Hvis du er en kjæledyrforelder, har du sannsynligvis hørt noe om mikrochips for hunder. Gitt hvordan de hjelper en veterinær eller et lokalt mottak med å identifisere hunden din og kontakte deg, er det en smart sikkerhetsforanstaltning som alle kjæledyrforeldre bør vurdere. (I tillegg er det også lovpålagt i de fleste land.)

Så i dette innlegget vil vi dekke alt du trenger å vite om hundens mikrochipping, inkludert hva det er og hvordan det gjøres, hvor mye det koster, om det er risiko eller smerte forbundet med prosedyren, samt fordelene med å mikrochippe hunden din. Viktigere er det at vi også kommer til å dekke hvordan en microchip for hunder skiller seg fra en GPS-tracker – og hvorfor du trenger begge deler for å holde kameraten din trygg.

Hva er en mikrochip for hunder og hvordan fungerer den?

En mikrochip for hunder er en implanterbar ID-brikke, omtrent på størrelse med et riskorn, plassert under huden på en hund.

Formålet med en mikrochip er å gi en form for permanent identifikasjon for hunden din. Dette er viktig fordi, selv om ID-brikker på halsbånd også er nødvendige, kan de falle av eller bli vanskelige å lese.

Når en savnet hund med en mikrochip blir brakt til en veterinær, dyrehospital eller omplassering, kan de bruke en mikrochipskanner til å lese av hundens mikrochip-ID-nummer. Dette nummeret kan deretter slås opp i en mikrochip-database for å identifisere hundens eier.

En veterinær injiserer en mikrochip under huden til hunden
Mikrochippen implanteres like under huden

Hvis informasjonen og kontaktinformasjonen i mikrochipdatabasen er oppdatert, kan hundens familie motta en telefonsamtale som informerer dem om at noen har funnet den savnede hunden.

⚠️ Som du kan forestille deg – dette er det beste scenariet for deg hvis din elskede pelskledde venn forsvinner, og du ikke har en GPS-tracker for hund på den for å spore og finne den med en gang.
En fremmed som plukker opp kjæledyret ditt kan lett være en kjæledyrkidnapper i stedet, spesielt siden hundetyveri er en økende trend.

Men med en GPS-tracker for hund, kan du følge hundens bevegelser i sanntid – og finn den med en gang.

Derfor bør du vurdere en GPS-tracker sammen med en mikrochip

Kathy the Beagle, rescued from kidnapping by her Tractive GPS

Ta f.eks historien om Kathy, en Beagle uten bånd som var midt i jakthundtreningen – og som ble sporet av eieren sin via Tractive GPS. Plutselig la han merke til at løp i høy hastighet og helt ute av kurs!

Fra bevegelsene hennes skjønte eieren straks at hun hadde blitt hundefanget og at tyvene kjørte av gårde med henne i bilen sin.

Etter å ha sporet henne med Tractives LIVE-modus, ringte eieren politiet og etter en to timers biljakt hadde han henne tilbake i armene sine, i god behold.

Ikke alle hunder er så heldige. Så sammen med en mikrobrikke er en GPS-tracker nøkkelen til å ta en aktiv rolle i å holde hunden din trygg.

Tractive Dog 4 + Cat Mini

Vit alltid hvor hunden din er

Se hvordan de har det med et blikk på velværeresultatet. Se om de får nok mosjon. Oppdag søvnmønstre. Oppdag problemer tidlig og hold dem friske.

Kjøp nå

Tractive GPS for hund leveres med sikkerhetsklemmer som festes sikkert på hundens halsbånd. Så du trenger ikke å implantere det i hundens hud som en mikrobrikke. Men hvor kan en veterinær sette inn en mikrobrikke i hunden din?

Hvor plasserer de mikrochippen i hundene?

Vanligvis er mikrochippen implantert mellom skulderbladene langs ryggraden på hunden. Plasseringen er viktig fordi den skal holde seg på plass og ikke bevege seg mye i hundens kropp.

Veterinærer som setter inn en mikrochip på en dyreklinikk

Vanlige spørsmål om mikrochipping: Hvordan mikrochipper veterinærer en hund?

Mange hundeeiere lurer på hvordan prosedyren med å mikrochippe en hund faktisk fungerer. Den gode nyheten er at det er en relativt enkel, rimelig og smertefri prosedyre. Her er de grunnleggende trinnene som er involvert:

  • Bekreftelse: Før den sterile mikrobrikken tas ut av emballasjen, vil en veterinær skanne den for å bekrefte at koden på brikken er den samme som koden på pakningsetiketten.
  • Plassering. Mikrochippen settes inn i en kanyle, som deretter settes inn i en spesiell sprøyte som brukes til mikrochipping.
  • Posisjon. Veterinæren vil deretter plassere hunden din for å gjøre den klar for injeksjonen. Mikrobrikken settes vanligvis inn mellom hundens skulderblader, langs ryggraden. Hunden din skal stå eller ligge på magen.
  • Injeksjon. Litt løs hud trekkes opp på injeksjonsstedet og kanylen stikkes raskt inn. Sprøyten klemmes slik at mikrobrikken injiseres i hundens vev.
  • Skanning. Til slutt skannes chippen for å sikre at den kan leses riktig.
  • Registrering. Etter prosedyren må du registrere hunden din samt navn og kontaktinformasjon i mikrochipdatabasen. Veterinæren vil gi deg relevant informasjon samt informere deg om eventuelle gebyrer som skal betales.
pink triangle graphic with exclamation

Advarsel: Hvis du ikke registrerer hundens mikrochip-IDs informasjon i databasen, vil prosessen bli ubrukelig fordi mikrochip-ID-en vil ikke være knyttet til deg eller noen andre.

Hvor lang tid tar det å mikrochippe en hund?

Prosedyren er rask og enkel; du vil sannsynligvis være ferdig på 10 minutter eller mindre!

    Veterinærene posisjonerer en hund for å sette inn en mikrochiåp på en sikker måte

Hvor mye koster det å mikrobrikke en hund?

I Norge varierer prisene mellom 1000 – 1500 kr for å få hunden din mikrochippet. Da er ofte en helsesjekk og evt. vaksinasjon inkludert avhengig av veterinæren. Gebyret inkluderer implantering av mikrochippen samt registrering i en mikrochip-database. I Norge er det kun veterinærer og dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten. Ved å kontakte en veterinær på hjemstedet ditt, ordner de dette raskt og enkelt.

Hvor kan jeg få hunden min mikrochippet?

Det beste stedet å få hunden din mikrochippet er hos din foretrukne veterinær. Det er også mulig å få utført dette hos enkelte omplasseringssentre og dyreklinikker.

Veterinæren skanner hunden for å lese av mikrochippen

Hvor kan jeg få hunden min skannet for mikrochip?

Her gjelder det samme. De fleste veterinærer tilbyr dette, samt dyreklinikker, dyrebeskyttelsen og omplasseringssentre.

Gjør mikrochipping vondt for hunder? Er det trygt?

Mikrochipping av hunder regnes som en sikker, ufarlig og relativt smertefri prosedyre slik at du kan chippe hunden din uten dårlig samvittighet. Prosessen kan sammenlignes med at mennesker får piercinger – en raskt stikk og så er det over. Siden det er raskt og enkelt, er ingen smertestillende medikamenter eller anestesi nødvendig.

Videre, ifølge eksperter ved Johnson Animal Clinic, har mer enn fire millioner kjæledyr blitt mikrochippet og bare 391 bivirkninger ble rapportert. De fleste involverte en knute som utviklet seg under huden der mikrobrikken hadde blitt implantert. Så det er svært usannsynlig at hunden din vil oppleve noen negative bivirkninger som følge av å bli mikrochippet.

en blå sprøyte som brukes til mikrochipping av hunder
Mikrochippen implanteres med en spesialtilpasset sprøyte.

Skal jeg mikrochippe hunden min?

Generelt, ja, du bør mikrochippe hunden din. Mikrochips er en viktig del av å være en ansvarlig hundeeier. Og enda viktigere, det kan til og med være lovpålagt noen steder – som i de fleste europeiske land, Australia, New Zealand, Storbritannia og mange amerikanske stater. I Norge er det ikke på budt, men sterkt anbefalt. Skal du derimot ta med deg hunden ut av landet må du mikrochippe den.

Igjen, mikrochips tilbyr en permanent løsning for å identifisere hunden din. Hunder som blir funnet på egen hånd vil vanligvis bli samlet inn av en hundesjef eller brakt inn til dyrebeskyttelsen. Der vil de prøve å skanne hunden for en mikrochip for å identifisere ‘eieren’ altså, deg.

Sjansene for å bli kontaktet og gjenforent med din elskede hund hvis de skulle forsvinne, er mye høyere enn hvis hunden din ikke har en mikrochip (så lenge du holder kontaktinformasjonen din oppdatert).

En kvinne gir hunden sin en god klem

Hvis hunden din går seg vill og ikke har en mikrochip, og kontaktinformasjonen din ikke kan finnes på annen måte, er sjansene for å bli gjenforent med den pelskledde vennen din mye dårligere. Løshunder uten en kjent eier kan bli omplassert eller verre: avlivet.

Bruken av mikrochips øker sjansen betydelig for at et savnet kjæledyr vil bli returnert til familien sin, noe som reduserer antallet avliving av kjæledyr.

– Dr. Gary Michelson, grunnleggeren av Michelson Found Animals Foundation5

For ikke å nevne, i mange deler av verden, er det lovpålagt å mikrochippe hunden din. I Storbritannia må du for eksempel mikrochippe hunden din før den er 8 uker gammel; ellers risikerer du å bli bøtelagt opp til 5000 kr. Sjekk om det finnes mikrochiplover for hunder i ditt område.

Kan en mikrochip fjernes fra en hund?

Mens mikrochips for hunder generelt anses som permanente, kan de fjernes i sjeldne tilfeller. Dette vil kreve en kirurgisk prosedyre og muligens anestesi. Noen mennesker frykter at hunden deres kan få kreft, og derfor ønsker de å fjerne mikrochippen.

Store institusjoner som American Veterinary Medical Association fraråder å fjerne en hunds mikrochip7. Ikke bare fordi det er en komplisert prosedyre, men ifølge studier er det ekstremt usannsynlig at en hund vil få kreft fra en mikrochip. I tillegg oppveier fordelene med en hundemikrochip langt de mulige ulempene.

pink triangle graphic with exclamation

Hundetyveri øker og stjålne hunder kan bli utsatt for angrep og skade når hundetyver forsøker å fjerne mikrochippen – og alle spor av identifikasjon – fra hunden. Du kan beskytte hunden din mot å komme i fare med en Tractive GPS-tracker for hunder.

Oppdag Tractive GPS

Kan jeg spore hunden min med en mikrochip?

En vanlig misoppfatning er at når du får hunden din mikrochippet, vil du kunne spore den ved hjelp av GPS. Dette er feil: mikrochips hjelper deg bare deg med å identifisere hunden din; ikke spore den. Mikrochips er på størrelse med et riskorn, så de er ikke store nok til å holde teknologien som kreves for en GPS-sporingsenhet.

Så mens en mikrochip vil bidra til å identifisere hunden din hvis den blir borte og funnet igjen, er det eneste som kan hjelpe deg med å spore og følge hunden din i sanntid, en GPS-hundesporingsenhet som Tractive GPS.

Her er en rask sammenligning mellom mikrochips og GPS-trackere – slik at du kan se forskjellen og hvorfor det er viktig:

 DetailsMikrochipsTractive GPS-tracker
FormålIdentifisere den bortkomne hunden din hos en veterinær eller et lokalt dyremottakOppsporing av den savnede hunden i sanntid
Størrelse12 x 2 mm72 x 29 x 16 mm
Vekt0,025 g35 g
ImplanterbarSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-Liste
VanntettSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
BatterilevetidIngen batteri inkludertOpptil 7 dager
Forhåndskostnad ~85 €49,99 €
Løpende kostnaderIngenMånedlig abonnement
PosisjonssporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Må du stole på fremmede?JaNei
Posisjonsoppdateringer i sanntidSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Juridisk kravPåkrevd i de fleste land og delstater i USANei
DriftsområdeVerdensomspennendePå verdensbasis i over 150 land
Varsel om rømlingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
AktivitetsovervåkingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
SøvnsporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
HelsevarslerSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste
Lys- og lydsporingSymbol für Nachteile in Pro-und-Kontra-ListeSymbol für Vorteile in Pro-und-Kontra-Liste

Kan vi ikke bare implantere GPS-trackere i hunder?

For det første, finnes det ikke et GPS-implantat for hunder. For det andre ville det være en smertefull, til og med farlig prosedyre for hunder å gå gjennom.

Hvorfor? Fordi de fleste GPS-trackere ligner på en smartklokke eller en telefon. (Med alle maskinvarebiter og deler.) Forestill deg nå å stikke det under hundens hud? Ikke bare vil det være smertefullt, risikoen for batterilekkasje kan skade hundens indre organer alvorlig. Dessuten vil du ikke kunne lade den opp.

Ivelin Nenkov, systemingeniør hos Tractive

«En batteripakke er laget av svært giftige kjemikalier. Litt punktering kan føre til lekkasje, brann eller eksplosjon. Derfor kan det være svært farlig å implantere en batteripakke under huden på hunden eller katten din. Så vi vil ikke anbefale det.»

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

Så, i stedet har vi bygget vår Tractive GPS for maks komfort – den er lett, behagelig å ha på, og hunden din vil ikke engang merke den. Hør på en mengde andre dyreeiere som har fullstendig ro i sinnet og vet at de aldri trenger å miste hunden sin igjen.

Tractive Trustpilot anmeldelse

Spor hunden din med Tractive

Vil du ha maksimal sikkerhet for hunden din? Skaff deg en mikrochip + GPS-tracker

Hundens mikrochip er en permanent ID-løsning og et viktig verktøy som anbefales av de fleste veterinærer og dyreklinikker. En veterinær kan raskt og trygt implantere en i hundens hud. Men husk: mikrochip hjelper kun til å identifisere hunden din. Hvis du aktivt vil spore og finne den savnede vennen din selv, er du best tjent med en GPS-tracker som lar deg spore dem i sanntid. (Fordi mikrochips ikke bruker GPS og ikke kan hjelpe deg med å faktisk spore opp hunden din.)

Mikrochipping er en 10-minutters prosess – relativt smertefri og for det meste rimelig. Det kan også være lovpålagt når du reiser til forskjellige land, så sørg for å sjekke de lokale lovene der du er.

Konklusjon

Ved å mikrochippe hunden din og holde kontaktinformasjonen i mikrochipdatabasen oppdatert, kan du øke sjansene for at du vil bli gjenforent med din pelskledde venn dersom den skulle gå seg vill. Noen steder er det til og med lovpålagt å mikrochippe hunden din. Den gode nyheten er at du kan bruke en GPS-tracker for hund til det.

For mer informasjon fra en veterinær og for å se hvordan prosessen egentlig ser ut, kan du sjekke ut videoen nedenfor fra våre venner på Heron Lakes Dyrehospital:

Se video om selve implanteringsprosessen.

Likte du dette innlegget? Del det med en venn eller meld deg på Tractives nyhetsbrev for å motta mer informasjon som dette i innboksen din!