Hoewel we het liefst altijd thuis zouden zijn om met onze kat te knuffelen, zijn er ook menselijke verplichtingen die onze aandacht vragen. Iemand moet toch voor het kattenvoer zorgen? Nu vraag je je misschien af: hoelang kan ik mijn kat eigenlijk alleen laten? Waar moet je aan denken wanneer je je kat alleen thuislaat? Kun je je kat naar buiten laten gaan als je weg bent? Hoe zit het met beweging? En wat als je kat zich eenzaam voelt?

Deze vragen en meer komen hieronder aan bod:

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor katten

Weet waar je kat heen gaat

Bekijk in realtime waar je kat is, ongeacht hoe ver hij ook is afgedwaald. Ontvang meldingen als hij te ver van huis zwerft. Ontdek waar je viervoeter is geweest en wat zijn favoriete plekjes zijn. En deel de locatie van je kat met anderen.

Ontdek GPS-trackers voor katten

Hoelang kun je een kat alleen laten?

Je vraagt je vast af of je je kat thuis kunt achterlaten wanneer je naar je werk gaat. En hoe zit het als je een weekendje weg of op vakantie wilt? Hoelang kan een kat eigenlijk alleen zijn? Helaas is er geen sluitend antwoord op deze vraag vanwege het gebrek aan onderzoek over dit onderwerp.

Vaak worden katten beschouwd als zelfstandige dieren. Toch zijn ze nog steeds huisdieren en hebben ze waarschijnlijk net zoveel behoefte aan aandacht en genegenheid als bijvoorbeeld honden. Sommige kattenrassen zijn mogelijk meer geschikt om vaak alleen thuis te zijn dan andere, maar elke kat is weer anders.

Factoren zoals leeftijd, gezondheid, persoonlijkheid, achtergrond, bewegingsbehoefte en omgeving van de kat (evenals de aanwezigheid van andere huisdieren) spelen allemaal een rol in hoelang je een kat alleen thuis kunt laten.

Hoelang een kat alleen kan zijn, verschilt dus van kat tot kat.

Zo kom je erachter hoelang je je kat alleen kunt laten

Je kunt de onderstaande stappen volgen om te ontdekken hoelang je kat alleen thuis kan zijn:

 1. Wanneer je je kat voor de eerste keer alleen thuislaat, is het raadzaam om niet te lang van huis te gaan. Begin met maximaal 30 minuten, vooral als je huisdier het nog niet gewend is.
 2. Telkens als je de deur uitgaat, verhoog dan de tijd dat je wegblijft en kijk hoe je kat reageert.
 3. Als je merkt dat je kat zich anders gedraagt of protesteert, weet je wat de maximale tijdsduur is om je kat alleen te laten. Probeer de tijd dan iets te verkorten.

Het verschilt per kat hoelang het dier alleen kan zijn, maar experts raden aan om je kat nooit langer dan 24 uur alleen thuis te laten. Als je van plan bent om langer weg te zijn, kun je kijken naar alternatieven voor het alleen laten van je kat.

Welke kattenrassen kunnen alleen thuisblijven?

Sommige kattenrassen kunnen er beter tegen om alleen thuisgelaten te worden dan andere. Volgens DPVHS zijn de onderstaande kattenrassen doorgaans vriendelijk, meegaand en vergen ze weinig speciale zorg, wat hen mogelijk geschikter maakt om alleen thuis te laten.

 • Ocicat
 • Pers
 • Noorse boskat
 • American Wirehair
 • Amerikaanse korthaar
 • Maine Coon
 • Blauwe Rus
 • Schotse vouwoorkat

Houd er rekening mee dat elke kat anders is. Alleen omdat een kat tot een van de genoemde rassen behoort, betekent niet dat het beestje graag urenlang alleen thuisblijft.

Wat gebeurt er wanneer je een kat alleen laat?

Elke kat reageert weer anders wanneer hij alleen wordt gelaten. Sommige katten omarmen de vrijheid en lijken zelfs te genieten van hun tijd alleen. Andere zouden niet eens merken dat hun baasjes weg zijn, omdat ze diep in slaap zijn verzonken. En er zijn katten die het behoorlijk lastig vinden om alleen thuisgelaten te worden.

Om een idee te krijgen van hoe je kat reageert op je afwezigheid, kun je het volgende doen:

 • Overweeg om een huisdierencamera aan te schaffen; hiermee kun je een oogje houden op je kat en ontdekken wat hij uitspookt als je er niet bent.
 • Probeer bij thuiskomst te bepalen hoe actief je kat is geweest. Is de kattenmand nog warm? Heeft hij aan meubels gekrabd?
 • Let op eventuele gedragsveranderingen bij je kat, zoals veranderingen in zindelijkheid, eetlust of vachtverzorging. Dit kan aangeven of je kat het lastig vindt om alleen gelaten te worden.

Wees alert op symptomen van verlatingsangst, aangezien dit kan aangeven dat je kat zich niet op zijn gemak voelt wanneer hij gedurende langere tijd alleen wordt gelaten.

hoelang kun je je kat alleen laten

Waar moet je op letten wanneer je je kat alleen laat?

Wanneer je je kat alleen thuislaat, doe je er verstandig aan om de volgende zes belangrijke punten in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je kat niets tekortkomt.

Voedsel en water

Over het algemeen heeft je kat net zoveel voedsel nodig als normaal, of je nu thuis bent of weg. Dit kan droog- of natvoer zijn, afhankelijk van wat je kat gewend is. Als je natvoer achterlaat, houd het voer dan koel zodat het niet bedorven raakt. Je zou bijvoorbeeld een koelelement onder de voerbak kunnen plaatsen.

Je zult snel merken of je kat al het voer meteen opeet of een deel bewaart voor later. Als je twijfels hebt over hoeveel voedsel je moet achterlaten, kun je het volgende doen:

Geef je kat de volgende keer twee keer zoveel voer als normaal. Als je kat stopt met eten wanneer hij vol is, dan weet je hoeveel voer je moet klaarzetten wanneer je weer van huis moet gaan. Als je kat echter blijft eten, kun je een automatische voerbak overwegen. Op die manier krijgt je kat op vaste tijden een bepaalde hoeveelheid voer.

Zorg ervoor dat je kat voldoende vers water heeft wanneer je weg bent. Het is aan te raden om op verschillende plekken in huis een waterbak te plaatsen.

Schone kattenbak

Belangrijk om niet te vergeten is dat je kat een schone kattenbak nodig heeft. Als de kattenbak echter niet regelmatig wordt verschoond, kan dit leiden tot ongewenst plassen en poepen buiten de bak. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de kattenbak dagelijks een keer te verschonen.

Veilige omgeving

Katten kunnen zichzelf soms behoorlijk in de problemen werken. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, kun je het volgende doen:

 • Vraag een vriend of buur om af en toe bij je kat te kijken om er zeker van te zijn dat je kat niet vastzit, ergens opgesloten is, of verwondingen heeft opgelopen.
 • Zorg ervoor dat je belangrijke informatie achterlaat voor de persoon die op je kat past, zoals de contactgegevens van je dierenarts.
 • Als er een kans bestaat dat je kat ontsnapt en wegloopt, kun je overwegen een Tractive GPS-tracker voor katten aan de halsband of het tuigje van je huisdier vast te maken. Zo ben je altijd op de hoogte van de locatie van je kat.

Stimulatie en vermaak

Tijdens je afwezigheid is het belangrijk om voor voldoende stimulatie en vermaak te zorgen. Laat wat speelgoed achter om je kat bezig te houden terwijl je weg bent. Overweeg bijvoorbeeld de volgende dingen:

 • voerpuzzels
 • krabpaal
 • klimboom
 • geopende papieren zakken
 • kattenspeelgoed
 • comfortabele kattenmand

Dit kan helpen verveling te voorkomen.

via GIPHY

Kan ik mijn kat naar buiten laten gaan terwijl ik weg ben?

Als je een kattenluik hebt en je kat al gewend is om naar buiten gaan, dan zou je het luikje open kunnen laten staan. Zo kan je kat zelf naar buiten en naar binnen, ook als je de deur uit bent gegaan. De kans dat je kat in gevaar komt of niet meer naar huis terugkeert is wel veel groter als hij vaak buiten mag komen. Als je aan een drukke straat woont, is het verstandig om je kat binnen te houden en je huisdier in de gaten te houden met de Tractive GPS-tracker voor katten.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat voldoende beweging krijgt als hij alleen thuis is?

Met de nieuwste Tractive GPS-trackers kun je in realtime de locatie van je kat volgen en zijn dagelijkse fysieke activiteit bijhouden. Via de bijbehorende app op je smartphone kun je direct zien hoeveel minuten rust en beweging je kat per dag krijgt en hoeveel calorieën hij verbrandt. Zo kun je zien of je kat tijdens je afwezigheid als een dolle door het huis rent of dat hij de dag voornamelijk slapend doorbrengt.

Bekijk in de onderstaande video hoe de Tractive GPS-tracker werkt:

Sociale interactie

Wanneer je kat gewend is aan menselijk gezelschap, heeft hij zo nu en dan behoefte aan interactie. Het liefst met mensen die hij al kent. Sommige katten vinden het ook fijn als je de tv of radio aan hebt staan als je weg bent, zodat het minder stil is in huis. Overweeg ook om een tweede kat te nemen om je huisdier gezelschap te houden wanneer je er niet bent. Ten slotte kan het gebruik van een verdamper die synthetische feromonen verspreidt helpen om de zenuwen van je kat te kalmeren tijdens je afwezigheid.

Routine

De meeste katten houden niet van verandering. Zorg er daarom voor dat je de rest van de dagelijkse routine van je kat zoveel mogelijk aanhoudt als je langere periodes weg bent. Dit betekent vaste eettijden en speelmomenten, maar ook regelmatig de kattenbak schoonmaken.

Als je onlangs bent verhuisd met je kat, is het raadzaam om in het begin zoveel mogelijk tijd samen door te brengen, aangezien een verhuizing een grote verandering is. Geef je kat extra aandacht en help hem om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving.

Wat zijn de alternatieven voor het alleen laten van mijn kat?

Een kat alleen thuis laten is niet altijd de meest ideale situatie. Als je vanwege een vakantie of andere reden van huis moet zijn, kun je deze alternatieven overwegen:

Kattenoppas

Een eenvoudige optie is om aan een vriend(in) te vragen of diegene elke dag even wil komen kijken. Hij of zij kan dagelijks bij je kat langsgaan om hem gezelschap te houden, te voeren, de kattenbak te verschonen en eventueel met hem te spelen. Je kunt ook overwegen om een professionele kattenoppas in te schakelen om voor je kat te zorgen. Op deze manier kan je kat in zijn vertrouwde thuisomgeving blijven, zelfs wanneer je er niet bent.

Kattenpension

Als je langere tijd van huis bent, kun je ook je kat onderbrengen in een kattenpension. Houd er echter rekening mee dat katten territoriale dieren zijn die zich sterk hechten aan een vertrouwde leefomgeving en evenzeer aan hun baasje. Het kan voor een kat te overweldigend zijn om gescheiden te worden van zijn eigenaar en in een onbekende omgeving terecht te komen.

Familie of vrienden

In bepaalde situaties kan je kat verblijven bij een vriend of familielid terwijl je weg bent. Aangezien dit echter potentiële uitdagingen met zich mee kan brengen, is het raadzaam om dit alleen te overwegen in zeldzame gevallen of wanneer de situatie dringend is.

Reizen met je kat

Denk je eraan om enkele dagen, weken of zelfs maanden op reis te gaan? Misschien is het een idee om je kat mee te nemen. Begin met een kort uitstapje om te zien hoe je kat reageert op het reizen. Als dit positief verloopt, kun je het uitbouwen naar langere reizen. Zorg ervoor dat je voor je vertrek je kat voorziet van een GPS-tracker voor katten om te voorkomen dat je je maatje tijdens de reis kwijtraakt.

Conclusie over je kat alleen thuislaten

Hoewel onderzoek naar hoelang je een kat alleen kunt laten wellicht beperkt is, kun je met de eerder genoemde tips weloverwogen beslissingen nemen over hoelang je je kat alleen kunt laten. Het is niet altijd te voorspellen hoe je kat zal reageren wanneer je thuiskomt na een periode van afwezigheid.

Sommige katteneigenaren worden begroet door een spinnende en aanhankelijke kat die duidelijk laat zien hoe blij hij is dat je terug bent. Anderen treffen een kat aan die rustig op de bank ligt te slapen en nauwelijks lijkt op te merken dat je weg bent geweest. Elke kat heeft een eigen manier om zijn genegenheid te tonen, wat het soms lastig maakt om te bepalen of je kat je wel mist. Maar wees gerust: je kat mist je wel degelijk.

Bonus: wat te doen met je kat tijdens de vakantie

Bekijk onderstaand filmpje voor meer tips over wat je met je kat kunt doen tijdens je vakantie: