Oberoende av om du har en utekatt som beger sig ut på långa äventyr eller en innekatt som trivs bäst på soffan markerar missen att de äger sitt revir. Inom sitt revir är din katt en sann kung eller drottning, och beter sig som sådant. Men varför har katter revir? Hur långt hemifrån går katter? Ta reda på mer om katters revir, dess storlek och räckvidd så att du kan ta ännu bättre hand om din fyrbenta vän. 

Katters revir och räckvidder: hur fungerar det?

Kattens revir är området som missen försvarar mot inkräktare. Dessa inkräktare kan sannolikt vara andra katter i grannskapet, hundar eller vilda djur. Reviret inkluderar alla platser som katten beger sig till.  Så om din katt får röra sig fritt utomhus kanske reviret är din trädgård. Men det kan även inkludera grannarnas trädgårdar och en park i området. Och delar av detta område kan överlappa med en annan katts revir.

En GPS-tracker för katter kan ge dig information om vart katten beger sig i realtid och hjälpa dig att hitta missen om hen inte kommer hem på kvällen. 

Se vart katten beger sig

Se kattens plats i realtid och följ varje steg. Få notiser om din fyrbenta vän går för långt hemifrån, se tidigare platser och upptäck favoritområden. Låt andra spåra med dig.

Spåra min katt

Varför har katter revir?

Alla kattdjur (även lejon, tigrar, lodjur och din misse) har revir. Att ha ett revir är en taktik för överlevnad som vilda kattdjur använder för att säkra området där de jagar eller parar sig. Det här är en instinkt som ligger djupt i kattens psyke; även din katt.

Kattens livsstil avgör hur stark instinkten att skapa och försvara ett revir är. Ensamma innekatter som regelbundet matas och får leka har ett mindre behov av att vakta än utekatter som går fritt i området. 

Det är inget enkelt jobb att bibehålla ett revir, men att göra det ser till att katten får tillräckligt med föda och potentiella partners att para sig med. För att underhålla sitt revir går katten på patrull, markerar gränserna och skyddar reviret mot inkräktare, särskilt andra katter.

Tama utekatter har större revir än innekatter. Vilda katter (som har lite eller ingen kontakt med människor) har mycket större revir, eftersom de måste hitta sin mat eller jaga byten.

Nedan kan du se en katts revir (i gult) i Tractive GPS-appen för att spåra husdjur:

katt och revir som visas på kartan i Tractive GPS-appen för att spåra katt

Typer av revir

Katters revir kan delas upp i ett par olika kategorier. De är även olika stora beroende på huruvida det är en innekatt eller utekatt. 

  • Ett kärnrevir är platsen där katten känner sig trygg och säker. Där kan katten utföra saker som annars medför fara för att attackeras, som att sova eller gå på toaletten. 
  • Ett jaktrevir kan sträcka sig längre bort hemifrån. Detta är reviret som katten gjort anspråk på. Det är kattens jaktmark där hen jagar möss, sorkar, fåglar och andra byten. 
  • Delade revir är platser som katten går med på att dela med andra, till exempel människor, andra katter, hundar eller husdjur. Ett exempel på ett delat revir kan vara vardagsrummet eller trädgården, där hela familjen (inklusive andra fyrbenta familjemedlemmar) umgås.

Hur markerar min katt sitt revir?

Du kanske inte inser det, men när din katt gnider sig mot dig meddelar missen att du är del av reviret. Doftkörtlar på kattens kinder, panna, haka och svansrot utsöndrar naturliga feromoner som ”märker” dig. Detta händer även när katten gnider sig mot möbler, skor och andra saker. Katter vill ofta ”märka” dig på detta sätt när du kommer hem från jobbet eller skolan eftersom du inte har ”rätt” doft. Då vill katten markera att du är del av reviret!

När en inkräktare kommer in i kattens revir kan till och med den mysigaste missen bli till en arg vilde. Då reser katten ragg och fräser och visar tänderna. Katten kanske till och med attackerar inkräktaren. Vissa katter kan hoppa på ryggen på stora hundar för att skicka ett tydligt meddelande: bort från mitt revir!

Katter markerar även sina revir genom att klösa på saker med de främre tassarna, som har doftkörtlar. Utekatter kan till exempel klösa på träd eller trästolpar. För att undvik att din innekatt förstör soffan kan du erbjuda en klösbräda. Locka katten att använda klösbrädan genom att gnida eller spreja kattmynta på den. 

För att hålla ett öga på vad som händer i reviret patrullerar katter runt områdets gränser minst en gång om dagen och doftmarkerar eller klöser vid behov. Katter tar arbetet att försvara sina revir på största allvar! 

Du kan få en god uppfattning om var gränserna till kattens revir ligger genom att fästa en katt-GPS på katthalsbandet. Då kan du se alla kattens dagliga patruller.

Kattens urinmarkering

Utöver att gnida sig mot saker kan katter urinmarkera för att märka ut sina revir. Utekatter urinmarkerar vertikala ytor såsom buskar, staketstolpar, stenar eller träd genom att lyfta på svansen och släppa ut en horisontal urinstråle mot objektet. Lukterna i urinen skickar en signal till andra katter: ”det här är MITT revir, så håll er borta!” 

Lukten från urinen minskar med tiden. Alltså fyller katter på med urin med ett par dagars mellanrum, när de märker att lukten minskar. 

Om du märker att buskar eller andra delar av trädgården luktar illa är det möjligt att en katt (kanske din katt) regelbundet urinmarkerar där. En illaluktande buske är kattens version av ett inlägg på sociala medier, som missen använder för att markera sin närvaro och sitt revir. 

Självklart kan det orsaka problem om din katt urinmarkerar inomhus. Det kan vara ett tecken på att det finns en annan katt i närheten, kanske utanför ett öppet fönster eller på altanen. Då vill din katt urinmarkera för att visa vem om bestämmer. Om katten urinmarkerar inomhus kan det även betyda att hen är stressad eller har problem med hälsan, till exempel en urinvägsinfektion.   

Om din katt urinmarkerar inomhus kan du rådfråga din veterinär om möjliga orsaker och lösningar på problemet. Det finns mediciner och diffusers med feromoner som kan lugna ner katten och minska instinkten att urinmarkera. 

Hur påverkar detta hur jag tar hand om min katt?

Du måste acceptera att alla katter definierar och försvarar sina revir på något sätt. Till exempel genom att gnida sig mot dig eller möbler, klösa eller urinmarkera. 

Om du har en innekatt bör du se till att det finns gott om möjligheter att klösa eller markera revir, som en klösbräda eller ett klösträd. Vissa katter tycker om att sitta högt upp så att de kan se över vad som händer i reviret. Och det är en trevlig bonus för katten om du vill leka någon rolig lek. 

Hem med flera katter och revir

Om du har två eller fler innekatter är det möjligt att de inte vill dela revir, såvida de inte är syskon. 

Om dina katter springer från varandra, väser åt varandra, sover på olika platser eller om en av katterna beter sig på ett dominant sätt kan du behöva hjälpa dem att definiera separata revir för att undvika konflikter. Det kan du göra genom att mata katterna på olika platser och använda flera kattlådor. 

Du bör vara medveten om att dispyter mellan flera katter i hemmet kan leda till aggression eller urinmarkering eftersom katterna försöker att definiera sina revir. 

Du kan undvika dessa problem genom att ge varje katt en trygg och säker plats att sova på, och där missen kan slappna av utan att störas av familjens andra husdjur. Det bör vara en mysig plats som inte stänger in katten. Katter vill nämligen alltid ha en ”nödutgång” så att de inte känner sig hotade. 

Har utekatter revir?

Utekatter har en starkare instinkt att markera och bibehålla revir. Det finns ju faktiskt många andra djur, människor och saker som kan komma att inkräkta på deras revir varje dag. Om andra katter går genom reviret drivs utekatter att urinmarkera, för att täcka över ”inkräktarens” doft. 

Idéer för att hålla din utekatt frisk i vinter

Okastrerade katter rör sig ofta i större områden och markerar större revir. Deras doftmarkering är även viktigare för dem, eftersom markeringen visar både revirets gränser och att katten är redo att para sig. 

Löper din katt? Läs allt du behöver veta.

brun långhårig katt utomhus
Utekatt med en Tractive GPS-tracker för katt

Revir för utekatter och vilda katter

Om du har en utekatt, eller en katt som gillar friluftslivet och att utforska området, kan det hända att din fyrbenta vän stöter på vilda katter på sina äventyr.  

De flesta utekatterna har någon som tar hand om dem och som ger dem regelbunden mänsklig kontakt. De matas regelbundet, får veterinärvård och kanske går inomhus under del av dagen eller på natten. Dessa katter har alltså trygga hem och behöver därför inte särskilt stora revir. En trädgård eller altan kan räcka mer än väl. 

Vilda katter har ofta mycket större och mer utsträckta revir. Dessa katter kanske inte har någon kontakt med människor, eller endast minimal kontakt. Vilda katter är ofta rädda för människor och vill inte klappas eller kela. De jagar själva sin mat, så de behöver större revir så att det finns gott om byten. 

Hur stort är reviret för en vild katt?

Hur stort den vilda kattens revir är beror på var katten kan hitta tillgänglig mat och andra katter att para sig med. Vissa katter kan varje natt gå flera kilometer för att söka efter mat eller för att patrullera revirets gränser.  

Man uppskattar att vilda katter vanligtvis har revir från 2 till över 1 000 tunnland (4 kvadratkilometer!) Hanar har större revir än honor. Och en hankatts revir kan överlappa med honkatters revir, vilket ökar chanserna för parning.

Hur stort revir har en tamkatt?

En tamkatt (oberoende av om det är en innekatt eller utekatt) behöver inte bege sig så långt hemifrån eftersom katten inte måste jaga föda (även om hen kan jaga för ”skojs skull”). Dessa katter vet att det serveras god kattmat hemma, så de är inte beroende av jakten. Tamkatter är även vanligtvis kastrerade, så att instinkten att para sig inte driver dem. 

En genomsnittlig utekatt som är en hane kan ha ett revir på ett par hundra kvadratmeter, medan honkatter oftast har mindre revir. Vissa studier visar att katter promenerar allt från under ett hundratal meter till närmare en kilometer om dagen. Men kom ihåg att storleken på kattens revir kan variera mycket beroende på miljön, huruvida det finns mat och huruvida katten har en stark parningsinstinkt

Vad har kattens revir för radie?

Eftersom katters revir sällan är runda till formen är det svårt att uppskatta. Men vi vet att utekatter kan gå upp till en och en halv kilometer hemifrån per dag. Kattens dagliga äventyr styrs av vägar, grindar, staket eller andra saker i området som katten vill undvika, till exempel stora hundar. 

Du kan använda en GPS-tracker för att följa din utekatt och se vart hen beger sig, och exakt hur långt bort. Dessutom får du total sinnesro eftersom du kan se kattens exakta plats när du än vill.