Hvis kameraten din blir borte, er det siste du vil at den skal bli borte uten ID-brikker festet til halsbåndet. Med dette ene praktiske trinnet har du kommet langt i å øke sjansene for at noen vil returnere hunden din trygt hvis den stikker av.

Men er ID-brikker alene nok? Det viser seg at:

  • De er ganske ubrukelige hvis hunden din blir lokket inn i en bil av en kjæledyrtyv – som sannsynligvis ikke vil returnere dem til deg lett.
  • Hvis brikken blir skitten eller faller av, er det ingen måte å identifisere deg som hundens eier. Det betyr at, hvis kameraten din har blitt hentet av dyrebeskyttelsen eller et dyremottak, kan de ende opp med å bli omplassert eller i verste fall avlivet.

Så i tillegg til en ID-brikke, vil vi alltid anbefale deg å planlegge en måte å aktivt spore opp en savnet hund hvis situasjonen noen gang oppstår. (Ideelt, i sanntid – og over en ubegrenset rekkevidde.) Slik at du kan følge kameraten din skritt for skritt.

Hvorfor er ID-brikker for hunder så viktige?

Det skjer med nesten alle hundeeiere – hunden din kommer seg løs fra båndet eller stikker ut en åpen dør. Ikke få panikk! ID-brikken du festet til hundens halsbånd kan redde dagen ved å gjøre vennen din lett å identifisere.

⚠️ En av tre hunder vil forsvinne på et tidspunkt i livet.

  • Å feste en ID-brikke på hundens halsbånd er det første, enkle trinnet du kan gjøre for å dramatisk øke oddsen for at den blir returnert raskt til deg.
  • Dessuten, mikrochipping og sosiale medier er alle greie måter å finne en savnet hund på.

Les mer: Hvorfor stikker hunder av? De 6 vanligste årsakene.

En hund løper over et jorde med gult gress

💡Forestill deg at du kommer over en hund som ser fortapt ut. Hva er det første du vil gjøre, etter å ha sett deg rundt etter en panisk kjæledyreier?

Det stemmer, du vil mest sannsynlig først sjekke om hunden har en ID-brikke. Et raskt blikk vil avsløre eierens telefonnummer. Du tar en telefon og hører med en gang lettelsen i eierens stemme. Hunden deres er trygg!

ID-merking indikerer for en fremmed at hunden tilhører noen, i stedet for å være en løshund. Folk vil mer sannsynlig nærme seg en merket hund og hjelpe den med å finne veien hjem.

En hund iført en skarp blå ID-brikke

Men hva om hundens ID-brikke faller av eller blir skitten?

Det er der en mikrochip kan være en smartere, mer effektiv løsning – selv om vi alltid vil foreslå å utstyre hunden din med både en mikrochip OG en ID-brikke. (For det ekstra sikkerhetslaget.)

  • En mikrochip er en bitteliten enhet på størrelse med et riskorn.
  • En veterinær kan implantere den på under 10 minutter under hundens skulderblader. (Og nei, det gjør ikke vondt – pluss at det er en relativt rimelig, tilgjengelig prosedyre.)
  • Inkluder kontaktinformasjonen din på mikrochipdatabasen og…

Voilà! Nå har du en permanent ID-brikke for hunden din som aldri er i fare for å falle av eller bli skitten.

Les mer: Kjæledyreierens guide til mikrochipping av hunder

en liten hund får en mikrochip injisert under huden hos veterinæren

⚠️Dessverre er både ID-brikkerer og mikrochips bare identifikasjonsverktøy. Det betyr at de ikke kan hjelpe deg med å ta en aktiv rolle i å faktisk spore opp den savnede hunden din.

Mikrochips leveres ikke med GPS-sporing i sanntid eller posisjonstjenester. Alt den gjør er å hjelpe noen med en skanner å identifisere hunden din – ikke faktisk, vel, hjelpe deg med å finne dem.

Så med bare ID-brikke eller en mikrochip må du:

  • Vente, håpe og be om at en snill fremmed bringer den savnede hunden din til en veterinær eller et dyremottak
  • Personalet der har en microchip-skanner som kan finne kontaktinformasjonen din
  • …og deretter faktisk ta kontakt med deg for å informere deg om at de har funnet den savnede hunden din.

Som, i en verden der hundetyveri er økende, aldri er 100 % garantert. (Spesielt hvis kameraten din er en sjelden rase eller ikke har blitt sterilisert eller kastrert ennå.)

En mann kidnapper en hund og plasserer den bak i en bil

💡Derfor tar ansvarlige hundeeiere verden rundt – akkurat som deg – å fester GPS-trackere på halsbåndet til hundene sine. (For et ekstra lag med sikkerhet.)

En kvinne klemmer hunden sin som er iført en Tractive GPS på halsbåndet

Fordi med en gang du har satt opp din Tractive GPS, kan du nå spore hunden din:

  • I sanntid,
  • Over en ubegrenset rekkevidde,
  • Mens du er på ferie – eller i 175 land hvis du har et Premium-abonnement

Alt dette – med bare et blikk på telefonen.

Som i en nødssituasjon til og med hjalp noen årvåkne hundeeiere med å oppdage at hundene deres hadde blitt stjålet! (Og der en hundetyv sannsynligvis vil ignorere en ID-brikke helt.)

Trustpilot

Oppdag Tractive GPS

Når bør du skaffe ID-brikker til hunden din?

Så snart du skaffer deg en hund, skaff et sett med ID-brikker til den. Prosessen med å bringe hjem et nytt kjæledyr introduserer alle slags scenarier hvor hunden kan stikke av.

  • Den nye valpen er kanskje ikke vant til å reise i en kasse, ha på halsbånd eller gå i bånd, noe som kan øke sjansen for en dragkamp du kan tape.
  • Og å stikke av i et nytt nabolag vil bare forvirre det nye kjæledyret ditt – og siden den ikke er 100 % kjent med deg eller sitt nye «hjem» ennå, kan den kanskje ikke finne veien tilbake til deg.

Les mer:

En schæfervalp som løper vekk fra en ung gutt i parken

Er det ulovlig for en hund å ikke bære halsbånd?

Noen land, som Storbritannia, krever at alle hunder bærer et id-merke med eierens navn og adresse.

På samme måte har mange stater i USA lover som krever at kjæledyret ditt bærer en brikke med bevis på rabiesvaksinasjon.

  • Veterinæren vil gi deg en offisiell rabiesmerke når valpen får sin årlige rabiesvaksine.
  • Rabiesemerket inneholder en tallsekvens som er knyttet til hundens informasjon. Dette er enda en måte for noen å spore deg opp i tilfelle kjæledyret ditt blir borte.
  • Pass på å bytte ut rabiesmerket hvert år når valpen får sin årlige vaksine.

Hvis du ikke er sikker på hva som kreves i ditt område, kan veterinærkontoret eller den lokale dyrebeskyttelsen gi svar.

Hva må etter loven være på en hunde-ID?

Kravene varierer, men hvis hunde-ID er pålagt ved lov, krever de sannsynligvis telefonnummeret ditt og en eller annen type identifiserende informasjon, som for eksempel byen eller fylket ditt.

⚠️ Husk å oppdatere kjæledyr-ID-ene hvis du flytter eller får et nytt telefonnummer.

nærbilde av et hundemerke i metall, festet til et hundehalsbånd i svart skinn på en brun hund

Hvilken informasjon skal vises på hundens ID-merker?

Sammen med lovpålagt informasjon, er du velkommen til å klemme inn så mye informasjon som mulig på merrket, så lenge det er leselig.

Her er noen ideer for å komme i gang:

Telefonnummer

Inkluder et telefonnummer som du sannsynligvis vil svare på. Mobiltelefonen din er det åpenbare valget, pluss et ekstra telefonnummer som sikkerhetskopi.

Hvis kjæledyret ditt forsvinner, skru opp telefonens ringing til fullt volum, og slå av funksjonen som demper ukjente innringere. Du vil ikke gå glipp av samtalen som forteller deg at noen har funnet valpen din!

En kvinne som tekster på smarttelefonen

Geografisk område

Eksperter anbefaler å kun føre opp byen din på kjæledyrets ID-merke, ikke din fullstendige adresse. Du vil nødvendigvis ikke at en fremmed skal vite hvor du bor.

I tillegg, hvis noen finner det savnede kjæledyret ditt, er det bedre for dem å bli på stedet mens du skynder deg til dem (ta med ekstra bånd, halsbånd og hundekasse).

Informasjon om mikrochip

Hundens mikrochip kan inneholde informasjon om kjæledyret ditt sammen med kontaktinformasjonen din. Brikken må leses av en skanner, vanligvis på et veterinærkontor eller et dyremottak. Du kan legge til et lite merke på hundens halsbånd som sier “Jeg er chippet” slik at alle som finner kjæledyret ditt vet at å lese brikken er et alternativ hvis du ikke kan nås på telefon.

ID-merker for hunder som inneholder mikrochip-informasjon

⚠️ Bare husk – en mikrochip er ikke en GPS-tracker! Det betyr at det ikke vil hjelpe deg med å spore den savnede hunden din i sanntid eller i noen kapasitet, egentlig.

Les mer: Sporing av hund: Microchips eller GPS-tracker for hunder?

Trustpilot

Oppdag Tractive GPS

Vaksinasjonsinformasjon

Rabies kan lett forhindres med en vaksine, og hund og katt som innføres til Norge, skal være vaksinert.
Dette skal til for at rabiesvaksinen er gyldig:
– Vaksinen skal være dokumentert i EU-kjæledyrpasset.
– Dyret må være minst 12 uker gammelt før det kan få rabiesvaksinen.
– Dyret må være ID-merket med microchip før det får rabiesvaksinen.
– Vaksinen må være godkjent, og veterinæren som setter vaksinen må følge den enkelte vaksineprodusenten sin anbefaling.
– Når dyret får vaksinen for første gang, må du vente 21 dager før vaksinasjonen er gyldig.
– Hvis du vaksinerer dyret på nytt mens den forrige vaksinen fortsatt er gyldig, er den nye vaksinen gyldig med en gang.
– Hvis du vaksinerer dyret på nytt, men den forrige vaksinen er utløpt, må du vente 21 dager før den nye vaksinen er gyldig.
(Kilde: Mattilsynet)

Navnet ditt

Vurder å kun legge ut fornavnet ditt på ID-merket, ved siden av telefonnummeret ditt. Det er ikke nødvendig å inkludere etternavnet ditt.

Medisinske tilstander

Hvis du legger til uttrykket «Jeg har en medisinsk tilstand» på hundens ID-brikke, haster det for den som finner hunden din å returnere den til deg så snart som mulig.

  • Hvis du kan, prøv å inkludere veterinærens telefonnummer i tilfelle hunden din blir funnet med skader som trenger umiddelbar oppmerksomhet.
  • Eller legg til et medisinsk varselmerke som inneholder informasjon om valpens spesifikke medisinske tilstander.

Hva slags ID-merke for hunder er best?

Enhver typer ID-brikker er bedre enn ingen ID-brikke i det hele tatt. Men du har mange valg som passer dine preferanser og valpens livsstil.

Hundemerker må festes til noe, vanligvis et hundehalsbånd eller sele. Hvis du bytter halsbånd eller sele ofte, bør du vurdere å lage et sett med merking for hvert halsbånd eller sele. Eller kjøpe klips som lar deg bytte hele settet med hundemerker til et annet halsbånd eller sele.

Et sett med ID-merker festet til hundens halsbånd
  • Egendefinerte graverte metallmerker er lett tilgjengelige, billige og holdbare.
  • Egendefinerte graverte plastmerker, som kommer i mange farger, er et annet alternativ, selv om de kan bli skadet lettere enn metalletiketter. 

Noen kjæledyreiere misliker de skranglende lydene fra metall på kjæledyrets halsbånd. Du kan kjøpe små plastsposer å sette på som reduserer støyen. Disse bittesmå plastposene er hundevennlige og passer over hundemerkene for å eliminere metallyden mens de fortsatt lar merkene være lesbare. 

Et alternativ til ringlende merker er et hundehalsbånd-merke. Halsbånd-merker glir på hundens halsbånd og legges flatt, noe som skaper et ryddigere utseende for hunden din. Et annet alternativ er å få informasjonen brodert på et skreddersydd hundehalsbånd.

Hvor kan du få tak i ID-merker for hunden?

Store dyrebutikker har graveringsmaskiner hvor du kan lage kjæledyrets eget tilpassede hundemerke i løpet av få minutter. Disse graveringsmaskinene tilbyr en enkel og rimelig måte å holde kjæledyret ditt trygt på. 

Selvfølgelig kan du finne alle slags fancy alternativer til hundemerking fra mange nettforhandlere. 

Husk: En ID-brikke for hunden er et nødstiltak!

Å forhindre at de stikker av er den første forsvarslinjen for å unngå et savnet kjæledyr i utgangspunktet.

Så her er et par enkle trinn for å komme i gang:

  • Doble hundens ferdighet og kommando-trening: Å lære hunden din å komme når du roper er uten tvil den viktigste sikkerhetsferdigheten du kan lære valpen din. Du kan lære grunnleggende opplæringsteknikker på lydighet, med bøker eller videoer på nettet. Men gjør regelmessig opplæring til en prioritet – spesielt for grunnleggende kommandoer for hunden.
  • Hold valpen din i bånd: Å la valpen din løpe uten bånd øker sjansen for at den vil bli skremt eller intenst interessert i noe, slik at du blir stående med det tomme båndet mens de stikker av.
  • Invester i sikre hundegjerder: Hvis hunden din tilbringer tid i bakgården, sørg for at gjerdene og portene er i god stand. Se etter steder hvor hunden din kan vri seg under gjerdet, og sørg for at porten låses sikkert.
To små hunder som prøver å sno seg gjennom et rom i et tregjerde

Og viktigst av alt…

  • Fest en GPS-tracker til kompisens halsbånd.

Fordi uansett om hunden din er en utbryterkonge eller en sofapotet, eller hvor godt trent den er – alle hunder er i fare for å falle for sine «flukt»-instinkter hvis de er:

En hund som løper bortover et jorde

💡I tider som disse, kan en GPS-tracker for hund være en livredder.

Med en pålitelig Tractive GPS festet til kompisens halsbånd – er alt du trenger å gjøre er å trykke «LIVE»:

Skjermbilde av appfunksjonen LIVE SPORING i Tractive GPS-appen

Og i løpet av sekunder vil du følge hvert skritt hunden tar – etter hvert som den beveger seg.

Alt dette på én enhet – designet med kjærlighet for hunder og for din trygghet som hundeeier.

Trustpilot
Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt den tar i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis den vandrer for langt hjemmefra. Hold den glad og frisk med Velværeovervåking. Og la andre – som turgåere eller hundepassere – holde et øye med hunden din også.

Oppdag Tractive GPS

Nysgjerrig på hvorfor hundeeiere rundt om i verden – akkurat som degskaffer seg Tractive-enheter og holder seg til oss i det lange løp? Her er en detaljert anmeldelse for deg:

Og hvis du har likt dette innlegget, kan du dele det med en venn eller en du er glad i – og la oss bidra til å bygge en tryggere, snillere verden for våre firbente venner sammen.