Oletpa tuore kissanomistaja tai jo kokenut konkari, kissan pitäminen turvassa on sinulle varmasti tärkeyssijalla 1. Jos kissallasi on taipumusta vaellella ulkosalla, olet ehkä harkinnut sen pantaan kiinnitettävää seurantalaitetta, kuten Apple AirTagia.

Onko tuo Bluetooth-yhteydellä toimiva laite kuitenkaan paras vaihtoehto kissan liikkeiden seuraamiseen? Totesimme kolme merkittävää ongelmaa AirTagin käytössä kissoilla. Tulimme myös siihen tulokseen, että nimenomaan kissoille tarkoitettu GPS-paikannin tarjoaa ratkaisun niistä jokaiseen.

Miksi kissa ylipäätään tarvitsee lemmikkipaikantimen?

Vaikka nykyään kissoja pidetäänkin usein sisällä, ne ovat luontaisia metsästäjiä ja tutkimusretkeilijöitä. Siksi ne tarvitsevat ulkoiluaikaa pysyäkseen terveinä. Uteliaisuutensa takia ne voivat kuitenkin harhautua liian kauas, eksyä tai joutua vahingossa johonkin vaaralliseen paikkaan. Sen vuoksi on järkevää hankkia lemmikkipaikannin – sen avulla voit antaa kissan liikkua vapaammin ja huolehtia samalla sen turvallisuudesta.

Kissat, jotka nauttivat ulkoiluajasta, saavat liikuntaa ja D-vitamiinia ja pääsevät vartioimaan ja puolustamaan reviiriään. Joidenkin kissojen reviiri saattaa rajoittua kotipihaan. Toisilla se taas on ehkä levinnyt naapurin pihalle tai läheiseen puistoon saakka. Tällöin kissa on suuremmassa vaarassa joutua vaaraan. Luonnossa vaarana ovat saalistajat, myrkylliset kasvit, autot, myrkylliset aineet ja jopa ihmiset.

Haluat siis kissasi pääsevän ulos mutta myös varmistaa sen turvallisuuden joka hetki. Kissoille tarkoitetulla GPS-paikantimella saat esimerkiksi live-sijaintipäivityksiä muutaman sekunnin välein ja näet, missä kissasi on. Saat myös hälytyksen heti, jos se harhautuu pois määrittämältäsi turva-alueelta:

Tractive CAT Mini -paikantimen pakkaus

Seuraa aina kissasi retkiä

Näet sen olinpaikan reaaliajassa, meneepä se kuinka kauas tahansa. Saat hälytyksen, jos se vaeltaa liian kauas kotoa. Voit ottaa selvää sen kulkureiteistä ja lempipaikoista. Muut voivat seurata kanssasi.

Tutustu kissojen GPS-paikantimiin

Olet ehkä jo käyttänyt Apple AirTagia avaimiesi, reppusi tai lompakkosi jäljittämiseen. Ehkä arvelet, että sen voisi myös kiinnittää kissan pantaan. No, seuraavaksi kerromme, miten AirTag voisi toimia kissan pantaan kiinnitettynä: hyvät ja huonot puolet. Selitämme myös, miksi GPS-paikannin saattaa toimia paremmin.

Näin kissan AirTag-panta voisi toimia

Apple AirTagit ovat pieniä Bluetooth-laitteita, jotka on suunniteltu auttamaan henkilökohtaisten esineiden, kuten lompakon tai avaimien, etsimisessä. Kun AirTag on otettu käyttöön, se lähettää Bluetooth-signaalia, jonka muut Apple-laitteet vastaanottavat. Kun kiinnität AirTagin kissan pantaan, laitteet havaitsevat sen signaalin kissasi kuljeskellessa ulkona.

 • Jos et löydä kissaasi, voit käyttää iPhonen tai iPadin Missä on…? -appia. Se näyttää sinulle summittain, missä kissasi voisi olla.
 • Sovellus näyttää kissasi viimeisimmän tiedossa olevan sijainnin ja voi ohjata sinut sen luo kartan avulla.
Venäjänsininen kissa, jonka pannasta riippuu Apple AirTag

Apple AirTagin kantama

Apple ei ole antanut tietoja AirTagin toiminta-alueesta. Tyypillisesti Bluetooth-seurantalaitteet kuitenkin toimivat parhaiten 9–10 metrin säteellä. Jos olet hukannut vaikkapa avaimesi AirTagin toiminta-alueen ulkopuolella, voit aktivoida Kadonnut-tilan. Kun kadonneet avaimet sattuvat toisen Apple-käyttäjän laitteen toiminta-alueella, sen AirTag lähettää sinulle ilmoituksen, ja näet sen sijainnin kartalla Apple-laitteessasi.

AirTagin käytön hyödyt kissalla

AirTageilla on monia etuja. Ne ovat

 • kevyitä, sillä ne painavat vain 11 grammaa – ne ovat siis omiaan kaikenlaisille henkilökohtaisille esineille.
 • edullisia – yhden AirTagin hinta on 39 €, ja neljän kappaleen pakkaus maksaa 129 €.
 • vedenkestäviä (kätevää, jos satut kadottamaan esineen uintiretkellä) – AirTag kestää noin 30 minuutin upotuksen 1 metrin syvyyteen.
 • yhteensopivia kaikkien Apple-laitteiden kanssa älypuhelin, iPad ja Mac mukaan lukien.
 • varustettuja pitkään kestävällä akulla, jossa on virtaa jopa vuodeksi.

Vaikka ottaisimme huomioon kaikki nämä edut, AirTag on silti huono valinta kissan seuraamiseen. Tämä pätee niin kotona pysytteleviin sisäkissoihin kuin laajalla ulkoreviirillä partioiviin ulkokissoihin. Luettelemme tärkeimmät ongelmat, joita AirTagin käyttöön kissoilla liittyy.

Ongelma 1: AirTag on kissalle terveysriski

Mitä yhteistä on Applella ja eläinlääkäreillä? Molemmat ovat varoittaneet käyttämästä AirTagia lemmikkien seurantalaitteena terveysriskien vuoksi.1 Jos siis mietit, ovatko AirTagit turvallisia kissoille, tässä lista vaaroista:

Tukehtumisvaara

AirTagit ovat tunnetusti vaarassa joutua koiran nielemäksi. Koska AirTag on pieni ja tavallisesti riippuu pannasta, kissasi voi yrittää pureskella tai rapsuttaa sitä päästäkseen siitä eroon. Myös muut kissan kohtaamat eläimet (kuten kodin muut lemmikit) voivat pureskella AirTagia tai nielaista sen.

Akun vuotaminen

AirTageissa on akku, minkä vuoksi on aina mahdollista, että akku alkaa vuotaa ja vahingoittaa kissan sisäelimiä vakavasti. Akun vuotamisriski on suurempi, jos kissa tai toinen eläin on pureskellut AirTagia tai jos laite on vatsassa pitkään.

Kissan vakava stressaantuminen

Näiden ongelmien lisäksi yksi pulma on se, että AirTagien mukana ei tule pantaa. Niiden käyttäminen voi siis olla epämukavaa pienemmille kissoille.2 Huonosti kiinnitetty AirTag voi stressata kissaa tai irrota pannasta tai valjaista. Seurauksena voi olla AirTagin katoaminen tai eläinlääkärikäynti, jos kissa nielaisee sen. Kissa saattaa sen takia myös jäädä jumiin jonnekin ollessaan piilosilla.

Ratkaisu: käytä kissaturvallista paikanninta

Kissoille tarkoitetun paikantimen pitää olla pieni ja kevyt, mutta samalla suunniteltu siten, ettei se ole kissan hampaiden ja kynsien ulottuvilla. Esimerkiksi Tractive CAT Mini -paikantimen mukana tulee painon mukaan säädettävä Rogz-turvapanta, joka estää kissaa pureksimasta GPS-paikanninta. Oregonissa toimiva kissojen ammattilaiskasvattaja Clair Chesterman pitää sitä parempana vaihtoehtona kuin AirTagia:

Kissatalon omistaja ja kissankouluttaja Clair Chesterman

”Tractive on ykkössuositukseni, kun kissapaikantimista puhutaan. Se on suunniteltu nimenomaan kissojen seuraamiseen, joten se on taatusti kissaturvallinen.”

– Clair Chesterman, FluffyMeowPaws-nimisen kissatalon ja sijaiskotiyrityksen omistaja3

AirTag puolestaan tarvitsee erityisen pidikkeen, jotta sen voi kiinnittää kissan pantaan. Jos teet niin, hanki pantamalli, jossa AirTag kiinnitetään tukevasti pantaa vasten.

Ongelma 2: AirTagin seuranta-alue on rajallinen

Uteliaisuus ajaa kissan usein tutkimusretkille, mutta AirTag toimii lähinnä pihapiirissä. Apple AirTag toimii vain Bluetooth-kantaman alueella (9 metriä). Se siis auttaa sinua kissan seuraamisessa vain, jos kissasi ei vaella ulkona kovin kauas.

Kotikissojen reviirit vaihtelevat kooltaan paljon. Uroskissoilla se voi olla jopa neljä neliökilometriä. Sisäkissatkin saattavat pitää pihapuihin kiipeilystä tai piileskelystä ahtaissa, hankalapääsyisissä paikoissa. Jos kissasi siis vaeltaa Bluetooth-kantaman ulkopuolelle, saat ilmoituksen laitteen Kadonnut-tilassa vain, jos kissasi sattuu kulkemaan toisen Apple-käyttäjän ohi.

Yhteenvetona: AirTag-panta toimii vain siellä, missä liikkuu iPhonen tai Macin käyttäjiä. (Se ei siis ole hyvä valinta alueilla, joilla ei juuri ole Apple-laitteita.)

Ratkaisu: käytä Bluetooth-paikanninta, jonka kantama on rajaton

Joissakin lemmikkipaikantimissa on sekä Bluetooth-yhteys että GPS-paikannus täydellisen mielenrauhan takaamiseksi. Esimerkiksi Tractive Cat -GPS-paikantimella voit seurata kissaasi ilman kantamarajoituksia ja 175 maassa matkapuhelinverkkojen kautta. Siinä on myös LIVE-seuranta, jolla saat reaaliaikaisia sijaintipäivityksiä ja voit seurata kissasi liikkeitä 2–3 sekunnin välein.

Pitkäkarvainen kissa vaeltelemassa aurinkoisella niityllä

Tractiven Tutka-tila puolestaan käyttää Bluetoothin läheisyysominaisuutta ja ilmoittaa, liikutko lähemmäs vai kauemmas kissastasi, kun olet sen paikantimen Bluetooth-alueella. Tämä on kätevä ominaisuus, jos kissasi piileksii sängyn tai sohvan alla tai ulkona esimerkiksi metsässä, jossa GPS-signaalin voimakkuus vaihtelee. Tutka-tila toimii silloinkin, kun paikantimella tai puhelimella ei ole matkapuhelin- tai internetyhteyttä. Se mahdollistaa stressittömän seurannan riippumatta siitä, miten kauas (ja kuinka usein) kissasi lähtee vaeltelemaan.

Ongelma 3: AirTageja ei ole suunniteltu kissoja ajatellen

AirTagit toimivat parhaiten liikkumattomissa esineissä, kuten lompakossa tai avaimissa ja muissa tavaroissa, jotka eivät siirtyile itsestään paikasta toiseen. Niitä ei ole suunniteltu liikkuvien eläinten, kuten reviirillään partioivan tai puutarhassa seikkailevan kissasi, seuraamiseen. Tästä syystä AirTageista puuttuu monia lemmikinomistajalle käteviä ominaisuuksia, joita lemmikeille tarkoitetuissa paikantimissa on vakiona.

Ne eivät esimerkiksi ole täysin vedenpitäviä eivätkä kestä kulutusta, jolle ne altistuvat kissan pantaan kiinnitettyinä. Kissa voi seikkailuillaan kastua ja tulla likaiseksi todennäköisemmin kuin vaikkapa avainnippu. Kissan menossa AirTag voi vaurioitua tai sen toiminta häiriintyä. Apple AirTagit eivät siten ole turvallisia eivätkä luotettavia kissan jäljityslaitteita, vaikka ne voivatkin olla hyvä vaihtoehto pikkuesineiden etsimiseen.

Ratkaisu: käytä kissalla lemmikeille (ja omistajille) tarkoitettua paikanninta

Monet lemmikeille tarkoitetut paikantimet ovat lujaa tekoa, ja niissä on edistyksellisiä seurantatoimintoja ja jopa ominaisuuksia lemmikin hyvinvoinnin tarkkailuun. Esimerkiksi Tractive GPS -kissapaikantimessa on seuraavat näppärät ominaisuudet:

 • Virtuaaliaita, jolla voit määrittää virtuaalisia turva-alueita kissallesi. Näin paikannin hälyttää heti, jos kissasi menee asettamiesi rajojen ulkopuolelle.
 • Sijaintihistoria ja lämpökartta, joiden avulla saat selville paikat, joissa kissasi viihtyy eniten.
 • Valo ja äänimerkki, jotka voivat auttaa kissan etsimisessä pimeällä.
 • Perhejako ja julkinen jako, jotka mahdollistavat karvatassun seuraamisen yhdessä muiden kanssa.
 • Hyvinvoinnin seuranta, jolla voit seurata kissasi unen määrää ja aktiivisuutta. Se antaa yleiskuvan kissasi terveydestä.

Kissoille tarkoitetulla GPS-paikantimella varmistat, ettei kissasi enää koskaan katoa

Tractive antaa mielenrauhaa kissanomistajille kaikkialla maailmassa – myös hätätilanteissa. Otetaan esimerkiksi Nalan tapaus. Tämä seikkailunhaluinen ulkokissa katosi eräänä iltana. Sen omistajat Michel ja Anja löysivät sen tyhjästä, rakenteilla olevasta talosta.

Michel kertoo:

Siirryimme LIVE-tilaan ja pidimme peukkuja, että akun virta riittäisi. … Juoksimme Tractive GPS:n osoittamaan paikkaan ja tulimme tyhjälle talolle, joka oli vasta rakenteilla. Paikalla ei ollut ketään, mutta yksi ikkunoista oli jäänyt auki. Silloin olimme jo menettäneet toivomme ja luulimme, ettemme ikinä löytäisi Nalaa. Epätoivoissani huusin sen nimen.

Ja se vastasi! Nala alkoi naukua heti kuultuaan äänemme.Pikku karvapallomme onnistui rauhoittumaan ja saimme sen viimein kotiin. Lohturuoan ja paijailun jälkeen sen elämä palasi taas tavallisiin uomiinsa.

Olemme molemmat tavattoman kiitollisia, että se päivä sai – muutaman kommelluksen jälkeen – onnellisen lopun. Se, että Tractive GPS toimi jopa autiotalon sisällä, oli pelastus ja sai onnemme kääntymään. Rakastan Tractivea, koska se pitää kissamme turvassa.

Lue koko kertomus Michelin, Anjan ja Nalan yöllisestä seikkailusta ja siitä, miten Nala palasi turvallisesti kotiin Tractive GPS:n ansiosta. Eihän kissan itsenäisyyttä ja uteliaisuutta pitäisi joutua uhraamaan vain sen turvallisuuden vuoksi.

Jos siis etsit ratkaisua, joka on suunniteltu sekä kissan että sen omistajan tarpeita ajatellen, valitse kissoille tarkoitettu paikannin, kuten Tractive Cat GPS.

Hanki Tractive GPS

Mietitkö, millaisiin seikkailuihin ulkokissasi saattaa päätyä? Videolla näet kertomuksen Berniestä, seikkailijasta, jonka pitkä vaellus vei sen aivan uuden perheen luo monen kilometrin päähän (ja siitä, miten se uskollisen Tractive GPS:n avulla pääsi pian turvallisesti takaisin omistajansa hoiviin).