Nå blir gjerdene digitale! Med et virtuelt gjerde kan du holde inne eller praktisk talt holde styr på et dyr, som en ku, katt eller hund takket være litt hjelp av GPS og noen andre fantastiske teknologier. Virtuelle gjerder hjelper deg med å forhindre at de vandrer for langt – samtidig som du lærer kjæledyrene deres grenser på en trygg og human måte. I tillegg, i motsetning til et vanlig gjerde, kan du ta det med deg (og sette det opp) uansett hvor du går.

Men hva er egentlig et virtuelt gjerde, og hvordan fungerer det?

Vi vil utforske alt dette og mer i dette innlegget. La oss komme i gang.

Hva er et virtuelt gjerde?

Når det gjelder gjerdealternativer for dyr, er det generelt tre typer: permanente, midlertidige og virtuelle gjerder. Virtuelle gjerder bruker GPS for å holde dyr innenfor et område. De brukes ofte i landbruksindustrien for å kartlegge og holde på beitende melkekyr og andre dyr.

Men tradisjonelle gjerder er nå gamle nyheter – pluss at de kanskje ikke er nok til å hindre dhunden din i å hoppe over dem eller hindre utekatten din fra å snike seg forbi dem. Og å holde kjæledyrene dine innendørs for deres sikkerhet alene er heller ikke et godt alternativ. (Du vil bare ende opp med å stresse dem – eller enda verre, kjede dem. Noe som kan resultere i oppklorede møbler eller upassende urinering rundt i huset.)

cows grazing in a green field with blue skies and clouds
Virtuelle gjerder bruker GPS for å holde dyr innenfor et område

Men, GPS-trackere med virtuelle gjerder for kjæledyr blir også stadig mer vanlig, da de gir en trygg og pålitelig måte å sørge for at hunden eller katten din forblir i hagen og er utenfor fare.

Et virtuelt gjerde bruker halsbåndmonterte GPS-enheter for å holde dyr innenfor et område.

Kilde: Animals 2019

Hvordan fungerer et virtuelt gjerde?

Ivelin Nenkov

«Et virtuelt gjerde er et kontinuerlig overvåket område som du, brukeren, oppretter. Du kan enkelt flytte eller endre størrelsen på det mens du fortsatt sitter i sofaen.

Når du har definert et bestemt område, begynner din Tractive GPS å overvåke det. Så snart trackeren din oppdager at kjæledyret ditt er utenfor et trygt område eller i et farlig område, oppdager systemet umiddelbart en endring i området den overvåker.

Det betyr at du får et varsel med en gangslik at du kan gripe inn og forhindre at kjæledyret ditt vandrer for langt

– Ivelin Nenkov, Embedded Systems Engineer hos Tractive siden 2016

La oss begynne med å feste Tractive-enheten til hundens eller kattens halsbånd. Den har en GPS-sporingskomponent, som kobles til lokale satellitterslik at du kan spore kjæledyret ditt hvor som helst i verden, uansett hvor langt unna.

Deretter sjekker du appen din. Du vil se et virtuelt gjerde dukke opp på kartet, som i eksemplet nedenfor:

Tractive GPS Virtual Fence in app illustration

Tractive GPS-enheten kommuniserer med appen for å finne ut hvor gjerdegrensene er – og om kjæledyret ditt har krysset dem.

Du kan sette opp ditt eget virtuelle gjerde med Tractives alternativer«trygge soner» og «forbudt-soner».

Når du har satt opp ditt eget tilpassbare virtuelle gjerde, vil du umiddelbart få et varsel når hunden eller katten din (bokstavelig talt) krysser grensen. Det hjelper deg å hindre at de vandrer på steder som kan være farlige, illeluktende, eller hvor de kan plukke opp noe potensielt smittsomt, som lopper, flått eller pollen.

Eller varsle deg om ditt normalt innendørs kjæledyr kan ha blitt utsatt for hundetyverieller gjør et fluktforsøk når de oppdager en åpen dør. (Som de kan hvis du har hyppige besøkende.)

Med typisk virtuelt gjerde for storfe sendes en lydtone fra enheten på kua når den nærmer seg gjerdets grense. Hvis dyret går utenfor området, utløses en elektrisk puls; somlærer storfeet til å holde seg innenfor det inngjerdede området. Det er også slik typiske usynlige eller trådløse hundegjerder fungerer.

But, dyrerettighetsforkjempere har kalt usynlige gjerder som bruker elektrisk støt for farlige og uetiske.

Heldigvis kan populære kjæledyr-trackere i dag som Tractive GPS tilby et 100 % sikkert, støtfritt virtuelt gjerde designet spesielt for kjæledyrene vi elsker – og aldri ønsker å gjøre vondt. Ingen elektrisk puls eller sjokk gis – i stedet sendes et varsel til kjæledyreiernes telefon når hunden eller katten forlater det virtuelle gjerdet.

Oppdag GPS- og helseovervåkning for kjæledyr

Les mer:

Illustrasjon som viser hvordan virtuelle gjerder fungerer

Fordeler med virtuelt gjerde

Virtuelle gjerder gir mange fordeler fremfor tradisjonelle bakkebaserte gjerder. Noen av disse inkluderer:

 • Fleksible gjerdegrenser: trekker grensen hvor som helst i verden og endrer den etter behov.
 • Fjernkontroll: sette opp, administrere og overvåke det virtuelle gjerdet og dyr inne fra hvor som helst, når som helst på en smarttelefon, nettbrett eller datamaskin.
 • Raskt, enkelt oppsett: ingen tidkrevende, profesjonell installasjon kreves; oppsett kan gjøres på under 5 minutter av hvem som helst.
 • Lav kostnad: koster kun en liten brøkdel av et tradisjonelt gjerde. Tractive GPS for eksempel, er bare 49,99 USD + en lav månedlig abonnementsavgift.
 • Portabel: det er ingen grense for hvor GPS-trackeren kan spore eller hvor et digitalt perimeter kan settes opp, slik at du kan flytte det rundt som du vil.
 • Kan tilpasses: siden virtuelle gjerder kan tegnes på et kart, er de svært tilpassbare i nesten hvilken som helst form eller størrelse du velger.

Typer virtuelle gjerder

Teknisk sett er et virtuelt gjerde ethvert gjerde uten en fysisk grense. Så dette inkluderer hundegjerder med ledning i bakken (som sender et radiosignal gjennom en nedgravd ledning) samt usynlige trådløse hundegjerder. Sistnevnte skaper et inngjerdet område ved hjelp av en radiosignal-‘sirkel’ rundt en sentral sender eller basestasjon. Andre typer virtuelle gjerder bruker GPS og andre trådløse teknologier for å kartlegge et inngjerdingssområde. Mens de fleste usynlige hundegjerder bruker elektriske støt for å trene dyret til å holde seg innenfor gjerdet, er det noen som ikke gjør det.

Ulike typer virtuelle gjerder inkluderer:

 • Trådløst hundegjerde
 • Elektrisk hundegjerde
 • Usynlig hundegjerde
 • GPS-hundegjerde

I tillegg til disse eksemplene, kan andre virtuelle gjerdeenheter bruke lyd eller et pip for å holde dyrene fra å gå seg vill. Du har kanskje hørt om lydbaserte Bluetooth-sporere som Tile eller Apple AirTag. Disse gir fra seg en hørbar ringetone eller lyd jo nærmere du er elementet du sporer. Med vanlig virtuelt gjerde fungerer det på samme måte. Når, for eksempel, en ku nærmer seg grensen til gjerdet – kan trackeren kan gi fra seg en lyd for å advare dem om å ikke gå videre.

Les mer om trådløse, elektriske og usynlige hundegjerder

Du bør unngå virtuelle gjerder som er avhengige av statiske støt

Dessverre slipper noen av disse gjerdene også ut en elektrisk puls hvis dyret våger seg utenfor det virtuelle gjerdets omkrets. Dette er ment å trene storfeet til å holde seg innenfor det inngjerdede området. Aka, hvordan typiske usynlige eller trådløse gjerder kan fungere. Noen hundehalsbånd for trening fungerer på samme måte – ved avgi et statisk sjokk for å «trene» hunder til å holde seg innenfor grensene.

Vi omtaler flere trådløse, elektriske og usynlige hundegjerder i artikkelen vår, inkludert hvor trygge de er og om det er en god idé å bruke usynlige gjerder som er avhengige av statiske støt.

Cows wandering around a virtual fence area in a field

Det er viktig å merke seg at både veterinærer og dyrerettighetsforkjempere fraråder bruk av halsbånd eller usynlige gjerder som bruker elektriske støt. (Uansett hvor mildt.) De anser disse som farlige og uetiske – og mer sannsynlig å skade kjæledyrene dine.

 • Hunden eller katten kan få et mer intenst sjokk enn tiltenkt – som forårsaker uutholdelig smerte.
 • Statiske sjokk er mer sannsynlig å forårsake kjæledyrene dine unødvendig stress, angst, og få dem til å opptre aggressivt i selvforsvar.
 • Noen hunder med sterkt jaktinstinkt vil ikke slutte å jage eller jakte på «byttedyr» – selv når de får støt.

Over tid kan bruk av aversive teknikker som statiske støt påvirke hundens eller kattens tillit til deg negativt. Og verre, de garanterer ikke engang sikkerheten deres eller langsiktige velvære.

Tractive GPS virtuelt gjerde

Tractive GPS virtuelt gjerde er en av de mest verdifulle funksjonene til Tractive GPS, en populær GPS-tracker for hunder og katter. Kjæledyreiere mottar et varsel hver gang deres pelskledde venn forlater grensen til det virtuelle gjerdet, og kan umiddelbart spore kjæledyret sitt i sanntid med LIVE-sporingsfunksjonen. Tractive GPS har også et lyd- og lysalternativ, pluss kule funksjoner som aktivitet og søvnovervåking for kjæledyr.

Fordelene med virtuelt gjerde

Virtuelle gjerder gir mange fordeler i forhold til tradisjonelle bakkebaserte gjerder. Her er et par:

Fleksible gjerdegrenser

Tractive GPS-enheten kobles til mobilnettverk i 175 land rundt om i verden. Dette betyr at du kan tegne dine virtuelle gjerdegrenser hvor som helst i verden – og endre dem etter behov. Så du kan holde deg oppdatert på hvor kjæledyret ditt befinner seg, selv mens du er på ferie.

Fjernkontroll

Din Tractive-enhet kobles sømløst til telefonen, nettbrettet eller datamaskinen via det innebygde SIM-kortet. Det betyr at du kan konfigurere, administrere og overvåke det virtuelle gjerdet (og kjæledyr) fra hvor som helst, når som helst på enheten.

Raskt og enkelt oppsett

Ingen tidkrevende, profesjonell installasjon kreves. Det virtuelle gjerdet kan settes opp på under 5 minutter – og av hvem som helst.

Lav kostnad

Et virtuelt gjerde koster bare en liten brøkdel av tradisjonell inngjerding. Tractive GPS for eksempel koster bare 49,99 dollar + en månedsavgift som er mindre enn et Netflix-abonnement.

Tractive GPS hunde- og kattesporere med emballasje

Vit alltid hvor kjæledyrene dine er

Følg hvert skritt i sanntid med ubegrenset rekkevidde. Motta varsler hvis de vandrer for langt. Hold dem friske og fornøyde med velværeovervåking. Og la andre – som familie eller dyrepassere – holde et øye med kjæledyrene dine også.

Kjøp hunde- og kattetrackere

Bærbart

Fordi det er, vel, virtuelt – kan du bære det virtuelle gjerdet rundt med deg uansett hvor du går. Tractives GPS-sporing fungerer over en ubegrenset rekkevidde. Så det er ingen grense for hvor kjæledyrets GPS-tracker kan hjelpe deg med å holde oversikt over hvor de er. Bær den digitale perimteren rundt med deg, sett det opp og flytt det rundt – uansett hvor du er i verden.

Kan tilpasses

Siden virtuelle gjerder kan tegnes på et kart, kan de tilpasses i nesten hvilken som helst form eller størrelse du velger. Her er tre alternativer du kan velge og rote rundt med for å passe best til hagen, ranchen eller nabolaget ditt:

Tractive GPS virtuelle gjerdeformer

Andre virtuelle smartgjerder

Andre typer virtuelle gjerder kan også ha et inneslutningssystem som bruker GPS. Inneslutning betyr her at halsbåndet aktivt arbeider for å holde hunden din i hagen eller i det inngjerdede området. I tillegg til å bruke GPS og mobiltjeneste, kan de ha en kombinasjon av hørbare varseltoner og elektrostatiske støt. Så når hunden din kommer nær gjerdegrensen, vil en rekke varsellyder sendes ut fra enheten, etterfulgt av et siste støt som har til hensikt å korrigere hundens atferd. Hvor godt hunden i sin tur korrigerer atferden sin er avhengig av generell opplæring i bruk av enheten og hvor flink hunden er til å ta kommandoer.
I Tractive har vi utviklet et virtuelt gjerde som er 100 % støtfritt.

pink triangle graphic with exclamation

Advarsel: Sjokkhalsbånd anbefales ikke av mange dyrevernsorganisasjoner, da de kan skade hunden din og forholdet du har til den. Les mer om den sjokkerende sannheten om elektroniske hundehalsbånd.

Hva er det beste virtuelle gjerdet for hunder og katter?

Ok, vi er partiske, men her hos Tractive tror vi på et støtfritt virtuelt gjerde og GPS-sporingshalsbånd som Tractive GPS for hunder er det beste alternativet for våre lodne familiemedlemmer! Mange virtuelle gjerder bruker inneslutningstaktikker som elektrostatisk sjokk for å skremme en hund til å oppholde seg innenfor det inngjerdede området. Men uten noen fysisk gjerdegrense kan dette være en grusom måte å lære hunden din å holde seg innenfor de (usynlige) linjene. Det er ikke så rart at enkelte usynlige hundegjerder krever hundetrening i tillegg til den høye prislappen. For bare 49 USD pluss en liten månedlig abonnementsavgift kan du spore hunden din og sette opp virtuelle gjerder hvor som helst i verden med Tractive GPS. 100 % støtfri. Siden alle virtuelle gjerder er laget forskjellig, sørg for å gjøre din egen research for å finne det beste alternativet for virtuelle gjerder for deg og dine behov.

Oppdag Tractive GPS virtuelt gjerde

Så, lærte du noe nytt i dette innlegget? Del det med en venn!