Vil ikke hunden din drikke vann, og du lurer på hvorfor? Ikke bekymre deg, du er ikke alene! Under de fleste omstendigheter vil hunder drikke tilstrekkelig og de vil forbli godt hydrerte uten oppmuntring, men noen ganger er de bare ikke tørste. Denne artikkelen kan hjelpe deg med å forstå hvorfor hunden din ikke vil drikke vann, og hva kan du gjøre med det. Hvis hunden din ikke spiser heller, se årsaker til hvorfor en hund ikke vil spise.

Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold deg oppdatert på hundens velvære

Se hvordan de har det med ett øyekast på velværeovervåkingen. Sett mål. Sammenlign med andre hunder som din. Overvåk søvnmønster. Oppdag problemer og hold dem friske.

Kjøp nå

Er vann viktig for hunden din?

Hunder, akkurat som mennesker, trenger å drikke vann hver dag da det er en risiko for dehydrering hvis de ikke gjør det. De har faktisk større risiko enn mennesker fordi de frigjør varme fra kroppen mye langsommere. Hunder har noen svettekjertler i tråputene, men ikke nok til å kjøle ned kroppen. Kroppstemperaturen til en hund styres for det meste gjennom pesing.

Greit å vite: Vann er derfor veldig viktig for en hund, og vi som hundeeiere må gi dem nok vann hver dag.

Hvor mye vann trenger en hund?

Som en generell regel er mengden vann en hund trenger å drikke i løpet av en dag lik:

100 ml vann for hver kg kroppsvekt

Imidlertid kan andre faktorer vurderes for å beregne mer nøyaktig hvor mye vann en hund trenger i løpet av en dag. Dr. Jürgen Zentek, leder av Institutt for dyreernæring ved Universitetet i Berlin, laget flere formler som tar hensyn til størrelsen på hunden, aktivitetsnivå, temperatur og mattype. Basert på formlene hans laget vi dette diagrammet over hvor mye vann en hund trenger i løpet av en dag. Så du kan finne ut hvor mye vann hunden din bør drikke på en gitt dag:

Infografikk over vannmengder for hunder
Kilde (Tysk): Zentek Jürgen, og Helmut Meyer. Ernährung Des Hundes: GRUNDLAGEN – Fütterung – DIÄTETIK. Enke Forlag, 2016.

5 grunner til at hunden din ikke vil drikke vann

Noen ganger nekter våre kjære kjæledyr å drikke vann på grunn av følgende årsaker:

 • Inaktivitet og mangel på mosjon
 • Ukjente omgivelser
 • Sykdom
 • Aldring
 • Frykt og negative opplevelser

La oss se nærmere på disse årsakene.

1. Inaktivitet/manglende mosjon

Hvis været er kjøligere og hunden din er mindre aktiv enn normalt, så er ikke hunden din så tørst. Hvis dette er grunnen, er det ingen grunn til bekymring!  En liten nedgang i vannforbruket på grunn av redusert aktivitet er ingen grunn til alarm. Men kontakt en veterinær hvis hunden din vedvarende nekter å drikke.

Hunder bør aldri gå mer enn én dag uten vann.

Siden tilstrekkelig fysisk aktivitet er viktig for helsen til den pelskledde vennen din, bør du finne ut hvor ofte du må lufte hunden eller begynne å spore hundens aktivitet med en GPS-tracker og aktivitetsovervåking for hunder.

Les mer

2. Ukjente omgivelser

Ukjente steder og lukter kan være årsaken til at hunden din ikke drikker. Og takket være sin skarpe luktesans vet hunder hvordan de skal skille mellom kjente og ukjente vannkilder. Hvis imidlertid lukten av vannet ikke virker kjent, kan hunden din ganske enkelt nekte å drikke det. Planlegger du en tur til et nytt sted? Her er ting du bør tenke på:

 • Ta med en flaske vann hjemmefra
 • Sjekk hundens drikkeatferd
 • Hold øye med hunden din

3. Sykdom

Visse helseproblemer kan føre til at en hunds tørst svinger. I noen tilfeller kan sykdommer som diabetes og nyresykdommer forårsake at hundens appetitt på vann forsvinner helt.

Blæreinfeksjon eller urinveisinfeksjon kan også føre til redusert tørste.

Så hvis du tror at hunden din ikke vil drikke vann på grunn av en sykdom, bør du kontakte veterinæren din umiddelbart. Det er en god idé å skrive ned hundens drikkeatferd for å hjelpe veterinæren å finne ut av problemet.

4. Aldring

En eldre hund kan også unngå å drikke vann. Det kan rett og slett være at å komme til vannet krever for mye innsats, eller at følelsen av tørst kan avta sammen med appetitten.

Eldre hunder får mindre mosjon og er derfor kanskje ikke like tørste som yngre hunder.

Eldre hunder må imidlertid opprettholde tilstrekkelige hydreringsnivåer, så hvis drikking ser ut til å være et problem, kan det hjelpe å bytte til fuktig mat. Som alltid bør du konsultere en veterinær før du bytter hundemat.

brown dog drinking out of water bowl

5. Frykt og negative opplevelser

Hunder lærer ved assosiasjon. Hvis de opplever frykt eller smerte, forbinder de vanligvis de negative følelsene med omstendighetene der de først opplevde dem. Hvis hunden din har hatt en dårlig opplevelse mens han drakk fra vannskålen, for eksempel at noen uheldigvis tråkket på halen eller labben dens, kan den assosiere de negative hendelsene med virkningen av drikking. For å fjerne frykten for å drikke, kan du prøve å bruke en ny vannskål eller du kan prøve å sette vannskålen hans et annet sted.

Hvis hunden min ikke vil drikke vann, kan den drikke melk?

I valpealder produserer mange dyr laktaseenzymet, som er ansvarlig for å spalte laktosen. Etter ammeperioden mister mange hunder akkurat dette enzymet og er ikke i stand til å metabolisere laktose lenger.

Greit å vite: Derfor er det viktig å slutte å mate hunden din med melk så snart den ikke lenger er en valp!

Symptomer på laktoseintoleranse:

 • Magepine
 • Uvelhet
 • Diaré
 • Flatulens

Fermenterte produkter, som hard ost, yoghurt eller kjernemelk, inneholder en mindre mengde laktose.
På grunn av dette er de mindre skadelige.

Under gjæringsprosessen tilsettes ulike kosttilskudd som bakterier til melken, som gjør laktosen til en mer fordøyelig form.

Noen hunder tåler melk bedre. Denne kategorien inkluderer for det meste gjeterhunder, siden melk (produkter) ofte var de eneste tilgjengelige. Hvis du ønsker å mate hunden din med melk, i tillegg til vann (ikke som erstatning), sørg for å velge en laktosefri melk.

Slik får du hunden til å drikke mer vann

Uansett omstendighet, bør en hund drikke regelmessig. Ellers kan hunden din bli dehydrert. Hvis hunden din ikke vil drikke vann som før, er det et par ting du kan gjøre for å overtale den til å drikke:

 • Bytt plassering: Bare å endre posisjonen til vannskålen kan noen ganger fungere.
 • Tilsett vann: En annen løsning er å blande våt hundemat med vann. Selv om hunden din ikke vil drikke av bollen, kan han gjerne drikke vann når det blandes med mat.
 • Ren vannskål: Det er også verdt å sørge for at vannskålen er ren. Det er en enkel ting å gjøre, men det kan fungere.
 • Bytt ut vannskålen: Prøv å unngå vannskåler laget av metall fordi hunden din kan frykte støyen. Bruk en vannskål i glass hvis mulig.
 • Ha flere skåler: Gi hunden din muligheten til å drikke ut av flere skåler med vann, plassert på forskjellige områder.
 • Kontakt veterinær: Hvis hunden din fortsatt ikke vil drikke vann, eller hvis han/hun lider av en sykdom, bør du kontakte veterinær så snart som mulig. Ved sykdom er riktig hydrering viktig for restitusjonsprosessen, og det er derfor svært viktig at kjæledyret ditt får profesjonell hjelp.

Oversikt over hvor mye vann hunden din egentlig trenger pluss flere tips om hvordan du får den til å drikke vann

Alle hunder er forskjellige og det samme er behovene deres for vanninntak. Du lurer kanskje på hvor mye vann hunden din bør drikke hver dag for å tilfredsstille behovene deres. Det avhenger av vekt, kosthold og aktivitetsnivå. Få en ide om hvor mye hunden din trenger å drikke hver dag i diagrammet ovenfor.

Gi hunden din muligheten til å drikke ut av flere skåler med vann, plassert på forskjellige områder.