Heb je een hond die steeds wegloopt? Of blijft hij maar graven in de tuin? In dat geval kan een hek een uitkomst bieden. Er zijn veel opties wat betreft hondenomheiningen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Je kunt uiteraard ook een virtuele hondenomheining instellen in de Tractive GPS-app. Welke omheining is het meest geschikt voor je huisdier? Wat is de goedkoopste en meest betrouwbare optie? Voor welk materiaal moet je gaan? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over hondenomheiningen, waaronder de voor- en nadelen, de kosten en tips. Zo kun je de juiste omheining kiezen voor je hond.

verpakking van de Tractive GPS DOG-tracker

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Tractive kopen

Welke omheining moet ik hebben voor mijn hond?

Als het gaat om het kiezen van de juiste omheining voor je hond, zijn er veel opties.

Zoals met veel dingen, krijg je waar je voor betaalt. Naast de prijs zijn er nog andere factoren waar je rekening mee moet houden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tijdelijke of permanente hekken. En dan is er nog het materiaal. Sommige zijn gemaakt van organisch materiaal, zoals planten, hout of steen, maar je hebt ook onzichtbare omheiningen. Tegenwoordig zijn er virtuele, slimme hondenhekken die geen ruimte innemen en je via gps informeren wanneer je trouwe viervoeter te ver is afgedwaald. De functie Virtuele omheining is een van de belangrijkste redenen waarom veel huisdiereigenaren vertrouwen op de Tractive GPS-tracker voor honden.

infographic Virtuele omheining van Tractive GPS

Weet je niet waar je moet beginnen? Maak je geen zorgen. We gaan de verschillende soorten omheiningen bespreken, zodat je het hekwerk kunt kiezen dat het beste bij je past.

Maar laten we eerst een aantal dingen bekijken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de omheining voor je hond:

Waar moet je op letten bij het kiezen van een omheining voor je hond?

Om de beste afrastering voor je hond te kiezen, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals:

 • het doel van de hondenomheining
 • de leeftijd, grootte, het ras en activiteitsniveau van de hond
 • hoe hoog je hond kan springen
 • of je hond graag graaft
 • of je een kant-en-klare omheining wilt, een zelfgemaakte hondenomheining of een omheining die door een hekwerkspecialist wordt geplaatst
 • je budget, oftewel hoeveel geld je wilt uitgeven aan een hondenomheining
 • hoe groot de omheining moet zijn
 • of je een fysiek of virtueel hekwerk wilt hebben
 • de lokale regelgeving die van invloed kan zijn op het soort hekwerk dat je mag hebben

Als je hond bijvoorbeeld hyperactief is of steeds wegloopt, dan heb je een andere omheining nodig dan iemand met een angstige hond die nooit van je zijde wijkt. Als je een kleine hond hebt, kan een tijdelijke omheining volstaan, terwijl grotere honden een grotere en hogere omheining nodig hebben.

Wat is het doel van je hondenomheining?

Voordat je een hondenomheining kiest, doe je er verstandig aan om na te denken over waarom je de omheining nodig hebt. Waar dient het hekwerk voor?

Misschien wil je:

 • voorkomen dat de hond wegloopt
 • een ruimte creëren waar je hond kan doen wat hij wilt
 • voorkomen dat je hond de tuin vernielt
 • je hond op één plek houden terwijl je ergens anders bent
 • een hondvriendelijke tuin creëren

Het is makkelijker om de juiste hondenomheining te kiezen als je weet waarvoor het dient.

Hoe zorg ik ervoor dat de hond in de tuin blijft?

Gebruik de onderstaande ideeën voor een omheining om je hond in de tuin te houden.

drie witte honden die achter een metalen hondenhek staan ​​en erdoorheen kijken

15 ideeën voor een hondenomheining

Houten hondenhek

Houten hekken zijn een vrij populaire keuze onder hondenbezitters. Dit zijn de voordelen van een houten omheining:

 • een natuurlijke uitstraling, aangezien een houten omheining vrijwel in elke tuin mooi zou passen
 • afhankelijk van je wensen kan het in elke grootte worden gebouwd
 • het hek zorgt voor minder inkijk

Maar houd er rekening mee dat nieuwsgierige honden willen zien wat er in de buurt gebeurt. Daarom zou je bijvoorbeeld een raampje kunnen plaatsen in het hekwerk. Of kies voor een minimalistische houten omheining, zoals hieronder:

bruin houten hek met gele bloemen

Er zijn enkele opties voor houten hondenomheiningen:

Houten hek

Een houten hek is een prima optie om je hond in de tuin te houden. Houten hekken passen goed bij de meeste huizen en zien er helemaal niet uit als hondenhekken. Deze zijn doorgaans kleiner dan andere soorten hekken. Ze kunnen een goede keuze zijn als je een kleine hond hebt die niet erg hoog kan springen. Maar houd er rekening mee dat ze je niet beschermen tegen pottenkijkers.

Hekwerk met liggers

Een hekwerk met liggers is ook een goede keuze als je een minimalistisch houten hek met een natuurlijke look wilt hebben. Het aantal liggers van dit type hekwerk kan variëren en er kunnen verschillende houtsoorten worden gebruikt, zoals grenen. Vanwege de tussenruimte in het hek moet dit type afrastering worden verstevigd met draad of ander materiaal om het hondvriendelijk te maken.

Hondenhek gemaakt van pallets

Ben je handig? Dan kun je je eigen hondenomheining maken van pallets. Met een beetje geluk kun je ergens gratis pallets ophalen of de pallets goedkoop aanschaffen. Bovendien is dit een milieuvriendelijke optie. Je kunt de pallets precies zo aanpassen en schilderen als je wilt.

Pallets zijn ideaal om bloemperken en andere delen van de tuin te beschermen. Ook is zo’n hek bestand tegen warme en koude temperaturen. Zorg ervoor dat de omheining hoog genoeg is zodat je hond niet eroverheen kan springen. Houd er echter rekening mee dat je hond onder de omheining kan graven.

Metalen hondenhek

Veel huisdierbezitters kiezen ervoor om hun trouwe viervoeter veilig te houden met een metalen hondenhek. Metalen hekken zijn duurzaam, betaalbaar en verkrijgbaar in verschillende varianten:

blaffende hond achter metalen hekwerk

Een gaashekwerk is een populaire keuze onder hondenbezitters. De voordelen van een gaashekwerk zijn onder andere:

 • je hond kan door het hek kijken
 • het is goedkoop en betaalbaar
 • het is duurzaam en vereist minimaal onderhoud
 • het is snel en gemakkelijk te repareren
Zo voorkom je dat de hond onder een gaashekwerk graaft

Om te voorkomen dat de hond onder een gaashekwerk gaat graven, kun je onderaan het hek een materiaal gebruiken om het graven te ontmoedigen. Je zou bijvoorbeeld kippengaas of grote stenen kunnen gebruiken. Het is ook een goed idee om op de hond te letten in de tuin, zodat je hem kunt afleren om te graven.

Stalen of aluminium sierhekwerk

Veel hekwerkspecialisten bieden stevige, duurzame en fraaie sierhekwerken van aluminium of staal aan. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, kleuren en afwerkingen. Bovendien kun je er gerust op zijn dat je hond niet kan ontsnappen als de omheining correct is geïnstalleerd. Stalen hekwerken kunnen duur zijn, maar ze zijn ook een duurzame en permanente oplossing.

Draadomheining

Om te voorkomen dat de hond steeds wegrent, kun je gebruikmaken van kippengaas of een ander soort gaas. Er zijn genoeg opties die niet zouden misstaan ​​in de tuin. Kippengaas is bijvoorbeeld geschikt voor doe-het-zelfklussen in de tuin of als omheining voor kleine honden. Ook is dit een van de goedkoopste opties voor hondenafrasteringen, maar het is niet bepaald de meest duurzame optie.

Baksteenomheining

Voor een duurzamere oplossing kan een bakstenen muur een goede optie zijn voor een hondenomheining. Hoewel een baksteenomheining duurder is, is deze ook veel duurzamer. Dit betekent dat het op de lange termijn behoorlijk kostenbesparend kan zijn. Een baksteenomheining heeft ​​weinig tot geen onderhoud nodig in vergelijking met een houten schutting. Vanwege de hoogte, duurzaamheid en stabiliteit is zo’n omheining ook ideaal voor grote honden. Baksteenomheiningen zijn aanpasbaar en zien er ook nog eens leuk uit.

rode bakstenen omheining met grasveld ervoor en planten erbovenop

Stenen hondenomheining

Een stenen omheining is net als een baksteenomheining een natuurlijk en duurzaam alternatief en kan worden gebouwd met stenen uit de omgeving. Zorg er wel voor dat de stenen niet zo worden geplaatst dat de hond ze als ladder kan gebruiken en over de muur kan klimmen. Een stenen omheining is ook een permanente oplossing die vrij weinig onderhoud vereist.

Kunststof hondenomheining

Een andere optie voor hondenafrasteringen is een kunststof omheining. Dit omvat tijdelijke, verplaatsbare hondenhekken en doe-het-zelf kunststof hekken. Je kunt online kunststof omheiningen kopen om snel en eenvoudig een hondenomheining te bouwen. Deze hekken zijn vaak gemaakt van polypropyleen, wat duurzaam is en bestand tegen UV-stralen. Je kunt dit soort omheiningen gebruiken als een verplaatsbare hondenomheining of als permanente oplossing. Vergeet niet om maatregelen te nemen zodat de hond niet onder het hek kan graven of erop kan kauwen.

Denk eraan dat kunststof een minder duurzaam materiaal is dan hout of (bak)steen. Dit is goed om in gedachten te houden als je een steentje wilt bijdragen aan het milieu!

Vinyl hek

Vinyl hekken zijn kunststof hekken gemaakt van polyvinylchloride (PVC). Dit is een goed alternatief voor houten omheiningen of gaasomheiningen omdat vinyl omheiningen niet zullen barsten, rotten of versplinteren en op de lange termijn minder onderhoud vergen. Vinyl hekken:

 • zijn gemakkelijk schoon te maken en vereisen minimaal onderhoud
 • zullen niet barsten of rotten
 • kunnen worden ontworpen om eruit te zien als hout

Vinyl hekken hebben ook nadelen:

 • initiële kosten kunnen behoorlijk hoog zijn
 • het is gemaakt van niet-duurzaam synthetisch materiaal
 • kan na een tijdje worden bedekt met schimmel en algen
 • kan beschadigd raken door slecht weer

Onzichtbare/elektrische hondenomheining

Bij een onzichtbare of elektrische omheining is een halsband gekoppeld aan de omheining en krijgt de hond een elektrische schok te geven als een bepaalde grens passeert. In veel landen wordt het gebruik van stroomstootapparatuur nog vaak ingezet om honden binnen een gegrensd gebied te houden, maar dit is sinds 1 januari 2022 verboden in Nederland.

afbeelding van een roze driehoek met uitroepteken

Elektrische omheiningen, stroomhalsbanden, enz. kunnen fysieke en/of psychologische schade toebrengen aan honden omdat er gebruik wordt gemaakt van negatieve bekrachtiging en pijnlijke straffen. Een veiliger alternatief voor onzichtbare hekken is de Tractive GPS-tracker voor honden, waarbij je de functie Virtuele omheining kunt gebruiken.

GPS-omheining voor honden

Een virtuele hondenomheining die gebruikmaakt van GPS is een uitstekende, veilige en huisdiervriendelijk oplossing als je je hond binnen een begrensd gebied wilt houden. Laten we eens kijken hoe de Virtuele omheining van Tractive GPS werkt.

Dankzij een virtuele omheining heb je geen fysiek hekwerk nodig dat veel ruimte in beslag neemt op je terrein. In plaats daarvan krijg je een melding zodra je hond de ‘veilige zone’ (zoals je tuin of je huis) verlaat of betreedt.

En nog fijner is dat je elke stap van je viervoeter in realtime kunt volgen met Tractive GPS. Zelfs als je hond een ontsnappingsartiest is, kun je altijd zien waar hij heen gaat en hem zo nodig weer ophalen. Met andere woorden, je hoeft je nooit meer zorgen te maken over het terugvinden van een weggelopen hond!

Afbeelding van de functie Virtuele omheining van de Tractive GPS-tracker voor honden
Afbeelding van de functie Virtuele omheining van Tractive GPS

Meer informatie over Tractive GPS

De voordelen van de functie Virtuele omheining van Tractive GPS zijn:

 • lage kosten, geen onderhoud vereist
 • snelle installatie
 • maximaal vijf hekken in het gebied waar je hond veel tijd doorbrengt
 • geen elektrische schokken en hondvriendelijk
 • realtime tracking en meldingen als je hond wegloopt

Tijdelijke hondenomheiningen

Veel huisdiereigenaren hebben slechts een tijdelijke hondenomheining nodig. Als je geen permanente of dure omheining wilt, kun je de onderstaande opties overwegen:

 • Verplaatsbare hondenomheining: zelfs Amazon verkoopt tegenwoordig kleine verplaatsbare hondenhekken. Je kunt een dergelijke omheining eenvoudig verplaatsen als dat nodig is.
 • Zelfgemaakte hondenomheining: je kunt veel van de tot nu toe genoemde materialen gebruiken om een ​​hek te maken dat aan je behoeften voldoet en het vervolgens weer weghalen als je het niet meer nodig hebt.
witte hond die rechtop staat in tijdelijke hondenomheining/hondenkennel

Hondenhekken voor binnen

Als je alleen een hondenomheining voor binnen nodig hebt, zijn er verschillende opties:

 • Babyhekje: er zijn veel babyhekjes die in de meeste deuropeningen van je huis passen en die je eenvoudig kunt sluiten en openen. Deze optie is handig als je de hond uit een bepaald deel van het huis wilt houden.
 • Zelfgemaakt hondenhekje: je kunt ook je eigen hekwerk maken met eenvoudige materialen van de bouwmarkt. Zo kunt je met gerecycled hout, plexiglas, stangen, PVC-buizen en stof je eigen hek maken.
 • Bench of kooi: om te voorkomen dat je hond door het hele huis gaat dwalen, kan een bench of box van pas komen. Het nadeel is wel dat je hiermee de bewegingsvrijheid van je hond beperkt. Dit is dus slechts een tijdelijke oplossing. Laat hem niet te lang in zo’n kleine ruimte zitten.

Welke hondenomheining is het goedkoopst?

Als je wilt voorkomen dat je hond wegloopt zonder al te veel uit te geven, zijn hier een paar opties:

 • Gaasnetten van PVC
 • Draadomheiningen, zoals die van gaas
 • Pluimveenetten
 • Hekken van houten pallets

Houd er echter rekening mee dat goedkope hondenomheiningen op de lange termijn niet per se de meest duurzame keuze zijn. Voor extra veiligheid kun je een GPS-tracker voor honden aan de halsband van je viervoeter bevestigen, zodat je hem kunt terugvinden in het geval hij wegloopt.

Tractive GPS kopen

Zo voorkom je dat de hond onder een hek graaft

Welke hondenomheining je ook kiest, het kan zijn dat je te maken hebt met een hond die er alles aan zal doen om te ontsnappen. Graven zit immers in de aard van de hond. Om je hond af te leren onder de omheining te graven, kun je deze tips proberen:

 • Begraaf (minstens 30 cm) kippengaas onder het hek. Je kunt het horizontaal of verticaal plaatsen, maar zorg er wel voor dat de uiteinden van het kippengaas naar beneden wijzen. Bedek het kippengaas met aarde of gras zodat het niet opvalt in je tuin.
 • Gebruik een aantal zware stenen als fysieke barrière aan de onderkant van het hek.
 • Houd je hond in de gaten. Zodra hij begint te graven, blaas je op een fluitje of maak je een ander geluid om het graven te ontmoedigen. Richt zijn aandacht op een plek waar hij mag graven, zoals een zandbak. Beloon hem met snoepjes voor goed gedrag.
hond die in het gras aan het graven is
 • Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging heeft gekregen voordat je hem in een omheind gebied zet. Als je trouwe viervoeter genoeg beweging krijgt, kan hij zijn overtollige energie kwijt. Op die manier krijgt hij minder behoefte om te gaan graven. Over lichaamsbeweging gesproken: met de Tractive GPS-tracker en Activiteitenmonitoring voor honden kun je het activiteitsniveau van je maatje in de gaten houden en zorgen dat hij voldoende beweging krijgt.
 • Indien nodig kun je een ​​ander type afrastering overwegen. Als je bijvoorbeeld overstapt van een doorzichtig hek naar een hek waar je hond niet doorheen kan kijken, kan dit het graven helpen verminderen.

Zo voorkom je dat de hond over een hek springt

Een probleem waar veel hondenbezitters tegenaan lopen is dat de hond over het hek springt. Dit is natuurlijk niet ideaal. Zorg er dus voor dat je een omheining kiest die hoog genoeg is. Honden kunnen ook over een omheining springen, omdat ze zich vervelen, een sterk jachtinstinct hebben of op zoek zijn naar een paringspartner.

Hoe kun je voorkomen dat je hond over het hek springt?

 • Beperk het zicht: de hond zal minder snel over de schutting springen als hij niet erdoorheen kan kijken.
 • Kijk of er dingen zijn die de hond kan gebruiken om over de omheining te komen en haal deze weg. De hond kan bijvoorbeeld een vuilnisbak gebruiken om over het hek te springen.
 • Verhoog het hekwerk.
 • Overweeg om bomen of struiken voor de schutting te planten.
 • Let goed op je hond en ontmoedig zijn pogingen om over het hek te springen. Richt zijn aandacht op een andere activiteit en beloon hem ervoor.
 • Maak de tuin interessanter voor je hond. Breng tijd met hem door, speel met hem, verstop hondensnoepjes in de tuin, enz. Als hij afgeleid is en plezier heeft, zal hij er niet eens aan denken om te proberen te ontsnappen!
zwarte hond die over een bruine houten omheining springt

Dit waren onze 15 ideeën voor een hondenomheining om je trouwe viervoeter thuis of in de tuin veilig te houden. Hoe houd jij je maatje veilig en uit de problemen?

Tractive GPS kopen