Har du bestämt dig för att skaffa en GPS-spårare för att följa hunden eller kattens varje steg? Ett enastående val! En GPS-tracker för husdjur kan rädda djurets liv och hjälper dig att hålla familjens fyrbenta medlemmar trygga. Men du kanske undrar varför populära GPS-trackers för katt och hund kräver abonnemang? Eller om det finns en pålitlig GPS-tracker utan abonnemang för hundar och katter? Alla vill vi väl kunna spara pengar?

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut ska vi ta en titt på olika typer av spårare utan abonnemang, med alla olika för- och nackdelar. Vi berättar även huruvida en GPS-tracker utan abonnemang räcker för att skydda ditt husdjur och varför en GPS-enhet med abonnemang är värd abonnemangets kostnad.

Till sist kommer vi att presentera GPS-enheten som kan rädda livet på din fyrbenta vän.

Förpackning för Tractive GPS-tracker för hundar

Tappa aldrig bort hunden

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få notiser om hunden springer bort. Håll vovven i form med aktivitetsspårning. Låt andra (som hundvakten) spåra med dig.

Köp en tracker

Finns det en GPS-tracker utan abonnemang?

Rent tekniskt sett, ja. Det finns GPS-trackers som inte kräver abonnemang. Men om du vill kunna följa varje steg i realtid så kommer du att bli besviken.

Det finns i själva verket flera olika typer av GPS-trackers. Dessa är:

 • GPS-trackers för husdjur som Tractive. Dessa har obegränsad räckvidd, spårning i realtid och andra funktioner för säkerheten och husdjurets hälsa.
 • Bluetooth-trackers som har designats för att hjälpa dig att hitta objekt såsom nycklar eller andra viktiga saker som lätt tappas bort.
 • Frilufts-GPS som hjälper till i ödsliga områden där det inte finns mobiltäckning, i nödfall.
 • GPS-trackers för fordon som hjälper dig att spåra din motorcykel, cykel, bil eller lastbil.
 • GPS-spårare för familjen som låter dig hålla ett öga på nära och kära, som mormor, farfar och barnen.

Priset, räckvidden, funktionerna och enheten (samt möjliga månatliga kostnader) är beroende av typen av tracker, och vad den används till.

green check markBluetooth-trackers kräver vanligtvis inte abonnemang, eftersom de inte har SIM-kort. De skickar bara data när det finns en Bluetooth-enhet (som din mobil) i närheten.

red xDetta innebär att deras räckvidd är begränsad till cirka 75 till 120 meter. Alltså passar de bäst för att hitta borttappade saker i hemmet eller trädgården.

green check markGPS-loggare är spårare som använder GPS men som inte har abonnemang. De använder inte heller SIM-kort. GPS-loggare registrerar GPS-koordinater som du kan kontrollera senare (till exempel om du vill logga din senaste vandring.)

red xGPS-loggare kan inte skicka platsuppgifter till andra enheter (som mobilen) i realtid. Alltså är de inte det bästa valet för ett husdjur som rör på sig. Att spåra katten eller hunden i realtid kan vara livsviktigt.

Upptäck Tractive GPS

gps tracker-app närbild

Kan jag spåra min hund eller katt i realtid med en GPS-tracker utan abonnemang?

Tyvärr har en GPS-tracker utan abonnemang vanligtvis varken live-läge eller obegränsad räckvidd, vilket krävs om du ska kunna hitta ett husdjur som har sprungit bort.

Vissa trackers erbjuder versioner utan abonnemang, men fungerar bara med WiFi. Andra spårningsenheter för husdjur utan abonnemang, som Garmin eller Marco Polo, fungerar bara inom ett par kilometer. PETFON är den enda GPS-enheten utan abonnemang som kan spåra i realtid, men då begränsas du med en räckvidd på 5,6 kilometer på ett öppet fält.1

Som varje hundägare vet kan en hund springa mycket långt på ett fåtal minuter. Så att kunna spåra hunden i realtid, med platsuppdateringar varannan sekund, är mycket viktigt för att kunna skydda din fyrbenta vän.

Så säger experterna:

Om du behöver information om barnens plats i realtid … och våra husdjur är ju som våra barn … är det bättre att köpa en GPS-enhet med spårning i realtid och månatlig tjänst.

Live View GPS

För- och nackdelar med en GPS-tracker utan abonnemang

Nu ska vi ta en närmare titt på för- och nackdelarna med en GPS-tracker utan abonnemang.

Den mest uppenbara fördelen? Självklart att du inte behöver betala för ett abonnemang.

Dock speglar priset på din GPS-tracker kvaliteten på enheten, tjänsten och funktionerna. Så även om det kan verka smart att skippa abonnemangskostnaden innebär det att du sannolikt inte får funktioner för sinnesro, som spårning i realtid.

En GPS-tracker utan abonnemang har även begränsad räckvidd. Precis som en Bluetooth-tracker, så om ditt husdjur beger sig för långt bort kommer du inte att kunna hitta din fyrbenta vän.

green check markFördelar

En GPS-tracker utan abonnemangskostnad kanske låter lockande. Alla vill väl kunna spåra gratis?

GPS-trackers utan månatliga avgifter utlovar:

 • Låg kostnad
 • Inget kontrakt
 • Inga regelbundna betalningar
 • Global service (G:et i GPS står för ”global”, så man skulle lätt kunna tro att enheten fungerar överallt … eller? 🤔)

Om en GPS-tracker utan abonnemang verkar för bra för att vara sann, så är den antagligen det.

Om du funderar lite på hur en tracker utan ett abonnemang kan erbjuda obegränsad spårning i realtid … så inser du snart nog att den inte kan det.

Nackdelarna med en spårningsenhet utan serviceavgift kanske inte är uppenbara vid första anblick. Så låt oss ta en närmare titt.

red xNackdelar

GPS-trackers utan abonnemang lockar kunder med löftet om en månadskostnad på 0 kronor. Men enheternas lägre pris innebär att deras funktioner är begränsade. Ibland är de inte ens GPS-trackers utan istället Bluetooth-trackers som endast kan hitta saker inom en mycket begränsad räckvidd.

Vanliga nackdelar med trackers utan månadsavgift:

 • Ingen spårning i realtid
 • Bristande exakthet när det kommer till platsuppgifter
 • Kan vara utformade för andra ändamål än att spåra husdjur
 • Färre funktioner
 • Begränsad räckvidd
 • Fungerar inte med områdets nätverk
 • Använder sig av Bluetooth (eller et nätverk av enheter) snarare än GPS
 • Färre hårdvaru- och programvaruuppdateringar
 • Högre pris

Till exempel kräver enheter för borttappade saker, som Apple AirTag, inte ett abonnemang. Men de kan inte heller spåra ditt husdjur med samma exakthet som en GPS-tracker. Och de är beroende av andra Apple-enheter i närheten för att kunna identifiera plats.

Dessutom kan priset på en spårningsenhet utan abonnemang vara mycket högre än en tracker med en låg månatlig kostnad.

Tractive GPS spårare för hund och katt

Tappa aldrig bort dina husdjur

Följ varje steg i realtid med obegränsad räckvidd. Få en notis om din pälskling går för långt hemifrån. Håll din fyrbenta vän i form med hälsospårning. Och låt andra, som hundrastare eller kattvakter, hjälpa dig att hålla koll

Upptäck Tractive GPS

Typer av GPS-trackers utan abonnemang

Vad finns det för typer av GPS-trackers utan abonnemang? Här får du en kortfattad översikt över olika typer av spårningsenheter som marknadsförs som GPS-trackers utan abonnemang.

Bluetooth-trackers

Bluetooth-trackers kallas ibland för ”item finders” på engelska eftersom de hjälper dig att hitta saker, som till exempel nycklar som trillat ner bakom soffan. De fungerar genom att kommunicera med din mobil via Bluetooth-teknik, inom en begränsad räckvidd, och har vanligtvis inga ytterligare funktioner.

generisk svart gps-enhet för att hitta saker, på nyckelring

Populära märken som säljer Bluetooth-trackers:

Fördelarna med Bluetooth-trackers är att de är små till storleken och utan abonnemangskostnad. De har även vanligtvis utbytbara eller uppladdningsbara batterier med lång batteritid.

Men eftersom Bluetooth-trackers ofta inte har GPS eller SIM-kort har de två stora nackdelar:

 1. Begränsad räckvidd
 2. Ingen spårning i realtid

Vad innebär det? Jo, om ditt husdjur lämnar Bluetooth-räckvidden (cirka 100 meter) så fungerar inte din tracker, precis när du behöver den som mest.

bluetooth vs gps tracker jämförelse av enheter, Bluetooth med begränsad räckvidd
Följ hundens varje steg med obegränsad räckvidd och Tractive GPS
pink triangle graphic with exclamation

Se upp: vissa företag som säljer ”Bluetooth-trackers för husdjur” på Amazon har i själva verket ingen GPS-teknik och är därför inte GPS-spårare.

Därför lämpar sig Bluetooth-trackers bäst för saker som inte tappas bort för lång ifrån dig. Din ryggsäck, plånbok eller laptop kommer ju knappast att hoppa över staketet och springa bort. Alltså passar en Bluetooth-tracker fint för att kunna hitta dessa saker.

Du kan även lägga till en Bluetooth-tracker på ditt husdjurs halsband som ett extra skydd.

Med Bluetooth-trackers får du alltså inte särskilt många funktioner. Du kan till exempel inte se vad din fyrbenta vän har för sig med aktivitetsspårning och platshistorik, eller skapa virtuella staket.

I ett nötskal: Bluetooth-trackers hjälper dig inte att hitta hunden eller katten i realtid och fungerar endast inom en begränsad räckvidd av din mobil.

två hundar utomhus, en med hundpejl med GPS, en med radio-tracker

”Precis som en AirTag så kan din Tractive GPS-tracker använda radiosignaler med kort räckvidd för att hitta ditt husdjur. Men till skillnad från en AirTag så använder Tractive även mobilnätet och GPS.

Så även om din tracker inte är i närheten av en mobil enhet kan den skicka uppgifter till Tractives servrar. På så sätt kan du snabbt och enkelt se husdjurets plats i appen.”

Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer på Tractive sedan 2016

Upptäck Tractive GPS

Trackers med radiofrekvens

Trackers med radiofrekvens är en annan typ av enhet som hundägare ofta undersöker. Fungerar de bättre än Bluetooth-trackers för att spåra hundar och katter?

En enhet med radio-GPS består av en mottagare och sändare. De kommunicerar via radiofrekvens. Dessa typer av enheter bedöms vara säkra att använda för husdjur.

Precis som Bluetooth-trackers är denna typ mycket liten och har lång batteritid. Vanligtvis kan enheterna användas utan abonnemang.

Tyvärr har många radio-GPS-enheter utan månatlig kostnad en begränsad räckvidd (130 meter). Därtill kan naturliga eller artificiella hinder (som träd eller byggnader) minska denna räckvidd ytterligare. Så om ditt husdjur beger sig för långt hemifrån kan du inte använda denna typ av enhet. Då hoppas du säkert att du hade valt en GPS-tracker med obegränsad räckvidd och spårning i realtid samt ett billigt månatligt abonnemang.

hundpejl med GPS och SIM-kort

GPS-trackers utan SIM-kort

Ett annat alternativ är en GPS-tracker utan SIM-kort. Dessa enheter har inga månatliga abonnemang utan ger dig möjligheten att köpa ett eget SIM-kort till din tracker och välja vilket abonnemang och nätverk du vill använda. Det ger dig ökad kontroll över kostnaderna.

Nackdelen med detta alternativ är att din tracker endast fungerar med en operatör och att du kan förlora täckning i vissa områden. Till exempel om du vill kunna spåra ditt husdjur på semestern utomlands eller på en annan plats där ditt nätverk inte stöds.

Därtill säljs många GPS-trackers utan SIM-kort av opålitliga leverantörer på Amazon. Det innebär att du kan stöta på problem när det kommer till kvaliteten och kundtjänsten. Med tanke på att du behöver enheten för att skydda din hund eller katt är det … knappast idealiskt.

💡Tractive ansluter till mobilnätverk i 175 länder. På så sätt kan du hålla ett öga på din fyrbenta vän, till och med på semestern.

Upptäck Tractive GPS

Vad kostar en GPS-tracker för hund?

Med tanke på nackdelarna som en GPS-tracker utan abonnemang medför rekommenderar vi hundpejl med abonnemang för dig och din fyrbenta vän.

Det kostar mindre än du kanske tror. Du kan köpa en Tractive GPS-tracker för hund för 599 kr och sedan spåra med obegränsad räckvidd från endast 40 kr per månad*. Det kostar alltså lika lite som en morgonlatte!

Är du ändå inte övertygad? Låt oss ta en titt på allt annat du får när du väljer världens ledande GPS-tracker för husdjur.

*Priser i Sverige vid publicering. För aktuella priser i ditt område, se våra abonnemang.

Vilken är marknadens bästa GPS-tracker för hundar och katter?

Cirka en miljon hussar och mattar använder Tractive för att:

 • se till att hunden eller katten är trygg;
 • få sinnesro;
 • se över sina husdjurs hälsa; och
 • göra allt detta till ett bra pris.

Därför har vi lagt mer än ett årtionde på att finslipa vårt fan-tass-tiska (kunde inte motstå det!) utbud för hussar och mattar. Vi lovar att vi även i framtiden kommer att hålla nere kostnaden för våra GPS-trackers så att så många husdjursägare som möjligt kan använda den livsviktiga tekniken.

Du behöver inte lita blint på oss. Läs vad riktiga Tractive-användare har att säga.

Omdöme om Tractive GPS på TrustPilot

Ett urval av de mest populära Tractive-funktionerna:

 • LIVE-läge: hitta din fyrbenta vän på nolltid med hjälp av platsuppdateringar var 2:a till 3:e sekund.
 • Virtuella staket: skapa trygga områden (som trädgården) eller förbjudna platser (som grannens trädgård!) och få notiser om din utbrytarkung beger sig för långt hemifrån.
 • Platshistorik: se vad din hund eller katt har haft för sig under de senaste 365 dagarna och upptäck alla favoritplatser.
 • Aktivitets- och sömnspårning: ange mål och jämför aktivitet med liknande husdjur. Identifiera sömnmönster och se till att din fyrbenta vän är frisk och glad.
 • Familjedelning: låt familjen, vännerna och hundrastaren spåra med dig.
Cattery owner and trainer, Clair Chesterman

”Tractive är min topp-rekommendation när det kommer till katt-GPS. Och den bästa kvaliteten på marknaden. Jag kunde ange trygga områden, som mitt hem, och när min katt går utanför dem så får jag en notis på direkten.

I själva verket kan det ha räddat livet på min katt, den gången hon jagade efter en fågel och fastnade. Hon var så rädd, men jag kunde hitta henne med hjälp av GPS-spåraren. Tractives chip beräknar ofta kattens plats, som uppdateras på kartan var 2:a till 3:e sekund. Dessutom har den LED som hjälper dig att hitta din fyrbenta vän på kvällen.

– Clair Chesterman, uppfödare och ägare av det CFA- och CCA-registrerade företaget FluffyMeowPaws2

Nu ska vi ta en titt på en berättelse där Tractives spårning i realtid och live uppdateringar faktiskt räddade livet på en hund. Happy är en golden retriever som sprang lös och gick vilse på sin första vandring.

Happys matte Francesca fick såklart panik, men slog omedelbart på Tractives live-läge och hittade honom på ett kick..

Två kvinnor ute på vandring som sitter ner bredvid en golden retriever hund i en sjö i bergen

”Happy är en duktig hund och kommer alltid tillbaka i slutet av dagen. Förutom den gången jag tog med honom på vårt första besök i Siusi-alperna. Bergen är kända för slingriga stigar och vacker miljö. Jag var där med Mac, Happy och min familj när Happy gick vilse. Jag vet inte om det hände för att han jagade efter ett rådjur eller något annat. Men en sak var säker: han var borta.

Men så kom jag ihåg att Happy hade på sig sin hund-GPS. Jag slog omedelbart på LIVE spårning och kunde pusta ut när jag såg hans plats. Jag kunde följa hans väg i realtid, direkt i mobilen, och positionen var så exakt att … jag äntligen hittade Happy, där han stod och drack vatten från en källa på bergskanten.”

Francesca och Happy, Italien

Upptäck GPS- och hälsospårning för husdjur

Sammanfattning: GPS-tracker utan abonnemang

Även om det är möjligt att hitta hunden eller katten med en GPS-enhet utan abonnemang rekommenderar experterna att du skaffar en GPS-tracker med månatlig avgift och spårning i realtid för att kunna följa varje steg.

Infografik med information om GPS-spårare med och utan SIM-kort

En GPS-tracker med ett integrerat SIM-kort och abonnemang kan visa din fyrbenta väns plats i realtid, oberoende av hur långt hemifrån hen beger sig. Dessa enheter har viktiga funktioner för husdjursägare vars hundar och katter beger sig för långt hemifrån (vare sig detta beror på rädsla eller nyfikenhet).

GPS-trackers utan abonnemang har nackdelar som ofta väger tyngre än fördelarna för husdjursägare. De räcker inte till när det kommer till spårningsräckvidd, spårning i realtid, husdjursvänliga funktioner och mer. Och i vissa fall är de till och med dyrare än GPS-trackers med abonnemang!

Med det sagt kan du lägga till en tracker utan abonnemang (som en Bluetooth-smart tag) som extra säkerhet på husdjurets halsband. Men om du vill få sinnesro dygnet runt och hålla ett öga på din fyrbenta vän rekommenderar vi en riktig GPS-tracker som Tractive GPS.

I videon nedan kan du se hur Tractive GPS fungerar för att spåra husdjur:

För att ta reda på mer om Tractive GPS och våra husdjursvänliga funktioner, ta en titt på dessa artiklar: