Løping med hunder er en fin måte å knytte bånd med firbente venner, komme i form, og gi hundene den daglige dosen med fysisk aktivitet. Men den største fordelen med å trene hundene regelmessig? Sikre at de er mosjonert nok til å ikke stikke av eller gjøre et fluktforsøk.

Fordi selv om det kan virke morsomt å løpe med hunder, kan og vil hunden din løpe fra deg hvis den er i det humøret. Og for referanse, den gjennomsnittlige hunden kan løpe hastigheter mellom 24-32 km per time. (Enda raskere for aktive hunderaser med høy energi.)

Så før du drar ut for å løpe med hunden din, her er et par tips for å garantere et morsomt treningseventyr – som også holder vennen din trygg. Som å følge hvert skritt de tar i sanntid med en GPS-tracker i tilfelle de stikker av mens dere er på løpetur.

Er hunden din skikket til å løpe?

Vent nå litt! Før du begynner å løpe med hunden din, må du finne ut om hundens størrelse, helse og rase faktisk gjør den egnet for løping. Enkelte hunder vil ikke være i stand til å løpe i det hele tatt, mens andre hunderaser er født for å løpe.

  • Sjekk ut guiden vår til de beste løperhundene for mer informasjon om hva som gjør en hund egnet til å løpe eller ikke.
  • Og selvfølgelig, kontakt veterinæren din hvis du er usikker på hundens fysiske evner før du starter en ny treningsrutine med hunden din.
Illustrasjon som viser hvilke hunderaser kan løpe og hvilke som ikke er så gode til å løpe

Er det sannsynlig at hunden min liker å løpe? Hva bør jeg tenke på?

  1. Hvis den er ung. Valper kan virke som de har uendelig energi – men selv de har sine grenser.. De kan også være for lettpåvirkelige til å ta med på lange turer. (Siden de mer sannsynlig vil bli distrahert, stikke av og gå seg vill.)

    Så vent til hunden din er fullvoksen før du løper med den. Løping kan være farlig for valper, hvis bein fortsatt vokser. Eller hvis de får en smittsom sykdom (som valpesyke) før de har fått vaksinene sine.
En liten Golden Labrador-valp som løper over en gressplen
  • Hvis de er på den eldre siden. Eldre hunder kan være sårbar for bevegelighetspåvirkende helsetilstander som leddgikt. Så for dem kan selv lange turer føles ubehagelige. Dessuten, med risiko for å utvikle tilstander som demens, kan en a eldre hund bare vandre avgårde når dere er ute på en luftetur. (Og ikke være i stand til å finne veien hjem fordi de er desorienterte.)
  • Hvis de er en brakycefal rase. Hunder med korte neser som Pugs eller Bulldoger er ikke godt egnet til å løpe lange avstander. (Ettersom de er mer tilbøyelige til å få pustevansker.)

Til slutt, vurder alltid hundens personlighet, temperament og fysiske helse før du går ut for å løpe med dem. Sørg for å få grønt lys fra veterinæren før du starter en ny rutine.

Mestre å gå i løst bånd først

Sikkerhet først. Som enhver hundeeier vet, er trening en viktig del av å oppdra og ta vare på en elsket firbent venn. Så før hunden din trygt kan løpe med deg, må den ha mestret å gå i bånd først. Fordi det kan være farlig når hunden din trekker i båndet. (Og enda mer når dere begge løper i full fart!)

Senere, når du faktisk løper med hunder, må du sørge for at hundekompisen din er opplært til å løpe ved siden av deg – ikke foran deg, eller over alt. Ellers kan du bli skadet ved å snuble i eller bli viklet inn i båndet.

Et par som løper i snøen med en liten svart hund i bånd

⚠️ Å gå tur med hunden din i bånd kan til og med være lovpålagt i ulike land rundt om i verden (og noen amerikanske delstater.) Sørg for å sjekke lokale lover før du drar ut for å løpe med hunden din.

Les mer: Guide til båndtrening av en valp eller hund

…og deretter grunnleggende kommandoer

Hvis hunden din oppfører seg dårlig på turer, er den sannsynligvis ikke klar til å løpe. Thver hunden din noen grunnleggende kommandoer som du kan bruke når du løper.

  • «Slipp» er en nyttig kommando, da hunden din vil lære å ignorere fristende elementer på ruten (som rester).
  • Lære hunden din å «Sitte» og «Bli» er også svært viktig, spesielt ved trafikkovergang.
  • «Stopp» er en annen viktig kommando – spesielt hvis hunden din har mer energi enn deg!
  • «Sving til venstre/høyre» kan også hjelpe hunden din med å tilpasse seg tempoet ditt, spesielt hvis dere begge er på en svingete sti
En kvinne som gir en hund en godbit mens hun trener

💡 For en trygg og smidig løping, bør du vurdere en morsom, praktisk metode som klikkertrening for hunder som er basert på positiv forsterkning.

Fordi hvis hunden din bestemmer seg for å vandre mens du er ute og løper, vil det å lære den («Kom») bli livreddende.

Les mer: Kommandere hunden: Hvordan lære hunden å komme når du roper

Få fart på ting med et hint

Når hunden din går siden av som en god gutt eller jente, kan du sakte begynne å øke tempoet dere går sammen. Her kan det være nyttig å bruke et hint, for å la hunden din vite at du øker tempoet.

For eksempel, hvis du sier, «Kom igjen» å fortelle hunden din at det er på tide å gå en tur, kan du prøve et annerledes hint som «Løp, kompis!» for å signalisere at det er på tide å løpe.

En mann med armene utstrakt løper gjennom snøen sammen med hunden sin

💡 Sørg for å lære en annen indikator for å hjelpe hunden din med å lære når det er på tide å bremse ned. («Okei kompis, ro ned» – eller lignende.) Bruk de samme setningene konsekvent for best resultat.

Tren for utholdenhet.

Hvis du har mestret de tidligere trinnene, er det nå på tide å begynne å bygge utholdenhet hos hunden din. Som løpere må vi bygge styrke og utholdenhet over tid; din lodne venn er ikke annerledes. For mye for tidlig øker hundens risiko for skade, akkurat som det gjør for deg.

Begynn med å innlemme små innslag av løping i daglige gåturer med hunden din. Sakte, gradvis, øk tiden du bruker på å løpe på hver påfølgende tur. Kompisen din vil være i form på kort tid.

Et barn som går tur med en Viszla-hund ved en brygge i regnvær

💡Sporing av hundens daglige aktivitet kan være en fin måte å forbli motivert og konsekvent med en treningsrutine. (Flere gode økter på rad.)

Og, Tractive-enheten din leveres med en innebygd bevegelsesdetektor for å registrere hvor aktiv hunden din har vært i løpet av dagen. Slik at du kan sikre at den har fått nok mosjon – og at den er sunn og frisk.

Spor hundens aktivitet

Skaff hunden løpeutstyr

Den perfekte hundeløpeturen er ikke komplett uten riktig utstyr – for deg og din firbente venn. I tillegg til ditt personlige løpeutstyr, er det noen ting du kan ta med til hunden din også:

  • Halsbånd eller sele. Sørg for at hunden din har på seg halsbåndet eller sele – slik at du kan feste ID-merkene, båndet og tracker-/aktivitetsmonitoren til det. Hvis hunden din får lov til å trekke mens du løper, har du det bedre med en sele. Disse har en tendens til å være mer komfortable for hunden din hvis de av og til trekker eller du må stoppe plutselig.
  • Sørg for at hundens halsbånd har ID-merking med din kontaktinformasjon.
  • Hundebånd for løping. Bruk et handsfree løpebånd for hunder for å sikre at hunden din forblir ved din side og utenfor fare.
  • Løpebelte eller ryggsekk. For å beholde bæsjeposer, mobiltelefon, nøkler og vann.
  • Potesalve. For å beskytte hundens føtter mot vær og vind.
  • En hundejakke, ved svært kaldt vær.
  • Sammenleggbar vannskål. Så hunden din ikke trenger å bli tørst.
Marina Selinger, UX-designer hos Tractive

«Når jeg er ute og løper med hundene mine, bruker jeg et løpebelte, et bånd med en støtdemper og en trekksele.

Vi har testet flere seler på hundene og fått dem til å løpe og trekke for å finne de riktige som passer perfekt, ikke forstyrrer bevegelsen deres, og som er komfortable for dem.»

– Marina Selinger, UX Designer hos Tractive og matmor til 4 hunder
en mann og en kvinne er ute og løper sammen med hunden sin

💡En rømt hund kan ende opp i en litt tøff og tumlete situasjon – hvor ID-brikken kan falle av. Så i tillegg til en ID-brikke, vurder å få hunden din mikrochippet.

En mikrochip fungerer som permanent ID-brikke for hunden, implantert mellom skulderbladene. (Som en veterinær kan skanne for å finne kontaktinformasjonen din og informere deg om at de har funnet den bortkomne hunden din.)

I tillegg er det en smertefri, 10 minutters, relativt rimelig prosedyre du kan gjøre på en lokal klinikk i nærheten av deg.

Vær oppmerksom på hunden din.

Når du løper, må du vurdere ikke bare dine egne behov og tilstand, men også hundens tilstand! Så vær oppmerksom på hundens oppførsel og oppfør deg deretter.

  • Mens du løper, kan hunden din bli tørst, trenge en tissepause, bli sliten, skadet eller sår.
  • Ta korte drikkepauser gjennom hele løpeturen vil gi deg en mulighet til å sjekke hunden din og sørge for at den fortsatt har det bra.
  • Og selvfølgelig, stopp hvis hunden din viser tegn på stress eller ubehag.
En gutt som løper ved siden av en dalmatiner i bånd i en hage

⚠️ Selv en hund som sliter med sykdom, skade eller infeksjon kan virke normal og sunn. Men hvis du har sporet dens daglige bevegelse, kan trackerens aktivitetsdata hjelpe deg å å fange opp endringer (som et fall eller en økning i aktive minutter) tidlig.

I tillegg vil også Tractive-enheten sende deg helsevarsler i tilfelle hunden din ikke har vært så aktiv som vanlig. Slik at du kan få dem til en veterinær for en forebyggende helsesjekk. (Og unngå en dyr, unngåelig medisinsk nødsituasjon i fremtiden.)

Trustpilot

Oppdag aktivitetsovervåking

Tenk på været.

Hunder tåler varmt og kaldt vær annerledes. Det sier seg selv at du ikke bør jogge med hunden din når det er for varmt, fordi det siste du ønsker er at hunden din skal oppleve et heteslag!

Hunder har færre svettekjertler enn oss og kan ikke riste av seg varmen som vi gjør. Prøv å jogge tidlig om morgenen eller sent på kvelden, når temperaturene synker og solen ikke er på det høyeste punktet. Det beste rådet er å teste hundens joggeutholdenhet under forskjellige temperaturer.

En kvinne som løper med en hund i bånd tidlig om morgenen

Valpen din kan ikke fortelle deg når han er tørst, så ta noen drikkepauser i løpet av turen til du har en ide om hvor mye vann han trenger.

Vær spesielt sjenerøs med vann i de varme månedene, fordi hunder overopphetes lettere enn mennesker – på grunn av all den pelsen og det faktum at de ikke svetter. I kaldt vær må du kanskje vurdere å bruke en hundejakke eller hundesko.

Les mer:

Velg en potevennlig løperute for hunden.

Det fine med å løpe er at du kan gjøre det nesten hvor som helst. Men noen steder er bedre for hunden din å løpe enn andre. Gater og fortau med hard overflate kan være tøffe for hundens kropp. Gresset er mykere og kan være mye mildere for hundens ledd enn fortau (men pass opp for ujevne overflater og hull).

En hund hviler potene sine i sanden
  • Hvis du løper i sommervarmen, husk at fortauet blir varmt i solen og kan skade kjæledyrets poter. Hvis bakken er for varm for deg å berøre komfortabelt med håndflaten, da er det for varmt for hunden din å løpe på også.
  • Også, hvis du løper om vinteren, gjennom snø og is, unngå gater med salt og kjemikalier da disse kan være svært giftige for hunder.
  • Fotturer med hunder og føler for å løpe? Sørg for at du har valgt en hundevennlig sti.

💡 Investert i en tracker? Hvis du kommer over noen «risikofylte» områder på veien, bør du merke dem som «faresoner» i Tractive-appen.

Inkludert plasser med sopp, giftige planter, giftig åte, dyrefeller, ville dyr – eller omtrent alt du vil at hunden din ikke skal løpe inn i når den er utendørs.

Og det beste av alt? Farerapporten din blir også kringkastet til andre i ditt område – og hjelper deg med å gjøre din del som en ansvarlig hundeeier.

Marker faresone

Les mer: 8 Beste tips om hvordan beskytte hundepoter i snøen

Plukk alltid opp etter hunden din.

Vær snill mot dine medløpere og rydd opp etter hunden din! Det er ikke noe verre enn å tråkke i et rot som du må rengjøre etter løpeturen.

Bæsjeposer passer kanskje ikke til løpeutstyret ditt, men ta med en pose eller to og plukk opp etter kjæledyret ditt – det er virkelig den høflige tingen å gjøre! Å holde miljøet rent gjør virkelig løpingen triveligere for alle.

Planlegg i forveien for hunden din som stikker av

Selv de mest veltrente hundene kan bli offer for sine instinkter. Dvs., for å:

En Dachshund med gul vest som løper ute på en skogsvei

💡 Men kan du forestille deg å ha ro i sinnet slik at du kan spore hunden din – bokstavelig talt uansett hvor den er på vandring? I sanntid og over en ubegrenset rekkevidde? Det betyr at du aldri trenger å oppleve frykten og smerten ved å rope på hunden din uten å høre den svare.

Snarere, med bare et blikk på telefonen, vil du være i stand til å spore hunden din i sanntid – og finne den på et blunk. Dachshund

Som disse fornøyde Tractive-hundeeierne verden rundt erfarer:

Trustpilot
Trustpilot

Og for sporty hundeforeldre, vet vi hvor tøffe og tumlete de utendørs opplevelsene kan bli.

Hvilket er grunnen til at Tractive DOG XL Adventure edition leveres med bitesikkert, glassfiberforsterket deksel og 30 dagers batterilevetid. Slik at du kan løpe, vandre, jogge og svømme i naturen med hunden din – 100 % stressfri.

Tractive Dog XL

Vit alltid hvor hunden din er

Følg hvert skritt de tar i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt hjemmefra. Hold dem glade og sunne med Velværeovervåking. Og la andre – som turgåere eller hundepassere – holde øye med hunden din også.

Spor hunden din med Tractive

Sikkerhetstips først – men så klar, ferdig, gå!

Det er en grunn til at så mange hundeelskere føler at hunder kan være de beste løpepartnerne. Det er fordi hunder som er egnet til å løpe ofte er ivrige og motiverte til å løpe med deg; de elsker ritualet og blir vant til det veldig raskt. Hunden din vil aldri klage på været, og vil motivere deg til å løpe på daglig basis.

Men sørg samtidig for å holde deg oppdatert på hundens sikkerhet og velvære før du begynner med en løperutine.

  • Finn ut om hunden din er egnet til å løpe. Hvis de er for unge, for gamle eller en brakycefal rase, er løping kanskje ikke det beste å starte med.
  • Hold deg oppdatert på hundens trening. Med enkle kommandoer, båndtrening og signaler mens du løper.
  • Start sakte og bygg opp over tid. Trening for utholdenhet kan hjelpe hunden din til å reagere bedre på en løperutine.
En hvit og svart hund som løper på et jorde med en tennisball i munnen
  • Få hundens løpeutstyr på plass. Inkludert et bånd eller en sele og ID-merker. Vi vil også anbefale å få hunden din mikrochippet for identifikasjonsformål, i tilfelle de går seg vill.
  • Vær oppmerksom på hunden din mens du løper. For tegn på utmattelse, skade, eller hvis de er såre. Å spore hundens vanlige aktivitet kan hjelpe deg å oppdage tegn på sykdom eller skade tidligere.
  • Tenk på været. Hvis det er for varmt eller for kaldt, er det bedre å spille et innendørs spill sammen i stedet.
  • Se opp for hundens poter. Salt på fortau om vinteren og for varme fortau om sommeren kan skade dem.
  • Plukk alltid opp etter hunden din.

Og til slutt…

Spor løpehundens bevegelser i sanntid – og mist dem aldri igjen

Med en dedikert GPS-tracker for hund, kan du spore hundens bevegelser i sanntid og over et ubegrenset område. Som i en nødssituasjon kan utgjøre hele forskjellen mellom å finne vennen din i god behold…eller potensielt aldri se dem igjen.

Dessuten inkluderer Tractive-enheten også Aktivitetsovervåking og Helsevarsler. For å sikre at du har gitt hunden din nok mosjon – og når du bør vurdere å ta den med til en veterinær. (Hvis for eksempel de aktive minuttene reduseres mer enn vanlig.)

Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive

“Alt vi bygger setter kjæledyr og kjæledyreiere først. Det er derfor vi har bygget en enhet som sporer alle aspekter av kjæledyrets sikkerhet, fra sted til velvære. Slik at du kan holde dem både trygge og glade.”

– Sebastian Raab, Produktsjef hos Tractive og sporadisk dyrepasser

Løp stressfritt med Tractive

Så vi håper du liker å løpe med hunden din og setter pris på hvert øyeblikk ditt firbente familiemedlem tilbringer ved din side! Hvis du vil ha flere tips fra en profesjonell løper, kan du se denne videoen:

Har du en inspirerende historie, eller søte bilder av hunden din som løper med Tractive GPS? Ønsker du å dele dem med oss? Del bildene dine med Tractive på Facebook eller Instagram for en sjanse til å bli omtalt på bloggen vår eller de sosiale mediesidene!

Og mens du er her, vil du kanskje også like disse artiklene: