För ett par år sedan fick jag äran att uppfostra två underbara kattungar. Vi började när de var nyfödda och matade med flaska för att hjälpa dem att växa till starka och friska tonårskatter. Men så småningom började mina katter bete sig konstigt. Snart nog insåg jag att de hade blivit könsmogna. Plötsligt hade jag en katt som löpte! Men vad gör man när man har en katt som beter sig annorlunda och är redo att para sig? Hur känner man igen tecknen på en katt som löper? Och hur hanterar man katten då (särskilt om man vill undvika oönskad graviditet)? Här kan du läsa svaren på dessa frågor och bästa sättet att hålla ett öga på din katt.

Följ kattens varje steg

Se kattens plats i realtid, oberoende av hur långt hemifrån din misse är. Få notiser när din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Se alla tidigare platser och favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Upptäck vår katt-GPS

Vad innebär det när en katt löper?

Du kanske redan har hört begreppen ”katt som löper” eller ”hund som löper”. En katt som löper är en honkatt som är redo att para sig (ha sex) och som kan bli gravid. Denna fas kallas även för östrus och del är av den sexuella cykeln som börjar redan när katten är 5 till 10 månader gammal (kom ihåg att katter åldras snabbare än människor).

Den första gången jag insåg att mina unga katter löpte var när de försökte para sig med varandra. Trots att de var syskon. 😨

katt som löper – två katter som myser
Maya och Beta: bror och syster.

Ja, detta kan hända. Och händer i själva verket ofta bland katter som inte träffar många andra katter i det vilda. En katt som löper har starka naturliga instinkter att para sig med alla hankatter i närheten. Katten som löper följer inte människans regler om hur de ”bör” bete sig!

pink triangle graphic with exclamation

Se till att kastrera dina katter för att undvika oönskade (och incestuösa) graviditeter.

Kan hankatter löpa?

Nej, hankatter löper inte. Endast honkatter löper. Dock blir hankatter som inte har kastrerats könsmogna ungefär samtidigt som honkatter, vid fyra till sex månader. Det kan innebära att din hankatt börjar markera sitt revir med urin eller springa bort för att leta efter en honkatt att para sig med. Då kan en katt-GPS vara en räddare i nöden.

För att hantera en katt som löper är det viktigt att känna igen tecknen.

Tecken och symtom på en katt som löper

Det finns vissa tecken och symtom som en katt som löper kan uppvisa. Det är viktigt att du är medveten om dessa. Din katt kan till exempel:

 • börja låta konstigt
 • bli rastlös
 • krypa på golvet
 • vara mer tillgiven till personer, saker och andra djur
 • lägga mer tid på att sköta sina könsdelar
 • försöka att rymma
 • anta positioner för parning (rumpan i luften och svansen åt sidan)
 • kissa för att markera revir
 • tappa aptiten

Oberoende av om din okastrerade katt jamar, gnäller eller ylar, går konstigt, gnider sig mot dig eller mot möbler, eller lägger mer tid på att rengöra sina könsdelar … om din katt uppvisar ett eller flera av dessa tecken har du sannolikt en katt som löper. Nu ska vi ta en närmare titt på vad som händer när en katt löper och hur en löpande katt beter sig.

katt som löper, calico-katt i hem som gnider sig mot en person

Får honkatter mens?

Honkatter har visserligen en månatlig cykel, men den skiljer sig från människans. Istället för att livmoderns slemhinna lossnar (vilket händer kvinnor cirka en gång i månaden) återupptar katter och vissa andra däggdjur livmoderslemhinnan istället för att blöda ut den. Detta sker under fasen som kallas för östrus och som beskrivs nedan.

Det är möjligt att katten blöder lite när hon löper men det är vanligare att en honkatt som löper visar tecknen ovan. Om du märker av ovanliga blödningar från din hon- eller hankatt ska du kontakta veterinären.

Kattens menscykel

Alla honkatter löper och har en ”menscykel” om de inte har kastrerats eller är gravida. Detta kallas även för östrus-cykeln och innebär att katten kan para sig och bli gravid. Nedan kan du läsa detaljerad information om kattens cykel:

Proöstrus

I detta stadie kan honkatten (som kallas för ”The Queen” på engelska 👑) attrahera hankatter (som inte kastrerats). Men hon är antagligen inte redo att para sig än. Under detta stadie, som varar en till två dagar, visar katten vanligtvis inga tecken på att hon löper.

Östrus (höglöp)

Det andra stadiet för en okastrerad honkatt kallas för östrus. I upp till en vecka är hon mottaglig för parning och attraherar hankatter. Det är under denna tid som hon visar tecken på att hon löper. Om det hettar till stimuleras hormonproduktionen vilket leder till ägglossning. Under detta stadie kan katter para sig flera gånger innan de blir gravida. När en honkatt blir gravid kan hennes kattungar ha olika pappor.

😻 Under östrus är en katt som löper öppen för parning. Se därför till att följa våra råd nedan för att se till att du hanterar din katt med omsorg och försiktighet.

Var på din vakt! När din katt löper kan hon gå hemifrån och leta efter hankatter att para sig med. Hankatter är ofta på jakt efter honor som löper. Därför är det viktigt att hålla ett öga på var katten är med en katt-GPS med aktivitetsspårning.

Metöstrus

Om katten inte har parat sig eller blivit gravid under östrus följer fasen ”metöstrus”. Detta är perioden mellan löp. Då visar hon inga specifika tecken på att hon löper. Efter ett par dagar (eller upp till 3 veckor) kommer katten att löpa igen. Cykeln med proöstrus, östrus och metöstrus upprepas under hela parningssäsongen.

Anöstrus

Det sista stadiet kallas för ”anöstrus”. Detta är is en vilande period för kattens fortplantningssystem. Under denna period har katten ingen östrus-aktivitet, då parningssäsongen ofta sker enligt årstid. Löpningscykeln sker ofta från vår till höst, då de längre dagarnas solljus stimulerar kattens hormoner. Under vintern, när dagarna är kortare, är det möjligt att din katt inte löper alls. Dock kan artificiellt ljus orsaka löpning under hela året.

Om du noterar att katten beter sig ovanligt och är osäker på huruvida hon löper kan du rådfråga din veterinär.

Hur länge löper katter?

En katts östrus-stadie, vilket är då de letar efter hankatter att para sig med, kan vara i 1 till 7 dagar. Om en katt som löper inte parar sig är det sannolikt att hon kommer att löpa igen ett par veckor senare. Hela cykeln varar i cirka 3 veckor enligt Pippa Elliott, MRCVS-veterinär¹, och kan ske året runt eller endast från februari till oktober.

Hur ofta löper katter?

Så länge en honkatt inte har kastrerats kan hon löpa så ofta som var andra till tredje vecka. Katter har flera perioder då de löper under parningssäsongen, vilket brukar vara under årets varmare månader. Men eftersom de flesta katterna (särskilt i Norden) bor bekvämt inomhus så kan de löpa året runt2.

Har katten ont när hon löper?

Att katten löper är en normal och hälsosam del av livet. Att löpa är vanligtvis inte smärtsamt för katten, även om hon kan känna sig lite obekväm.

När din katt som löper ”ylar” högljutt antar du säkert att hon har ont. Men detta är i själva verket bara missens sätt att attrahera en potentiell käresta.

Så lugnar du en katt som löper

Katten som löper genomgår en normal och frisk del av sitt liv. Att löpa gör vanligtvis inte ont. Men det kan vara nödvändigt att lugna din katt när hon löper. Här kommer tips och tricks för att lugna en katt som löper:

 • håll din honkatt på avstånd från hankatter
 • låt henne sitta på en värmedyna, varm handduk eller värmefilt
 • försök med kattmynta
 • använd Feliway eller andra syntetiska katt-feromoner
 • håll kattlådan ren
 • lek med katten

Kan man kastrera en katt som löper?

När du märker att din honkatt löper tänker du säkert att det är dags att kastrera henne. Men kan man kastrera en katt som löper? Veterinärer rekommenderar att du väntar minst en månad efter att katten löper för första gången. Detta är på grund av att katter som kastreras när de löper kan få ökade blödningar och utsätts för högre risk under ingreppet.

Det kan även kosta mer att kastrera en katt som löper3. Rådfråga din veterinär för att ta reda på när det är bäst att kastrera din katt.

Så undviker du oönskad kattgraviditet

kastrerad katt
Beta, min stilige kille efter kastreringen.

Det tryggaste sättet att undvika oönskad graviditet är att kastrera din honkatt så snart hon når könsmognad. Det är även viktigt att kastrera hankatter så att de inte orsakar oönskade graviditeter bland grannskapets honkatter.

Här kommer en översikt med tips för att förhindra att din katt som löper parar sig:

 • Kastrera katten innan eller när de löper för första gången.
 • Se vart katten tar vägen med en katt-GPS och aktivitetsspårning.
 • Om möjligt, separera hankatter och honkatter hemma om du har en katt som löper.
 • Undvik att släppa ut katten om du tror att den löper.
 • Skapa en katthage så att katten kan vara utomhus på tryggt avstånd från andra katter.

När han kastrerades slutade Beta som tur var att försöka para sig med sin syster, och andra honor. Och tack vare min Tractive GPS-tracker kan jag hålla ett öga på honom i smartphone-appen och hämta honom om det behövs.

Sammanfattning

Nu har du lärt dig att känna igen tecknen på en katt som löper, hur länge katten löper och de olika stadierna, hur du lugnar en katt som löper och hur du förhindrar oönskad graviditet. Vi har även tagit reda på att katter kan bli könsmogna tidigt (runt 5 månader) och att det är säkert att kastrera katter i denna ålder. De bästa sätten att undvika oönskad kattgraviditet är att 1) kastrera din katt och 2) investera i en katt-GPS med plats- och aktivitetsspårning. På så sätt kan din katt som löper få ett så bekvämt liv som möjligt. Samtidigt får du sinnesro!

Gillade du det här inlägget? Prenumerera på Tractives nyhetsbrev för att få fler användbara tips om katter och hundar från Tractive!


Inlägget skrevs av Chelsea Workman, en djurälskare (och i synnerhet kattälskare) som är Tractives Customer Happiness & Content Manager. Hon skriver gärna om katter och hundar och hjälper Tractives kunder att hålla koll på sina fyrbenta vänner.