Att en hund luktar illa är knappast sällsynt. Vanligtvis kan hundens doft variera; från frisk och väldoftande till riktigt illaluktande. Om din hund luktar illa kan det bero på andedräkten, dålig hygien, illaluktande pruttar och andra faktorer. Läs vidare för att ta reda på varför hunden luktar illa och få våra bästa tips för att göra något åt saken! Här i bloggen kan du även läsa fler artiklar om hundars hälsa.

Min hund luktar illa! Varför?

Precis som vi människor så har hundar en egen, naturlig doft. Men om hunden börjar lukta mycket starkt eller äckligt är det en god idé att ta reda på varför, så att du kan välja rätt behandling.

Om din hund luktar illa kan det bero på …

Bristande pälsvård

Gamla eller sjuka hundar kan sluta att ta hand om sin päls. Det kan leda till att de luktar illa på grund av att olja, mjäll och smuts byggs upp. Var uppmärksam på hur hunden tar hand om sin päls för att se om detta kan vara boven i dramat.

Miljön

När hunden går ut så utsätts vovven för alla (illaluktande) saker och vilda djur ute i naturen. Och många hundar fullkomligen älskar att rulla runt i lera, smutsigt vatten eller till och med bajs från andra hundar. Så detta kan mycket väl vara anledningen till att din hund luktar illa.

Gas

… det vill säga pruttar. Detta är en vanlig orsak till att hundar luktar illa. Illaluktande pruttar kan vara ett tecken på att hunden har ätit något svårsmält. Om hunden har mycket illaluktande gas och detta händer ofta är det möjligt att vovven har en allergi eller tarmsjukdom. Om du tror att din hund pruttar mer än vanligt kan du rådfråga en veterinär.

Tandsjukdom eller halitosis

Halitosis är ett annat ord för dålig andedräkt och kan orsakas av bakterier från plack som byggs upp på tänderna, tandsten, gammal mat, blödning eller tumörer i munnen1. Borsta regelbundet hundens tänder för att förhindra dålig andedräkt, och var uppmärksam på vovvens orala hälsa.

Öroninfektion

Om hundens öra luktar illa kan detta orsakas av en öroninfektion. Ta med hunden till veterinären så snart som möjligt.

Atopi eller allergier

Atopi är en hudåkomma som orsakas av allergier och som kan leda till att hunden luktar illa. Här kan du läsa mer om säsongsbetonade allergier hos hundar.

Vatten

Hundens hud är fylld av körtlar som utsöndrar vätska. Detta sker för att skydda hundens hud. Men det är vätskans sammansättning som kan orsaka dålig lukt. När hunden blir blöt ”spills” fler partiklar ut och gör att vovven luktar värre.

5 sätt att få vovven att lukta bättre:

Vit och brun hund med morot i munnen: grönsaker till hund

1. Ge hunden kvalitetsmat

Hundens kost påverkar i högsta grad doften. Så om du vill att hunden ska dofta bättre på ett naturligt sätt ska du undvika mat av dålig kvalitet. I stället kan du mata med kött och hundvänliga frukter och grönsaker som del av hundens kost. Vissa färska örter (som persilja) kan också hjälpa till att neutralisera hundens doft.

Person som duschar brun hund i badet, närbild av tass under dusch

 2. Ta hand om hundens päls 

Hundar putsar själva pälsen, men ibland kan de behöva lite hjälp. Se till att hunden är ren och frisk genom att:

  • Borsta hundens päls regelbundet för att förhindra oönskad lukt och hantera pälsavfall.
  • Skölja hundens päls och tassar varsamt om de blir smutsiga när ni är ute.
  • Duscha hunden efter behov (du kan be din veterinär om rekommendationer).
  • Ta bort smuts och skorpor från hundens ögon med en mjuk, fuktig trasa så snart du märker av det.
  • Torka av hundens öron och dess veck med en ren, fuktig trasa varannan vecka.
  • Klippa pälsen och håret mellan hundens tassar vid behov.
  • Klippa hundens klor regelbundet samt ta väl hand om tassarna.
Liten hund som sover på vit säng

 3. Tvätta regelbundet hundens säng

Oberoende av var hunden sover så ska sovplatsen rengöras regelbundet för att undvika att den luktar illa. Smuts, bakterier, kvalster, hudceller, päls, damm och annat från omgivningen (och till och med parasiter!) kan samlas i en smutsig hundbädd. Alltså måste du regelbundet tvätta hundbädden/filten, precis som dina egna lakan.

Enligt Cleveland Clinic så kan hundar ta med sig svamporganismer till sängen – till exempel typen som orsakar skabb – vilket är ännu en anledning att ofta tvätta lakanen eller hundbädden!

Liten vit och brun hund med blå tandborste

4. Glöm inte att borsta tänderna!

Att regelbundet borsta hundens tänder är ett bra sätt att undvika dålig andedräkt. När du borstar hundens tänder förhindrar du att plack och tandsten byggs upp och förebygger gingivit och tandköttssjukdom. Du kan helt enkelt använda vatten för att borsta hundens tänder, eller en tandkräm för hundar.

Tandsten och karies (hål i tänderna) kan ge hunden dålig andedräkt.

Hund som undersöks av kvinnlig veterinär i labbrock

5. Ta med hunden till veterinären

Om din hund luktar illa kan detta i vissa fall orsakas av en underliggande sjukdom som måste behandlas.

Om din hund luktar riktigt illa är det en god idé att ta med vovven till veterinären för att göra en grundlig undersökning.

Berätta för veterinären att hunden luktar illa så kan hen informera om möjliga orsaker, utföra prover och ge dig rekommendationer, alternativ för behandling eller läkemedel om nödvändigt.

Om din hund har en sjukdom eller ett tillstånd som gör att hen luktar illa är det viktigt att ta reda på detta så snart som möjligt. Undersökning och behandling är viktiga faktorer för att få ett långt och friskt liv tillsammans med din pälskling!


Gillade du inlägget? Skriv en kommentar!