Det är både hundens och hundägarens värsta mardröm: att hunden blir kidnappad. Det kallas även för hundnappning (eller dognapping på engelska) och ökar i USA, Storbritannien och andra länder. Vissa uppskattningar visar att hund-kidnappning har ökat med 250% sedan covid-19-pandemin startade i början av år 20201.

Från en trädgård till Beverly Hills, till en enslig skog i Tyskland. Det kan hända var som helst. Ofta känner hundtjuvarna att de inte har så mycket att förlora, eftersom straffet för att stjäla en hund är minimalt på de flesta platserna. Men för dig som hundägare kan hela världen kretsa kring din älskade fyrbenta vän.

Därför ska vi ta en titt på hund-kidnappning, stölder i nyheterna, hur du skyddar dig från hund-kidnappning och vad du bör göra om din hund stjäls.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra (som hundrastare och hundvakter) hjälpa dig att hålla ett öga på hunden.

Köp nu

Vad är hund-kidnappning?

Hund-kidnappning, eller hundnappning, är stölden av en hund. Det kan även kallas för husdjurskidnappning eller ”dog flipping” (att stjäla hundar för att sälja dem). Hundar kan stjälas från otaliga platser; trädgården, hemmet, bilen eller var du än lämnar hunden utan uppsyn.

Det finns till och med hundtjuvar som bryter sig in i hus bara för att stjäla en hund. I vissa fall har beväpnade rånare attackerat hundägare på gatan och stulit hunden. Tjuvar kan till och med skapa krångliga bedrägerier för att stjäla hundar, som när dessa två kvinnor låtsades vara från en djurskyddsorganisation i Los Angeles. Hundtjuvar kan använda våld, distraktion eller hot för att stjäla hundar.

Om hundtjuven lyckas med sin stöld förlorar ägaren mer än värdet på hunden. Det är som att få en del av hjärtat och familjen stulen.

Hur vanligt är det med hund-kidnappning?

Under covid-pandemin bestämde sig tusentals personer för att skaffa hundar, för att få sällskap hemma och på promenader. En enorm efterfrågan på valpar blev snart nog högre än det tillgängliga utbudet, vilket skapade en öppen marknad för stulna hundar. 

I Storbritannien och USA har till exempel rapporter om hund-kidnappning ökat explosionsartat. I Storbritannien är det vissa lantliga områden som har påverkats mest. Där har hundstölderna ökat två- eller tredubbelt jämfört med tiden innan pandemin, enligt rapporter från den brittiska polisen. 

Har du märkt fler rapporter om hund-kidnappning i nyheterna? Experter varnar nu att uppmärksamheten som dessa tjuvar får kan driva en ökning av stölder på vissa platser. Välkända fall, som när Lady Gagas franska bulldoggs stals av beväpnade män i Los Angeles år 2021, kan inspirera andra tjuvar att prova på hund-kidnappning. (Tack vare den enorma publiciteten i Lady Gagas fall kunde man efter två dagar hitta hennes vovvar, men hennes hundrastare fick allvarliga skador.)

View this post on Instagram

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga)

Problemet med hund-kidnappning kan vara vanligare än man tror. Cirka två miljoner hundar är offer för stöld varje år i USA. Tyvärr återförenas bara cirka 10% av dessa stulna hundar med sina familjer.

Vilka typer av hundar stjäls oftast?

Alla hundar löper risken att stjälas, men renrasiga hundar är de vanligaste målen för tjuvar. Populära och dyra raser kan säljas för mer än 20 000 kr, vilket innebär att hundtjuvar kan tjäna snabba pengar på att stjäla och sälja dessa vovvar. Det finns även specifika raser, som pitbulls, som kan säljas olagligt som kamphundar. Här följer en lista på hundraserna som oftast stjäls:

  1. Yorkshireterrier
  2. Pomeranian
  3. Malteser
  4. Bostonterrier
  5. Fransk bulldogg
  6. Chihuahua
  7. Labradoodle
  8. American pitbull-terrier
  9. Jack Russell-terrier
  10. Staffordshire bullterrier

Andra dyra hundraser, som chow-chow, rottweiler och Cavalier King Charles Spaniels kan också bli utsatta för hund-kidnappning eftersom de kan säljas dyrt. 

Små hundar är självklart lättare att stjäla än stora hundar. En liten hund kan snabbt plockas upp och gömmas i en väska eller låda. Sedan kan tjuven helt enkelt gå. Större hundar är svårare att fånga tack vare deras storlek och styrka, men i vissa fall kan möjligheten att sälja dem dyrt vara värt risken för en hundtjuv. 

Vad gör hundtjuvar med hundarna de stjäl?

Hundar stjäls inte vanligtvis för att tjuven vill ha ett husdjur. Istället stjäls de oftast för att säljas. Det innebär att hundtjuven vill sälja hunden så snabbt som möjligt efter stölden. Hund-kidnappning kan vara lönsamt för tjuvarna, eftersom vissa hundraser kan säljas för tiotusentals kronor. Tyvärr verkar antalet tjuvar som specialiserar (och livnär) sig på hund-kidnappning öka.

Det är lätt att sälja en stulen hund. Ta bara en titt på nätet så ser du otaliga annonser för hundar till salu. Det är svårt att avgöra huruvida en hund till salu är ett stulet husdjur. Experterna menar nu att många annonser om hundar som ”behöver nya hem” i själva verket är bedrägerier från hundtjuvar.

Hundtjuvar använder även andra taktiker än att rakt ut stjäla hundar. De kanske svarar på annonser för upphittade husdjur, om en djurvän har hittat en hund i sitt område. Då låtsas hundtjuven att hen är djurets ägare och hämtar det. Sedan säljer de djuret på direkten. Vissa tjuvar adopterar till och med från hund- och kattstall. Inte för att ge djuren kärleksfulla hem utan för att sälja dem med vinst. 

Djurtjuvar vet att hundar är kära familjemedlemmar för många, så de utnyttjar denna svaghet. Tjuvarna vet att djurets ägare kan vara desperata att få tillbaka sina fyrbenta vänner och erbjuda stora hittelöner. Därför stjäl vissa hundar för att sedan återlämna dem till ägarna och få hittelönen. 

hundtjuv som håller en golden retriever

Är hund-kidnappning ett brott?

Även om det är ett allvarligt brott att kidnappa en person gäller detsamma inte nödvändigtvis för djur. I Sverige har man ingen specifik lag för att straffa stöld av djur. Istället anger lagen att djur är egendom. En hund-kidnappning betecknas därför för samma typ av brott som om någon stjäl en ett guldhalsband eller en surfplatta. 

Vanligtvis får tjuvar inga längre straff för hund-kidnappning. Enligt Lawline är straffskalan för stöld 14 dagar till två års fängelse. Om straffet blir mindre än ett år anger straffrätten att den dömda personen inte ska sitta i fängelse. 

I Storbritannien har man dock ändrat lagen på grund av de många stölderna av hundar. Man markerar även genom detta vikten av djurens rätt, genom att kriminalisera hund-kidnappning (eller annan typ av djur-kidnappning). Ändringarna rekommenderades i en rapport av Pet Theft Taskforce. Rapporten identifierade vikten av husdjur såsom hundar och det känslomässiga lidandet som djurägare upplever när deras kära familjemedlemmar stjäls.

Så skyddar du din vovve från hund-kidnappning

Det finns enkla åtgärder som du kan vidta för att skydda din hund från tjuvar. Det är bättre att lägga lite tid på att förbereda dig än att uppleva den hjärtskärande förlusten om din älskade hund stjäls.

Ge din hund ett microchip

Experterna är eniga: att ge hunden ett microchip är det bästa sättet att se till att ni kan återförenas om hunden stjäls eller springer bort och sedan upphittas. Din veterinär (eller vissa hundstall) kan ge hunden ett microchip. Detta innebär att ett mycket litet implantat, ungefär lika stort som ett risgryn, implanteras under hundens hud. Sedan kan veterinärer, hundstall och andra med rätt teknik läsa av den registrerade informationen som lagras på hundens microchip. 

Varning: ett microchip är inte detsamma som en GPS-tracker och kan inte hjälpa dig att följa hundens plats i realtid.

Om din hund stjäls och sedan säljs vidare kanske de nya ägarna tar med sig hunden för en kontroll hos veterinären. Då kan veterinären använda sin skanner för att läsa av vovvens microchip, och se att du är den rättmätiga ägaren.

Alltså är det mycket viktigt att du har aktuell information i microchip-registret. Om du flyttar eller byter telefonnummer ska du direkt uppdatera informationen i registret så att du kan återförenas med din hund på direkten.

Ägarbevis

Har du dokument som bevisar att du äger din hund? Se till att du snabbt kan hitta adoptionspapper, bevis på köp från en uppfödare och kvitton på hundmat och andra saker till hunden. Se även till att du har aktuella bilder på hunden om du behöver sprida information i fall av stöld.

Aktuell ID-bricka

Om du nyligen har flyttat eller bytt telefonnummer ska du se till att uppdatera hundens ID-bricka med de nya uppgifterna. Om någon på gatan skulle hitta din hund använder de i första hand ID-brickan för att kontakta ägaren.

Använd alltid en GPS-tracker på hundhalsbandet

Med en Tractive GPS hund-tracker kan du när som helst se hundens plats i realtid och enkelt hitta vovven om hen sliter sig från kopplet eller rymmer från trädgården. Så länge hundens GPS-tracker sitter på halsbandet kan du visa en karta på mobilen med exakt plats för vovven. Du kan till och med spåra din fyrbenta vän i realtid. Med en GPS-tracker får du som djurägare sinnesro. Här kan du läsa om en tursam beagle som räddades från hundtjuvar med hjälp av Tractive GPS:

Beageln Kathy kidnappades men räddades tack vare Tractive GPS

I Tyskland var det en helt vanlig dag för beageln Kathy (eller Käthe). Hon hade inget koppel eftersom hon skulle göra ett prov under träningen till att bli jakthund. Hennes spår i skogen var märkt och redo. Och när Kathy satte igång på spåret följde hennes människa henne i realtid med hjälp av en Tractive GPS-tracker.

© WichmannTV (på tyska)

Plötsligt började Kathy röra sig mycket snabbt, och bort från spåret. I appen med spårning var det uppenbart för Kathys husse: Kathy hade stulits och hundtjuvarna körde med henne i bilen! Kathys husse följde såväl instinkten som Kathys plats i appen. Han ringde polisen och efter en händelserik två timmar lång biljakt kunde han äntligen återförenas med sin älskade beagle.

Med andra ord var det minst sagt tur att Kathy hade på sig sin Tractive GPS hundpejl den dagen.

Upptäck Tractive GPS

Kastrera hunden

Ett annat sätt att skydda din hund från tjuvar är att kastrera hunden. Det gör det mindre troligt att hunden springer bort, och minskar även risken för stöld eftersom hunden inte längre kan användas för avel.

Lämna inte hunden ensam i bilen eller utanför mataffären

Faran för att hunden får värmeslag i en varm bil är inte den enda anledningen till att du inte bör lämna hunden ensam i bilen när du springer ärenden. Det tar nämligen bara ett par sekunder för en tjuv att slå sönder fönsterrutan och stjäla hunden.

På vissa platser är det vanligt att ägare lämnar sina hundar utanför mataffären medan de handlar (eller utanför andra butiker). Tyvärr gör detta hundarna till lätta mål för hundtjuvar, särskilt om vovvarna är sällskapliga. Om du inte kan ta med dig hunden på dina ärenden bör du alltså lämna din fyrbenta vän hemma.

Lämna inte hunden utan uppsyn i trädgården

Om andra kan se in i din trädgård bör du inte låta hunden leka där utan uppsyn. Se även till att eventuella grindar är låsta, så att obehöriga inte kan komma in i trädgården. 

Försök att alltid vara utomhus när din fyrbenta vän leker i trädgården, eller se åtminstone till hunden ofta. Gör det till något roligt! Lek med hunden eller låt vovven följa dig när du jobbar i trädgården. I vilket fall ska du absolut inte lämna hunden ensam i trädgården om du inte är hemma. Om hunden är ensam länge kan hen lätt bli uttråkad och hitta på bus genom att gräva eller rymma, eller – i värsta fall – stjälas av en hundtjuv.

Välj hundrastare och -vakter med omsorg

Om du är beroende av att någon annan rastar hunden eller tar hand om vovven när du är på jobbet eller på semester bör du alltid kontrollera referenser och använda hundrastare och hunddagis med bra omdömen. Du kan till exempel be dina vänner eller grannar om rekommendationer på pålitliga företag.

Håll hunden kopplad på era promenader

Även om det är roligt för hunden att springa lös så kan det vara farligt på allmänna områden. Farorna kan påverka såväl din hund som andra husdjur i området och även andra människor. Därför ska du koppla hunden när ni promenerar, för att undvika att vovven springer bort och kanske rakt in i famnen på en hundtjuv. Den enda platsen där du säkert kan släppa hunden lös är i din egen trädgård eller en hundgård med stängsel (och alltid under uppsyn!).

Installera en hundkamera

Med övervakningskameror i hemmet kan du se vad din hund har för sig på dagen – i realtid. På så sätt vet du precis var hunden är även när du inte är hemma. 

Tänk till innan du lägger upp bilder av hunden på sociala medier

Att lägga upp bilder av hunden med information om var ni tillbringar er tid kan göra hunden till en måltavla för tjuvar. Därför varnar polisen för att tagga din plats när du gör inlägg på sociala medier.

Träna hunden

Med rätt träning kan du lära hunden att hålla sig nära dig och lyda dina kommandon. Om du inte redan har tränat hunden att gå i koppel kan du lära dig grunderna här. Det är viktigt att hunden är lydig eftersom det hjälper dig att skydda vovven mot starka instinkter såsom jaktinstinkten eller hundens instinkt att para sig.

Håll dig uppdaterad

Håll dig uppdaterad och läs nyheter om hund-kidnappning i ditt område. Håll ett öga på var hundar stjäls och se till att alltid hålla koll på hundens plats.

person som sätter in en golden retriever i bakluckan

Så gör du om ditt husdjur stjäls

Om din hund är försvunnen och du tror att hen kan vara stulen ska du följa stegen nedan.

Kontrollera grundligt hemmet och grannskapet

Som tur är så är de flesta försvunna hundarna inte stulna. Det är mer troligt att de springer bort eller rymmer från trädgården. Därför ska du noggrant kontrollera hemmet och närområdet. Om din hund är tränad att komma när du ropar är det dags att dra nytta av det. 

Tecken på att hunden är stulen

Har du fått inbrott i hemmet eller bilen? Är trädgårdens grind öppen? Ligger hundhalsbandet slängt på marken? Det kan vara tecken på att hunden har blivit offer för hund-kidnappning.  

Rapportera omedelbart stölden till polisen

Om du tror att din hund har blivit stulen ska du omedelbart kontakta polisen för att rapportera brottet. Ge polisen så mycket information som möjligt. Du kan till exempel ge polisen bilder på hunden och berätta om märkningar som kan identifiera vovven.

Ring microchip-registret

Informera Jordbruksverket om att din hund har blivit stulen. Se till att dina kontaktuppgifter i systemet är aktuella. Om din hund hittas vill du ju se till att du kan nås omedelbart.

Kontakta lokala hundstall och sidor för bortsprungna hundar

Se till att kontakta lokala hundstall för att rapportera att din hund är stulen. Om du känner dig bekväm med att dela dina kontaktuppgifter kan du även göra uppdateringar på webbsidor eller sociala medier där det finns sidor för bortsprungna eller stulna hundar. Med andra ord: se till att öka medvetenheten om din stulna hund. 

Dela ut flygblad

Sätt upp flygblad med en aktuell bild av din hund, om det är tillåtet i ditt område. Se till att skriva datumet då din hund försvann. Nedan kan du ladda ner vår kostnadsfria mall för flygblad för bortsprungna eller stulna hundar:

Läs fler tips: så hittar du en bortsprungen hund

Planera inför framtiden och skydda din fyrbenta vän

En stulen hund är ägarens värsta mardröm. Men du kan vidta dessa enkla åtgärder för att skydda din hund och se till att din pälskling stannar hos dig i många år framöver.


Gillade du inlägget? Dela det med dina fan-tass-tiska vänner!

Köp hund-GPS