Hundens sovevaner kan være et mysterium for deg. For eksempel, hvorfor sover hunden din i så rare stillinger? Hvorfor insisterer de på å dele sengen med deg? Hvordan kan de gå fra null til søvn på sekunder hvor som helst, når som helst? Hvor mye sover hunder egentlig… og hvorfor sover hunder så mye?

Vi er her for å svare på alle dine spørsmål – og ta en titt på hvordan alder, rase, trening, helse og andre faktorer kan spille en rolle i hvor mye søvn hunden din får. I tillegg kan du finne ut hva du må passe på når det gjelder endringer i søvnmønster – og hvordan du kan fange opp de endringene tidlig for å forhindre en forestående helsekrise.

Hvorfor sover hunder så mye?

Som oss mennesker trenger hunder en god natts søvn for å fungere, få ny energi og holde seg friske. Uten nok søvn er det mer sannsynlig at hunden din blir syk. Eller kommer i «dårlig humør», bli desorientert eller til og med aggressiv.

(Tenk deg hvordan du er etter 4 timers søvn og ingen kaffe.)

Et kull med beagler som sover sammen i et skur

Å sørge for at hunden din får nok søvn er nøkkelen til dens helse og velvære. I tillegg til å hjelpe dem med å komme seg etter dagens aktivitet, vil søvn:

 • hjelpe valpene å vokse til sterke, sunne voksne hunder
 • gjøre det lettere for hunder å lære og huske
 • holde våre venners immunforsvar sterkt

Kort sagt er grunnen til at hunder sover så mye, fordi det er bra for dem. Derfor er en endring i hundens søvnmønster en stor sak. Dvs. det kan indikere et helseproblem, inkludert kognitiv dysfunksjon. I tillegg til:

 • Depresjon
 • Hypotyreose
 • Diabetes

Men den gode nyheten er at du kan finne ut hvordan hunden din hviler med Tractive GPS. Du vil kunne oppdage mønster, se hvor mye kvalitetssøvn den får, og oppdage potensielle problemer tidlig.

Trustpilot
Emballasje for Tractive GPS-tracker for hunder

Hold hunden din glad og frisk

Se søvnmønstre. Overvåk aktivitet. Oppdag potensielle problemer tidlig. Følg hvert skritt hunden går.

Oppdag Tractive GPS

Hvor mye sover hunder etter alder?

De fleste voksne mennesker trenger i gjennomsnitt ca. 8 timers søvn hver natt. For babyer, barn og tenåringer er tallet enda høyere. Men hvor mye søvn trenger hunder? Det er viktig å vite hvor mye søvn hunden din trenger for å sikre at den får riktig mengde for å holde seg frisk og glad.

blue info iconI gjennomsnitt sover hunder ca. 12 -14 timer i løpet av en 24-timers periode. Men valper og eldre hunder sover enda mer – de kan nå 18 timer om dagen med zzz-tid.

En hund sover på en sofa ved siden av en mor og et barn

Hvis du syns det høres mye ut, husk at katter enda mer enn hunder – opptil 20 timer i døgnet!

Også viktig å huske på? 75% av hundesøvn skjer om natten, med de resterende 25% delt opp i dagslurer.

Så neste gang du ser kameraten din slumre og synes den er litt lat, husk: Hunden din trenger bare mer søvn enn du gjør. Det beste du kan gjøre er å investere i et koselig sovested de har for seg selv hvor de kan nyte fred og ro.

En hund som ligger under et teppe i sengen

Siden alder er en av de viktigste faktorene, la oss se på hvordan våre venners søvnbehov endres etter hvert som de blir eldre.

Hvor mye søvn trenger valper?

Omtrent 18 til 20 timer hver dag. Valpesøvn – det vil si søvn for hunder under 1 år – er avgjørende for utvikling, og søvnmangel har vist seg å påvirke valpens helse negativt. Så sørg for at den voksende valpen får nok hvile!

Les mer: Hvordan trette ut en valp – Og holde den trygg.

En valp som sover på en seng

Hvor mye søvn trenger voksne hunder?

Voksne hunder mellom 1-6 år trenger generelt mindre søvn enn da de var valper.

De fleste voksne hunder vil være fornøyd og godt uthvilt med alt fra 8-14 timers søvn om dagen. Selvfølgelig spiller andre faktorer, som trening og helse, en rolle i hvor mye søvn en enkelt hund trenger. For eksempel, hvis du har en aktiv, høyenergisk hunderase, kan den trenge mer søvn enn en roligere-mindre krevende, hunderase.

En kvinne som sykler ned en skråning med hunden sin

Les mer:

Hvorfor sover eldre hunder så mye?

I likhet med valper trenger eldre eller gamle hunder mer søvn enn voksne hunder. Seniorhunder sover ca. 18-20 timer i døgnet. Så etter hvert som hunden din blir eldre, er det normalt for den å begynne å trenge mer søvn – spesielt mellom 5 og 10 år. Det er (vanligvis) ingenting å bekymre seg for. De har bare mindre energi enn de hadde da de var yngre.

Les mer: Seniorhunder: Hjelp kameraten din å eldes grasiøst

Hundens alderSøvnbehov
Valper
(0-12 måneder)
18-20 timer
Voksne hunder
(1-6 år)
8-14 timer
Seniorhunder
(6+ år)
18-20 timer

⚠️ En endring i hundens søvnvaner kan imidlertid indikere et helseproblem. (Spesielt for eldre hunder som er sårbare for kognitiv svikt og tilstander som (hundedemens.)

Men med mindre du omhyggelig har sporet søvnen og aktiviteten deres, kan det være enkelt å gå glipp av en endring til det er for sent.

Heldigvis, hjelper Tractive-enheten deg å ta en aktiv rolle i hundens helse. Noe som er grunnen til at hundeeiere verden rundt – akkurat som deg – investerer i vår livreddende teknologi.

Trustpilot

Hold vennen din frisk med Tractive

Hundens søvnbehov etter rase

En annen viktig faktor er rasen (og størrelsen) på hunden din. Mange hundeeiere vet ikke dette, men størrelsen på rasen påvirker hvor mye søvn den trenger. For eksempel:

 • Små hunderaser trenger ca. 14-16 timers søvn hver dag.
 • Middels store hunderaser trenger bare 10-14 timers søvn per dag.
 • Store hunderaser, på den annen side, trenger opptil 18 timer god hvile per dag.
To hunder snuser på hverandre i en park

Raser prioriterer også søvn forskjellig. For eksempel, hvis hunderasen din ble avlet for å utføre viktige oppgaver, kan de være mindre søvnorienterte.

Les mer: Alt om arbeidshunder: Rollene deres, raser og mer

Som du kan se, er det mange ting å vurdere når det gjelder hvor mye hunden din skal sove hver dag. Det finnes ingen «one-size fits all» -løsning.

Andre faktorer som påvirker hundesøvn

I tillegg til alder, rase og størrelse, er det noen andre ting å passe på.

Mosjon

En hunds aktivitetsnivå påvirker også hvor mye søvn den trenger.

 • Hunder som er veldig aktive i løpet av dagen sovner ofte lett – og nyt sin velfortjente hvile.
 • På den annen side er hunder som ikke får nok mosjon mer sannsynlig å være rastløse og søvnløse om natten.
svart hund utendørs iført en gps tracker

💡 Du kan sørge for at hunden din får nok mosjon med en aktivitets-tracker for hunder. Dessuten anbefaler veterinærer også å spore hundens daglige aktivitet for å forhindre helseproblemer.

Tractive-enheten din, for eksempel, fungerer som en GPS-tracker. Slik at du kan følge hvert skritt hunden tar, uansett hvor eventyrene dine tar deg.

Oppdag Tractive GPS

Endringer i rutiner og omgivelser

Hvis hunden din ikke sover godt, kan det være på grunn av nylige endringer på hjemmefronten. Hvis du for eksempel ønsket velkommen et nytt to- eller firbent familiemedlem, eller flyttet til et nytt sted, kan det være at hunden din har det vanskelig med å tilpasse seg.

En valp i bånd som leker i gresset

Støy kan også forårsake frykt og angst hos hunder, noe som kan påvirke søvnen deres. Fester eller fyrverkeri er med andre ord ikke ideelt hvis du vil ha uthvilte hunder.

Les mer:

En annen ting å vurdere er hundens rutiner. Har for eksempel deres favoritt hundelufter byttet jobb nylig? Eller måtte du flytte dem til et nytt sted for å sove? Eventuelle endringer i hundens rutine kan påvirke hvor mye (eller lite) den sover.

En hund som ligger på gulvet i en ny leilighet

Vi forstår det hvis du har mye som skjer i livet ditt for øyeblikket – for eksempel hvis du flytter med en haug med småbarn – og føler at du alltid er etter planen. Men stol på oss, å finne litt tid slik at hunden din kan ta en lur, kan gjøre sine helsemessige underverker.

Les mer: Hvor bør hunden min sove om natten?

Helseproblemer

En hunds helsetilstand(er) vil også påvirke hvor mye den sover. For eksempel, syke eller overvektige hunder sover mer enn friske hunder. Hvis hunden din ser ut til å sove mer enn vanlig, kan en av følgende tilstander være det underliggende problemet:

 • Hypotyreose
 • Diabetes
 • Leddgikt (spesielt i seniorhunder)
 • Anemi (blodfattig)
 • Parvo-virus
 • Valpesyke
 • Kennelhoste
 • Leptospirose
 • Nyre-, lever-, eller hjertesykdom
 • Forgiftning

På samme måte er det noen sykdommer som kan forstyrre hundens søvn. Hvis valpen sover mindre enn vanlig eller våkner ofte, kan den slite med søvnapne eller blæreproblemer.

⚠️ Hvis du ser store endringer i hundens vanlige søvn eller aktivitet – og oppdager potensielle tegn på sykdomkan det være lurt å snakke med veterinæren. En Tractive GPS-tracker for hunder kan hjelpe deg med å lære mønstrene deres og se når noe er galt.

hund sover i bakgrunnen, tractive gps-appens søvnsporing for hunder vises på mobilskjermen i forgrunnen

Spor hundens søvn

Temperatur

Du vet hvor vanskelig det kan være å sove på en klebrig sommerkveld? Det gjør hunden din også. Hunder kan bli rastløse på varme kvelder, men kan finne det like vanskelig å sove hvis det er for kaldt. Skru opp varmen tilsvarende.

Når det er varmt ute, kan hunden din bruke mer tid på å sove. Eller, du vet, bare slapper av. Varmt, fuktig vær kan gjøre hunder slitne og få dem til å ta siesta. Så lenge hunden din holder en normal kroppstemperatur, bør litt sommerdovenskap ikke være noen grunn til alarm. Spesielt hvis du vet hvordan du skal hjelpe hunden din å kjøle seg ned i sommervarmen.

brun og hvit hund som sover på gulvet innendørs

REM

Som i «Rapid Eye Movement», ikke bandet. Hunder er mer «fleksible sovere» enn mennesker, og kan generelt sovne hvor som helst og når som helst. Det betyr også at de er lettere å vekke. Det er derfor eksperter tror at hunder trenger mer søvn for å innhente savnet REM-søvn.

En hund som sover utenfor et telt med utsikt over et fjellandskap

💡 I REM-søvn, som vanligvis skjer omtrent 90 minutter etter at vi sovner, beveger øynene våre seg raskt og hjernen vår er mer aktiv. Det er i løpet av denne tiden at vi har våre mest intense drømmer. Rem-søvn er viktig for hjernens utvikling, emosjonell prosessering og prosessering av det vi plukket opp i løpet av dagen.

Les mer: WHva drømmer hunder om? Hundens drømmetids eventyr forklart

Kjedsomhet og depresjon

Hvis en hund ikke får nok sunn fysisk og mental stimulering i løpet av dagen, kan den sove mer som et resultat. På samme måte kan en hund som er deprimert sove mer enn normalt.

Derfor anbefaler vi at du tar hensyn til hundens søvnnivåpluss dens generelle tilstand av velvære. Dette kan hjelpe deg med å få hunden din den oppmerksomheten og omsorgen den trenger for å være glad og sunn.

En hund som kjeder seg ligger på gulvet innendørs

Det kan bety:

Les mer: Hvordan holde hunden din mentalt aktiv

⚠️ En hund som kjeder seg vil mer sannsynlig stikke av hjemmefra. Heldigvis hjelper Tractive-enheten dere begge med å overvåke helsen deres – samt følge hvert skritt hunden går i sanntid med sin GPS-funksjonalitet. Så du trenger aldri å bekymre deg for å miste hunden din igjen.

Trustpilot

Spor hunden din med Tractive

Hundens kosthold

Du har sikkert lagt merke til at du sover bedre eller verre avhengig av hva du har måttet spise den dagen, og det samme gjelder for hundens søvn også. Kalorier er den viktigste energikilden til en hunds energi, og et kosthold med lite næringsstoffer kan føre til at den føler seg lat, treg og søvnig.

En hund som biter i en smultring på en bursdagsfest

Snakk med veterinæren din for å finne ut hva du skal mate hunden din med for å hjelpe dem med å få den beste søvnen. De kan til og med hjelpe deg med å finne ut hva slags matfølsomhet eller intoleranse hunden din kan ha.

Les mer:

Søvnforstyrrelser hos hunder

Akkurat som oss, kan hunder oppleve søvnforstyrrelser. En hund med en søvnforstyrrelse kan våkne ofte om natten eller synes å være i nød når de skal sove.

Som et resultat kan en hund som er søvnberøvet virke mer sliten og desorientert i løpet av dagen. Mangel på søvn hos hunder kan til og med føre til aggresjon og atferdsproblemer, eller et svekket immunsystem.

En sliten hund som slapper av på gulvet

Nedenfor er de fire vanligste typene søvnforstyrrelser hos hunder:

 • Narkolepsi hos hund (plutselig sovner)
 • Søvnløshet (manglende evne til å sovne)
 • Søvnapne (snorking og pusteproblemer)
 • Rem-atferdsforstyrrelse

⚠️ Det kan være vanskelig å spore hundens søvn når du må sove selv. Og ubehandlet kan en søvnforstyrrelse forverre hundens helse over tid.

Så vær på den sikre siden – og spor hundens søvn for å fange opp en søvnforstyrrelse tidlig.

Prøv søvnsporing for hunder

Til slutt: Hvorfor sover hunder så mye?

Som vi lærte ovenfor, er søvn like viktig for hunder som det er for mennesker.

 • Søvn hjelper med hjernens utvikling, lagring av minner, læring, emosjonell prosessering og opprettholdelse av et sterkt immunsystem.
 • Våre hundevenner sover mer enn oss, omtrent 12-14 timer i døgnet i gjennomsnitt.
En mann og hund sover på en sofa sammen
 • Av alle hunder trenger valper og eldre hunder mest søvn, opptil 20 timer i døgnet.
 • Mange faktorer kan spille inn, som alder, rase, trening, kjedsomhet og til og med temperatur.

Men viktigst av alt: for mye eller for lite søvn kan være tegn på sykdom, og da er det på tide å snakke med veterinæren. Ved å overvåke hundens søvn med en GPS-tracker for hund, kan du se endringer i søvnmønsteret og oppdage helseproblemer tidlig.

For mer om emnet, her er en video som belyser hvorfor hunder sover så mye – og hvilke faktorer som påvirker det:

Og hvis du er like fascinert av hundens slumrevaner som vi er, sjekk ut disse artiklene som dekker dette emnet mer detaljert: