Stopt je ​​hond met het drinken van water en vraag je je af wat je moet doen? Maak je geen zorgen: je bent niet de enige. In de meeste gevallen drinken honden voldoende en blijven ze goed gehydrateerd, maar soms hebben honden gewoon geen dorst. In dit artikel lees je waarom je hond geen water drinkt en wat je eraan kunt doen.

Is water belangrijk voor honden?

Net als mensen moeten honden elke dag water drinken om uitdroging te voorkomen. Honden lopen zelfs meer risico op uitdroging omdat ze niet zo snel warmte kunnen afvoeren via hun lichaam als mensen. Honden reguleren hun lichaamstemperatuur voornamelijk door te hijgen en ze kunnen warmte afvoeren via hun voetzolen, maar dat is niet altijd voldoende.

Het is dus erg belangrijk dat honden water drinken. Huisdierbezitters moeten de kom van hun hond te allen tijde gevuld houden en dagelijks bijvullen met vers, schoon water.

Hoeveel water heeft een hond nodig?

Als vuistregel moeten honden elke dag 100 ml water per kilogram lichaamsgewicht drinken. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden om nauwkeuriger te kunnen berekenen hoeveel water een hond per dag nodig heeft. Hoogleraar Jürgen Zentek, hoofd van het Institute of Animal Nutrition aan de Vrije Universiteit Berlijn, heeft verschillende formules ontwikkeld op basis van de grootte van de hond, het activiteitsniveau, de temperatuur en het soort voer. Op basis daarvan hebben we deze tabel gemaakt, zodat je weet hoeveel water je hond dagelijks moet drinken:

mijn hond drinkt geen water: redenen en oplossingen
Bron (Duits): Zentek Jürgen en Helmut Meyer. Ernährung Des Hundes: GRUNDLAGEN – Fütterung – DIÄTETIK. Enke Verlag, 2016.

Vijf redenen waarom je hond geen water wil drinken

Soms weigert je trouwe viervoeter om water te drinken. Dit zijn de mogelijke oorzaken:

Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken.

1. Gebrek aan activiteit of beweging

Als het weer koeler wordt en de hond weinig beweging krijgt, dan heeft hij waarschijnlijk geen dorst. In dat geval hoef je je geen zorgen te maken. Er is geen reden tot paniek als je hond wat minder drinkt omdat hij minder beweegt. Als je merkt dat je hond echt niet drinkt, dan dien je de dierenarts te raadplegen.

Een hond mag nooit meer dan een dag zonder water drinken.

Aangezien lichaamsbeweging belangrijk is voor de gezondheid van je viervoeter, kun je erachter komen hoe vaak je je hond moet uitlaten of het activiteitsniveau van je hond in de gaten houden met een  GPS-tracker voor honden met Activiteitenmonitoring.

Verpakking van Tractive GPS-tracker voor honden

Weet altijd waar je hond is

Volg elke stap in realtime met een onbeperkt bereik. Ontvang meldingen als je viervoeter te ver afdwaalt. Houd je maatje in vorm met Activiteitenmonitoring. En laat anderen, zoals je hondenuitlater of -oppas, ook een oogje in het zeil houden.

Ontdek Tractive GPS

2. Onbekende omgeving

Onbekende plekken en geuren kunnen de reden zijn dat je hond niet drinkt. Dankzij hun scherpe reukvermogen weten honden onderscheid te maken tussen bekende en onbekende waterbronnen. Als hij de geur van het water echter niet herkent, wil je hond het misschien niet drinken. Plan je een reis naar een nieuwe plek? Dit is waar je rekening mee moet houden:

 • Neem een flesje water mee van thuis
 • Controleer of je hond genoeg drinkt
 • Houd je hond in de gaten

3. Ziekte

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat de dorst van de hond afneemt. In bepaalde gevallen kunnen diabetes en nieraandoeningen ervoor zorgen dat de hond stopt met drinken.

Een blaasontsteking of urineweginfectie kan ook leiden tot verminderde dorst.

Dus als je vermoedt dat je hond geen water drinkt vanwege een gezondheidsprobleem, neem dan met spoed contact op met de dierenarts. We raden je aan om het drinkgedrag van je hond te noteren om de dierenarts te helpen de oorzaak van het probleem te achterhalen.

4. Ouderdom

Het kan zijn dat je trouwe viervoeter geen water drinkt omdat hij ouder wordt. Dit kan zijn omdat het te veel energie kost om bij zijn kom te komen of dat zijn dorst tegelijk met zijn eetlust afneemt.

Oudere honden bewegen doorgaans minder en krijgen daarom niet zo’n dorst als jongere honden.

Oudere honden moeten nog steeds voldoende gehydrateerd blijven. Daarom kun je overwegen om over te stappen op natvoer. Raadpleeg de dierenarts voordat je omschakelt naar nieuw voer.

beagle hond drinkt water uit metalen kom

5. Angst of negatieve ervaringen

Honden leren door associatie. Als ze angst of pijn ervaren, koppelen ze deze negatieve gevoelens meestal aan wat ze doen. Als je hond een negatieve ervaring heeft gehad bij de waterbak, bijvoorbeeld omdat iemand per ongeluk op zijn staart stond, is het mogelijk dat hij dit associeert met het drinken van water. Om deze angst weg te nemen, kun je proberen een nieuwe drinkbak te gebruiken of deze op een andere plek te plaatsen.

Als mijn hond geen water drinkt, kan hij dan melk drinken?

Als puppy maakt het dier het enzym ‘lactase’ aan. Het lichaam gebruikt dit enzym om lactose af te breken. Wanneer pups stoppen met het drinken van moedermelk, stoppen hun lichaam met het produceren van dit enzym en kunnen ze geen lactose meer verwerken. Volwassen honden zijn dus lactose-intolerant en kunnen geen melk verteren. Daarom is het belangrijk om je hond geen melk meer te geven na de speentijd.

Symptomen van lactose-intolerantie:

 • Buikpijn
 • Ziek voelen
 • Diarree
 • Winderigheid

Gefermenteerde producten, zoals harde kaas of yoghurt, bevatten minder lactose. Om deze reden zijn deze producten betere opties voor je hond dan melk.

Mocht je je hond toch melk willen geven, kies dan voor lactosevrije melk.

Hoe kan ik mijn hond aan het drinken krijgen?

Honden moeten regelmatig drinken. Anders kunnen ze uitgedroogd raken. Als je hond niet meer zoveel water drinkt als vroeger, kun je de volgende dingen overwegen:

 • Plaatsing van drinkbak: Soms krijg je je hond al aan het drinken als je de waterbak op een andere plek plaatst.
 • Water toevoegen: Een andere oplossing is om nat hondenvoer met water te mengen. Zo krijgt je hond toch vloeistof binnen, zelfs als hij niet uit de waterbak wil drinken.
 • Schone waterbak: Zorg voor een schone drinkbak. Ververs ook regelmatig het water.
 • Andere waterbak: Vermijd metalen drinkbakken. Je hond kan schrikken van het geluid. Gebruik indien mogelijk een glazen kom.
 • Meerdere drinkbakken: Experimenteer met meerdere waterbakken op plekken waar je trouwe viervoeter vaak komt.
 • Contact opnemen met de dierenarts: Neem zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts als je hond echt geen water wil drinken. Als je maatje ziek is, dan is voldoende hydratatie belangrijk voor het herstelproces. De dierenarts kan daarbij helpen.

Overzicht: hoeveel water moet een hond drinken?

Hoeveel een hond normaal drinkt, hangt af van verschillende factoren, zoals het lichaamsgewicht, dieet en activiteitsniveau. In de tabel hierboven kun je zien hoeveel water je hond elke dag moet drinken.

Wil je je trouwe viervoeter in de gaten houden? Ontdek onze GPS-tracker voor honden met Activiteitenmonitoring voor volledige gemoedsrust.