Hundens sömnvanor kan vara en riktig gåta. Varför sover hunden till exempel i så konstiga ställningar? Varför propsar vovven på att dela säng med dig? Hur går hunden från noll till tupplur på ett par sekunder, precis var och när som helst? Hur mycket sover hundar … och varför sover de så mycket? I det här inlägget ska vi svara på alla dessa frågor samt ta en titt på hur hundens ålder, ras, aktivitet, hälsa och andra faktorer påverkar sömnen. Dessutom berättar vi vad du bör vara uppmärksam på när det kommer till förändringar i hundens sömn, och hur du håller koll på sömnen med hjälp av Tractive GPS.

Varför sover hundar så mycket?

Precis som vi människor så behöver hundar en god natts sömn för att återhämta sig, få energi inför den kommande dagen och hålla sig friska. Om hunden inte får tillräckligt med sömn är det mer troligt att hen blir sjuk. Eller blir på dåligt humör, förvirrad eller till och med aggressiv. Tänk dig själv hur du mår efter bara fyra timmars sömn innan du druckit kaffe!

Det är viktigt för hundens hälsa och välmående att hen sover tillräckligt mycket. Förutom att sömnen hjälper hunden att återhämta sig från dagen behövs det för att:

 • hjälpa valpar att växa upp till starka, friska hundar
 • göra det lättare för hunden att lära sig och komma ihåg saker
 • stärka hundens immunförsvar

Så varför sover hundar så mycket? Jo, det är bra för dem! Och de goda nyheterna är att du kan ta reda på hur väl hunden sover och vilar med hjälp av Tractive GPS. Du kan använda vår hund-GPS för att upptäcka mönster, se hur mycket god sömn hunden får och tidigt upptäcka möjliga problem.

Emballage för Tractive GPS DOG 4

Se till att hunden är frisk och glad

Upptäck sömnmönster. Se över aktivitet. Upptäck tidigt möjliga problem. Följ hundens varje steg.

Spåra min hund

Hur mycket sover hundar i olika åldrar?

De flesta vuxna människorna behöver i genomsnitt 8 timmars sömn per natt1. För bebisar, barn och tonåringar är den siffran högre. Men hur mycket sömn behöver hundar? Det är viktigt att veta hur mycket sömn din hund behöver för att se till att vovven sover lagom mycket och är frisk och nöjd.

blue info iconI genomsnitt sover hundar 12 till 14 timmar per dygn2. Men valpar och gamla hundar behöver ännu mer sömn. De kan sova i upp till 18 timmar om dagen!

Låter det som mycket sömn? Kom ihåg att katter sover ännu mer än hundar – upp till 20 timmar om dagen!

Kom även ihåg att 75% av hundens sömn sker på natten, och återstående 25% fördelas på tupplurar på dagtid.

Så nästa gång du ser din pälskling ta en tupplur och tänker att hen är lat, kom ihåg: din hund behöver helt enkelt mer sömn än vad du gör. Alltså är det en god idé att skapa en mysig sovplats där hunden kan få lugn och ro, och ostörd sömn.

Eftersom åldern är en av de viktigaste faktorerna som påverkar hundens sömn ska vi ta en titt på hur hundens sömnbehov förändras i takt med att hen blir äldre.

Hur mycket sömn behöver valpar?

Cirka 18 till 20 timmar om dagen. Valpar (hundar under ett år) sover mycket, och denna sömn är avgörande för utvecklingen. Att sova för lite har bevisat negativa effekter på valpens hälsa3. Se alltså till att din växande valp får tillräckligt med vila!

Hur mycket sömn behöver vuxna hundar?

Vuxna hundar från 1 till 6 år behöver vanligtvis mindre sömn än valpar. De flesta vuxna hundarna är nöjda och utvilade om de får 8 till 14 timmars sömn om dagen. Självklart påverkas den individuella hundens behov av andra faktorer, som aktivitet och hälsa.

Varför sover gamla hundar så mycket?

Precis som valpar så behöver gamla hundar mer sömn. Seniorhundar sover cirka 18 till 20 timmar om dagen. Så i takt med att hunden blir äldre är det normalt att hen behöver mer sömn, särskilt från 5 till 10 års ålder. Du behöver alltså inte oroa dig om hunden sover mer i denna ålder. Hen har helt enkelt lite mindre energi än tidigare.

Hundens ålderSömnbehov
Valp
(0–12 månader)
18–20 timmar
Vuxen
(1–6 år)
8–14 timmar
Senior
(6+ år)
18–20 timmar

Hur mycket sover olika hundraser?

En annan viktig faktor är hundens ras (och storlek). Många hundägare vet inte att hundens storlek och ras faktiskt påverkar hur mycket sömn hunden behöver. Till exempel:

 • Små hundraser behöver cirka 14–16 timmar sömn om dagen.
 • Medelstora hundraser behöver endast 10–14 timmar sömn om dagen.
 • Stora hundraser behöver däremot upp till 18 timmar sömn om dagen.

Olika hundraser prioriterar sömn på olika sätt. Om din hund till exempel har avlats för att utföra viktiga uppgifter så kan hen vara mindre driven att sova.

Det finns alltså många saker att tänka på när det kommer till hur mycket din hund bör sova. Det finns inget svar som stämmer för alla hundar.

Andra faktorer som påverkar hundens sömn

Utöver hundens ålder, ras och storlek finns det ett par andra saker som kan påverka hur mycket hunden sover.

Aktivitet och träning

Hur aktiv hunden är påverkar hur mycket sömn vovven behöver. Hundar som är mycket aktiva på dagen somnar ofta snabbt och njuter av väl förtjänt vila. Men hundar som inte rör på sig tillräckligt mycket är ofta rastlösa och oförmögna att sova gott på natten.

svart hund utomhus med hund-GPS

Du kan se till att hunden rör på sig tillräckligt genom att se över aktivitetsnivån och vilan med hjälp av en aktivitetsspårare för hundar. Enheten fungerar även som en GPS-spårare så att du kan följa hundens varje steg vart era äventyr än för er.

Sjukdomar

Om hunden har några sjukdomar eller tillstånd påverkar detta hur mycket hen sover. Till exempel: sjuka eller överviktiga hundar sover mer än friska hundar. Om du märker att din hund sover mer än vanligt kan detta bero på något av följande:

 • Hypotyreos
 • Diabetes
 • Anemi
 • Parvovirus
 • Valpsjuka
 • Kennelhosta
 • Leptospiros
 • Njur-, lever- eller hjärtsjukdom
 • Förgiftning

Det finns även sjukdomar som kan störa hundens sömn. Om din vovve sover mindre än vanligtvis eller vaknar ofta så kan detta bero på sömnapné eller problem med urinblåsan.

⚠️ Om du märker av stora förändringar i hundens sömn och aktivitet – och upptäcker möjliga tecken på sjukdom – så bör du rådfråga en veterinär. En Tractive GPS-tracker kan hjälpa dig att se hundens vanliga mönster och snabbt upptäcka om något inte står rätt till.

Hund som sover i bakgrunden, Tractive GPS-appen med sömnspårning för hundar i förgrunden

Upptäck Tractive GPS sömnspårning

Förändringar i hundens rutin och omgivning

Om din hund inte sover kan det bero på förändringar i hemmet. Till exempel om du nyligen har välkomnat en ny två- eller fyrbent familjemedlem, eller flyttat till ett nytt hem. Då kan din fyrbenta vän ha det svårt att anpassa sig.

Höga ljud kan också göra att hundar blir oroliga eller rädda, vilket kan påverka sömnen. Fester eller fyrverkerier är med andra ord inte bra för hundens vila.

En annan sak att ha i åtanke är hundens rutin. Till exempel: har vovvens kära hundrastare nyligen flyttat? Eller har hundens mysiga sovplats flyttats? Alla förändringar i hundens rutin kan påverka hur mycket (eller lite) hen sover.

Det är förståeligt om du har mycket att stå i, särskilt om du ska flytta eller ta hand om små barn, och ligger bakom schemat. Men att göra tid att ge hunden en mysig sovplats kan göra under för vovvens hälsa.

Temperatur

Att sova på varma sommarnätter kan bli svårt. Och klibbigt. Precis som vi människor så kan hundar bli rastlösa när det är varmt. Det kan även vara svårt att sova om det är för kallt. Med andra ord: se till att du har en behaglig temperatur i hemmet.

När det är varmt ute kan hunden lägga mer tid på att sova. Eller att lata sig. När det är varmt och kvavt kan hunden bli trött och sugen på en liten siesta. Så länge din hund har en normal kroppstemperatur är det inget att oroa sig för om hen blir lite lat på sommaren. Särskilt om du ser till att hjälpa hunden att svalka sig på sommaren.

Brun och vit hund som sover på golv inomhus

REM

När vi säger REM menar vi ”Rapid Eye Movement”, inte rockbandet. REM-sömn sker vanligtvis cirka 90 minuter efter att vi somnar. Då rör sig ögonen snabbt, och hjärnan är mer aktiv. Det är under REM-sömnen som vi upplever intensiva drömmar. REM-sömn är viktigt för hjärnans utveckling, att behandla känslor och att smälta vad som hänt under dagen.

Hundar sover mer ”flexibelt” än vi människor, och kan vanligtvis somna var och när som helst. Det innebär även att de vaknar lättare. Därför tror experterna att hundar behöver mer sömn, för att komma ikapp med REM-sömnen.

Tristess och depression

Om hunden inte får tillräckligt med fysisk och psykisk aktivitet under dagen så kan detta påverka sömnen negativt. Och en hund som är deprimerad kan sova mer än vanligtvis. Håll ett öga på hundens sömn och välmående så att du kan hjälpa vovven om något inte står rätt till. Detta kan till exempel innebära att du bokar in fler lekstunder i hundrastgården, tar promenader på nya platser eller kramas mer. Din hund blir garanterat glad om hen får tillbringa mer tid med dig.

Hundens diet

Du har kanske märkt att du sover bättre eller sämre beroende på vad du har ätit på dagen. Och det stämmer även för din hund. Kalorierna som hunden äter ger vovven energi. Alltså kan en dålig diet göra att hunden blir lat, hängig och sömnig.

Du kan fråga en veterinär om vad du bör ge hunden att äta för bästa möjliga sömn. Veterinären kan även hjälpa dig att ta reda på om hunden är känslig för eller allergisk mot vissa livsmedel.

Upptäck: vilka grönsaker kan hunden äta?

Hundar med sömnstörningar

Precis som vi människor så kan hundar lida av sömnstörningar. Hundar som har sömnstörningar kan vakna många gånger på natten eller så kan de verka oroliga när de borde sova. Om hunden lider av sömnbrist kan hen bli trött och virrig på dagen. Att få för lite sömn kan till och med göra hunden aggressiv och leda till andra beteendestörningar eller ett försvagat immunförsvar. Dessa är de fyra vanligaste sömnstörningarna som hundar kan lida av:

 • Narkolepsi (att hunden somnar plötsligt)
 • Sömnlöshet (att hunden inte kan somna)
 • Sömnapné (att hunden snarkar och har svårt att andas)
 • REM-störningar

Varför sover hundar så mycket? Sammanfattning

Nu vet du att sömn är lika viktigt för hundar som för människor. Sömnen hjälper hjärnan att utvecklas, att lagra minnen, lära sig nya saker och behandla känslor. Sömnen behövs även för ett starkt immunförsvar. Våra fyrbenta vänner sover mer än vi människor, cirka 12 till 14 timmar om dagen i genomsnitt. Av alla hundar så behöver valpar och seniorhundar mest sömn (upp till 20 timmar om dagen). Det finns många olika saker som kan påverka hur mycket sömn hunden behöver, som dess ålder, ras, aktivitet, tristess och till och med temperaturen. För mycket eller för lite sömn kan vara ett sjukdomstecken. Då bör du rådfråga din veterinär. Genom att se över sömnen med en hund-GPS så kan du se om hundens vanor och sömn ändras, och på så sätt upptäcka möjliga sjukdomar.

Om du vill läsa mer om ämnet kan du ta en titt på dessa artiklar:


Gillade du inlägget? Dela det med en vän!