Lurer du for øyeblikket på, hvor katten din er?! Og begynner å bli bittelitt urolig? Det er forståelig. Å miste en lodden venn – selv for en liten stund – kan være enhver kjæledyrforelders verste mareritt. Og det er så mange grunner til hvorfor katter stikker av. Så det er viktig å vite hvordan du finner en savnet katt raskt.

Hvis du savner katten din, pust dypt inn og prøv å holde deg rolig. Deretter kan du ta en titt på guiden vår nedenfor, som er full av tips og nyttig informasjon som kan hjelpe deg med å bringe katten din trygt hjem.

Kjenn til alle stedene hvor katten din ferdes

Se hvor den er i sanntid, uansett hvor langt den drar. Motta varsler hvis den streifer for langt hjemmefra. Finn ut hvor den har vært og oppdag favorittstedene dens. La andre følge med på katten også.

Oppdag GPS-trackere for katter

Hvorfor stikker katter av?

Enten de er inne- eller utekatter, kommer våre kattepuser noen ganger på villspor. Det er mange grunner til at katter stikker av, men her er noen vanlige:

 • En hunnkatt med løpetid eller en ukastrert hannkatt har en sterk parringsdrift, som kan få dem til å streife rundt på jakt etter kjærlighet
 • Katter er nysgjerrige vesener som elsker å jakte og utforske territoriet sitt
 • Selvfølgelig kan det også bare være en vennlig nabo som mater dem

Sjekk ut blogginnlegget om de vanligste grunnene til at katter stikker av.

Uansett årsak, er det ganske vanlig at katter stikker av. Så hvis du lurer på hvor den savnede katten din er, er du ikke alene om det!

Hvor lenge pleier katter å være borte?

De fleste katter forsvinner ikke så lenge. Selv om de fra tid til annen blir ute lenger enn vanlig, vil de vanligvis komme hjem når de er sultne og husker at det er du som mater dem. Og betryggende, har katter en svært god retningssans.

Men i noen tilfeller kan katter forsvinne i dager, uker, måneder eller til og med år. De kan komme tilbake, eller kanskje aldri komme hjem. For å unngå å miste ditt elskede kjæledyr, bruk en GPS-tracker for katt slik at du alltid vet hvor pusen din er.

Hvis katten din er borte i mer enn 12 timer eller over natten, er det på tide å ta grep.

Ikke få panikk. Følg tipsene i denne artikkelen for å bringe katten din trygt hjem.

Hva er sjansene for å finne en savnet katt?

«Hvis katten min har forsvunnet, kommer den tilbake?» Dette er et spørsmål nesten alle foreldre til savnede katter ønsker å vite. Så vi henvendte oss til vitenskapen for å hjelpe oss med å finne et svar – hva er sjansene for å finne en savnet katt?

En studie fra 2018 i Animals samlet inn data om søkemetoder som ble brukt for å finne savnede katter, hvilke som var mest vellykkede, og hvor de savnede kattene ble funnet. I følge studien:

 • 61 % av savnede katter ble funnet innen ett år
 • 34 % av savnede katter ble funnet (i live, takk og lov) innen 7 dager
 • etter 90 dager var det mindre sannsynlig at savnede katter ble funnet i live 😿

Mer fra studien deres:

 • Et fysisk søk økte sannsynligheten for å finne en savnet katt
 • 75 % av kattene ble funnet innenfor 500 meter fra der de rømte

💡 Tips: Jo raskere du kan komme deg ut og lete etter den savnede katten din, jo større er sjansene dine for å finne den.

Hvordan finne en savnet katt med en mikrochip

Mange antar at kattens microchip vil hjelpe dem med å finne katten sin umiddelbart hvis de blir borte. Dessverre er ikke det tilfelle.

I motsetning til en mikrochip, hjelper en GPS-tracker for katt deg å finne katten din på få minutter ved å la deg følge posisjonen deres i sanntid.

For å finne en savnet katt med en mikrochip, må du vente til noen finner katten din og bringer dem inn til et dyremottak eller veterinær hvor mikrochip-IDen kan leses.

Hvis kontaktinformasjonen din på mikrochip-ID-en er oppdatert, og hvis du er heldig nok til å få en oppringning om den savnede katten din, vil dere bli gjenforent.

Du kan lese mer om Microchip-merking av kjæledyr eller besøke nærmeste veterinær for å få mer informasjon om hvordan dette fungerer.

Selv om en mikrochip er en sikkerhetsnødvendighet, hjelper den deg ikke aktivt med å søke etter en katt som er borte eller garanterer at den vil bli returnert til deg.

Når katten skjuler seg inne i huset

Det kan godt være at katten din faktisk gjemmer seg inne i huset. Katter gjemmer seg innendørs av flere årsaker:

 • De ønsker å føle seg trygge og avslappede: kanskje fant den en komfortabel boks nederst i skapet ditt og bestemte seg for å ta en lur
 • De er redde eller engstelige: for eksempel hvis en to- eller firbent «fremmed» er innom på besøk hos deg
 • De er syke eller gravide: katter går ofte i skjul når de føler seg uvel, eller er i ferd med å føde

Så ta en grundig sjekk innendørs, og be andre medlemmer av husstanden om å hjelpe.

Hvis du har en Tractive GPS-tracker for katt, kan du bruke Finn-modus – som dukker opp på Tractive GPS-appskjermen når kattens tracker er i nærheten – for å finne en katt som gjemmer seg innendørs.

Tracker for katt – Kjøp nå

Når katten skjuler seg utendørs, nært hjemmet

Ifølge kjæledyrdetektiv og ekspert på savnede katter Kat Albrecht, har savnede katter en tendens til å gjemme seg, i stillhet, vanligvis i nærheten av hjemmet1. Savnede hunder, har imidlertid en tendens til å løpe og dra av gårde store avstander raskt.

Det betyr at den savnede pusen din sannsynligvis er nærmere enn du tror. De kan ha gått i skjul, utenfor og i nærheten av hjemmet, av noen av grunnene ovenfor. Eller de kan ha blitt sittende fast, gått seg vill eller blitt skremt mens de jaget sommerfugler.

Etter å ha søkt i huset, gjør en grundig sjekk av eiendommen eller dine nærmeste omgivelser. Sjekk steder de kan sitte fast eller gjemme seg, inkludert:

 • under terrasse eller veranda
 • på taket
 • i garasjen
 • oppe i et tre
 • inne i bilen
 • i en skorstein
 • rundt søppel- og gjenvinningsdunkene

Spesielt hvis katten din er en innekatt, vil du sannsynligvis finne den i nærheten av hjemmet.

orange cat in tree
En savnet innekatt vandrer ofte ikke så langt unna hjemmet sitt

Hvordan finne en savnet innekatt

Når en innekatt forsvinner kan det være spesielt hjerteskjærende, fordi vi er ikke vant til at de vandrer langt fra føttene våre! 😿 Så, hvordan finner man en savnet innekatt?

Første skritt er å forstå at katter er territorielle skapninger, og at de forlater ikke ofte territoriet sitt med hensikt.

Innekatter har vanligvis et mye mindre territorium enn utekatter. Dette betyr at de bare føler seg komfortable med å utforske «hjemmeterritoriet» sitt, så de reiser nok ikke mye lenger enn et lite stykke fra der de bor.

Faktisk fant, en studie i 2017 at savnede innekatter ble funnet i gjennomsnitt i en avstand på bare 39 meter unna hjemmet.

Utendørskatter, derimot, er kjent for å vandre lenger. De ble funnet i en gjennomsnittlig avstand på 300 meter – eller tre fotballbaner – unna.

Men nå tilbake til innekatter. Begynn å lete i dine umiddelbare omgivelser for å finne en bortkommen innekatt. Rop navnet dens, legg ut litt kattemat og sjekk eventuelle gjemmesteder som i garasjen eller oppe i et tre – så vil pusen din sannsynligvis være tilbake i armene dine på kort tid.

Gjennomføre et fysisk søk etter en savnet katt

Hvis katten din er savnet og ikke er å finne i eller i nærheten av hjemmet ditt, er det viktig å starte et aktivt, fysisk søk etter dem. Med andre ord, ikke bare vent på at katten din kommer hjem på egenhånd.

En studie av kjæledyrdetektiv Kat Albrecht og professor Jacquie Rand fant at 59 % av savnede katter ble funnet i live nettopp fordi menneskene deres aktivt søkte etter dem2.

Her er noen tips for letingen:

 • Begynn å lete med en gang. Jo før du begynner å lete etter den savnede katten din, jo lettere blir det å finne den.
 • Start hjemme og arbeid deg utover. Husk at 75 % av kattene ble funnet innenfor 500 meter fra det de kaller hjemme.
 • Lag en liste over årsaker til at katten din kan bli borte. Da vet du hvor du skal begynne å lete.
 • Rop på katten din ved navn. Forskere fant ut at katter kan gjenkjenne menneskets stemme så vel som sitt eget navn, selv når fremmede roper det3.
 • Spør venner og naboer om å hjelpe deg med å lete aktivt. Hvis de ikke kan, be dem ringe eller sende deg en tekstmelding hvis de ser katten din.
 • Sjekk kattens gamle territorium. Hvis du nylig har flyttet, kan det hende katten din har prøvd å returnere til sitt gamle hjem.
 • Vurder kattens personlighet. Er det mer sannsynlig at de gjemmer seg, eller utforsker naboens gård? Denne historien viser hvordan en Tractive-bruker oppdaget sin nysgjerrige katt Kiwi fanget inne i en flyttebil!

Å finne en savnet katt med en Tractive GPS-tracker for katt

Hvis den savnede katten din har på seg en Tractive GPS-tracker for katt, er du heldig! Dette vil gjøre letingen etter katten din mye enklere. Du kan:

 • Trykk på LIVE for å følge hvert skritt i Tractive GPS-mobilappen eller webappen med sanntids posisjonsoppdateringer hvert 2-3 sekund
Følg hvert skritt katten din tar med sanntids overvåking i Tractive GPS-mobilapp
 • Overvåk sammen med venner og familie ved hjelp av familiedeling
 • Bruk Finn-modus Når du først er i nærheten for å finne posisjonen dens – kan den være gjemt bak eller under noe
 • Aktiver lys eller lyd hvis det er mørkt ute, eller vanskelig å se hvor de er
 • Del nåværende posisjon med publikum hvis katten din er lenger unna, og du trenger hjelp til å bli gjenforent – kan du gjøre dette i posisjonsdelen under Tracker-fanen i profilen din
 • Bli gjenforent med katten din, og gi den en stoor klem

Klar, ferdig, begynn å spore!

Lokke frem en katt som har gjemt seg

Hvis du ikke har klart å finne katten din så langt, er det neste du kan prøve å lokke frem den forsvunnede katten din med godbiter.

calico cat sniffing a bowl of food offered by a person
Noen velduftende godbiter plassert rundt hjemmet kan lokke en savnet katt hjem

Sett en skål med kattens favorittgodbiter eller mat utenfor døren. Du kan til og med legge mat på flere steder rundt hjemmet ditt hvis du har et stort uteområde. Katten din kan kjenne lukten og løpe hjem for en velsmakende matbit. Sørg for at noen er der og ser katten din i tilfelle de kommer hjem for en matbit.

Dette kan bidra til å lokke den savnede katten hjem. Vær imidlertid oppmerksom på evt. annet dyreliv det også kan tiltrekke seg!

Hvordan lokker jeg en savnet katt?

Her er noen flere ideer for å lokke hjem en savnet katt:

 • La garasjeport, eller en annen dør stå på gløtt – katter liker å snike seg inn
 • Sett kattens favorittseng, teppe eller kvessebrett utenfor – duften vil tiltrekke dem
 • Legg ut noe spesiell mat, som tunfisk eller sardiner. Jo sterkere lukt jo bedre! Bare sørg for at den er salt- og oljefri. Varm opp maten for å øke aromaen
 • Gå ut og snakk med din vanlige stemme, som om du chatter på telefonen – katter er kjent for å være tiltrukket av menneskets stemme
 • Hold utkikk: katteforeldre har rapportert at kattene deres kommer oftest tilbake mellom kl. 20.00-02.00 og 04.00-07.004

Lag «Savnet katt»-plakater og innlegg på sosiale medier

Har du fortsatt ikke lykkes med å finne katten din? Da kan det være på tide å sette opp plakater for den savnede katten. En effektivt plakat bør inkludere:

 • et høyoppløselig bilde av katten din
 • en fysisk beskrivelse inkludert alder, kjønn, pelslengde og farge, og eventuelle andre spesielle kjennetegn (som et unikt pelsmønster, eller et fargerikt halsbånd) som kan brukes til å identifisere katten din
 • når og hvor katten din ble sist sett
 • ditt navn og telefonnummer

Husk når du setter opp savnetplakatene: noen ganger vandrer katter lengre enn vi tror. Heng opp plakater ved offentlige transportholdeplasser for å sikre at så mange som mulig ser plakaten din. Dekk plakatene med plast eller tape for holdbarhet.

Last ned en gratis mal for Savnet katt-plakat fra Tractive

Heng opp Savnet katt-plakater på steder der mange folk kan se dem

I tillegg kan du legge ut kattens bilde og beskrivelse på ulike sosiale nettverk. Og be vennene dine holde utkikk. På de fleste sosiale medieplattformer er det spesifikke grupper eller lister for savnede og funnede dyr i bestemte regioner. Sjekk sidene til dyremottak i området ditt; de vil ofte legge ut sine siste funn på nettet.

Kontakt lokale veterinærer og dyremottak

Kanskje har katten din allerede blitt funnet og er brakt inn til en veterinær eller et dyremottak. Ring lokale veterinærer og dyremottak for å spørre om noen har bragt inn en katt som matcher din katts beskrivelse. Legg igjen telefonnummeret ditt, slik at de kan ringe deg i tilfelle katten din dukker opp.

Sjekk også nettsidene til ulike dyremottak – folk melder ofte om katter de har funnet her.

Du kan finne disse regionale ressursene nyttige i søket etter å bli gjenforent med katten din:

 • Dyrebar.no – Nasjonal side for å melde alle typer kjæledyr mistet eller funnet
 • Dyre-ID – DyreID samarbeider med landets dyreklinikker

Spør lokale dyr

Hvis du vil finne en savnet katt, har du her et uvanlig tips fra noen andre katteelskere i Japan. Hvis du ser andre katter i nabolaget ditt, snakk med dem! Det stemmer, få hjelp fra andre kattedyr i forsøket på å bringe katten din hjem. I følge en artikkel i Japan Today, har noen katteeiere som mistet katten sin hatt suksess ved å gjøre følgende:

Når du ser andre katter i nabolaget ditt, gå vennlig frem til dem. Spør dem om de kan be katten din komme hjem hvis de tilfeldigvis ser den.

Det høres kanskje rart ut, men hvis det kan hjelpe deg med å finne katten – hvorfor ikke prøve det?

Vil den andre katten min lete etter den savnede katten min?

Noen lurer på om de andre kattene deres vil lete etter og kanskje hjelpe dem med å finne den savnede katten i familien. Eva Morchairs delte en suksesshistorie som dette på Quora:

Tofu (katten) kom ikke hjem etter å ha blitt sluppet ut for å leke. Jeg var oppe hele natten og bekymret meg for henne. Om morgenen, var det fortsatt ingen tegn til henne. Jeg hadde en annen katt, Fifi, som ville ut og leke. Før jeg lot henne gå ut løftet jeg henne opp og holdt ansiktet hennes opp mot mitt og fikk øyekontakt med henne, så ba jeg henne gå og finne Tofu. Jeg ba henne gå og finne henne og bringe henne hjem. Jeg ga henne et lite kyss på nesen så åpnet jeg bakdøren for henne og lot henne ut for å leke. Omtrent tjue minutter senere ropte mamma på meg – Fifi og Tofu satt begge to på trappen utenfor bakdøren min.

Så det virker som det er verdt et forsøk. Du kan prøve å spørre de andre kattene dine om å hjelpe deg med å finne den savnede. Men det kan selvfølgelig være at det ikke virker, da de andre kattene kanskje ikke er villige til å utforske ukjente steder på leting etter den savnede, til fordel for sitt kjente område.

Flere tips om hvordan du finner en savnet katt

Hvis katten din er borte, er det forståelig at du kan være engstelig og søker på nettet etter den beste måten å bringe katten din hjem igjen. Ingen liker følelsen av å ikke vite hvor kjæledyret sitt er! Men forhåpentligvis, med alle disse tipsene, er dere være sammen igjen innen kort tid.

Til slutt tenkte vi å dele noen ekstra raske tips om hvordan du finner en savnet katt:

 • Se etter den når det er mørkt og stille ute
 • Ikke ta med deg andre dyr når du er på leting – de kan skremme bort katten din
 • Bruk en lommelykt for å lete i mørket
 • Ta med kattens favorittleke og godbiter
 • Fortsett rolig å rope navnet deres
 • Gå sakte og ta hyppige pauser fra å rope, slik at katten din har en sjanse til å gi lyd tilbake
 • Sjekk området rundt deg for bevegelse eller lyder.
 • Sjekk steder hvor katten din kan sette seg fast
 • Sett opp en human lokkefelle (tilgjengelig i en dyrefor- eller jernvarehandel). Du kan legge litt kattesand og håndklær med duften din på for å lokke katten inn
 • Leie en kattefinner eller kjæledyrdetektiv
 • Tilby en belønning til alle som kan finne katten din
 • Installer kamera med bevegelsessensor eller babymonitorer rundt huset ditt.
 • Let på steder der en savnet katt kan finne varme
 • Spør alle som har besøkt eiendommen din (for eksempel et bud) om å sjekke varebilen eller lastebilen sin
 • Legg igjen et klesplagg eller håndkle som lukter som deg utenfor døren
 • Dryss mel rundt og se etter poteavtrykk, hvis du mistenker at katten din henger rundt, men ikke kommer hjem
 • Publiser en savnet katt-annonse i lokalavisen

Til slutt, vårt siste tips for å finne en savnet katt: Ikke gi opp!

Hvis katten din er redd, kan det hende at den ikke kommer så lett frem fra skjulestedet. Så ha tålmodighet – og tro på at katten din kommer tilbake.

Hvordan forhindre at en katt stikker av

red haired woman holding and kissing grey cat
Ved å utstyr katten din med en GPS-tracker vil du motta varsler hvis den forlater sitt vanlige territorium

Forhåpentligvis har du funnet katten din ved hjelp av disse tipsene. Så, hva kan du gjøre for å forhindre at katten din løper av gårde og forsvinner igjen?

Slik unngår du nok et mareritt:

 • Hold øye med katten din i sanntid med en GPS-tracker for katt – du kan også angi trygge områder slik at du mottar varsler hvis de forlater sitt vanlige territorium.
 • Lag en katteinnhegning.
 • Gjør alt du kan for å holde katten din fornøyd og opptatt hjemme.
 • Kastrer eller steriliser kattene dine, for å hindre at de stikker av på grunn av det sterke parringsinstinktet.

Husk, hvis katten din skulle forsvinne, er det viktigste at du ikke gir opp. Å finne en savnet katt kan føles utfordrende, men sjansen er stor for at du blir gjenforent innen kort tid.

Den gode nyheten er at studier har vist det omtrent 74 % av savnede katter blir til slutt gjenforent med familien sin igjen5. Så prøv å holde deg rolig og håpefull til kattevennene dine er i armene dine igjen.

Syntes du dette blogginnlegget var nyttig? Del det med en venn!