In de zomer is het heerlijk om meer tijd buiten door te brengen en je hond te laten genieten van de zon en het verkennen van nieuwe gebieden. Echter is het belangrijk om bewust te zijn van het risico op een zonnesteek bij honden, vooral tijdens warme zomerdagen. Daarom hebben we een aantal handige tips voor je verzameld om je hond koel te houden in de zomer en te beschermen tegen oververhitting. Ook bespreken we het belang van een GPS-tracker voor honden voor je gemoedsrust.

1) Geef je hond voldoende water.

Honden zweten niet zoals mensen, maar ze verliezen wel vocht via hun voetkussentjes1. Tijdens warme dagen kan een hond tot wel 1 liter vocht verliezen. Hoe meer vocht een hond verliest, hoe dikker en stroperiger het bloed wordt. Daarom is het van groot belang om je hond voldoende water te geven. Bovendien hebben honden een kleinere waterreserve dan mensen. Dit betekent dat honden sneller kunnen uitdrogen, dus des te meer reden om ervoor te zorgen dat je hond voldoende water drinkt. Houd er rekening mee dat een hond ziek kan worden als hij niet voldoende water krijgt tijdens warm weer.

Hoewel honden langere tijd zonder voedsel kunnen, kunnen ze niet overleven zonder water.

Om uitdroging te voorkomen, kun je het beste altijd water meenemen wanneer je je hond uitlaat en minstens om de dertig minuten water aan je hond geven.

. De waterbehoefte van een hond hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • het activiteitsniveau van je hond
  • de grootte en leeftijd
  • het weer

Over het algemeen hebben honden ongeveer 55 tot 110 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Bij warm weer kan de behoefte aan water toenemen.

Ontdek hoeveel water je hond moet drinken.

2) Laat je hond nooit alleen achter in de auto.

In de zomer kan een auto zo heet worden als een oven. Zelfs als het buiten maar 24 graden is, dan kan het in de auto binnen 10 minuten al ruim 30 graden worden en na een half uur kan het zelfs 40 graden worden.

Dit betekent dat het niet veilig is om je hond in de auto achter te laten, zelfs niet als je de ramen open laat staan en je huisdier drinken geeft. Laat je hond dus niet alleen achter in een auto, aangezien dit kan leiden tot gevaarlijke en potentieel fatale situaties.

3) Bescherm je hond tegen zonnebrand.

Honden zijn net zo vatbaar voor zonnebrand als mensen en kunnen ook huidkanker ontwikkelen. Bepaalde hondenrassen hebben een hoger risico op zonnebrand dan andere.

Over het algemeen lopen huisdieren met een lichte vacht en weinig pigmentatie meer risico op zonnebrand. Ook haarloze rassen en rassen met een dunne vacht kunnen gemakkelijk verbranden. Ongeacht de dikte van de vacht kunnen bepaalde gebieden van honden meer kwetsbaar zijn voor zonnebrand, zoals de neus, het gezicht en de oren. De vacht van een hond op de buik is meestal dunner en korter dan op andere delen van het lichaam. Daardoor is dit gebied ook vrij gevoelig voor zonnebrand.

Zorgen voor voldoende schaduw is de beste manier om je hond tegen de zon te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een grote parasol op het strand, een boom in het park of een overkapping voor je terras.

hond die in de zomer onder de picknicktafel ligt in de schaduw

4) Vermijd wandelingen op het heetst van de dag.

In de zomer wordt het afgeraden om je hond mee te nemen voor een wandeling wanneer de zon op zijn sterkst is. Wanneer je geen andere momenten kunt vinden om je hond uit te laten, zoek dan de verkoeling van schaduwrijke gebieden op, zoals het park of het bos om de meest intense zonnestralen van de dag te vermijden.

De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen 38 en 39 graden. Als de lichaamstemperatuur hoger oploopt, dan kan je huisdier zich minder goed afkoelen. Dit kan dodelijk zijn:

Er is sprake van koorts bij honden als de lichaamstemperatuur 40 graden is. Een lichaamstemperatuur die boven de 41 graden stijgt, wordt beschouwd als zeer gevaarlijk en kan fataal zijn voor honden2.

5) Zorg voor voldoende schaduw.

Of je nu in de tuin werkt of op een strandvakantie bent, zorg ervoor dat er een schaduwrijke plek beschikbaar is waar je hond kan rusten en verkoeling kan vinden op een warme zomerdag. Honden gaan vaak op zoek naar schaduwrijke gebieden, maar vooral tijdens warm weer is het verstandig om op de hoogte te blijven van de locatie van je hond.

Met een GPS-tracker voor honden kun je de locatie van je hond in de gaten houden. In de app kun je elke beweging van je huisdier volgen. Zo kun je ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter veilig blijft.

hond die door het water rent

6. Laat je hond zwemmen.

Zwemmen is een goede manier om je hond af te koelen tijdens warme zomerdagen. Het kan helpen om de lichaamstemperatuur van je hond te verlagen en veel hondenrassen zijn dol op water. Daarnaast kan zwemmen een vermakelijke activiteit zijn voor je hond. Maar een andere vorm van waterpret is ook prima. Je zou bijvoorbeeld een sproeier in de tuin kunnen gebruiken om je hond af te koelen.

Zwemvest voor honden

Een zwemvest voor honden is een goede investering als je gaat zwemmen met je hond. Vooral kleinere rassen, oudere honden en puppy’s kunnen sneller vermoeid raken en moeite hebben om uit het water te komen als ze erin vallen.

Hoewel honden goede zwemmers zijn, kunnen ze net zo gemakkelijk verdrinken als mensen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees dus goed voorbereid. Zwemvesten voor honden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zorg er dus voor dat je een goed passend zwemvest kiest.

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Ein Beitrag geteilt von Whistler Dog Nanny (@whistlerdognanny)

7. Voorkom hete oppervlakken.

Honden hebben gevoelige voetzooltjes die kunnen verbranden als je ze laat wandelen op een te warme ondergrond. Laat je hond daarom niet lopen op hete oppervlakken, zoals asfalt, beton of zand. Dit is vooral belangrijk tijdens de hondsdagen3.

Je kunt ook zomerschoenen voor honden kopen om de voetkussentjes van je huisdier te beschermen tegen hete oppervlakken. Denk eraan dat de poten van je hond ook verzorging nodig hebben in de winter.

8. Geef je hond een verkoelende traktatie.

IJskoude snacks zijn niet alleen heerlijk verkoelend, maar vaak ook lekker voor je hond. Je kunt verkoelende hondensnacks kopen of ze zelf maken. Maak je eigen hondenijsjes, vul een Kong-speeltje met iets lekkers en leg het in de vriezer of giet wat gepureerd fruit in ijsvormpjes en geef dit aan je hond om van te genieten.

hond eet watermeloen

9. Creëer een koel hondenbed.

Zorgen voor een koel hondenbed of hondenmand is ook een hele goede manier om je hond koel te houden in de zomer. Tegenwoordig zijn er verschillende opties voor hondenbedden beschikbaar, zoals koelmatten, verhoogde hondenbedden en hondenbedden met een gel-koellaag. Je kunt ook vochtige doeken over het hondenbed leggen om verkoeling te bieden.

10. Houd de activiteit van je hond in de gaten.

Tijdens de heetste uren van de dag kan fysieke inspanning erg veel vergen van je hond en zelfs gevaarlijk zijn. Hoewel het belangrijk is om je hond elke dag uit te laten, kun je intense activiteiten beter vermijden. Een GPS-tracker en activiteitenmonitor voor honden kan handig zijn. Hiermee kun je de activiteit van je hond monitoren, zodat je er zeker van kunt zijn dat hij genoeg beweging krijgt maar niet oververhit raakt.

Tractive GPS kopen

Samenvatting: zo kun je je hond koel houden in de zomer

Als de temperatuur ’s zomers oploopt, zijn zowel mensen als honden vatbaar voor een zonnesteek of oververhitting. Naast het volgen van de bovenstaande tips om je hond koel te houden, is het belangrijk om te letten op tekenen van zonnesteek bij honden. In de zomer is het belangrijk om je hond voldoende water te geven, te zorgen voor schaduwrijke plekken en intensieve activiteiten te vermijden. Zwemmen is een uitstekende manier om je hond af te koelen en een zwemvest kan extra veiligheid bieden. Je kunt je hond ook verkoelende traktaties geven om hem te helpen koel te blijven. Ten slotte kun je een GPS-tracker voor honden gebruiken om de locatie van je huisdier te volgen en ervoor te zorgen dat hij veilig blijft, zelfs tijdens zomerse avonturen.

Bekijk de onderstaande video voor meer tips om je hond koel te houden deze zomer!


Vind je dit artikel leuk? Deel deze zomertips met andere hondenliefhebbers!