Uansett om du har en utbryterkonge hjemme eller en hund som sjelden forlater din side – å miste kameraten din er en skremmende opplevelse. Enten det skyldes et forsøk på hundetyveri, eller en vane med å jage etter mindre dyr, eller hvis hunden din har en tendens til å bli lett skremt. Det er nok til å få deg til å lure på: hvorfor stikker hunder av? Hvordan kan du være forberedt om (eller når) de gjør det?

Selv om vi gjør alt for å holde dem glade, sunne og ved vår side, blir hundene våre noen ganger distrahert, forvirret eller redde. Og noen ganger kan det få dem til å stikke av. Bare det å tenke på det er nok til å gi hundeeiere mareritt. En savnet hund kan havne i trøbbel, eller enda verre – å aldri finne veien hjem. Så oppdag de 6 vanligste årsakene til hvorfor hunder stikker av, og hvordan en GPS-tracker for hunder kan hjelpe deg med å sikre at du aldri mister hunden din igjen.

Hvorfor stikker hunder av? 6 årsaker

Det er flere faktorer som kan føre til at en hund stikker av. La oss utforske dem mer detaljert nedenfor.

1) Frykt og vanlige triggere for hunder

Akkurat som oss, føler våre lodne venner frykt. Og når de gjør det, kan det trigge dem til en slåsse-, flykte- eller fryse-respons. Hvis de bestemmer seg for å flykte, vil de stikke av.

Illustrasjon som viser de 4 F-ene for frykt

Det er mest sannsynlig at hunder utviser en frykt/fluktrespons når de møter følgende:

 • fyrverkeri
 • tordenvær
 • store folkemengder
 • skuddveksling

Alle hundeeiere vet at høye lyder kan skremme hunder. Hunder har en veldig skarp hørselssans, og kan høre lyder mellom 15 – 50 000 vibrasjoner per sekund. Til sammenligning kan mennesker bare fange opp lyder mellom 20 – 20 000 vibrasjoner per sekund.

Fyrverkeri er en av de vanligste årsakene til at hunder stikker av.

Hvis hunden din blir redd av fyrverkeri eller tordenvær, vil den sannsynligvis stikke av eller finne et sted å gjemme seg. I begge tilfeller vil du ikke vite hvor de er med mindre hunden din har en GPS-tracker.

Vær oppmerksom på de subtile tegnene som viser at hunden din kanskje ikke er komfortabel i en bestemt situasjon. Du kan gjøre dette ved å lære å gjenkjenne tegn til frykt hos hunder.

en brun hund med en gps-tracker på halsbåndet sitt

En GPS-tracker uten abonnement?

Klar til å begynne med GPS-sporing av hunden din for trygghet, men ønsker ikke å betale en månedlig avgift? Vi forstår det. Derfor har vi laget en guide til GPS-trackere for hunder og katter uten abonnement.

Les guide!

2) Separasjonsangst

Noen hunder vil oppleve separasjonsangst når menneskene deres er borte, noe som kan føre til at de oppfører seg litt… unormalt. Ødelegge ting, tygger på møbler, tisser innendørs, prøver å rømme eller stikke av – disse er alle symptomer på separasjonsangst hos hunder. Hunder med separasjonsangst vet kanskje ikke hvordan de skal håndtere nervene sine, eller kan prøve å få venner og møte andre når du er borte. (Eller enda mer, de kan til og med flykte fra huset for å komme og finne deg!)

Finn ut mer om separasjonsangst hos hunder, og hva du kan gjøre for å hjelpe hunden din i tilfelle det skulle skje med deg.

En hund med separasjonsangst som gjemmer seg under en seng

3) Parringsinstinkt

Valper forblir ikke valper lenge! Etter kjønnsmodning ved ca 6 måneder, har både hunn- og hannhunder et sterkt instinkt for å reprodusere. Og hvis du ikke er forsiktig, kan du plutselig ha et kull med valper. Denne sterke (og naturlige) trangen er en veldig vanlig årsak til at hunder stikker av.

Hvis hundetispen din er brunstig, kan hun dessverre prøve å komme seg ut og finne seg en Prince Charming. Jeg har opplevd dette, at hunden min dukker opp fem mil hjemmefra. Heldigvis oppdaget en nabobonde henne og ringte oss; Jeg tør ikke tenke på hva som kan ha skjedd hvis det ikke var tilfelle! Vi endte opp med et valpekull, og en solid regning for å sette opp bedre gjerder!

Brun hund

«Hvis tispen din har løpetid, kan hun dessverre prøve å komme seg ut og finne seg en Prince Charming. Jeg har opplevd dette, med hunden min som dukket opp fem miles hjemmefra. Heldigvis oppdaget en nabobonde henne og ringte oss; Jeg er redd for å tenke på hva som kunne ha skjedd hvis det ikke var tilfelle! Vi endte opp med et kull med valper, og en heftig regning for å sette opp bedre gjerde!»

– En USA-basert Tractive kjæledyreier

⚠️ Har du rundt 6000 USD for hånden til å bygge et fysisk gjerde rundt hjemmet ditt? Gjennomsnittskostnad for å sette opp et gjerde kan variere fra mellom 4000-12,000 USD – og det er bare oppsett! (Uten å telle løpende vedlikeholdskostnader.)

Hunder som ikke er kastrert eller fikset er spesielt utsatt for parringskall. For mer informasjon, finn ut alt du trenger å vite om hunder i brunst her.

illustrasjon som viser hundens ulike stadier i brunstsyklusen

💡 Vil du forhindre at hunden din stikker av uten å brenne hull i lommeboken? Vi dekker et smartere og rimeligere alternativ til fysiske gjerder litt lenger ned.

4) Kjedsomhet

En svært vanlig årsak til at hunder stikker av er kjedsomhet. Svært smarte hunderaser er de mest sannsynlige mistenkte! Det begynner med at de vil komme ut til ekornet der borte. Eller gå nedover veien for å bli venner med barna i nabolaget.

brun hund ute på et jorde

Hunder er naturlig nysgjerrige skapninger med behov for daglig aktivitet og stimulering. Hvis du ikke aktiviserer eller underholder hunden din nok, kan den kjede seg og prøve å skape moro for seg selv ved å rømme og stikke av.

Rampete, men skummelt!

💡Hopp videre for å finne noen måter å holde hunden din underholdt, aktiv, og glad på. (Og potensielt redde livet dens.)

5) Jaktinstinkt

Alle hunder har et jaktinstinkt eller interesse for byttedyr. Noen er mer tilbøyelige til å følge den, mens andre beskrives bedre som «kosejegere». Uansett kan dette instinktet være tøft for hundeeiere, spesielt om høsten, når hunder lett kan fange opp duften av ville dyr og prøve å jage dem. Eller i vintermånedene, når snø faktisk kan forvirre hundens luktesans.

På grunn av dens naturlige jaktinstinkt kan hunden din lett stikke av og miste oversikten over hvor den er. Hvis du har, for eksempel, en snøelskende hund som en Golden Labrador, kan de løpe av gårde for å dykke ned i nærmeste snøhaug – eller jage etter et skogsdyr for å få venner.

En mann som jakter sammen hunden sin i en høstskog

Hvorfor elsker hunder å jakte? Vel, det er to hovedgrunner:

1) Noen raser har blitt avlet for å jakte. For eksempel, Beagles eller amerikanske revehunder.

2) Jakt er rett og slett gøy for dem. Det frigjør sunt adrenalin og lykkehormoner i din pelskledde venn.

Ikke sikker på hvor du skal begynne når det gjelder å håndtere hundens byttedyr? Finn mer informasjon og tips for å håndtere jaktinstinkt i hunder her.

Oppdag Tractive GPS

6) Ukjente omgivelser

En annen grunn til at en hund stikker av er å være i et område de ikke kjenner godt. Spesielt i ferier øker risikoen for at hunden din stikker av. Nytt område, lukter og distraksjoner kan lett føre til at hunden din går og utforsker området og går seg vill.

Så du kan oftest oppleve dette hvis du har skiftet hjem med hunden din eller har flyttet til et nytt nabolag.

En liten hvit hund inne i et hus som er ui ferd med å pusses opp

Nå som vi har dekket hovedårsakene til at hunder stikker av, kan du planlegge så mye bedre.

Men er det noen hunderaser som mer sannsynlig vil stikke av?

Hunderaser som stikker av

Noen hunderaser vil mer sannsynlig stikke av enn andre. Som for eksempel:

 • Labrador,
 • Australsk Shepherd,
 • Jack Russel,
 • Schäferhund,
 • Spaniel-raser,
 • Terrier,
 • Border Collie,
 • …og kanskje din?

Nå tenker du kanskje at hunden din er altfor rolig eller godt dressert til å stikke av. Men som vi har dekket ovenfor, kan hundens indre instinkter eller faktorer i omgivelsene føre dem til å hoppe over gjerdet eller løpe av gårde på en fottur. Og oftere enn ikke, kan hundens instinkter til og med overstyre treningen.

💡Noen hunder er naturlige løpere – så en hund som løper vekk kan være et tegn på at det er på tide å starte en ny treningsrutine sammen – for å la dem løpe ut all den ekstra energien!

Så selv om det er viktig å være ekstra forsiktig hvis hunden din faller inn under en av disse rasene, anbefaler vi å planlegge fremover uansett. Fordi:

 • Alle hunder er sårbare overfor parings- eller jaktinstinkter.
 • Å trene hunden din til å overvinne fluktresponsen på frykt kan ta år.
en hund med gps-tracker sitter side om side med en mann på en eng i kveldssolen

I tillegg til å stikke av, blir nesten 2 millioner hunder stjålet av kjæledyrtyver per år – bare i USA! Og til slutt blir bare rundt 10 % av dem gjenforent med familiene sine. Noen av hunderasene som har større sannsynlighet for å løpe vekk (som terriere) har også større sannsynlighet for å bli hundefanget.

Slik at du kan roe deg ned med et ekstra høyt gjerde rundt hagen din – eller en GPS-tracker for hunder som gjør at du kan spore den savnede hunden din i sanntid. Eller sette opp en virtuell «trygg sone» og umiddelbart bli varslet på telefonen om hunden sniker seg forbi den – slik at du kan gripe inn og bringe dem i sikkerhet.

bilde av eprodukteskene til gps-tracker for hund og katt

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt hunden tar i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis den vandrer for langt hjemmefra. Hold den glad og frisk med velværeovervåking. Og la andre – som turgåere eller hundepassere – holde øye med hunden din også.

Kjøp nå

Hva gjør du hvis hunden din stikker av?

Hvis hunden din stikker av, hold deg rolig. Det er viktig å ikke få panikk, da det bare kan skremme hunden din ytterligere og gjøre det vanskeligere for deg å finne den. Følg disse tipsene så snart som mulig for å hente hunden trygt hjem. Det første skrittet? Sjekk hjemmet ditt og umiddelbare omgivelser. Det er mulig at hunden din ikke har rømt for langt hjemmefra.

Forresten, noen hunder er naturlige løpere – så en hund som stikker av kan være et tegn på at det er på tide å starte en ny treningsrutine sammen – ved å la dem gå tom for all den ekstra energien!

Kommer hunder tilbake når de stikker av?

Ifølge estimater vil ca 7 % av savnede hunder aldri gjenforenes med familien sin1. Men to ting ser ut til å gjøre en lykkelig slutt mye mer sannsynlig. Når hunder som stikker av kommer hjem, er det vanligvis fordi:

 • de ble funnet under leting i nabolaget
 • de hadde på seg en ID-brikke og/eller mikrochip

Så jo tidligere du begynner søket, jo raskere vil du kunne finne hunden din. Og jo mer årvåken du er på hundens bevegelser, jo mindre sannsynlig er det at du mister den i utgangspunktet.

En GPS-tracker for hunder er den viktigste måten å sikre at du kan finne hunden din hvis den stikker av.

Topp tips: hvordan hindre at en hund stikker av

Å kjenne hundens vaner og temperament kan hjelpe deg med å fange opp raskere når de er redde. Så hold et øye med hvordan hunden din oppfører seg når den er i «stressende» miljøer. (Som for eksempel store, høylytte folkemengder – eller under «støyende» arrangementer som Nyttårsaften eller med konstant fottrafikk som på 17. mai.)

En kvinne som klemmer og koser med en hund på en sofa

Hold hunden din trygg og rolig

 • Unngå å ta med hunden din inn i store, høylytte folkemengder når det er mulig.
 • Lukk vinduer under tordenvær eller fyrverkeri – du kan planlegge på forhånd for dager som Nyttårsaften eller andre festdager.
 • Vet du at hunden din vil komme inn i en stressende situasjon, som å sette seg på et fly? Spør veterinæren din om hundetilskudd mot angst.
 • Gi hunden din en langvarig godbit eller leke for å okkupere dem når du drar hjemmefra.
 • Forbered hunden din på å være bedre i stand til å håndtere når du forlater huset. Ta for eksempel på deg skoene og hent nøklene, men ikke gå med en gang. Gjenta dette flere ganger, og reduser tiden før du forlater huset hver gang.
 • Lag en koselig, trygg plass i hjemmet ditt som er bare for hunden din.

Vær forberedt på parrings- og jaktinstinkter

Instinkter kan ikke benektes – alle hunder har dem. Men du har noe å si om hvordan de forholder seg til dem.

 • Få hunden din kastrert. kastrering reduserer seksuell-relatert streifing i 90 % av tilfellene.
 • Friske opp hundens trening. Å friske opp treningen av hunden med enkle kommandoer kan være en flott måte å holde den mentalt aktiv. Eller prøv en ny metode, som klikker-trening, som er basert på positiv forsterkning. Eller, vurder å investere i lydighet eller tilbakekallingstrening.
 • Hold hunden i bånd mens du går. Vi anbefaler at du sjekker lovene i staten eller landet ditt, da det kan være påbudt å gå med hunden i bånd som er obligatorisk i enkelte deler av verden.
En familie som går tur med hunden sin i bånd på et jorde

Sikre huset og hagen din

 • Invester i bedre gjerder hvis hunden din klarer å rømme hagen din – ideelt sett trepanelgjerder med sementfundament i bakken for å unngå utbrudd.
 • Vurder å bruke sikre skjermer, sikkerhetssperrer, babygrind eller dørsperrer.
 • Hold øye med hunden din mens den er i hagen.
 • Lukk alle dører og vinduer når du forlater huset.
 • Vær ekstra nøye med å holde dørene lukket, i tilfelle folk kommer og går fra huset ditt.

⚠️ Veterinærer fraråder sterkt bruk av usynlige hundegjerder eller e-halsbånd som er avhengige av statiske støt for å «trene» hunden din til å ikke vandre. Det er alltid en risiko for å forårsake hunden din ufattelige smerter – og over tid kan det føre til at de stoler mindre på deg. Dessuten kan hunden din også bite, slite eller reagere aggressivt i selvforsvar.

Et smartere og rimeligere alternativ for å sette opp et dyrt fysisk gjerde rundt huset ditt? Tractives virtuelle gjerde. Med det kan du sette opp en «trygg sone» for hunden din – og få et øyeblikkelig varsel på telefonen din hvis hunden din prøver å snike seg forbi det. Perfekt for å hindre et rømningsforsøk eller fanger raskt opp om hunden din har blitt plukket opp av en kjæledyrtyv. Pluss, ingen støt involvert. Det gjør det til et humant alternativ til e-halsbånd og usynlig gjerde.

Tractive GPS virtuelt gjerde

Oppdag Tractive GPS

Hold hunden din underholdt, aktiv og glad

La oss innse det – hunden din kan løpe bort bare fordi den kjeder seg. Men den gode nyheten? Å forhindre hundens kjedsomhet er ikke bare enkelt, det er også massevis av moro!

Så vi anbefaler:

 • Lek med hunden din regelmessig.
 • Gi dem rikelig med kosetid.
 • Få regelmessig mosjon med hunden din – bruk en aktivitets-tracker for å gjøre det morsommere!
 • Finn andre kreative måter å underholde hunden din på.
 • Gjør hundens lekeområde underholdende.
 • Skjul baller eller leketøy med godbiter rundt hagen din.
 • Skaff en hundepasser for å holde valpen med selskap.
 • Bruk puslespill og leker for å holde hundens sinn aktivt.

En av de beste måtene å forhindre at hunden din stikker av? Gjør regelmessig trening til en prioritet. Som ikke bare holder hunden frisk, men også hindrer den i å kjede seg. Dessuten hjelper regelmessige turer og leketid deg også med å tilbringe kvalitetstid med kameraten din.

Men viktigst av alt, regelmessig mosjon kan hjelpe deg med å fange opp hundens helseproblemer tidlig. Veterinærer anbefaler til og med å spore hundens daglige aktivitet for å oppdage enhver nedgang i mobilitet.

Så, med Tractives Aktivitetsovervåking, kan du sette mål for kompisen din, og sørge for at den får nok mosjon – og iverksette tiltak tidlig hvis du merker en nedgang i energien.

tre skjermbilder som viser aktivitetsovervåkingen i Tractive GPS-appen
Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive

«Det kan være lett å gå glipp av endringer i hundens eller kattens vanlige aktivitet – eller om de bare er på farten mer eller mindre enn vanlig. Så vi har satt opp varsler for nedgang i aktivitet for når kjæledyrets aktive minutter faller betydelig. De kan hjelpe deg med å gripe inn i en situasjon hvor kjæledyret ditt kan slite med en infeksjon eller til og med bare smerte

– Sebastian Raab, produktsjef hos Tractive og sporadisk dyrepasser

Vær forberedt i tilfelle hunden din stikker av

 • Sørg for at hunden din alltid har på seg et halsbånd med en ID-brikke og telefonnummeret ditt. Hold dette oppdatert.
 • Mikrochip hunden din.
 • Bruk en GPS-sporingsenhet for hunder å alltid vite hvor hunden din er – og følg hvert skritt de tar.

For flere ideer, sjekk ut Hvordan hindre hunden din i å stikke av

Finn hunden min med Tractive GPS

For flere ideer, sjekk ut vårt innlegg om hvordan stoppe hunden din fra å stikke av.

Slik forhindrer du at hunden din går seg vill – med Tractive

Hundeeiere verden rundt investerer i Tractives livreddende teknology – for å finne hundene sine, holde seg oppdatert på hvor de befinner seg, og opprettholde deres helse og velvære. Med Tractives ubegrensede rekkevidde og sporing i sanntid, trenger du bare å se på telefonen for å vite hvor hunden din er – hver gang.

Fordi det er ingen opplevelse mer skremmende enn å se hunden din bolte vekk fra deg – og ikke vite om du vil finne dem igjen. Som historien om Happy, en Golden Retriever uten bånd som løp av gårde i skogen på sin første skogstur. Til tross for panikk, slo moren Francesca umiddelbart på Tractives LIVE-modus – og fant ham på et blunk.

To kvinnelige fotturister kneler ned ved siden av sin golden retriever som plasker i en innsjø oppå fjellet

«Happy er en snill hund, og på slutten av dagen kommer han alltid tilbake. Bortsett fra den gangen jeg tok ham med til Siusi-alpene for første gang. Disse fjellene er kjent for de intrikate stiene og den vakre floraen. Jeg var der med Mac, Happy og familien min da Happy gikk seg vill. Om dette skjedde fordi han jaget etter en hjort, eller ikke, dette er fortsatt uklart for meg. Det som var klart, var at han var borte.«

Så husket jeg at Happy hadde GPS-trackeren på seg. Jeg slo umiddelbart på LIVE-tracking -modus og begynte å puste lettere jo nærmere jeg kom posisjonen hans. Jeg kunne følge ruten hans, live, direkte på telefonen min og posisjonen var så nøyaktig at… endelig var Happy der, han sto og drakk vann fra en kilde på en fjellkant.»

– Francesca og Happy, Italia

Les: Tractive-anmeldelser på Trustpilot

Kort oppsummert: Hvorfor stikker hunder av?

Så hvorfor stikker hunder av? Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor – men årsakene kan variere fra:

 • Frykt
 • Separasjonsangst
 • Parringsinstinkt
 • Kjedsomhet
 • Jaktinstinkt
 • Et ukjent miljø

Ofte kan mer enn én av disse faktorene kombinert føre til at hunden din stikker av. (Ja, uansett hvor godt trent eller veloppdragen hunden din er.)

Selv de mest veloppdragne hundene i verden kan stikke av. Ingen ønsker å håndtere en savnet, eller enda verre, en savnet og skadet hund. Som ansvarlige hundeeiere er det viktig å være klar over de vanlige årsakene til at hunder stikker av og hva du kan gjøre for å forhindre at det skjer. Ved å følge forholdsreglene kan du sørge for at hunden din aldri blir borte. Selv om den gjør det, har du verktøyet du trenger for å bli gjenforent igjen.

Du finner hunden raskt om den har på seg en Tractive GPS-tracker

Har du en venn eller noen du er glad i som har en rømningskunstner hjemme? Del dette innlegget med dem – og aldri bekymre deg for å miste hunden din igjen.