Heb je een energieke hond die dol is op water of sneeuw, of een buitenkat die zijn territorium moet beschermen? Net als veel huisdiereigenaren wil je misschien het avontuurlijke instinct van je huisdier stimuleren, maar tegelijkertijd voorkomen dat hij verdwaald raakt. Een kleine waterdichte GPS-tracker kan dan goed van pas komen, zeker als je niet altijd bij je viervoeter in de buurt bent.

Een waterdichte GPS-tracker voor huisdieren, zoals die van Tractive, is precies wat je nodig hebt. Het kan niet alleen gebruikt worden voor het volgen van je huisdier, maar ook bijvoorbeeld voor het tracken van boten, auto’s of andere dieren.

In dit artikel bespreken we de waterdichte constructie van de Tractive GPS-tracker voor de volgende keer dat je huisdier een plons in het water wil nemen.

Honden, katten en water en het jachtinstinct

Veel honden die van water en sneeuw houden vertonen vaak een sterk jachtinstinct. Denk aan spaniëls, retrievers, setters, herders en zelfs poedels. Dit betekent dat ze eenden en andere dieren kunnen achtervolgen tot aan nabijgelegen vijvers, meren en zelfs rivieren.


Een goed voorbeeld is Marnie, de ontsnappingsartiest, die zich in een vijver vol eenden stortte, maar gered werd dankzij haar Tractive GPS-apparaat.

bruine hond die buiten een gps-tracker aan de halsband draagt

Maar hoe zit het met katten? Hebben zij geen hekel aan water? Niet noodzakelijk. Sommige kattenrassen, zoals Turkse vans, Turkse angora’s, Siberische katten, Bengaalse katten en zelfs Maine Coons, hebben een waterafstotende vacht en genieten af en toe van zwemmen. Net als honden zijn katten over het algemeen actief en houden ze van buiten zijn, en ze kunnen instinctief terugvallen op jachtgedrag, zoals een duik nemen in een meer.


Dat gezegd hebbende, zijn het jachtinstinct en jachtgedrag twee belangrijke redenen waarom honden en katten kunnen verdwalen. Als ze buiten rondzwerven, is het essentieel om een manier te hebben om ze veilig te houden, waar ze ook heen gaan.

Eigenaar van cattery en trainer, Clair Chesterman

De Tractive GPS-tracker is de beste tracker voor katten die je kunt kopen en deze behoort tot de top wat betreft kwaliteit. Ik kan eenvoudig veilige zones instellen, zoals mijn huis, en zodra mijn kat die zone verlaat, krijg ik meteen een melding.

Deze tracker heeft waarschijnlijk het leven van mijn kat gered toen ze een vogel achtervolgde en verdwaald raakte. Ze was behoorlijk geschrokken, maar dankzij de GPS-tracker kon ik haar snel lokaliseren. De chip van de Tractive GPS-tracker berekent regelmatig de locatie van mijn kat en werkt de kaart elke 2 tot 3 seconden bij. Bovendien heeft het een handige lichtfunctie die helpt bij het lokaliseren van mijn viervoeter in de avond.”

– Clair Chesterman, eigenaar van CFA- en CCA-geregistreerd bedrijf, FluffyMeowPaws1

Verpakkingen van Tractive GPS-tracker voor honden en katten

Weet altijd waar je huisdieren zijn

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals de uitlater of oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Ontdek Tractive GPS

Waarom kiezen voor een waterdichte GPS-tracker?

Met een GPS-tracker kun je iets in realtime lokaliseren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een GPS-apparaat (dit maak je bijvoorbeeld vast aan de halsband van je hond) en een software of een app (waarmee je de locatie van je hond kunt zien). Bij zo’n belangrijke taak is het essentieel dat het apparaat waterdicht is, anders zou de tracker kapot gaan zodra deze in aanraking komt met water.

⚠️ Aangezien waterdichtheid belangrijk is voor GPS-trackers, zorgen de meeste fabrikanten ervoor dat hun producten waterdicht (of in ieder geval waterbestendig) zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Controleer daarom de beschermingsgraad voordat je een tracker koopt.

In tegenstelling tot andere trackers voldoet de Tractive DOG XL Adventure Edition aan de waterbestendigheidsnorm van IPX7 en is hij voorzien van een extra robuuste glasvezel behuizing, ontworpen voor de meest avontuurlijke hondenrassen.

Tractive DOG XL Adventure edition

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje gelukkig en gezond met Wellness-monitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Shop trackers voor honden

Waterbestendigheid is van cruciaal belang als je een tracker buiten wilt gebruiken, zoals het volgen van een hond tijdens bergwandelingen of het bijhouden van de activiteiten van je buitenkat gedurende de dag. Een waterdichte GPS-tracker is een essentiële veiligheidsuitrusting die je kunt gebruiken wanneer je:

 • met je hond wilt zwemmen in een rivier, een meer of de zee;
 • op een regenachtige of mistige dag met je hond wilt wandelen;
 • je kat de buurt wilt laten verkennen in de sneeuw of regen;
 • je hond in de sneeuw wilt laten spelen;
 • met je hond wilt langlaufen of skijöring;
 • wilt hiken met je huisdier.

Deze viervoeters hebben altijd hun GPS-trackers om. Wel zo handig tijdens natte buitenavonturen!

View this post on Instagram

A post shared by Tractive (@tractive)

Is de Tractive GPS-tracker waterdicht?

Ja, zowel de Tractive GPS-tracker voor honden als de Tractive GPS-tracker voor katten zijn volledig waterdicht.

De Tractive GPS-apparaten hebben geen simkaartopeningen of USB-poorten en zijn daarom niet alleen beschermd tegen spatwater, maar zijn ook volledig waterdicht.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

“Je kunt met een gerust hart genieten van een wandeling in de regen met je huisdier, zonder je zorgen te maken over de Tractive GPS-tracker. De Tractive GPS-apparaten voldoen aan de IPX7-norm, wat betekent dat ze ongeveer 30 minuten lang in water ondergedompeld kunnen worden tot een diepte van 1 meter. Dit maakt ze ideaal voor dagelijks gebruik, vooral als je een hond hebt die dol is op zwemmen.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

De Tractive GPS-trackers zijn al sinds het eerste model uit 2012 waterdicht. De populaire tracker is ontwikkeld in Europa door ondernemers en topingenieurs met een passie voor dieren en is wereldwijd verkrijgbaar. Het product is door de jaren heen verder ontwikkeld in het hart van Oostenrijk, vlak bij de Alpen, een plek waar je te maken hebt met veel regen, kou en sneeuw. Daarom weten we bij Tractive als geen ander dat het belangrijk is dat een GPS-tracker voor huisdieren gemaakt moet zijn om alles aan te kunnen.

Dat harde werk was niet voor niets: de waterdichte Tractive GPS-tracker wordt wereldwijd vertrouwd door meer dan een miljoen huisdiereigenaren. Lees hieronder de ervaring van een van de gebruikers van Tractive GPS:

zwarte hond die zich buiten in een modderbad ontspant

Gisteren nam ik mijn hond mee naar het park en ging hij gelijk voor een modderbad😳. Hij zat helemaal onder de modder en smerigheid. Ik was bang dat de tracker kapot zou gaan maar nadat we thuiskwamen, heb ik de tracker schoongemaakt en opgeladen. Het apparaat werkte gewoon prima! De Tractive GPS-tracker is zeer robuust. Daar ben ik zo blij om!

Cindy en Lhotse, VS

Ontdek Tractive GPS

Welke GPS-tracker heeft het grootste bereik?

Bij de aankoop van een GPS-tracker moet je niet alleen rekening houden met de waterdichtheid, maar ook met het bereik van het apparaat. Honden die ervandoor gaan om te jagen, kunnen in korte tijd grote afstanden afleggen. En buitenkatten kunnen nog verder afdwalen, afhankelijk van de grootte van hun territorium. Stel je voor dat je je rondzwervende huisdieren over een onbeperkt bereik zou kunnen volgen. Hoe handig zou dat zijn?

⚠️ Een Bluetooth-tracker, zoals Tile, Samsung SmartTag of Apple AirTag, lijkt misschien een goede oplossing voor het volgen van je huisdier, maar het maximale bereik van zo’n tracker is meestal maximaal maar 100-200 meter. Dus als je hond of kat zich buiten het Bluetooth-bereik bevindt, kun je je trouwe viervoeter niet meer lokaliseren.

infographic vergelijking tussen het bereik van een GPS-tracker en Bluetooth-tracker

Met een GPS-tracker zou je je huisdier overal ter wereld moeten kunnen volgen, aangezien zo’n tracker gebruikmaakt van het Global Positioning System. Je kunt de GPS-verbinding in gebouwen en beboste gebieden verliezen, maar normaal gesproken wordt het GPS-signaal snel weer hersteld en heeft dit geen invloed op het bereik van je tracker. Zolang je tracker gebruikmaakt van een technologie, zoals een mobiel netwerk, kan het apparaat zijn locatie naar je smartphone sturen. In principe heb je dan onbeperkt bereik. Houd er rekening mee dat sommige GPS-trackers alleen in bepaalde landen werken.

vrouw die hond volgt met gps-tracker en app

Tractive GPS werkt over elk bereik en heeft geen afstandsbeperking.

Volg je hond in 190 landen wereldwijd. Je kunt je huisdier zelfs aan de andere kant van de wereld volgen. Ben je vaak op reis of woon je dicht bij een landsgrens? Kijk of Tractive in jouw land werkt.

Het mooie is dat Tractive verder gaat dan het beperkte bereik van Bluetooth-trackers.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

Net als de AirTag kan de Tractive GPS-tracker gebruikmaken van een radiosignaal om de locatie van je huisdier te bepalen. Maar in tegenstelling tot de AirTag maakt Tractive ook gebruik van mobiele connectiviteit en GPS. Zelfs wanneer je tracker niet in de buurt van een ander mobiel apparaat is, kan deze nog steeds gegevens naar de Tractive-servers sturen. Hierdoor kun je snel en eenvoudig de locatie van je huisdier in de app bekijken.

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Ontdek Tractive GPS

Wat is de kleinste GPS-tracker?

Een andere belangrijke factor bij het kopen van een GPS-tracker is het formaat. Aangezien je kat de tracker aan zijn halsband of tuigje zal dragen, is het belangrijk dat deze licht, klein en onopvallend is. Zo stoort je huisdier zich er ook niet aan. Kijk maar eens naar deze schattige kat hieronder met zijn Tractive GPS-tracker:

Kat met Tractive CAT Mini GPS-tracker

Om deze reden zijn GPS-trackers voor huisdieren enkele van de kleinste GPS-apparaten op de markt.

Tractive CAT Mini GPS-tracker Tractive GPS-tracker voor honden
Afmetingen55 x 28 x 17 mm71 x 28 x 17mm
Gewicht25 gram35 gram
Aanbevolen voorKatten boven 3 kgHonden boven 4 kg
WaterdichtIPX7IPX7
Onbeperkt bereikJaJa
Compatibel metiOS, AndroidiOS, Android

De tracker is in principe net zo groot als een horloge, alleen zit hij boordevol geweldige functies voor je huisdier.

Waarom is een GPS-tracker niet zo klein als een microchip?

Sommige mensen willen graag een GPS-tracker voor hun huisdier kopen die niets weegt en die onder de huid van de hond kan worden geïmplanteerd. Dit is echter een misvatting: er zijn momenteel geen microchips met GPS-technologie voor honden op de markt. Een GPS-tracker moet onder meer een batterij, een GPS-antenne en een GSM-module bevatten. Lees hier meer over microchips vs. GPS-trackers.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

We maken gebruik van moderne, hoogwaardige componenten bij de productie van onze GPS-trackers. Deze componenten nemen vaak extra ruimte in beslag, aangezien we streven naar de hoogste kwaliteit. Om betrouwbare en continue tracking van je huisdier te waarborgen, heb je een krachtige en robuuste batterij nodig. (In sommige gevallen neemt de batterij meer dan de helft van de ruimte in beslag in het apparaat.)

Het vinden van de juiste balans tussen grootte en kwaliteit is cruciaal en we willen je verzekeren dat we voortdurend werken aan het optimaliseren van deze aspecten.”

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Zijn er waterdichte GPS-trackers waarmee je het activiteitsniveau van je huisdier in de gaten kunt houden?

We hebben zojuist besproken dat een goede GPS-huisdierentracker waterdicht moet zijn en over een onbeperkt bereik moet werken. Daarnaast moet zo’n tracker ook vrij klein zijn, aangezien deze aan de halsband of het tuigje van je huisdier moet worden bevestigd. Maar zijn er ook GPS-trackers voor honden en katten die het activiteitsniveau van je huisdier kunnen bijhouden?

Tegenwoordig zijn er veel GPS-trackers voor huisdieren op de markt die ook dienst doen als activiteitenmonitor. Zo zijn er in de GPS-trackers van Tractive de functie Activiteitenmonitoring geïntegreerd. Met Activiteitenmonitoring op de Tractive GPS-tracker kun je bijvoorbeeld:

Een buitenkat die een tuin verkent met Activiteitenmonitoring van Tractive op de voorgrond

 • je huisdier fit houden door zijn fysieke activiteit in de gaten te houden;
 • activiteitsdoelen instellen voor je maatje en het samen vieren nadat je huisdier ze heeft gehaald;
 • plezier hebben in een vriendschappelijke competitie met andere huisdierbezitters in de community via het Klassement;
 • in vorm blijven met je trouwe viervoeter en;
 • de band versterken tussen jou en je huisdier.

Het is bovenal belangrijk om de activiteit van je huisdier te monitoren, omdat dit kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van ziektes. Dierenartsen adviseren dan ook om het activiteitsniveau van je hond of kat goed in de gaten te houden.

Een van de eerste tekenen van ziekte of pijn bij huisdieren is vaak een afname van het activiteitsniveau. Maar door hun activiteitsniveau in de gaten te houden, kun je sneller veranderingen opmerken en tijdig ingrijpen.

Sebastian Raab, productmanager bij Tractive

Soms kun je veranderingen in het dagelijkse activiteitsniveau van je hond of kat over het hoofd zien, zoals wanneer je huisdier meer of minder actief is dan normaal. Daarom hebben we meldingen geïmplementeerd die waarschuwen voor verminderde activiteit wanneer het aantal actieve minuten van je huisdier aanzienlijk afneemt. Deze meldingen bieden de mogelijkheid om in te grijpen in situaties waarin je huisdier wellicht te maken heeft met een infectie of last heeft van pijn.

– Sebastian Raab, productmanager bij Tractive en incidentele dierenoppas

Meer informatie over Tractive GPS

De Tractive GPS-tracker is van onschatbare waarde voor huisdieren die gek zijn op water

We hebben al besproken dat de meeste honden die dol zijn op water een sterk jachtinstinct hebben. Soms kan dit instinct hen echter naar gevaarlijke plekken leiden. Hetzelfde geldt voor honden en katten die graag op ontdekkingstocht gaan in de sneeuw, aangezien de sneeuw hun reukvermogen kan verstoren en het moeilijk maakt voor hen om de weg naar huis terug te vinden.

Imogen de barzoi rust met haar Tractive GPS-tracker

Neem bijvoorbeeld Imogen, een energieke barzoi die over het hek klom en vast kwam te zitten in een ijskoud meer.

Gelukkig kon haar baasje haar locatie achterhalen dankzij Locatiegeschiedenis en Heatmap op het Tractive-apparaat en kon ze haar redden van bevriezing en verdrinking.

En het mooiste is dat Locatiegeschiedenis op de Tractive GPS-tracker je kan helpen je huisdieren te vinden, zelfs in gebieden met een zwak netwerksignaal.

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive

Om de locatie van je huisdier te bepalen of de locatiegeschiedenis op te slaan, heb je in principe geen mobiele verbinding nodig. Nadat je de Tractive GPS-tracker hebt bevestigd, hoef je je geen zorgen te maken als je tijdelijk geen mobiele dekking hebtDe locaties van je huisdier blijven bewaard, waardoor je kunt zien waar hij of zij is geweest, zelfs wanneer je offline bent.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer bij Tractive sinds 2016

Meer informatie over Tractive GPS

Wil je de Tractive GPS-tracker in actie zien? In het filmpje hieronder kun je bekijken wat Modern Canine van de tracker vindt:

Als je dit artikel nuttig vindt, deel het dan met een vriend!