Oberoende av om du har en innekatt, utekatt, eller innekatt som går ut ibland så är en sak säker: ditt hem, ditt hemmakontor, din trädgård (eller till och med hela grannskapet) är officiellt kattens revir.

Det verkar självklart för utekatter som rör sig fritt, utforskar världen och återvänder hem när de känner för det (vanligtvis när det är matdags).

Men det gäller även för en soffpotatis till innekatt! Till och med innekatter som lever i små lägenheter har revir (som de bestämmer över som små härskare).

Då kanske du undrar: varför har katter revir? Och hur långt hemifrån går katten? I det här inlägget tar vi en närmare titt på hur stort kattens revir kan vara, och hur du tar hand om din fyrbenta vän. 

Katters revir och grannskapet: hur fungerar det?

Kattens revir är området som missen försvarar mot inkräktare. Dessa inkräktare kan sannolikt vara andra katter i grannskapet, hundar eller vilda djur.

Reviret inkluderar alla platser som katten beger sig till. Så om din katt får röra sig fritt utomhus kanske reviret är din trädgård.

Men det kan även inkludera grannarnas trädgårdar och en park i området. Och delar av detta område kan överlappa med en annan katts revir. Detta kan leda till otrevliga slagsmål om du inte håller koll på vart katten beger sig.

Utekatt som patrullerar sitt revir i snön

💡Om du spårar kattens varje steg i realtid kan du göra något åt saken om missen går för långt hemifrån.

Du kan till exempel använda en katt-GPS med obegränsad räckvidd. Kanske till och med en enhet som har räddat livet på katter världen över.

Varför har katter revir?

Alla kattdjur (även lejon, tigrar, lodjur och din misse) har revir. Att ha ett revir är en taktik för överlevnad som vilda kattdjur använder för att säkra området där de jagar eller parar sig. Det här är en instinkt som ligger djupt i kattens psyke; även din katt.

Kattens livsstil avgör hur stark instinkten att skapa och försvara ett revir är.

 • Ensamma innekatter med regelbundna mattider och en stimulerande miljö kanske inte blir frestade att utöka sina revir utomhus.
 • Utekatter som patrullerar runt grannskapet kan å andra sidan känna sig manade att skydda sina revir till varje kostnad.
Utekatt som sitter på en trave med ved

Att bibehålla sitt revir är inte lätt, men det ser till att katten har tillgång till tillräckligt med mat och chanser att para sig. För att försvara sitt revir kan katten patrullera det, markera gränserna med urin och försvara reviret mot inkräktare (särskilt andra katter).

Tama utekatter har större revir än innekatter. Vilda katter (som har lite eller ingen kontakt med människor) har mycket större revir, eftersom de måste hitta mat och jaga byten.

💡Förutom att spåra katten i realtid, med obegränsad räckvidd, kan du använda din Tractive-enhet för att få en bättre förståelse för kattens revir.

Nedan kan du se en katts revir (i gult) i Tractive GPS-appen för att spåra husdjur:

katt och revir som visas på kartan i Tractive GPS-appen för att spåra katt

Upptäck Tractive GPS

Därför ska du hålla koll på kattens revir

Kattens revir kanske inte har några uppenbara faror. Men se till att kontrollera området så att det inte utsätter katten för:

 • aggressiva husdjur hos grannarna
 • avfall som kan inkludera föda som är skadligt för katter
 • giftiga växter i trädgården eller andra delar av kattens revir
 • områden där grannarna eller kommunen använder skadliga ämnen som bekämpningsmedel
 • tjuvar som kidnappar eller stjäl husdjur
 • täta skogsområden där katten kan bege sig ut på jakt och gå vilse

… och andra faror som katten kan stöta på när hen är ute på sina äventyr.

⚠️ Enligt forskning från University of California-Davis kan innekatter leva till 15 till 17 års ålder. Däremot kan utekatter ha en livslängd på endast 3 till 5 år. Såvida du inte vidtar säkerhetsåtgärder och håller koll på din utekatt, såklart.1

Utekatt som vilar på en gräsmatta utomhus

💡Tänk dig att du kan se vart katten beger sig – direkt i mobilen!

Eller att du får en rymningsnotis så snart katten lämnar sitt vanliga revir … och beger sig till en farlig plats?

Eller att du upptäcker kattens favoritplatser att gömma sig på, jaga eller hänga. Så att du vet var du bör leta om katten springer bort!

Du kan få allt det och mer med en Tractive CAT Mini GPS. Enheten har utformats för katter och för att ge dig som kattägare total sinnesro.

Trustpilot-omdöme om Tractive
Katt-GPS med förpackning

Se vart katten beger sig

Se kattens plats i realtid och följ varje steg. Få notiser om din fyrbenta vän går för långt hemifrån, se tidigare platser och upptäck favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Spåra min katt

Typer av revir

Katters revir kan delas upp i ett par olika kategorier. De är även olika stora beroende på huruvida det är en innekatt eller utekatt. 

 • Ett kärnrevir är platsen där katten känner sig trygg och säker. Där kan katten utföra saker som annars medför fara för att attackeras, som att sova eller gå på toaletten. 
 • Ett jaktrevir kan sträcka sig längre bort hemifrån. Detta är reviret som katten gjort anspråk på. Det är kattens jaktmark där hen jagar möss, sorkar, fåglar och andra byten. 
 • Delade revir är platser som katten går med på att dela med andra, till exempel människor, andra katter, hundar eller husdjur. Ett exempel på ett delat revir kan vara vardagsrummet eller trädgården, där hela familjen (inklusive andra fyrbenta familjemedlemmar) umgås.
En katt som sitter på ett bord inomhus

Hur markerar min katt sitt revir?

Du kanske inte inser det, men när din katt gnider sig mot dig meddelar missen att du är del av reviret. Doftkörtlar på kattens kinder, panna, haka och svansrot utsöndrar naturliga feromoner som ”märker” dig.

Detta händer även när katten gnider sig mot möbler, skor och andra saker. Katter vill ofta ”märka” dig på detta sätt när du kommer hem från jobbet eller skolan eftersom du inte har ”rätt” doft. Då vill katten markera att du är del av reviret!

En katt som lägger tassarna mot sin mattes ansikte

När en inkräktare kommer in i kattens revir kan till och med den mysigaste missen bli till en arg vilde. Då reser katten ragg och fräser och visar tänderna. Katten kanske till och med attackerar inkräktaren. Vissa katter kan hoppa på ryggen på stora hundar för att skicka ett tydligt meddelande: bort från mitt revir!

Katter markerar även sina revir genom att klösa på saker med de främre tassarna, som har doftkörtlar. Utekatter kan till exempel klösa på träd eller trästolpar. För att undvik att din innekatt förstör soffan kan du erbjuda en klösbräda. Locka katten att använda klösbrädan genom att gnida eller spreja kattmynta på den. 

Läs mer: Min katt klöser på möblerna! Rädda soffan och mattan från missen

För att hålla ett öga på vad som händer i reviret patrullerar katter runt områdets gränser minst en gång om dagen och doftmarkerar eller klöser vid behov. Katter tar arbetet att försvara sina revir på största allvar! 

En orange katt som balanserar på ett staket

(Och när du använder en katt-GPS kan du se exakt var katten går varje dag för att skydda din fyrbenta vän.)

Kattens urinmarkering

Utöver att gnida sig mot saker kan katter urinmarkera för att märka ut sina revir.

Utekatter urinmarkerar vertikala ytor såsom buskar, staketstolpar, stenar eller träd genom att lyfta på svansen och släppa ut en horisontal urinstråle mot objektet. Lukterna i urinen skickar en signal till andra katter: ”det här är MITT revir, så håll er borta!” 

Lukten från urinen minskar med tiden. Alltså fyller katter på med urin med ett par dagars mellanrum, när de märker att lukten minskar. 

Om du märker att buskar eller andra delar av trädgården luktar illa är det möjligt att en katt (kanske din katt) regelbundet urinmarkerar där.

💡En illaluktande buske är kattens version av ett inlägg på sociala medier, som missen använder för att markera sin närvaro och sitt revir. 

En katt som gömmer sig i ett buskage utomhus

Självklart kan det orsaka problem om din katt urinmarkerar inomhus.

 • Det kan vara ett tecken på att det finns en annan katt i närheten, kanske utanför ett öppet fönster eller på altanen.
 • Då vill din katt urinmarkera för att visa vem om bestämmer.  

⚠️ Om katten urinmarkerar inomhus kan det även betyda att hen är stressad eller har problem med hälsan, till exempel en urinvägsinfektion.  

Om din katt urinmarkerar inomhus kan du rådfråga din veterinär om möjliga orsaker och lösningar på problemet. Det finns mediciner och diffusers med feromoner som kan lugna ner katten och minska instinkten att urinmarkera. 

Läs mer: Urinvägsinfektion hos katter: tecken, symptom och behandling

Hur påverkar detta hur jag tar hand om min katt?

Du måste acceptera att alla katter definierar och försvarar sina revir på något sätt. Till exempel genom att gnida sig mot dig eller möbler, klösa eller urinmarkera. 

 • För innekatter ska du se till att missen har gott om lämpliga saker att klösa eller markera sitt revir på, som kattmöbler eller en klösbräda.
 • Vissa katter tycker om att sitta högt på platser där de kan se över allt som händer i reviret.
 • Se till att du tröttar ut katten med regelbundna lekstunder så att det blir mindre troligt att missen klöser i hemmet (eller i grannens blomlåda).
En liten pojke som leker med en vit katt inomhus

Läs mer: Katter och motion: tips för att hålla katten i form

Hem med flera katter och revir

Om du har två eller fler innekatter är det möjligt att de inte vill dela revir, såvida de inte är syskon. 

Det kan bli nödvändigt att hjälpa katterna att definiera separata revir och förhindra bråk om katterna:

 • springer bort från varandra
 • väser på varandra
 • sover på olika platser
 • eller försöker att vara dominanta över varandra
Två utekatter som bråkar utanför ett hus

Du bör vara medveten om att dispyter mellan flera katter i hemmet kan leda till aggression eller urinmarkering eftersom katterna försöker att definiera sina revir. 

Börja med att mata katterna på varsin plats och ställa fram flera kattlådor.

Sedan kan du ge varje katt en trygg och skön sovplats som ger missen avslappning separat från andra husdjur i hemmet. Dessa sovplatser ska inte ”stänga in” katten. Det ska alltid finnas en väg ut för missen, annars blir hen orolig.

Har utekatter revir?

Utekatter har en starkare instinkt att markera och bibehålla revir. Det finns ju faktiskt många andra djur, människor och saker som kan komma att inkräkta på deras revir varje dag. Om andra katter går genom reviret drivs utekatter att urinmarkera, för att täcka över ”inkräktarens” doft. 

Okastrerade katter rör sig ofta i större områden och markerar större revir. Deras doftmarkering är även viktigare för dem, eftersom markeringen visar både revirets gränser och att katten är redo att para sig. 

Läs mer:

brun långhårig katt utomhus
Utekatt med en Tractive GPS-tracker för katt

Revir för utekatter och vilda katter

Om du har en utekatt, eller en katt som gillar friluftslivet och att utforska, kan det hända att din fyrbenta vän stöter på vilda katter på sina äventyr. Men vad är skillnaden mellan en utekatt och en hemlös katt?

Utekatter

De flesta utekatterna har ägare eller någon som tar hand om dem och regelbunden kontakt med människor. De kan till exempel få regelbundna mattider, vård hos veterinär och en plats att komma in och sova på natten (eller dagen, för den delen).

Det vill säga: dessa katter har trygga hem och behöver därför inte så stora revir. En trädgård eller en altan kan räcka.

En utekatt i en trädgård

Hemlösa, eller vilda, katter

Dessa katter har vanligtvis större revir som sträcker sig över större områden.

De kanske aldrig har kontakt med människor, eller endast minimal kontakt. Dessa katter är ofta rädda för människor och söker sig inte till dem.

De jagar och hittar egen mat, så deras revir måste vara stora nog att innehålla tillräckligt med byten.

Två hemlösa katter som sitter på en gata

Hur stort är reviret för en hemlös eller vild katt?

Hur stort kattens revir är beror på var hen kan hitta tillgänglig mat och andra katter att para sig med. Vissa katter kan varje natt gå flera kilometer för att söka efter mat eller för att patrullera revirets gränser.  

Man uppskattar att hemlösa katter vanligtvis har revir från 2 till över 1 000 tunnland (4 kvadratkilometer!) Hanar har större revir än honor. Och en hankatts revir kan överlappa med honkatters revir, vilket ökar chanserna för parning.

Hur stort revir har en tamkatt?

Den genomsnittliga hankatten som går ute kan ha ett revir på upp till 8 000 kvadratmeter, medan honor har något mindre revir. Det finns forskning som visar att katter kan röra sig från bara ett fåtal meter till flera kilometer om dagen.

Med det sagt kan revirets storlek variera beroende på:

 • miljön,
 • hur mycket föda katten kan komma åt,
 • och huruvida katten är kastrerad

Vad har kattens revir för radie?

Eftersom katters revir sällan är runda till formen är det svårt att uppskatta. Men vi vet att utekatter kan gå upp till en och en halv kilometer hemifrån per dag. Kattens dagliga äventyr styrs av vägar, grindar, staket eller andra saker i området som katten vill undvika, till exempel stora hundar. 

Men en katt (innekatt eller utekatt) behöver inte röra sig så långt hemifrån om du matar regelbundet. Dock kan katten jaga byten ”för skojs skull”.

 • Katten vet att matskålen fylls på med godsaker varje dag. Alltså behöver hen inte bege sig långt hemifrån för att jaga.
 • Tamkatter är vanligtvis kastrerade vilket innebär att parningsinstinkten inte driver dem att bege sig ut och leta efter andra missar att para sig med.
En svart kattunge som tuggar på en växt

Med tanke på alla möjliga anledningar till att katter springer bort är det väl värt mödan att vidta åtgärder för att skydda din pälskling.

3 sätt att skydda katten vart hen än beger sig

Om du inte vet var katten har sitt revir, eller var missen tycker om att röra sig, kan det vara skrämmande när din fyrbenta vän beger sig ut i skogen eller vildmarken.

Därför har vi 3 viktiga steg för att ta reda på mer om kattens vanor och planera för att undvika farliga situationer (som att katten springer bort) utan att begränsa kattens frihet.

Chippa din utekatt

Både innekatter och utekatter ska chippas. Ett microchip är en permanent ID-märkning för husdjur och enligt lagen måste katten märkas med antingen en tatuering eller ett microchip.

Om din utekatt går för långt hemifrån eller går vilse:

 • Ett microchip kan skannas av en veterinär eller ett katthem, om katten lämnas in där. Då kan de identifiera dig som kattens ägare (eftersom chippet visar dina kontaktuppgifter).
 • Se till att dina kontaktuppgifter är aktuella i databasen, så att veterinären eller katthemmet kan kontakta dig.

⚠️ Katter kan komma att avlivas om de inte har någon typ av identifikation, och om de anses vara ”förvildade” eller bär på en smittsam sjukdom.2 Låt inte det hända din katt!

Kattungar i en bur på ett katthem

Ett microchip sitter mer säkert än ett katthalsband med en ID-bricka (även om vi rekommenderar att du även båda delarna). Eftersom veterinären implanterar chippet under huden vid kattens skulderblad (det gör inte ont!) sitter det fast och trillar inte av.

Kom ihåg: ett microchip kan inte spåra katten i realtid. Det är endast ett sätt att identifiera katten – inte spårning.

Därför behöver du en katt-GPS som hjälper dig att ta reda på vart katten beger sig – direkt i mobilen.

Läs mer:

Upptäck kattens favoritplatser

Tractive GPS gör mer än att bara spåra katten i realtid. Du kan faktiskt använda enheten för att få en bättre förståelse för kattens beteende.

Alla katter (även vågade äventyrare!) har favoritplatser. Det kanske är i grannens trädgård, en park nära hemmet, en liten skogsglänta eller en ladugård där katten tycker om att gömma sig, jaga eller bara hänga.

Varför är det viktigt? Jo, i nödfall, till exempel om katten inte kommer hem till middagen och du får panik. Då kan katten ha sprungit bort, men eftersom du vet var katten tycker om att hänga kan du börja att leta där.

Ju snabbare du börjar leta, desto större chans att du hittar en bortsprungen katt!

En utekatt som sitter på en klippa med utsikt över havet

Om katten springer bort kan Tractives värmekarta och platshistorik vara en räddare i nöden.

Tractive CAT Mini platshistorik

Du kan använda Tractive-funktionerna för att ta reda på var katten tillbringar mest tid (för att gömma sig, sova, besöka en granne och tigga mat eller jaga efter byten).

De flesta katterna håller sig inom 500 meter från hemmet. Men det avståndet kan öka, till exempel om en hankatt kan känna doften av en hona som löper eller bråkar om sitt revir.

Nyligen kunde San Diego Feral Cats Coalition rädda en kull sjuka kattungar och återförena dem med sin mamma (med lite hjälp från Tractive).

Som tur var hade kattmamman en Tractive-enhet på halsbandet. På så sätt kunde man följa hennes rörelser via värmekartan och se var hon lämnade av sina kattungar. Sedan kunde föreningen hitta kattungarna, hämta dem och hitta varma, trygga hem till var och en.

Läs mer: Sjuka kattungar räddades tack vare Tractive GPS

Spåra katten med Tractive GPS

Håll koll på kattens hälsa

Självklart vill du vara en snäll kattägare och låta missen känna sig fri och obunden när hen utforskar världen. Men utanför hemmet finns det faror, som:

 • fordon som kan köra på katten,
 • aggressiva husdjur,
 • giftiga ämnen som bekämpningsmedel i grannens rabatt (som katten kan tugga eller slicka på),
 • vissa växter om är giftiga för katter (i din trädgård eller någon annan stans i grannskapet) …
En brun katt med katthalsband nosar på blombuskar
 • …allergener i omgivningen (som pollen) som kan göra att katten nyser eller får problem med andningen,
 • skadedjur som fästingar som kan orsaka allvarliga infektioner på huden, och
 • giftiga ämnen som i värsta fall kan döda katter och som ibland finns i soptunnor

Läs mer:

Med alla faror i åtanke undrar du säkert: hur håller jag koll på kattens hälsa och välmående? Det är möjligt att katten kommer i kontakt med infektioner och att du missar det (eftersom katter är bra på att dölja sjukdomar och smärta).

Därför behöver du en Tractive-enhet med …

Aktivitetsspårning och hälsonotiser

I många fall är minskad aktivitet det första tecknet på att katten är sjuk (eller att missen är lite hängig).

💡 Därför rekommenderar veterinärer att du spårar kattens dagliga aktivitet så att du kan upptäcka sjukdomar mycket tidigare. (Och undvika saftiga fakturor från veterinären!)

En utekatt som utforskar en trädgård med Tractives funktioner för aktivitetsspårning i förgrunden

Förutom GPS har din Tractive-enhet en inbyggd rörelsedetektor som registrerar kattens dagliga aktivitet och ger dig en förståelse för hur aktiv katten är.

Funktionen gör att du snabbt och enkelt kan upptäcka en minskning i kattens aktiva minuter, även om katten i övrigt beter sig som vanligt. Denna minskning visar att katten kan vara sjuk, skadad eller gravid, till exempel.

Har du missat att spåra kattens dagliga aktivitet? Då får du en hälsonotis så att du kan se förändringar i kattens beteende och ta med kissen till veterinären innan det blir för sent.

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Det är lätt hänt att man missar förändringar i hundens [eller kattens] dagliga aktivitet. Till exempel om hen rör på sig mer eller mindre än vanligtvis.

Därför har vi skapat aktivitetsnotiser som visar när hunden [eller katten] har markant färre aktiva minuter. 

Det hjälper dig att åtgärda situationer då hunden [eller katten] har det svårt på grund av orsaker som infektioner eller smärta

Sebastian Raab, produktchef hos Tractive och husdjursvakt

Trustpilot-omdöme om Tractive
Tractive Cat Mini

Spåra kattens hälsa

Få en översikt med hälsopoäng. Ta reda på om katten rör på sig tillräckligt. Upptäck sömnmönster. Se tidigt möjliga problem och håll katten i form.

Spåra min katt

Skydda katten i sitt revir – hela livet

För mycket tid utomhus kan utsätta katten för faror.

Å andra sidan gör för mycket tid inomhus sannolikt att katten blir uttråkad, orolig eller olydig.

Oberoende av hur mycket katten tycker om att röra på sig ska du se till att du håller koll på säkerheten och på kattens unika vanor och temperament (för att se var katten rör sig).

Du kan till exempel:

 • Kartlägga kattens revir och rörelser med en katt-GPS (som Tractive). På så sätt får du en förståelse för hur långt hemifrån katten beger sig, och kan rädda missen om hen beger sig till en farlig plats.
 • Separera katter som bor i samma hem så att de kan försvara sina separata revir.
 • Vara förberedd för urinmarkering genom att ge katten tillräckligt med leksaker och ställen att klösa på (och lämna doftspår!)
 • Kastrera katten för att undvika att hen beger sig ut för att para sig.
En utekatt som sitter på ett däck vid en skog
Trustpilot-omdöme om Tractive

Spåra katten med Tractive GPS

Vill du se hur Tractive CAT Mini fungerar?

Här kan du kort och gott se alla fördelarna! Från rymningsnotiser till platshistorik till aktivitetsspårning … allt du behöver för att skydda din utekatt när hen är ute på äventyr och patrullerar sitt revir.

Gillade du inlägget? Dela det med en vän och hjälp oss att skapa en tryggare, bättre värld för våra fyrbenta vänner.