Hvis du er en kjæledyreier, har du sannsynligvis hørt noe om mikrochips for hunder. I dette innlegget vil vi dekke alt du trenger å vite om hundens mikrochipping, inkludert hva det er og hvordan det gjøres, hvor mye det koster, om det er risiko eller smerte forbundet med prosedyren, samt fordelene med å mikrochippe hunden din. Vi vil også diskutere forskjellen mellom GPS-sporingsenheter og mikrochips for hunder dog, og hvilke verktøy som er nødvendige for å holde hunden trygg. Ta den beste avgjørelsen for din pelskledde venn ved å lære alt om chipping av hunder nedenfor.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Vit alltid hvor hunden din er

Se hvordan de har det på et øyeblikk med velværeovervåking. Se om de får nok mosjon. Oppdag søvnmønstre. Oppdag problemer tidlig og hold dem friske.

Kjøp nå

Hva er en mikrochip for hunder og hvordan fungerer den?

En mikrochip for hunder er en implanterbar ID-brikke, omtrent på størrelse med et riskorn, plassert under huden på en hund.

Formålet med en mikrochip er å gi en form for permanent identifikasjon for hunden din. Dette er viktig fordi, selv om ID-brikker på halsbånd også er nødvendige, kan de falle av eller bli vanskelige å lese.

Når en savnet hund med en mikrochip blir brakt til en veterinær, dyrehospital eller omplassering, kan de bruke en mikrochipskanner til å lese av hundens mikrochip-ID-nummer. Dette nummeret kan deretter slås opp i en mikrochip-database for å identifisere hundens eier.

Hvis informasjonen og kontaktinformasjonen i mikrochipdatabasen er oppdatert, kan hundens familie motta en telefonsamtale som informerer dem om at noen har funnet den savnede hunden.

Som du kan forestille deg – dette er det beste scenariet for deg hvis din elskede pelskledde venn forsvinner, og du ikke har en GPS-tracker for hund på den for å spore og finne den med en gang.

Faktisk anbefaler mange veterinærer, dyrebeskyttelsen og omplasseringssenter å få hunden din mikrochippet. Mikrochips regnes som et uvurderlig verktøy for hundens eiere, akkurat som mikrochips for katter.

blue info icon
en hund hos veterinær som får en mikrochip injisert under huden
Mikrochippen implanteres like under huden
blue info icon

Ifølge en undersøkelse fra British Veterinary Association i 2017, hadde 50 % av herreløse hunder som ikke kunne gjenforenes med familien, ingen mikrochip eller halsbånd, og 44 % hadde ikke oppdatert informasjon i mikrochipdatabasen1.

Hvor plasserer de mikrochippen i hundene?

Vanligvis er mikrochippen implantert mellom skulderbladene langs ryggraden på hunden. Plasseringen er viktig fordi den skal holde seg på plass og ikke bevege seg mye i hundens kropp.

Mikrochip-prosedyre for hund: Hvordan mikrochippe en hund?

Mange hundeeiere lurer på hvordan prosedyren med å chippe en hund faktisk fungerer. Den gode nyheten er at det er en relativt enkel, rimelig og smertefri prosedyre. Her er de grunnleggende trinnene som er involvert:

  • Før den sterile mikrochippen fjernes fra pakken, skannes den for å bekrefte at koden på chip’en er den samme som koden på pakningsetiketten.
  • Mikrochippen settes inn i en kanyle, som deretter settes inn i en spesiell sprøyte som brukes til mikrochips.
  • Veterinæren vil plassere hunden din for å gjøre den klar for injeksjonen. Mikrochippen settes vanligvis inn mellom hundens skulderblader, langs ryggraden. Hunden din skal stå eller ligge på magen.
  • Litt løs hud trekkes opp på injeksjonsstedet og kanylen stikkes raskt inn. Sprøyten klemmes slik at mikrochippen injiseres i hundens vev.
  • Til slutt skannes chippen for å sikre at den kan leses riktig.

Etter mikrochipprosedyren må du registrere hunden din samt navn og kontaktinformasjon i mikrochipdatabasen. Veterinæren vil gi deg relevant informasjon samt informere deg om eventuelle gebyrer som skal betales.

pink triangle graphic with exclamation

Advarsel: Hvis du ikke registrerer hundens mikrochip-IDs informasjon i databasen, vil prosessen bli ubrukelig fordi mikrochip-ID-en vil ikke være knyttet til deg eller noen andre.

Hvor lang tid tar det å mikrochippe en hund?

Prosedyren er rask og enkel; du vil sannsynligvis være ferdig på 10 minutter eller mindre2!

Hvor mye koster det å mikrobrikke en hund?

I Norge varierer prisene mellom 1000 – 1500 kr for å få hunden din mikrochippet3 . Da er ofte en helsesjekk og evt. vaksinasjon inkludert avhengig av veterinæren. Gebyret inkluderer implantering av mikrochippen samt registrering i en mikrochip-database. I Norge er det kun veterinærer og dyreklinikker som tilbyr denne tjenesten. Ved å kontakte en veterinær på hjemstedet ditt, ordner de dette raskt og enkelt.

Gjør mikrochipping vondt for hunder? Er det trygt?

Mikrochipping av hunder regnes som en sikker, ufarlig og relativt smertefri prosedyre slik at du kan chippe hunden din uten dårlig samvittighet. Prosessen kan sammenlignes med at mennesker får piercinger – en raskt stikk og så er det over. Siden det er raskt og enkelt, er ingen smertestillende medikamenter eller anestesi nødvendig.

Videre, ifølge eksperter ved Johnson Animal Clinic, har mer enn fire millioner kjæledyr blitt mikrochippet og bare 391 bivirkninger ble rapportert4. De fleste involverte en knute som utviklet seg under huden der mikrobrikken hadde blitt implantert. Så det er svært usannsynlig at hunden din vil oppleve noen negative bivirkninger som følge av å bli mikrochippet.

en blå sprøyte som brukes til mikrochipping av hunder
Mikrochippen implanteres med en spesialtilpasset sprøyte.

Skal jeg mikrochippe hunden min?

Generelt, ja, du bør mikrochippe hunden din. Mikrochips er en viktig del av å være en ansvarlig hundeeier.

Igjen, mikrochips tilbyr en permanent løsning for å identifisere hunden din. Hunder som blir funnet på egen hånd vil vanligvis bli samlet inn av en hundesjef eller brakt inn til dyrebeskyttelsen. Der vil de prøve å skanne hunden for en mikrochip for å identifisere ‘eieren’ altså, deg.

Sjansene for å bli kontaktet og gjenforent med din elskede hund hvis de skulle forsvinne, er mye høyere enn hvis hunden din ikke har en mikrochip (så lenge du holder kontaktinformasjonen din oppdatert).

Hvis hunden din går seg vill og ikke har en mikrochip, og kontaktinformasjonen din ikke kan finnes på annen måte, er sjansene for å bli gjenforent med den pelskledde vennen din mye dårligere. Løshunder uten en kjent eier kan bli omplassert eller verre: avlivet.

Bruken av mikrochips øker sjansen betydelig for at et savnet kjæledyr vil bli returnert til familien sin, noe som reduserer antallet avliving av kjæledyr.

– Dr. Gary Michelson, grunnleggeren av Michelson Found Animals Foundation5

For ikke å nevne, i mange deler av verden, er det lovpålagt å mikrochippe hunden din. I Storbritannia må du for eksempel mikrochippe hunden din før den er 8 uker gammel; ellers risikerer du å bli bøtelagt opp til 5000 kr.6 Sjekk om det finnes mikrochiplover for hunder i ditt område.

Hvor kan jeg få hunden min mikrochippet?

Det beste stedet å få hunden din mikrochippet er hos din foretrukne veterinær.

Hvor kan jeg mikrochip-skanne hunden min?

Hundens mikrochip kan skannes på veterinærkontorer, dyresykehus, dyrehjem, dyrebeskyttelsen, samt omplasseringssentre. Ring eller besøk nettstedet til en lokal bedrift i området ditt for å finne ut om de tilbyr mikrochip-skanning og hvor mye det vil koste.

Kan en mikrochip fjernes fra en hund?

Mens mikrochips for hunder generelt anses som permanente, kan de fjernes i sjeldne tilfeller. Dette vil kreve en kirurgisk prosedyre og muligens anestesi. Noen mennesker frykter at hunden deres kan få kreft, og derfor ønsker de å fjerne mikrochippen.

Store institusjoner som American Veterinary Medical Association fraråder å fjerne en hunds mikrochip7. Ikke bare fordi det er en komplisert prosedyre, men ifølge studier er det ekstremt usannsynlig at en hund vil få kreft fra en mikrochip. I tillegg oppveier fordelene med en hundemikrochip langt de mulige ulempene.

pink triangle graphic with exclamation

Hundetyveri øker og stjålne hunder kan bli utsatt for angrep og skade når hundetyver forsøker å fjerne mikrochippen – og alle spor av identifikasjon – fra hunden. Du kan beskytte hunden din mot å komme i fare med en Tractive GPS-tracker for hunder.

Beskytt hunden min med Tractive GPS

Kan jeg spore hunden min med en mikrochip?

En vanlig misoppfatning er at når du får hunden din mikrochippet, vil du kunne spore den ved hjelp av GPS. Dette er feil: mikrochips hjelper deg bare deg med å identifisere hunden din; ikke spore den. Mikrochips er på størrelse med et riskorn, så de er ikke store nok til å holde teknologien som kreves for en GPS-sporingsenhet.

Så mens en mikrochip vil bidra til å identifisere hunden din hvis den blir borte og funnet igjen, er det eneste som kan hjelpe deg med å spore og følge hunden din i sanntid, en GPS-hundesporingsenhet som Tractive GPS.

Konklusjon

Så i dette innlegget lærte du alt om mikrochips for hunder. Mikrochips for hunder er en permanent ID-løsning og et viktig verktøy anbefalt av de fleste veterinærer og hundemottak. De er trygge, relativt smertefrie, rimelige og kan implanteres raskt av en veterinær. Ved å mikrochippe hunden din og holde kontaktinformasjonen i mikrochipdatabasen oppdatert, kan du øke sjansene for at du vil bli gjenforent med din pelskledde venn dersom den skulle gå seg vill. Noen steder er det til og med lovpålagt å mikrochippe hunden din. Husk at en mikrochip ikke bruker GPS og vil ikke hjelpe deg med å spore en savnet hund i sanntid; den gode nyheten er at du kan bruke en GPS-tracker for hund til det.

For mer informasjon fra en veterinær og for å se hvordan prosessen egentlig ser ut, kan du sjekke ut videoen nedenfor fra våre venner på Heron Lakes Dyrehospital:

Se video om selve implanteringsprosessen.

Likte du dette innlegget? Del det med en venn eller meld deg på Tractives nyhetsbrev for å motta mer informasjon som dette i innboksen din!