Selv om vi gjør alt for å holde dem glade, sunne og ved vår side, blir hundene våre noen ganger distrahert, forvirret eller redde. Og noen ganger kan det få dem til å stikke av. Bare det å tenke på det er nok til å gi hundeeiere mareritt. En savnet hund kan havne i trøbbel, eller enda verre – å aldri finne veien hjem. Så oppdag de 6 vanligste årsakene til hvorfor hunder stikker av, og hvordan en GPS-tracker for hunder kan hjelpe deg med å sikre at du aldri mister hunden din igjen.

Hvorfor stikker hunder av? 6 årsaker

Det er flere faktorer som kan føre til at en hund stikker av. La oss utforske dem mer detaljert nedenfor.

1) Frykt og vanlige triggere for hunder

Akkurat som oss, føler våre lodne venner frykt. Og når de gjør det, kan det trigge dem til en slåsse-, flykte- eller fryse-respons. Hvis de bestemmer seg for å flykte, vil de stikke av.

Det er mest sannsynlig at hunder utviser en frykt/fluktrespons når de møter følgende:

 • fyrverkeri
 • tordenvær
 • store folkemengder
 • skuddveksling

Alle hundeeiere vet at høye lyder kan skremme hunder. Hunder har en veldig skarp hørselssans, og kan høre lyder mellom 15 – 50 000 vibrasjoner per sekund. Til sammenligning kan mennesker bare fange opp lyder mellom 20 – 20 000 vibrasjoner per sekund.

Fyrverkeri er en av de vanligste årsakene til at hunder stikker av.

Hvis hunden din blir redd av fyrverkeri eller tordenvær, vil den sannsynligvis stikke av eller finne et sted å gjemme seg. I begge tilfeller vil du ikke vite hvor de er med mindre hunden din har en GPS-tracker.

Vær oppmerksom på de subtile tegnene som viser at hunden din kanskje ikke er komfortabel i en bestemt situasjon. Du kan gjøre dette ved å lære å gjenkjenne tegn til frykt hos hunder.

en brun hund med en gps-tracker på halsbåndet sitt

En GPS-tracker uten abonnement?

Klar til å begynne med GPS-sporing av hunden din for trygghet, men ønsker ikke å betale en månedlig avgift? Vi forstår det. Derfor har vi laget en guide til GPS-trackere for hunder og katter uten abonnement.

Les guide!

2) Separasjonsangst

Noen hunder vil oppleve separasjonsangst når menneskene deres er borte, noe som kan føre til at de oppfører seg litt… unormalt. Ødelegge ting, tygger på møbler, tisser innendørs, prøver å rømme eller stikke av – disse er alle symptomer på separasjonsangst hos hunder. Hunder med separasjonsangst vet kanskje ikke hvordan de skal håndtere nervene sine, eller kan prøve å få venner og møte andre når du er borte.

3) Parringsinstinkt

Valper forblir ikke valper lenge! Etter kjønnsmodning ved ca 6 måneder, har både hunn- og hannhunder et sterkt instinkt for å reprodusere. Og hvis du ikke er forsiktig, kan du plutselig ha et kull med valper. Denne sterke (og naturlige) trangen er en veldig vanlig årsak til at hunder stikker av.

Hvis hundetispen din er brunstig, kan hun dessverre prøve å komme seg ut og finne seg en Prince Charming. Jeg har opplevd dette, at hunden min dukker opp fem mil hjemmefra. Heldigvis oppdaget en nabobonde henne og ringte oss; Jeg tør ikke tenke på hva som kan ha skjedd hvis det ikke var tilfelle! Vi endte opp med et valpekull, og en solid regning for å sette opp bedre gjerder!

Hunder som ikke er kastrert eller fikset er spesielt utsatt for parringskallet. For mer informasjon, finn ut alt du trenger å vite om hunder i brunst her.

illustrasjon som viser hundens ulike stadier i brunstsyklusen

4) Jaktinstinkt

Alle hunder har et jaktinstinkt eller interesse for byttedyr. Noen er mer tilbøyelige til å følge den, mens andre beskrives bedre som «kosejegere». Uansett kan dette instinktet være tøft for hundeeiere, spesielt om høsten, når hunder lett kan fange opp duften av ville dyr og prøve å jage dem. På grunn av dens naturlige jaktinstinkt kan hunden din lett stikke av og miste oversikten over hvor den er.

Hvorfor elsker hunder å jakte? Vel, det er to hovedgrunner:

1) Noen raser har blitt avlet for å jakte. For eksempel, Beagles eller amerikanske revehunder.

2) Jakt er rett og slett gøy for dem. Det frigjør sunt adrenalin og lykkehormoner i din pelskledde venn.

Ikke sikker på hvor du skal begynne når det gjelder å håndtere hundens byttedyr? Finn mer informasjon og tips for å håndtere jaktinstinkt i hunder her.

5) Kjedsomhet

En svært vanlig årsak til at hunder stikker av er kjedsomhet. Svært smarte hunderaser er de mest sannsynlige mistenkte! Det begynner med at de vil komme ut til ekornet der borte. Eller gå nedover veien for å bli venner med barna i nabolaget.

Hunder er naturlig nysgjerrige skapninger med behov for daglig aktivitet og stimulering. Hvis du ikke aktiviserer eller underholder hunden din nok, kan den kjede seg og prøve å skape moro for seg selv ved å rømme og stikke av.

Rampete, men skummelt!

en liten brun hund ute på et jorde med tørt flatt gress

6) Ukjente omgivelser

En annen grunn til at en hund stikker av er å være i et område de ikke kjenner godt. Spesielt i ferier øker risikoen for at hunden din stikker av. Nytt område, lukter og distraksjoner kan lett føre til at hunden din går og utforsker området og går seg vill.

Hunderaser som stikker av

Noen hunderaser vil mer sannsynlig stikke av enn andre, som labrador, Australian shepherd og Jack Russel. Så det er viktig å være ekstra forsiktig hvis hunden din faller inn under en av disse rasene. Så, finn trygghet med et ekstra høyt gjerde rundt hagen eller gården din og en GPS-tracker for hund.

en hund med gps-tracker sitter side om side med en mann på en eng i kveldssolen

Hva gjør du hvis hunden din stikker av?

Hvis hunden din stikker av, hold deg rolig. Det er viktig å ikke få panikk, da det bare kan skremme hunden din ytterligere og gjøre det vanskeligere for deg å finne den. Følg disse tipsene så snart som mulig for å hente hunden trygt hjem.

Forresten, noen hunder er naturlige løpere – så en hund som stikker av kan være et tegn på at det er på tide å starte en ny treningsrutine sammen – ved å la dem gå tom for all den ekstra energien!

Kommer hunder tilbake når de stikker av?

Ifølge estimater vil ca 7 % av savnede hunder aldri gjenforenes med familien sin1. Men to ting ser ut til å gjøre en lykkelig slutt mye mer sannsynlig. Når hunder som stikker av kommer hjem, er det vanligvis fordi:

 • de ble funnet under leting i nabolaget
 • de hadde på seg en ID-brikke og/eller mikrochip

En GPS-tracker er den viktigste måten å sikre at du kan finne hunden din hvis den stikker av.

Topp tips: hvordan hindre at en hund stikker av

Følgende tips kan hjelpe deg med å forhindre at hunden din stikker av, og sørge for at din elskede kompis alltid er ved din side.

Hold hunden din trygg og rolig

 • Unngå å ta med hunden din inn i store, høylytte folkemengder når det er mulig.
 • Lukk vinduer under tordenvær eller fyrverkeri – du kan planlegge på forhånd for dager som Nyttårsaften eller andre festdager.
 • Vet du at hunden din vil komme inn i en stressende situasjon, som å sette seg på et fly? Spør veterinæren din om hundetilskudd mot angst.
 • Gi hunden din en langvarig godbit eller leke for å okkupere dem når du drar hjemmefra.
 • Forbered hunden din på å være bedre i stand til å håndtere når du forlater huset. Ta for eksempel på deg skoene og hent nøklene, men ikke gå med en gang. Gjenta dette flere ganger, og reduser tiden før du forlater huset hver gang.
 • Lag en koselig, trygg plass i hjemmet ditt som er bare for hunden din.

Beskytt mot parrings- og jaktinstinkter

 • Få hunden din kastrert – kastrering reduserer seksuell-relatert streifing i 90 % av tilfellene².
 • Tren hunden din til å følge kommandoer eller investere i lydighet eller husketrening.
 • Hold hunden i bånd mens du går.

Sikre huset og hagen din

 • Invester i bedre gjerder hvis hunden din klarer å rømme hagen din – ideelt sett trepanelgjerder med sementfundament i bakken for å unngå utbrudd.
 • Vurder å bruke sikre skjermer, sikkerhetssperrer, babygrind eller dørsperrer.
 • Hold øye med hunden din mens den er i hagen.
 • Lukk alle dører og vinduer når du forlater huset.
 • Vær ekstra nøye med å holde dørene lukket, i tilfelle folk kommer og går fra huset ditt.

Hold hunden din underholdt, aktiv og glad

 • Lek med hunden din regelmessig.
 • Gi dem rikelig med kosetid.
 • Få regelmessig mosjon med hunden din – bruk en aktivitets-tracker for å gjøre det morsommere!
 • Finn andre kreative måter å underholde hunden din på.
 • Gjør hundens lekeområde underholdende.
 • Skjul baller eller leketøy med godbiter rundt hagen din.
 • Skaff en hundepasser for å holde valpen med selskap.
 • Bruk puslespill og leker for å holde hundens sinn aktivt.

Vær forberedt i tilfelle hunden din stikker av

 • Sørg for at hunden din alltid har på seg et halsbånd med en ID-brikke og telefonnummeret ditt. Hold dette oppdatert.
 • Mikrochip hunden din.
 • Bruk en GPS-sporingsenhet for hunder å alltid vite hvor hunden din er – og følg hvert skritt de tar.

For flere ideer, sjekk ut Hvordan hindre hunden din i å stikke av

Den beste måten å holde hunden din trygg på

Det er en enkel måte å holde øye med hunden din til enhver tid: en GPS-sporingsenhet for hunder. Bare fest en Tractive GPS-tracker til hundens halsbånd og følg hver bevegelse, fra komforten av telefonskjermen. Du kan også sette opp et Virtuelt gjerde rundt en trygg sone, som hagen din, og du vil umiddelbart bli varslet om hunden din forlater den.

Kjøp Tractive GPS

Selv de mest veloppdragne hundene i verden kan stikke av. Ingen ønsker å håndtere en savnet, eller enda verre, en savnet og skadet hund. Som ansvarlige hundeeiere er det viktig å være klar over de vanlige årsakene til at hunder stikker av og hva du kan gjøre for å forhindre at det skjer. Ved å følge forholdsreglene kan du sørge for at hunden din aldri blir borte. Selv om den gjør det, har du verktøyet du trenger for å bli gjenforent igjen.

Du finner hunden raskt om den har på seg en Tractive GPS-tracker

Liker du det du leste? Del artikkelen med andre hundeeiere!