hunden din til å føle seg bedre igjen.

Spor og ha oversikt over hundens form – med Tractive

Å holde hunden i god fysisk form gjennom hele livet er viktig, akkurat som å få nok mosjon holder deg sterk og sunn. Så når du har fastslått årsaken til dens utmattelse og hunden får behandling, vil den være på vei til å bli aktiv igjen. Hvilket gjør det til et flott tidspunkt å introdusere noen sunne aktiviteter i livsstilen deres sammen. (Selv om det er så enkelt som en tur utendørs jevnlig.)

Tractives aktivitetsovervåking kan hjelpe deg med å holde deg ansvarlig for et nytt treningsregime. Med det, kan du sette daglige mål for vennen din og til og med sammenligne hvordan de har det med andre kjæledyr. Jo nærmere du kommer målene dine, jo mer fylles den lille sirkelen rundt din venns bilde opp . Slik at du kan gjøre daglig mosjon til en morsom og tilfredsstillende aktivitet for både deg og hunden din.

skjermbilder fra aktivitetsovervåkingen i Tractive GPS-appen
Sebastian Raab, Product Manager at Tractive

Det kan være lett å gå glipp av endringer i hundens vanlige aktivitet – eller om de bare er på farten mer eller mindre enn vanlig. Så vi har satt opp varsler om aktivitetsfall for når hundens aktive minutter faller betydelig. De kan hjelpe deg med å gripe inn i en situasjon hvor hunden din kan slite med en infeksjon eller til og med bare smerte.

– Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive og sporadisk dyrepasser

Forebygg hundens sykdom selv om den virker frisk

Traktive kjæledyreiere rundt om i verden er avhengige av sin velværeovervåking for å holde seg oppdatert på hundens form. Her er enda en historie fra en av dem – hvis årvåkenhet hjalp henne å unngå en medisinsk nødsituasjon:

En hund som løper utenfor iført Tractive GPS-tracker i bakgrunnen, og appen på en mobil i forgrunnen

«Da jeg så på Rubys Velværeprofil, viste dataene at aktivitetsnivået hennes var lavt og at hun ikke hadde sovet godt. Jeg var bekymret og så nøye på henne.

Tidlig neste morgen hadde hun blod i urinen og var sløv. Vi besøkte akuttveterinæren, og Ruby ble diagnostisert med en urinveisinfeksjon

«Fikk antibiotika og smertestillende og føler seg mye bedre. Sporingsdataene hennes gjorde meg oppmerksom på at hun ikke oppførte seg normalt, og at noe kunne være galt med henne.«

«Jeg elsker trackeren, og jeg vil alltid ha en for enhver hund jeg noen gang eier.»

Kjøp Tractive GPS

Sikre vennens helse og velvære – for livet

Så uansett om hunden løper maraton eller bare går opp og ned trappene hver dag, hjelper regelmessig aktivitetssporing deg med å sikre at den holder seg frisk og trygg – uansett hvordan det ser ut for den. Og med hundens aktivitetsdata for hånden, kan du holde deg oppdatert på helseproblemene dens for godt.

en hvit og brun hund sitter ute i gresset iført Tractive GPS-tracker på halsbåndet
I Tractive-appen kan du dele og sammenligne din hunds resultater med andres

Lurer du på hvordan du kan oppmuntre den late hunden din til å trene mer? Eller reintrodusere din utmattede hund til litt aktivitet? Her er et par artikler du vil finne nyttige:

Kjøp hunderackere