När det är pollensäsong är vi många som får rinnsnuva och andra problem … precis som våra katter! Om du har en katt med pollenallergi är du alltså långtifrån ensam, men tyvärr finns det inget botemedel.

Med det sagt finns det mycket du kan göra för att hjälpa katten att njuta av det sköna vädret utan besvär. I det här inlägget får du tips och tricks för att hjälpa en katt med pollenallergi, som att spåra katten för att se om hen går till pollentäta områden – och förhindra det i framtiden.

Hur påverkas en katt med pollenallergi?

Vi vet faktiskt inte varför vissa av oss lider av allergier medan andra inte påverkas. Men det har fastslagits att en allergi gör att kroppen reagerar på vissa substanser på samma sätt som med sjukdomar (och det gäller både för katter och människor).

När katten kommer i kontakt med en substans som hen är allergisk mot producerar immunförsvaret antikroppar som en reaktion på detta.

När immunförsvaret producerar antikroppar skapas en substans som kallas för histamin och som hjälper kroppen att hantera sjukdomar. Tyvärr kan substansen även orsaka:

  • Svullnad
  • Klåda
  • Rinnande ögon
  • Rinnsnuva

En katt med pollenallergi kan snörvla och klia mer när det blir vår och när det finns mer pollen i luften. Det sker när pollen (ett finkornigt puder) utsöndras av växter som producerar frön för att föröka sig.

En katt som slickar på sin tass på ett träbord

Vilka växter kan orsaka pollenallergi hos katter?

Katter är vanligtvis försiktiga med växter, men samtidigt tuggar de ofta på gräs! Dessutom kan katten få små mängder pollen eller delar av växter på pälsen eller tassarna (vilket kan göra att katten blir sjuk när hen slickar sig ren).

Därför är det viktigt att du vet vilka växter som är giftiga för katter. Till exempel:

  • Maskrosor
  • Tulpaner
  • Liljor
  • Pioner
  • Korsört
  • Fingerborgsblommor
  • Krysantemum
  • Hyacinter

Läs mer: Har din katt förgiftats av en växt?

Vilka områden har mest pollen?

Beroende på var du och katten befinner er kan pollenhalterna variera. Alltså är det en god idé att ta en titt på en väderrapport som inkluderar information om pollenhalter. Du kan även läsa mer på Pollenrapporten.se. Där kan du hitta prognoser för hela Sverige och för din stad.

💡Om du ska åka på semester eller hälsa på nära och kära med katten kan du ta en titt på pollenrapporten för ert resmål. På så sätt kan du förbereda dig och behandla kattens besvär.

Har jag en katt med pollenallergi?

Precis som vi människor kan kattens pollenallergi orsaka symptom (som faktiskt liknar våra egna symptom). Rådfråga en veterinär om din katt lider av:

  • Rinnande ögon
  • Rinnsnuva
  • Huvudet skakar
  • Nysningar
  • Hosta
  • Pälsavfall som orsakas av att katten slickar för mycket, gnider sig mot saker eller kliar på pälsen, huden eller öronen
  • Gnagning på tassarna
  • Kräkningar med hårbollar
  • Sår på huden

Kom ihåg: det är viktigt att berätta så mycket som möjligt om kattens symptom när du talar med veterinären. Därför bör du notera hur länge katten har haft sina symptom och huruvida de påverkas av årstiden.

När du ska ta med katten till veterinären

Innan du tar med dig katten till veterinären bör du ha svar på frågorna:

  1. När fick katten sina symptom?
  2. Har katten lidit av detta tidigare?
  3. Har du ändrat kattens mat, huruvida katten går ut eller andra rutiner på senaste tiden?

Veterinären kan göra en grundlig undersökning för att utesluta skadedjur som fästingar och kvalster samt söka efter symptom på förkylning eller livsmedelsallergi.

Läs mer:

En veterinär som undersöker en katt på en klinik

När veterinären har uteslutit andra orsaker kan hen även ta ett blodprov för att söka efter antikroppar (precis som ett allergitest för en människa). Med hjälp av blodprovet kan veterinären se om katten har pollenallergi, samt vilka specifika typer av pollen som katten är allergisk mot.

Beroende på vad som orsakar kattens pollenallergi kan veterinären skriva ut läkemedel för att minska mängden histaminer i kattens kropp (vilket alltså minskar klåda, nysning och svullnad).

  • Se till att följa veterinärens anvisningar till punkt och pricka under hela läkemedelsbehandlingen (även om katten verkar må bättre innan behandlingen är klar).
  • Ge inte katten läkemedel för människor. Dessa kan innehålla skadliga ämnen som kan förgifta katten.

Ta reda på vad som orsakar kattens allergi

Blodprovet hos veterinären kan ge intressanta resultat. Katten kanske till exempel är allergisk mot en växt som inte växer någonstans i närheten, men som ändå orsakar besvär.

💡Då är det dags att spåra kattens promenader och äventyr.

  • En utekatt kan bege sig flera kilometer hemifrån och kan därför stöta på grannens pollenrika trädgård, den lokala parken eller skogsområden i närheten.
  • Till och med innekatter kan komma i kontakt med pollen, fästingar eller kvalster som finns i din trädgård!

Det finns faror som katten kan stöta på, särskilt om hen gillar att bege sig ut (eller smita ut) på egna äventyr. Dessa faror kan skada katten när hen kommer i kontakt med:

En katt som nosar på en äng med vårblommor

💡Låter det jobbigt att springa efter katten hela tiden för att skydda från faror och allergener? Låt en katt-GPS göra jobbet åt dig!

Enögd katt som sitter på en bänk i skogen

Med en Tractive Cat MINI på halsbandet kan din katt vandra runt i grannskapet, eller till och med längre bort. Du kan snabbt och enkelt se kattens plats direkt i mobilen.

Med en katt-GPS får du nämligen hjälp av otaliga satelliter som spårar kattens rörelser i realtid och med obegränsad räckvidd.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Upptäck Tractive GPS

Undvik kontakt med allergener

Det första steget för en katt med pollenallergi är att ta reda på vad katten faktiskt är allergisk mot. När du vet det kan du hjälpa missen på rätt sätt.

Prova med de här tipsen:

Undvik kontakt med allergenenDet här fungerar precis som med människor: det mest effektiva sättet att skydda katten från en allergisk reaktion är att förhindra kontakt med allergenerna.
Samla informationTa en titt på pollenrapporten för att ta reda på när olika växter vanligtvis blommar.

Du kan även läsa väderrapporten för att se hur mycket pollen det finns i luften och vilka allergener som finns där du bor.
Fatta beslutOm du vet att din katt löper risk för en allergisk reaktion kan du:
  • Låta katten stanna inomhus under den aktuella perioden; eller
  • Använda läkemedel för att lindra symptomen
Håll katten inomhusOm du väljer att ha katten inomhus när det är mycket pollen ska du se upp när du vädrar hemma.
Få frisk luftDe flesta växterna som producerar pollen gör det på dagtid. Alltså kan du hjälpa katten genom att endast öppna dina fönster på kvällen.

⚠️ Kom ihåg: att ha katten inomhus dygnet runt är inte alltid den bästa lösningen.

Förutom att katten kan bli stressad (särskilt om hen är van vid att gå fritt utomhus) kan hen bli uttråkad, rastlös och orolig.

  • Det kan leda till rivmärken på mattan och gardinerna, samt oändligt jamande.
  • Om katten stannar hemma och är mindre aktiv än vanligtvis kan det leda till ökad vikt och andra problem med tiden.
  • Dessutom löper många honkatter redan från februari och ända till november! Då är det mer troligt att de rymmer för att hitta hanar att para sig med.
En katt som tittar genom ett vitt staket

💡 Men med en smart Tractive-enhet kan du skapa trygga områden runt hemmet eller trädgården och få en rymningsnotis inom ett par minuter om din katt lämnar platsen.

Du kan även vidga det trygga området och markera specifika platser som ”förbjudna” (särskilt om du märker att det finns mycket pollen där). På så sätt kan du hämta hem katten om hen lämnar ett tryggt område och går till en förbjuden plats.

Tractive GPS informerande grafik om virtuella stängsel

Sinnesro för dig, ökad säkerhet för din katt.

Trustpilot-omdöme om Tractive

Skapa ett virtuellt staket

Spåra kattens favoritplatser för att lindra allergisymptom

Utöver spårning i realtid och virtuella staket kan din Tractive-tracker faktiskt ge dig en bättre förståelse för kattens beteende.

Hur fungerar det? Jo, precis som vi människor så har katter favoritplatser där de gillar att gömma sig, jaga eller bara hänga. Dessa platser kan till exempel vara:

  • Den där pollentäta skogsdungen i närheten
  • Den lokala parken med alla maskrosor
  • Grannens trädgård som kan ha växter som är giftiga för katten

Du kan spåra allt detta under det senaste dygnet med enhetens värmekarta och platshistorik (eller det senaste året om du har ett Premium-abonnemang).

Tractive CAT Mini platshistorik

På bilden ser du vart maine coon-katten Parsley har varit. Han är en riktig äventyrare så hans matte, Fiona Campbell-Smith, köpte en Tractive-tracker.

Parsley maine coon-katten

”Den är en räddare i nöden, han går överallt! Han har gränslöst självförtroende. Han har varit i massor av affärer … han besöker barer, hotell och till och med kyrkor …”

”Han går ofta till andra hem, oberoende av om han känner de som bor där, och han bryr sig inte om de har en katt. Han bara går dit och slår sig till ro. En gång var han till och med oinbjuden på fest …”

”Ibland vet jag inte vad jag ska ta mig till med honom för att jag oroar mig så mycket och måste bege mig ut mitt i natten för att hämta honom från en bar, ibland har jag bara pyjamas på mig! Men en sak är säker: han är unik. Han är inte alls normal, på bästa möjliga sätt.”

Fiona och Parsley, Storbritannien

Läs mer: Därför behöver maine coon-katten Parsley en Tractive-tracker

Bäst av allt är att risker i området kan markeras som faror i Tractive-appen. Om du till exempel ser råttgift, giftig svamp, vilda djur, fällor eller annat farligt. Då kan du helt enkelt markera det i appen.

💡Alla faror du markerar visas även för andra hussar och mattar så att de kan skydda sina pälsklingar.

Riskera inte att utsätta katten för faror

Använd istället en Tractive-enhet för att få sinnesro direkt i mobilen.

Tractive katt-GPS med katthalsband och förpackning

Följ kattens varje steg

Se plats i realtid oberoende av hur långt hemifrån katten beger sig. Få en notis om missen går hemifrån. Ta reda på kattens favoritplatser och se platshistorik. Och låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Undrar du hur en katt med pollenallergi kan påverkas av allergener? Dr. Christian Broadhurst från Clay Humane Society berättar mer:

Gillade du inlägget? Dela det med andra hussar och mattar och hjälp oss att skapa en kattvänlig värld tillsammans.