Det er ingen tvil om at en sele er en av de sikreste måtene å gå tur med hunden din på. De er vanskelige for hunder å vri seg ut av, og for hunder som har en tendens til å trekke, beskytter de mot nakkebelastning. Seler gjør det også enklere for den som holder å gå tur med hunden i bånd ved å redusere trangen til å trekke og gjøre det lettere å korrigere hundens retning. Dessverre er det ikke alltid lett å sette på en hundesele for første gang, spesielt hvis hunden din ikke er vant til å prøve nye ting. Denne trinnvise veiledningen til hvordan du setter på en hundesele bør gjøre opplevelsen enklere for både deg og hunden din, slik at dere kan nyte trygge, komfortable turer sammen. 

Slik setter du på en hundesele: trinnvis instruksjon

Trinn 1. La hunden din snuse på selen

Før du prøver å sette på selen, la hunden din inspisere den. Hold frem selen slik at hunden din kan snuse, eller legg den på gulvet slik at hunden din kan undersøke den merkelige innretningen.

Dette enkle trinnet gjør at hunden din kan bli kjent med selen. Forhåpentligvis vil dette lindre noe av angsten som kan komme med å bruke en sele for første gang.

Trinn 2. Få hunden din til å stå rolig ved siden av deg

Det vil være enklest å sette på selen hvis hunden din er rolig. Vent om nødvendig til hunden slutter å hoppe eller vri seg før du prøver å ta på selen.

Trinn 3. Orienter selen

Før du fortsetter med å sette på selen, sørg for at du har den i riktig retning. Når du bruker en ny sele, er det lett å bli forvirret av alle stroppene, spesielt hvis de blir vridd av en urolig valp.

Den enkleste måten å orientere en sele på er å identifisere hvor D-ringene du fester båndet til, skal plasseres. Vanligvis vil det være en på brystet eller på stroppen som hviler på toppen av hundens rygg. Noen seler har begge deler.

Trinn 4. Sett på selen

Hvis du bruker en sele som går over hodet, legg selen over hundens hode og legg bryststykket under hundens bryst. Fest deretter stroppene rundt hundens kropp bak forbena.

Hvis du bruker en hundesele som den må gå inn i, plasserer du hundens poter gjennom trekantene på hver side av brystbeltet. Spenn deretter selen rundt hundens kropp.

Det er mange forskjellige seler på markedet i disse dager, så de nøyaktige trinnene for å feste selen kan variere litt. Noen seler er veldig enkle, og andre har flere festepunkter. Sjekk selens emballasje for et diagram over hvordan du setter den på riktig.

Trinn 5. Juster stroppene slik at de passer hunden din

Nå som selen er på hunden din, må du kanskje justere den slik at den passer riktig. Observer hunden din i selen i noen minutter og legg merke til eventuelle problemer med passformen.

Ser det ut til at selen kan gli av? Sitter den for tett på et sted? Er det for stramt og hemmer hundens bevegelsesfrihet?

Selen bør være stram nok til ikke å skli av hunden selv når den sitter eller legger seg ned. Samtidig vil du at den skal være løs nok til at den er behagelig for hunden din. Pass på at du kan plassere to fingre under hvilken som helst av selestroppene.

Trinn 6. Fest en GPS-tracker for hund til selen

en hvit hund iført sele med GPS-tracker sitter på berget i skogen
Illustrert: Tractive GPS Dog Tracker kan enkelt klipses fast i de fleste hundeseler

For sikkerhets skyld, ikke glem å feste GPS-trackeren til selen før du forlater huset.

Sørg for at den peker opp mot himmelen for konsekvent sporing. Alternativt, hvis selen har en lomme, kan du slippe sporingsenheten inni den for å holde den sikker.

Med ubegrenset rekkevidde lar Tractive GPS deg spore hunden din hvis den stikker av – uansett hvor langt den løper. Bare gå inn I live-modus i appen for å spore den i sanntid.

Oppdag Tractive GPS

Tractive GPS lar deg også overvåke hundens aktivitetsnivåer som hjelper deg å forstå hva som er normalt for den. På den måten kan du sette deg mål eller legge merke til plutselige endringer.

View this post on Instagram

A post shared by 𝙾𝚜𝚌𝚊𝚛 𝚊𝚗𝚍 𝙱𝚊𝚒𝚕𝚎𝚢 🇬🇧 (@labradors_oscarandbailey)

Trinn 7: Belønning

Når selen er på hunden din, belønn den med ros og godbiter for å forsterke den gode oppførselen. Hunden din kan føle seg ukomfortabel i selen, så jo mer du roser den, jo raskere vil den slappe av og innse at alt er bra.

Flere tips for å sette på en hundesele

Prøv å ha selen på uten å forlate huset 

Når du introduserer hunden din til en sele for første gang, ikke vent til rett før en tur for å sette den på. 

Å gjøre det vil bare føre til stress for dere begge. Hunden din vil være ivrig etter å komme seg ut døren for en tur, og du vil sannsynligvis bli frustrert fordi hunden din ikke samarbeider med dine forsøk på å sette på selen.

I stedet kan du hjelpe hunden med å venne seg til selen ved å la den bære den rundt i huset.

Du må kanskje jobbe deg litt opp i mot å feste selen rundt hunden din

Hvis hunden din er engstelig eller ekstra urolig, kan det ta flere forsøk før hunden lar deg ta på selen. Og det er helt greit!

Hvis hunden din stritter i mot selen, bruk positiv forsterkning som godbiter og ros for å hjelpe dem med å slappe av. Du må kanskje jobbe deg opp for å feste selen. På første forsøk, kan du kanskje hvile selen rundt halsen og belønne dem.

Når hunden din er komfortabel med det, gå videre til å spenne en av stroppene. Avhengig av hundens komfortnivå, kan det ta flere dager å gå hele veien til å feste selen helt. Vær tålmodig og gi mye ros; du vil komme dit til slutt.

Ikke forlat huset før du får den til å sitte riktig

Det siste du ønsker er at hunden din skal vri seg ut av selen når du er på tur. Det er derfor det er så viktig å sikre at selen er riktig justert.

Så la hunden din bruke selen rundt i huset en stund. På denne måten kan du observere kameraten din, notere deg eventuelle tilpasningsproblemer og foreta nødvendige justeringer.

Hvilken type sele er best for hunden din?

Det finnes endel ulike typer hundeseler å velge mellom, og det kan ta litt prøving og feiling for å finne den beste selen for hunden din.

Seler kjennetegnes vanligvis etter hvordan de tas på hunden (trå inn i den eller ta den over hodet) eller etter hvor båndet festes til selen.

Av de to forskjellige måtene er plasseringen av båndfestet det viktigste hensynet, da dette påvirker hvordan du kontrollerer hunden din.

La oss ta en titt på de tre vanligste typene seler:

Frontfestet sele

FSeler med feste foran har et båndfeste som er på linje med midten av en hunds bryst. Disse selene brukes ofte som en måte å stoppe hunder fra å trekke.

Fordi båndet festes til forsiden av selen, hver gang hunden trekker, kan du omdirigere dem tilbake mot deg, og minne dem om å se til deg for retning.

Selv om disse selene kan være nyttige for å dirigere hunden din, blir frontfestede seler ofte viklet rundt hundens ben hvis det er noe slakke i båndet. Dette kan være frustrerende for både deg og hunden din, spesielt hvis du planlegger en løpetur med hunden

Sele med feste på ryggen

På seler med ryggfeste kobles båndet til en løkke på hundens rygg, vanligvis mellom skulderbladene. Disse selene er et spesielt godt alternativ for små hunder, da de holder båndet ute av veien for bena mens de gir deg full kontroll over hunden.

en hvit hund iført sele og gps-tracker med skogen i bakgrunnen
En sele med to festeklemmer gjør at du kan velge om du vil feste båndet på brystet eller ryggen

Seler med to festeklemmer

Seler med to festeklemmer har klemmer på både forsiden og baksiden av selen, slik at du kan velge hvor du skal feste båndet.

Hvis du ikke er sikker på hvilken plassering som vil fungere best for hunden din, kan en sele med to festeklemmer være det rette stedet å starte.

Når du lærer å sette på en hundesele for første gang, er tålmodighet nøkkelen. Selvfølgelig er det en god sjanse for at hunden din vil være samarbeidsvillig og alt vil gå greit. Men hvis det ikke er tilfelle, fortsett å prøve, og bruk rikelig med positiv forsterkning underveis.

Og husk, det finnes alle slags seler der ute; det kan ta noen forsøk før du finner den rette for hunden din.

Når du har mestret selen, kan du lære hvordan du lærer hunden din å gå i bånd (hundetrening).

Instruksjonsvideo: Hvordan sette på en hundesele

For en visuell demonstrasjon av hvordan du setter på en hundesele, se videoen nedenfor:


Synes du dette innlegget var nyttig? Del det med en venn!