Har du en hund som springer bort vid varje tillfälle som ges? Eller en hund som inte vill sluta gräva upp grönsaksodlingen? Då behöver du ett hundstängsel. Det finns otaliga alternativ på marknaden: inne- eller utestängsel, stora stängsel och små stängsel, samt permanenta och tillfälliga stängsel. Självklart finns det även 100% osynliga hundstängsel som använder GPS, som du till exempel kan skapa i Tractive GPS-appen. Vilket hundstängsel bör du välja? Vilket alternativ är mest prisvärt och pålitligt? Vilket material bör du använda? I den här guiden kan du läsa allt du behöver veta om olika typer av hundstängsel, med för- och nackdelar, kostnader och tips. På så sätt kan du välja det bästa alternativet för dig och din fyrbenta vän.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden går för långt hemifrån. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra (som hundrastare och hundvakter) hjälpa dig att hålla ett öga på hunden.

Skaffa Tractive

Vilket hundstängsel är bäst för min hund?

Det finns som sagt många alternativ när det kommer till att hitta rätt hundstängsel för din hund.

Precis som med många andra saker i livet får man vad man betalar för. Du kan till exempel välja ”tillfälliga” eller permanenta hundstängsel. Sedan måste du välja material. Vissa stängsel tillverkas av organiskt material (såsom växter, trä eller sten) medan andra inte ens kan ses med blotta ögat. Numera finns det nämligen virtuella hundstängsel som inte tar upp något utrymme och som använder GPS för att informera dig om din fyrbenta vän går för långt hemifrån. Virtuella stängsel är anledningen till att så många hundägare använder sina Tractive GPS hund-trackers.

Tractive GPS informerande grafik om virtuella stängsel

Verkar det som mycket att tänka på? Oroa dig inte. Vi guidar dig genom alla typer av hundstängsel på marknaden så att du kan hitta rätt alternativ för dig.

Vi ska börja med en kortfattad lista på vad du bör tänka på när du väljer hundstängsel:

Faktorer att ha i åtanke när du väljer hundstängsel

För att kunna välja bäst hundstängsel för din hund bör du tänka på:

 • syftet med hundstängslet eller vad du vill åstadkomma med det
 • hundens ålder, storlek, ras och aktivitetsnivå
 • hur högt din hund kan hoppa
 • huruvida hunden tycker om att gräva
 • huruvida du vill ha ett färdigt stängsel, ett stängsel du själv monterar och installerar eller ett stängsel som installeras av experter
 • din prisklass: hur mycket pengar du är villig att lägga på hundstängslet
 • hur mycket utrymme du vill ha inom och utanför stängslet
 • huruvida du vill ha ett stängsel som är en visuell barriär eller ett alternativ som inte syns
 • vilka bestämmelser det finns i grannskapet

Om du till exempel har en hyperaktiv hund, en utbrytarkung eller en hund som ofta springer bort behöver du sannolikt inte samma stängsel som en ägare med en rädd hund som aldrig lämnar deras sida. Och om du har en liten hund kan ett tillfälligt stängsel räcka gott och väl, medan stora hundar vanligtvis behöver större, högre stängsel.

Vad är syftet med ditt hundstängsel?

Innan du väljer hundstängsel är det en god idé att fundera på varför du behöver stängslet. Vad är det för problem som du behöver lösa?

Du kanske till exempel vill:

 • förhindra att hunden springer bort
 • skapa ett område där din hund eller nya valp kan sträcka på benen och utforska olika aktiviteter
 • förhindra att hunden äter upp blommor eller på annat ”kreativt” sätt förstör trädgården
 • hålla hunden inhägnad när du har andra saker för dig
 • skapa en mer hundvänlig trädgård

När du vet varför du behöver ett hundstängsel är det mycket lättare att välja rätt alternativ för dig.

Hur gör jag för att se till att hunden stannar i trädgården?

Använd våra tips på hundstängsel nedan för att se till att hunden stannar i trädgården.

tre vita hundar som står bakom ett hundstängsel i metall och tittar ut

15 idéer för hundstängsel

Hundstängsel i trä

Trästaket är ett vanligt alternativ som många hundägare väljer. Fördelarna med ett hundstängsel i trä är:

 • en naturlig look: stängslet blir inte alltför synligt i trädgården
 • att stängslet kan byggas i valfri storlek beroende på dina önskemål
 • att stängslet ger skydd från insyn

Kom ihåg att många hundar blir besvikna om de inte kan se allt roligt som händer i området. Därför kan du lägga till ett ”fönster” i stängslet där hunden kan titta ut. Dessa fönster hittar du i många nätbutiker. Eller så kan du välja ett glesare staket, som i bilden nedan:

brunt staket i trä med gula blommor

Här kan du läsa mer om olika typer av hundstängsel (eller staket) i trä:

Staket som hundstängsel

Ett vanligt staket kan vara ett bra alternativ för att hålla hunden i trädgården. Dessutom ser det fint ut. Det finns staket som passar alla typer av hem och som inte ser ut som hundstängsel. De är vanligtvis mindre än stängsel och passar dig som har en liten hund som inte kan hoppa så högt. Dock får du inget vidare insynsskydd av ett vanligt staket.

Liggande staket

Ett liggande staket är ett minimalistiskt alternativ i naturligt trä. Det är mycket populärt i USA och Kanada, där det ofta tillverkas av timmerstockar. Eftersom denna typ av staket har stora glapp mellan panelerna bör det kompletteras med hönsnät eller något annat material för att göra staketet ”hundsäkert”.

DIY-hundstängsel av lastpallar

Är du händig? Då kan du skapa ett eget hundstängsel av lastpallar. Lastpallar kan du med lite tur få gratis, eller köpa billigt. Dessutom är detta ett miljövänligt alternativ. Du kan anpassa och måla lastpallarnas trä precis som du vill.

Lastpallar passar fint för att skydda blomrabatter … eller skydda trädgården från din hund. Dessutom står staket av lastpallar emot kyla och värme. Se bara till att staketet är tillräckligt högt, så att din hund inte kan hoppa över det. Om nödvändigt kan du köpa till barriärer som förhindrar att hunden gräver sig under staketet.

Hundstängsel av metall

Många djurägare väljer att skydda sina fyrbenta vänner och hålla dem på en trygg plats genom att använda hundstängsel av metall. Metall är ett hållbart och prisvärt material, som finns i många olika utföranden:

hund som skäller bakom stängselnät

Ett nätstaket är ett populärt val bland hundägare. Fördelarna med ett nätstaket inkluderar:

 • din hund kan se vad som händer i omvärlden
 • det är billigt och prisvärt
 • det är hållbart och kräver minimalt underhåll
 • det går snabbt och enkelt att reparera

Så förhindrar du att hunden gräver sig under ett nätstaket

För att förhindra att hunden gräver sig under ett nätstaket kan du använda ett material vid stängslets nedre för att motverka grävning. Du kan lägga till hönsnät eller använda stora stenar för att göra detta. Det är även en god idé att hålla ett öga på hunden i trädgården så att du kan lära hen att inte gräva. Läs våra tips om att förhindra att hunden gräver sig under ett staket.

Hundstängsel av stål eller aluminium

Många butiker har attraktiva stängsel i aluminium eller stål. De är ett bra alternativ som ändå ger hunden viss utsikt över omvärlden. Du kan välja bland olika stilar, färger och typer. Så länge stängslet installeras på rätt sätt kan hunden inte klättra över det. Denna typ av hundstängsel är lite dyrare men ger dig en mer permanent lösning.

Hönsnät

Du kan använda hönsnät eller en annan typ av enkelt nätstaket för att förhindra att hunden springer bort. Det finns till och med alternativ som ser attraktiva ut i trädgården. Hönsnät är ett av de billigaste alternativen för hundstängsel, men det finns även olika alternativ i prisklassen, med olika utföranden. Hönsnät lämpar sig väl för DIY-projekt i trädgården, eller som hundstängsel för små hundar. Du kan även välja att installera stängsel med el under jorden som inte kan ses ovan jord.

Hundstängsel i form av tegelvägg

Om du är på jakt efter en (mycket mer) permanent lösning kan en tegelvägg passa dig. Tegel är dyrare än andra alternativ, men även mycket mer hållbart. På så sätt kan det bli mer prisvärt i längden. En tegelvägg behöver mindre underhåll än ett staket i trä och passar även stora hundar tack vare dess hållbarhet och stabilitet. En tegelvägg kan anpassas enligt dina önskemål och är dessutom ett mycket attraktivt alternativ.

röd tegelvägg med gräsmatta och plantor

Hundstängsel i form av stenvägg

En stenvägg är precis som en tegelvägg ett naturligt och hållbart alternativ och kan byggas upp av stenar från området. Se bara till att stenarna inte ligger på ett sätt som gör att hunden kan använda dem som en stege och klättra över väggen. Stenväggar är likt tegelväggar en permanent lösning som kräver minimalt underhåll.

Hundstängsel av plast

Härnäst på listan på alternativ för hundstängsel: stängsel av plast. Detta inkluderar tillfälliga, bärbara hundstängsel och DIY-stängsel av plast. Du kan köpa kit med plaststängsel på nätet för att snabbt och enkelt bygga ett hundstängsel där det behövs. Dessa stängsel tillverkas ofta av polypropylen, som är hållbart och står emot UV-strålar. Du kan använda dessa typer av stängsel som bärbara hundstängsel, eller som permanenta lösningar. Kom bara ihåg att vidta åtgärder så att hunden inte kan gräva sig under stängslet, eller tugga sönder det.

Tänk på: plast är självklart ett mindre hållbart material än trä, tegel eller sten. Detta är bra att ha i åtanke om du vill dra ditt strå till stacken för att hjälpa miljön!

Vinylstaket

Vinylstaket är plaststaket som tillverkas av polyvinylklorid (PVC). Detta är ett bra alternativ till trästaket eller nätstaket eftersom vinylstaket inte spricker, ruttnar eller flisar sönder och kräver mindre underhåll i längden. Vinylstaket:

 • är enkla att rengöra och kräver minimalt underhåll
 • spricker eller ruttnar inte
 • kan utformas för att se ut som trä

Dock har vinylstaket även nackdelar:

 • de initiala kostnaderna är höga (enligt en uppskattning kostar det cirka 1 600 kr för mindre än fem meter staket)
 • tillverkas av syntetiskt, ej hållbart material
 • kan fläckas av alger eller mögel
 • kan skadas av mycket varmt eller mycket kallt väder

Osynligt eller elektriskt hundstängsel

Med ett osynligt hundstängsel kan du förhindra att hunden rymmer från trädgården utan att behöva ett fysiskt staket. Om hunden försöker att lämna området får hen en lätt elchock. Detta ska med tiden lära hunden att hålla sig inom det angivna området. Självklart kan detta tillvägagångssätt ge negativa bieffekter, så se till att läsa på om för- och nackdelarna med osynliga hundstängsel. När det kommer till typer finns det två alternativ för osynliga hundstängsel: under jorden (med ledningar) och trådlösa stängsel.

pink triangle graphic with exclamation

Tractive rekommenderar inte elstängsel eller chockhalsband för hundar. Dessa produkter kan orsaka hundar fysiska och/eller psykiska men eftersom de använder negativ förstärkning och smärtsamma straff. Chocken som hunden får från ett elstängsel kan till och med göra att hunden springer bort, eftersom hen förknippar smärta med området2. I Sverige är det olagligt att använda osynliga elstängsel som ger hunden chocker. Tractives GPS-hundpejl med virtuella staket är ett mycket tryggare alternativ som inte skadar din hund.

Hundstängsel under jord

Ett underjordiskt hundstängsel består av en begraven ledning och en sändare som används för att skicka en radiosignal genom ledningen och skapa en gräns. En av de största fördelarna med denna typ av stängsel är att du kan skapa en valfri form och storlek som passar dina önskemål. Det är även relativt billigt och enkelt att installera, och du slipper oattraktiva stängsel ovan jord. Kom dock ihåg att ett underjordiskt stängsel är ett chockstängsel, och att det inte är trevligt för din fyrbenta vän.

Trådlöst hundstängsel

Trådlösa hundstängsel använder också radiosignaler för att skapa gränser, men har inte ledningar under jorden. Istället skapar systemet en cirkel som expanderar från en central punkt eller sändare. Denna typ av staket är enklare att installera än hundstängsel under jord. Dock kräver det att hunden tränas grundligt och lämpar sig inte för trädgårdar eller områden som är större än 3 000 kvadratmeter.

Vad kostar ett osynligt hundstängsel?

Ett osynligt hundstängsel kostar från cirka 2 000 till 25 000 kronor3. Den faktiska kostnaden beror på faktorer såsom hur stor din trädgård är, vilken typ av stängsel du väljer, hur många hundar du har, hur terrängen ser ut och huruvida du måste anlita en professionell hundtränare.

GPS-hundstängsel

Ett GPS-drivet virtuellt hundstängsel är ett utmärkt, tryggt och humant alternativ till ett elstängsel. Nu ska vi ta en titt på hur det fungerar med ett Tractive GPS virtuellt staket.

Med virtuella staket behöver du ingen fysisk eller elektrisk barriär och inte heller något fysiskt staket som tar upp utrymme i trädgården. Istället får du helt enkelt en notis så snart din hund lämnar ett ”tryggt område” (såsom trädgården) samt när hunden återvänder.

Dessutom kan du följa varje steg i realtid med Tractive GPS. Så även om du har en riktig utbrytarkung kan du hitta och hämta hem din fyrbenta vän när det behövs. Med andra ord slipper du oroa dig för att hitta en hund som har sprungit bort!

Tractive GPS hund-tracker med virtuellt staket: illustration
Illustration av Tractive GPS med virtuellt staket

Läs mer om Tractive GPS

Fördelarna med ett Tractive GPS virtuellt staket inkluderar:

 • låg kostnad och inget underhåll
 • installation på nolltid
 • upp till fem staket där din hund tillbringar mycket tid
 • inga chocker, säkert för hunden
 • spårning i realtid med notiser om din hund springer bort

Tillfälliga hundstängsel

Många hundägare behöver bara tillfälliga hundstängsel. Om du inte vill ha en permanent (och dyr) lösning kan du till exempel använda:

 • Bärbara hundstängsel: på nätet (till exempel på Amazon) hittar du små, bärbara hundstängsel som du kan flytta enligt dina önskemål.
 • Tillfälliga DIY-hundstängsel: du kan använda många av materialen ovan för att skapa ett hundstängsel som passar dina behov och sedan plocka bort det när det inte längre behövs.
vit hund som står bakom tillfälligt hundstängsel eller hundhage

Hundstängsel eller hundhage inomhus

Om du bara behöver ett hundstängsel eller en hundhage inomhus finns det flera alternativ:

 • Barngrind (säkerhetsgrind): du kan enkelt hitta barngrindar som passar de flesta dörröppningarna i hemmet och som du kan stänga och öppna vid behov. Det här alternativet passar dig som vill hålla hunden ute ur en viss del av hemmet.
 • DIY-grind: du kan även skapa en egen grind med enkla material från din lokala bygghandel. Du kan till exempel använda: återvunnet trä, plexiglas, fjädrar, PVC-rör och tyg för att bygga en egen grind.
 • Hundhage eller hundbur: dessa produkter kan köpas på nätet och ger dig en enkel och prisvärd lösning för att hålla hunden på plats. Men eftersom de är små till storleken begränsar de hundens rörelser. Alltså ska hunden inte stanna i sin bur eller hage alltför länge.

Vilket hundstängsel är billigast?

De billigaste typerna av hundstängsel inkluderar:

Kom dock ihåg att dessa billigare lösningar kanske inte är lika hållbara i längden. Så om du väljer ett billigt hundstängsel bör du även fästa en GPS-tracker på hundens halsband som extra säkerhetsåtgärd och så att du kan hitta din fyrbenta vän om hen springer bort.

Skaffa Tractive GPS

Så förhindrar du att hunden gräver sig under stängslet

Oberoende av vilket hundstängsel du väljer kanske du har en riktig utbrytarkung som gör allt för att bege sig ut på egna äventyr, såsom att gräva sig under stängslet. Att gräva är ju trots allt del av hundens natur. För att lära din hund att inte gräva under stängslet kan du prova våra tips:

 • Gräv ner hönsnät under stängslet, minst 30 centimeter. Du kan använda hönsnätet horisontalt eller vertikalt. Se bara till att ändarna är riktade nedåt. Täck hönsnätet med jord eller gräs för att göra trädgården prydlig.
 • Använd tunga stenar som en barriär vid stängslets nedre.
 • Håll ett öga på hunden i trädgården och så snart hen börjar gräva, blås i en vissla eller gör något annat ljud som distraherar från aktiviteten. Led uppmärksamheten till en plats där hunden får gräva, såsom en sandlåda. Belöna sedan vovven med godsaker när hen lyder dig.
hund som gräver i gräs
 • Se till att hunden rört på sig tillräckligt mycket innan du stänger in vovven med ett stängsel. Att promenera, springa eller leka gör att hunden gör av med energi och gör det mindre troligt att hen gräver sig under stängslet. På tal om att röra på sig: Tractive GPS hund-GPS med aktivitetsspårning låter dig se till att hunden rör på sig tillräckligt under dagen.
 • Du kan byta till en annan typ av stängsel om nödvändigt. Du kan till exempel byta till ett staket som hunden inte kan se igenom för att förhindra att hen gräver sig under stängslet för att nå intressanta saker i omvärlden.

Så förhindrar du att hunden hoppar över stängslet

Ett problem som många hundägare stöter på är att hunden hoppar över stängslet eller staketet. Det är såklart inte bra, så se till att välja ett stängsel som är högt nog för att förhindra det. Det kan även hända att hunden hoppar över stängslet på grund av att hen är uttråkad, om hen har stark jaktinstinkt eller om hen letar efter en annan hund att para sig med.

Så: hur förhindrar du att hunden hoppar över staketet?

 • Begränsa utsikten: det är mindre troligt att hunden hoppar över stängslet om hen inte kan se bortom det.
 • Se om det finns saker som hunden använder för att komma över stängslet och ta om nödvändigt bort dem. Hunden kan till exempel använda stenar eller soptunnor för att kunna hoppa över stängsel.
 • Använd ett hinder för klättring som består av en rulle längst upp på stängslet. Om en hund (eller ett vilt djur) försöker att klättra över stängslet gör denna produkt att de tappar greppet.
 • Använd en förlängning längst upp på stängslet eller staketet.
 • Plantera växter eller buskar framför stängslet.
 • Håll ett öga på hunden och lär vovven att inte hoppa över stängslet. Rikta istället hundens uppmärksamhet mot en positiv aktivitet och ge en belöning.
 • Gör trädgården mer intressant för hunden. Lek och umgås med hunden, göm godsaker i trädgården, ställ ut stimulerande leksaker eller plantera växter med hundvänliga dofter. Du kan till och med köpa syntetisk urin från rovdjur såsom rävar på nätet. Det kanske låter äckligt men är ett smart sätt att distrahera hunden!
svart hund som hoppar över brunt trästaket

Nu har du läst våra 15 tips för hundstängsel och fått råd som hjälper dig att se till att hunden är trygg hemma och i trädgården. Hur gör du för att se till att din hund inte rymmer?

Skaffa Tractive GPS